marchewki - 4038 przepisów (strona:91/270)

Prażonki jurajskie 99

Ziemniaki – około 4 kg, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 2 buraki, 5 marchewek, 2-3 liście kapusty, tłuszcz – najlepiej gęsi smalec, sól, pieprz, garnek żeliwny Prażonki przygotowuje się w żeliwnym garnku ustawionym w ognisku. Garnek szczelnie zakręcany. Przed przystąpieniem do robienia prażonek trzeba rozpalić ognisko :) Boczek pokroić w plastry. Kiełbasę i warzywa pokroić w plastry(...)grubości około 0,5 cm. Dno i boki garnka wysmarować tłuszczem. Następnie ułożyć boczek, na nim układać warstwami buraki, ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę. Oprószać solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejną warstwę boczku, buraków.... Warstwy układamy tak, aby składniki wystawały ponad brzeg garnka tworząc „kopczyk” – pokrywka nie jest płaska. Przykryć liśćmi kapusty i zamknąć garnek. Dokładnie zakręcić. Garnek ustawić w ognisku

królestwo garów
Pierogi z ogononami wołowymi 158

mąki pszennej „00” *, 10 żółtek, 40 ml oleju, 2 łyżeczki od kawy soli, ciepła woda – około 160 ml, nadzienie: 2 kg ogonów wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Proponuję pierogi z ogonów wołowych(...)zwykłego ciasta . Ogony umyć, osuszyć, pokroić na kawałki długości około 5 cm. Ogony można kroić nożem, tylko trzeba trafić w odpowiednie miejsce. Jeżeli „napotkamy opór” przesuńmy nóż kawałek dalej. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, przekroić na ćwiartki. W garnku o grubym dnie podsmażyć mięso rumieniąc je, dodać warzywa przesmażyć. Wlać wino, dodać przyprawy, wlać

królestwo garów
Ogony wołowe 131

ogonów wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Ogony umyć, osuszyć, pokroić na kawałki długości około 5 cm. Ogony można kroić nożem, tylko trzeba trafić w odpowiednie miejsce. Jeżeli „napotkamy opór” przesuńmy nóż kawałek dalej(...)Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, przekroić na ćwiartki. W garnku o grubym dnie podsmażyć mięso rumieniąc je, dodać warzywa przesmażyć. Wlać wino, dodać przyprawy, wlać wodę (tyle aby mięso było tylko przykryte). Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Około 3 godzin. Mięso wyjąć a sos przecedzić. Ogony podawać z kości

królestwo garów
Zupa laotańska Khao poun z Pascalem Brodnickim 129

łyżki sosu rybnego, 1 sałata lodowa pokrojona w paseczki, 200 g kiełków sojowych, 100 g makaronu wermicelle ryżowego sparzonego, 2 liście kafiru, 1 łyżka pasty curry czerwonej, 1 marchewka pokrojona w paseczki julienne, 2 cebule posiekane, 2 pomidory pokrojone w ćwiartki, 250 ml wrzątku, 4 łyżki posiekanej kolendry, olej do woka, Podgrzać olej w garnku, podsmażyć cebulę aż będzie szklista(...)rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min.    5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości.    Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać zupą i dodać posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku.  Między innymi taką wspaniałą zupę przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pascalem Brodnickim, które zorganizował Lidl Polska w studio kulinarnym CookUp .   Pascal Brodnicki

królestwo garów
Prosto z Targu w La Rotisserie 117

polędwica cielęca, młoda marchew, kolendra i pieprz tasmański - polędwica gotowana w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje soczystość, jest bardzo delikatna. Do niej tagliatelle z zielonych surowych szparagów, puree z marchewki z imbirem i sos z pieprzu tasmańskiego, pesto z lubczyku, ziemia z pumpernikla oraz biała marchewka. Dodatki świetnie zbudowały smak dania i współgrały z „mlecznym” smakiem cielęciny, „podkręcając” ją. Panna

królestwo garów
Kotlety marchewkowo-selerowe 138

zrobić warzywne kotlety mielone :) Składniki są absolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;) Składniki (na 6 kotletów): duży seler korzeniowy 2 marchewki 2 małe jajka gruba kromka chleba bez skórki płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżeczka suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz olej Seler obrać(...)pokroić na duże kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Chleb pokroić w grubą kostkę. Marchew i chleb rozdrobnić w malakserze.  Dorzucić seler. Rozdrobnić. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety. Smażyć na złoto-brązowy kolor. Podawać z dipem o zdecydowanym smaku, np. z pesto

Weekendy w domu i ogrodzie
Wieprzowina po portugalsku z małżami 150

małży Galpeixe 500 g szynki wieprzowej 5 ząbków czosnku 100 ml białego wina 1 łyżeczka ostrej papryki Piątnica  (kupisz tutaj) 1 liść laurowy 300 g ziemniaków 200 g marchewki z groszkiem Hortex Sól Pieprz Olej Do dekoracji: szczypiorek lub natka pietruszki Małże rozmrażamy na sicie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy na drobne kawałki. Marynujemy przez godzinę(...)przez praskę czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty.  W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i dusimy około 10 minut.  Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy ziemniaki i marchewkę z groszkiem. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy rozmrożone małże i dalej dusimy (do momentu otwarcia się małży

VioletoweKucharzenie
Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność 297

Źródło   Blue zones.  Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 6-7 osób Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łodyżki selera 1 puszka czerwonej fasoli 420 g 1 słoik ugotowanej ciecierzycy 540 g 4 ziemniaki 1 litr bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem(...)pecorino  Wykonanie: Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i przesmażamy w garnku o grubym dnie na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojonego w plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde

Kulinarne przygody Gatity
BARSZCZ CZERNICHOWSKI 234

oryginału ale  baaardzo smaczna. Polecam gorąco! Składniki: 1/2 kg mięsa od szynki lub łopatki 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 średniej białej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 4 buraczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana 18% liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie:  Mięso(...)łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego  ok. 30 minut. Następnie  wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki.  Warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, który uzupełniamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (nie powinny być rozgotowane). Na patelni rozgrzewamy łyżkę

Walijskie Pichcenie
Prawie do nieba, czyli pomidorowy krem chrzcinowy 126

oceńcie sami: Składniki (na 2 dni jedzenia dla 4-osobowej rodziny): 3 puszki pomidorów bez skóry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 2 kostki wołowe kostki rosołowe 1 spora marchewka sól, pieprz bazylia (świeża lub suszona) bez ograniczeń szczypta ziół prowansalskich 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki cukier śmietana 18% (ok. łyżeczki na porcję) Przygotowanie: W litrze wrzącej(...)wody rozpuściłam 2 kostki wołowe. Do powstałego bulionu wrzuciłam obraną, pokrojoną na ćwiartki marchewkę. Na patelni zeszkliłam posiekane w kostkę cebule. Zanim zaczęły się rumienić wymieszałam z koncentratem pomidorowym. Smażyłam jeszcze kilka minut. A następnie przerzuciłam do gotującego się bulionu. Dodałam pomidory z puszek i gotowałam przez ok 20 minut. Pozostało doprawienie do smaku. W wykonaniu na chrzciny - dla rodziny

Kuchnia po mojemu
Warzywa w pomidorach z mięsną niespodzianką w ramach zdrowej kolacji na ciepło 165

ostatnio przygotowałam sobie przepyszną, ciepłą kolację witaminową. I przyznam, że nie jeden raz ;) Składniki (na 1 solidną porcję): 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 pomidor 1/2 marchewki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chili solidna szczypta soli 1/2 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego (lub miodu) 1 łyżeczka musztardy francuskiej Na niespodziankę: 1 kotlecik(...)piersi kurczaka  kilka piór cebuli płatki chili - szczypta sól, pieprz 1/2 kulki mozzarelli 2 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie: Umyte warzywa kroję: paprykę w paski, marchewkę - w ćwiartki, a pomidora w ósemki. Wsadzam do rękawa do pieczenia. Zasypuję solą i przyprawami. Dodaję musztardę i syrop z mniszka (lub miód). Podlewam wodą (50 - 100 ml). Piekę w temp

Kuchnia po mojemu
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 233

mięso, więc uznałam, że trzeba coś zdrowszego upichcić. Żeby nie wracać do traumatycznych wspomnień "diety eliminacyjnej", która w moim przypadku skończyła się na wyeliminowaniu prawie wszystkiego (oprócz gotowanego mięsa, marchewki, buraków i ziemniaków) - tym razem potrawkę przyrządziłam zupełnie inaczej. Składniki: 1 udko (ćwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka

Kuchnia po mojemu
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 134

brokuły już nie przechodzą, więc próbuję co raz to nowych sposobów. Metodą prób i błędów odkryłam, że sprawdzają się surówki. Tylko ile można jeść mizerię, surówkę z marchewki czy z kapusty pekińskiej . Dla odmiany do dzisiejszego obiadu przygotowałam surówkę z kapusty kiszonej, którą ze względu na właściwości warto regularnie spożywać - szczególnie w okresie zimowym kiedy trudno o świeże warzywa. Składniki(...)niewielką miskę): 20 dag kapusty kiszonej z marchwią 1/2 marchewki 1 niewielki ogórek kiszony 1/4 średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko

Kuchnia po mojemu
Zapiekany obiad warzywny w 30 minut. Bez mięsa? Da się - pysznie i kolorowo. 186

ciętej fasolki zielonej (mrożona) 3-4 kulki mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany 12% (może być UHT) 3-4 łyżki startego sera żółtego 1/2 kulki mozzarelli 1 ząbek czosnku 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych 2 łyżki masła sól, pieprz  zioła prowansalskie szczypta vegety kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki pieczemy wg receptury , którą już prezentowałam. Jedyną modyfikacją jest dodanie(...)wypróbowanej receptury . Ugotowane warzywa przerzucamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zalewamy szpinakiem ze śmietaną. Wstawiamy do piekących się ziemniaków (ważny jest więc wybór naczyń by oba się zmieściły). Ugotowaną marchewkę pokrojoną w krótkie ćwiartki karmelizujemy na maśle z cytryną i vegetą i pomidorkami koktajlowymi. Kiedy warzywa się przypieką posypujemy serem żółtym i mozzarellą. Zapiekamy do rozpuszczenia sera. Gotowe. Wystarczy wyłożyć

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania