cały kosz pokrzywy i dzięki której mogłam ugotować tą zupkę! Składniki: listki pokrzywy ( ciężko powiedzieć wagowo, ile jej potrzeba, ja zużyłam około 3/4 koszyka widocznego na zdjęciu poniżej) 1 marchewka 1 pietruszka 6 młodych ziemniaków pęczek zielonych pędów cebulki pęczek natki pietruszki ziele angielskie iść laurowy pieprz ziarnisty sól vegeta sok z limonki mielony imbir czosnek kolorowy jajka śmietana(...)Przygotowanie: Listki pokrzywy wrzucamy na wrzątek (pamiętamy o rękawiczkach!) i sparzamy. Następnie odcedzamy, i siekamy. Przygotowujemy wywar z marchewki, pietruszki, ziemniaków, 2 liści laurowych, paru ziaren ziela angielskiego. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Następnie dodajemy posiekane pędy cebulki oraz natkę pietruszki i wszystko razem gotujemy. Następnie dodajemy posiekaną pokrzywę i całość gotujemy do czasu aż wszystkie jarzyny będą miękkie
Taste TherapyZazwyczaj Studencki Wtorek wiązał się z jakimś mięsnym daniem. Dziś dla odmiany mam dla Was pyszną zupę z młodziutkiej marchewki. Jest bardzo aksamitna, a słony ser jest świetnym dodatkiem :) To NAJLEPSZA zupa krem jaką jadłam! ;) Składniki: 0,5kg marchwi 1 litr bulionu cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu pieprz, sól 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów pestki(...)Bulion doprowadzamy do wrzenia z kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim. Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części i podsmażamy na maśle. Jak się zarumienią, dodajemy do bulionu. Marchewkę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka i gotujemy, aż będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem i kminem. Wyjmujemy listki i ziele. Do kubeczka wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy ze śmietaną
Czerwona Porzeczkadelikatny smak kokosa nie tylko uwodzi smakiem, ale i kolorem. Na pewno będzie Ci smakować, bo bije tradycyjną botwinkę na głowę. Zapraszam do przepisu. Składniki: 2 pęczki botwinki marchewka mała pietruszka kawałek selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kawałek imbiru 3 ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz kolendra mielona i natka 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 puszki(...)bieżącą wodą, małe buraczki oskrobać, większe obrać. Botwinkę pokroić w 2-cm kawałki pokroić obraną cebulę, czosnek i imbir. Zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym w międzyczasie obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Pokroić w kostkę, większe buraczki również do garnka z podsmażoną cebulą, czosnkiem i imbirem dodać pokrojone warzywa i botwinkę, oraz zmieloną kolendrę Przesmażyć razem około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: pół główki młodej kapusty szklanka ryżu marchewka kawałek selera 8 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 kostki rosołowe przyprawa do dań z kapusty czubata łyżka koncentratu pomidorowego 50 ml śmietanki kremówki lub zwykłej(...)Kapustę poszatkować, odstawić. Wodę zagotować wraz z marchewką i selerem. Dodać kostki, ziele, pieprz i listek. Gotować 30 minut. Następnie dosypać ryż i co jakiś czas mieszając, gotować do miękkości. Dodać kapustę. Gotować 5 minut. Do niewielkiej miseczki odlać łyżkę wazową wody z zupy, dodać koncentrat i śmietanę, wymieszać i przelać do zupy. Dodać przyprawę do dań z kapusty
kulinarnyswiatdomiKarmelizowane młode warzywa. czyli marchewka, ziemniaki i czosnek. Wszystko smażone i duszone w miodzie i occie balsamicznym. Idealne jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze mogą też nam posłużyć jako ciepła letnia przekąska. Warzyw nie podlewałam wodą, gdy je przykryjemy, będą się gotowały w parze, która się wytworzy. Karmelizowane młode warzywa Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3-4 osób(...)Składniki: 1 pęczek młodej marchewki 1000 g małych młodych ziemniaków 1 główka czosnku 4 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu gruba sól morska pieprz 2-3 gałązki rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Warzywa dokładnie myjemy i kroimy na pół. Ząbki czosnku rozgniatamy nożem, nie obieramy ich ze skórki. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa
Kulinarne przygody GatityWarzyw." Składniki: (4-5 porcji) 500 g botwinki wraz z buraczkami (mniej więcej trzy pęczki) 2 l rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego 1 średnia marchewka ok. 300 g wędzonki (Żebrek lub boczku) 150 ml śmietanki 30 % lub 36 % 2 łyżki soku z cytryny 3-4 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście(...)niewielką ilości liści). W garnku nastawiamy wywar warzywny lub rosół, dodajemy wędzone żeberka lub boczek, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone buraczki oraz obraną i pokrojoną również w kostkę marchewkę. Gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut, aż warzywa będą miękkie. Młode warzywa gotują się dość szybko, więc nie wykluczone, że czas gotowania będzie krótszy. Do kubka ze śmietaną wlewamy
bistro mamamłodych buraków, a przecież nie o to chodzi! Składniki: 2,5 - 3 litry wody 3 duże pałki z kurczaka 1 pęczek młodej włoszczyzny plus 2-3 młode marchewki 3-4 ząbki młodego czosnku wraz ze skórką 1 pęczek botwiny (6-7 młodych buraków z liśćmi) sok wyciśnięty z połowy cytryny majeranek do smaku sól, pieprz do smaku Dodatkowo(...)listki w cienkie paski, do około 3/4 ich długości - czyli mniej więcej do końca nerwów na liściach). Ugotować do miękkości. Dodać ziemniaki oraz pokrojone warzywa bez pora (marchewki w talarki, mały seler lub pół dużego i pietruszka w kostkę). Na samym końcu doprawić majerankiem. Udekorować małymi listkami botwiny. Smacznego
Garniec MagalieSkładniki: 1 l maślanki kilkanaście małych młodych ziemniaków 1 marchewka pęczek koperku 2 zielone ogórki ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie z czosnkiem. Jeden zielony ogórek zmiksować z maślanką, a drugi pokroić na mniejsze kawałki. Ostudzone warzywa zalać ogórkową maślanką, wmieszać posiekany koperek i drugi ogórek, doprawić szczyptą pieprzu. Podawać schłodzone
Gaździnka warzyPropozycja idealna na upalne dni. Składniki: (na mniej więcej 2,5 litra zupy) - pęczek botwinki - 2 młode buraki - 1 marchewka młoda - 1 pietruszka - 1 kostka rosołowa lub bulion drobiowy - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 18 volt - 2 łyżki cytryny - łyżka octu winnego - jajka na twardo (opcjonalnie) Botwinkę, buraki(...)marchewkę, pietruszkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i zagotować z dodatkiem kostki rosołowej bulionu (dodać wedle uznania i zapotrzebowania) Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cytryny oraz łyżkę octu winnego. Gotować 15 minut , wystudzić wywar i wstawić na godzinę do lodówki. 4- 5 surowych średnich ogórków gruntowych, 5 rzodkiewek, pęczek szczypiorku i pęczek koperku – pokroić i dodać
upichconakaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem) · średniej wielkości marchewka · mała pietruszka(...)kaszę jaglaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę, startą na grubych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę wraz z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego oraz niewielkiej ilości wody. Gdy wszystko zmięknie wyłowić przyprawy i zawartość patelni zmiksować z ciecierzycą, kaszą jaglaną i przyprawami
Qlinarnie i Qlinarnietego makaron :) Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur 1/2 szklanki makaronu wermiszel 1 opakowanie boczniaków 1 mała kalarepa 1 por 2 gałązki selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1/2 kostki dobrego bulionu warzywnego (bez tłuszczy utwardzonych) oliwa z oliwek oregano, pieprz, pasta chili, kurkuma, sos sojowy Zaczynamy od delikatnego przesmażenia makaronu tak, aby zbrązowiał. Następnie kaszę bulgur zalewamy(...)szklanką bulionu warzywnego i dodajemy makaron. Odstawiamy na ok. 20 min. W tym czasie przygotujemy resztę składników. Marchewkę kroimy w tzw. zapałkę, kalarepę również. Por i seler w kostkę, a liście kapusty pekińskiej szatkujemy w cienkie prążki. Wszystkie warzywa wrzucamy na głęboką patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Warzywa podsmażamy i dodajemy boczniaki pokrojone
vegetanierecipe in English Zupa warzywna z młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę) 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 średni seler, obrany i pokrojony w kostkę 2 korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 3 łodygi selera naciowego(...)szklanek bulionu warzywnego i drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu na średnim ogniu rozpuść masło, po czym włóż pora, marchewkę, selera, pasternak, kapustę, selera naciowego, czosnek, ziemniaki, liście laurowe i dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i smaż warzywa, mieszając od czasu do czasu, przez 10-15 minut do lekkiego
karmelowyDzisiaj przepis na pyszne burgery, w których w role mięsa wcielają się pyszne placuszki z fety, cukinii marchewki, które są najlepszymi plackami z cukinii jakie kiedykolwiek robiłam, dlatego z czystym sumieniem mogę je wam polecić :) Składniki : Na placki : - 2 szklanki startej na tarce cukini - 1 szklanka startej marchewki - 3 jajka - 5 łyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może
zdrowa vege kuchniamięciutkich ziemniaczków i wędzonego boczku, i pachnąca majerankiem... Zapraszam na GROCHOWĄ, taką jak u mamy :) Grochowa 250 g łuskanego grochu 150 g wędzonego boczku 2 litry wody 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora łyżeczka oleju 3 duże ziemniaki majeranek, sól i pieprz do smaku Groch płuczemy na sicie, wkładamy do garnka razem z boczkiem, zalewamy woda i gotujemy(...)minut. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, pora obieramy i kroimy w ćwierć plasterki, wszystkie warzywa podsmażamy na oleju ok 5 minut. Po 45 minutach boczek wyjmujemy z wywaru i kroimy. Do garnka wkładamy kawałki mięsa, podsmażone warzywa oraz ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Całość lekko solimy i gotujemy ok 35 minut by wszystko było mięciutkie
Dzieje kuchennej WiewióryCóż można wyczarować pysznego z marchewki i pomarańczy ? Otóż przepyszną zupe - krem! Zachęcam do jej skosztowania. Składniki ( 6 porcji ): marchew - 1kg pomarańcza - 1 duża szt papryczka chili - 1/2szt bulion na włoszczyznie - 1,7l cebula - 1 duża szt olej imbir - 4cm limonka - 1/2szt sól , pieprz cytrynowy , kminek gęste mleczko kokosowe płatki migdałowe Sposób przygotowania : Marchew obieramy , myjemy i kroimy(...)drobnych oczkach tarki ścieramy z całej pomarańczy skórkę . Następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Papryczkę Chili myjemy , pozbawiamy nasion i drobno kroimy. Z połowy limonki wyciskamy sok. Do ugotowanej marchewki dodajemy zeszkloną cebulę. Doprawiamy solą , pieprzem cytrynowym i kminkiem do smaku. Dodajemy starty imbir , skórkę z pomarańczy , sok z pomarańczy , sok z limonki , pokrojoną drobno papryczkę chili. Płatki migdałowe prażymy
Bazylia kontra Rozmaryn