marynata do kurczaka - 3781 przepisów (strona:115/253)

Udka limonkowe 139

Kolejna propozycja jak urozmaicić przygotowanie i podanie zwyczajnych udek z kurczaka. Tym razem wykorzystałam do marynaty dużo soku z limonki, cukier brązowy, chilli dzięki czemu udka się pięknie przyrumieniły, nabrały lekko azjatyckiego smaku i były przede wszystkim pyszne. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami 191

łyżeczki miodu sól pieprz Kasza kuskus: 1,5 szklanki kaszy kuskus bulion do zalania kaszy 1/2 brokuła 2 średnie marchewki 1 szklanka mrożonego groszku Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę. W naczyniu połączyć olej, imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i miód. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową marynatą zalać piersi, przemieszać i odstawić do lodówki

kuchnia doski
Podudzia kurczaka pieczone w bazyliowym pesto 189

kości mięso,wtedy danie nie jest tłuste,  można też zabawić się samemu, ale ja wolę już takie gotowe.  Świetna propozycja dla zabieganych. Składniki: 8 podudzi kurczaka bez skóry i kości Marynata: 1 szklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki majonezu 150 g bazyliowego pesto 3 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku świeża bazylia do posypania Sposób przygotowania: Mieso myjemy osuszamy

Wanilia i Kardamon
Marynata do drobiu 158

Składniki pierś z kurczaka, 2-4 szt olej rzepakowy, 100ml cynamon, 1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka sól, 1/2 łyżeczki pieprz, 1/2 łyżeczki coca-cola, 100ml Przygotowanie W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, całość mieszamy z zalewą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Smażymy bez tłuszczu na teflonowej lub grillowej patelni

Gotowanie moimi oczami
Pałki po cygańsku 450

Dzisiaj obiad, który prawie sam się robi. Kawałki kurczaka wystarczy zamarynować w pysznej marynacie a kiedy po kilku godzinach przejdą jej smakiem upiec i zjeść. Przygotowanie marynaty do mięsa nie jest trudne, ale często wymaga nieco wyobraźni. Staram się nie stosować gotowych mieszanej tylko skomponować je sama. Mieszam i wypróbowuję różne połączenia ziół, sosów i innych dodatków. Jedne są bardziej

Smaczna Pyza
Kurczak w marynacie musztardowo ziołowej 177

Cześć! Dziś mam dla Was pysznego kurczaka - koniecznie spróbujcie!!! :) składniki 250 g filet z kurczaka buraczki 100 g kaszy gryczanej marynata: sos sojowy ok 1/4 szklanki łyżka miodu sok z połowy cytryny odrobinę oleju 3-4 ząbki czosnku czubata łyżka musztardy sarepskiej przyprawy: papryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano Filet pokroić w paseczki. W misce przygotować marynatę i wrzucić

Cukier&Puder
Chimichurri czyli argentyńskie pesto - przepis podstawowy 180

jest najpopularniejszym dodatkiem do grillowanego mięsa  w Argentynie i innych krajach Ameryki Łacińskiej.  Może być używany zarówno jako dodatek  do grillowania mięsa lub jako marynata do steków i np kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne!  Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako sos do makaronu

Stare Gary
Pieczony kurczak 173

kurczak ( ok. 1,8 kg )Marynata :3 łyżki pikantnego ketchupu1 łyżka czosnku niedźwiedziego ( suszonego )1 łyżka lubczyku ( suszonego )1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią4 łyżki oleju3 łyżki wody1 łyżka soli morskiej1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu1,5 łyżeczki słodkiej paprykiRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Roladki z mozarellą, rukolą i suszonymi pomidorami 295

smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na 5-10 min. W tym czasie przygotowujemy z łyżki oleju, wyciśniętego przez praskę czosnku, przyprawy do kurczaka, soli i pieprzu szybką marynatę dla naszego mięska. Odstawiamy na bok i faszerujemy obydwie piersi naszym kolorowym farszem! Zamykamy je, ściskamy i obwiązujemy nicią, aby nam się nie wysypywał farsz. Następnie dokładnie

Kuchnia moimi oczami
bakłażany z grilla piekarnikowego... 177

łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 3/4 szklanki POZOSTAŁE: bułka tarta 3 łyżki, bakłażan 2 większe, ser żółty 4 plastry, pierś z kurczaka 1 sztuka, olej rzepakowy 3 łyżki, kucharek 1/2 łyżeczki wszystkie składniki z marynaty zmiksować w rozdrabniaczu, usunąć nóż i wsypać tartą bułkę, dobrze wymieszać bakłażany przeciąć wzdłuż, usunąć łyżeczką miąższ, posolić i zostawić na 30 minut(...)następnie opłukać pod zimną wodą pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, na oleju zrumienić, dodać kucharka do smaku i wymieszać z marynatą bakłażany nadziać marynatą, położyć na ruszcie kratce umieszczonej w blaszce piekarnik nagrzać na 220 C, grill duża powierzchnia, grillować z 30 minut, na każdy bakłażan dać grubszy plaster żółtego, użyłam taki z ziołami, grillować jeszcze z 20 minut bakłażany

W Mojej Kuchni Lubię
Piersi z kurczaka marynowane w maślance 95

realizacją pomysłu, ponieważ nie jesteśmy jakimiś wielkimi fanami kurczaka. Obecnie jednak jest to jedyne mięso, jakie My może wchłaniać, pojawia się ono więc coraz częściej. Na dodatek parę dni temu wpadłam na przepis Jamiego na kurczaka marynowanego w maślance, postanowiłam w końcu go zrobić. Przepis jest banalny, zalewacie kurczaka maślanką z przyprawami i smażycie/pieczecie/grillujecie. Maślanka powoduje, że mięso jest(...)niej korzystać? Nie wiem. Tym razem z 4 kawałków kurczaka, przywarły i rozpaprały mi się 3. Ten jeden jedyny odłożyłam do zdjęcia, reszta nadawała się „tylko” do jedzenia. Piersi z kurczaka marynowane w maślance wyszły naprawdę super. Myślę, że często będę wracać do tego typu marynat. Pokombinuję jedynie z przyprawami. Chodzi za mną jeszcze połączenie czosnku, rozmarynu

Kardamonovy
Kurczak z porem i ananasem 168

piersi z kurczaka przygotowane w ten sposób robi się na prawdę szybko to prośby domowników zostaną spełnione. Składniki: 6 pojedynczych piersi z kurczaka 1 por ananas w puszce (u mnie krojony) 6 łyżek curry 6 łyżeczek tymianku marynata 6 łyżek oliwy z oliwek(...)łyżki octu balsamicznego pieprz cytrynowy sól Sposób przygotowania: Oliwę z oliwek łączymy z octem balsamicznym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy z każdej strony marynatą. Odstawiamy na minimum 2 godziny. por kroimy w krążki. Odrywamy kawałki folii aluminiowej. Wykładamy na nią mięso. Każdą pierś obficie posypujemy porem. Wykładamy po łyżce

Pobite gary Barbary
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 246

niewielkie kawałki. Do małej miseczki nasyp kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sól, ras el hanout oraz tandoori. Wymieszaj je ze sobą i dodaj olej. Tak przygotowaną marynatę wymieszaj z przygotowanym wcześniej mięsem kurczaka i przesmaż na patelni. Cienkie plastry bakłażana i pokrojoną paprykę zgrilluj na patelni, tak aby były widoczne ślady grillowania.Następnie plastrami bakłażana wyłóż dno i brzegi okrągłego naczynia

Plate of Joy
Pieczone skrzydełka 170

łyżki oleju słonecznikowego 2 duże ząbki czosnku Jak upiec skrzydełka z kurczaka . Skrzydełka opłukać w wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. W małej miseczce wymieszać paprykę słodką i ostrą, sok i skórkę z cytryny, olej, miód, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Skrzydełka przełożyć do dużej miski, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Miskę przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut do godziny. W połowie czasu pieczenia skrzydełka przewrócić na drugą stronę. Pieczone skrzydełka z kurczaka Smacznego! O czym warto pamiętać robią pieczone skrzydełka. pieczone skrzydełka w marynacie paprykowej Sięgnęłam po naturalny miód akacjowy . Możecie skorzystać z dowolnego rodzaju miodu byłe był to miód naturalny a nie sztuczny. Jeśli lubicie pikantne dania

mecooks
Szaszłyki drobiowe barbecue 182

pysznym, lekko słodkawym sosie. Sos barbecue możemy przygotować sami (według podanego niżej przepisu) lub kupić gotowy.       Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 20 dkg boczku wędzonego 1 łyżka posiekanego szczypiorku Marynata do mięsa: 3 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej szczypta chilli Sos barbecue (można(...)ketchupu 2 łyżki cukru trzcinowego pół łyżeczki musztardy 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki ziemniaczanej       *** Filety z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy *** *** Mięso przekładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny aby przeszło przyprawami *** *** Boczek kroimy w plasterki *** *** Cebulę obieramy

Blog z Apetytem