jednocześnie epidemia grypy i zakichani ludzie dookoła. Trochę warzyw na wzmocnienie. I kasza. Czyli obiad marzenie :) A Wy czym wzmacniacie się w marcu? Składniki: 1/2 cukinii 1 cebula 1 marchewka garść mieszanki kolorowych papryk (ja użyłam mrożonej) sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka koncentratu 1 łyżka śmietany 1 łyżka oleju Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, cukinię i marchewkę
Pasja Smakuarachidowego lub roślinnego 125g makaronu chow mein lub innego jajecznego 2 łyżki oleju sezamowego 130g groszku 2 łyżki sake 5 łyżek sosu sojowego jasnego sól i pieprz pół małej marchewki pokrojonej w słupki szczypior z 1 dymki pokrojony w słupki Sposób przygotowania Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z olejem sezamowym. Do woka lub na patelnię(...)dolać sake. Mieszać aż wyparuje. Dodać ugotowany makaron i sos sojowy. Posolić i popieprzyć. Wymieszać aż sos dokładnie zmiesza się z daniem. Wyłączyć ogień, dodać dymkę i marchewkę, wymieszać i serwować
W kuchni wieczoremPropozycja dla naszych najmłodszych domowników:) Coś dla niemowlaka: Zupka pomidorowa z kluseczkami jajecznymi Drukuj przepis Składniki 1 średni ziemniak 0,5 średniej marchewki 0,5 średniej pietruszki 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/3 średniej papryki dla smaku szczypta bazylii i majeranku 1 małe jajko 1 łyżka mąki owsianej listonic_name = "Coś dla niemowlaka: Zupka pomidorowa z kluseczkami jajecznymi (z coolinarnie.pl)"; listonic(...)theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 średni ziemniak 0,5 średniej marchewki 0,5 średniej pietruszki 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/3 średniej papryki dla smaku szczypta bazylii i majeranku 1 małe jajko 1 łyżka mąki owsianej " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Warzywa kroimy w większą kostkę i gotujemy w wodzie (wody lejemy ok 1 cm nad warzywa). Jajko mieszamy z mąką
CoolinarniePLnawet z jednodniowym wyprzedzeniem i przygotować do zapiekania dnia nastęnego. Czyli bezstresowe danie. Składniki conchiglioni rigati De Cecco Index Food oliwa z oliwek Olitalia Index Food mięso mielone wołowe marchewka sok pomidorowy rycki Ramzes wędzony- ser żółty czosnek, szczypior suszony lubczyk estragon Skworcu natka pietruszki Do zapiekania użyłam między innymi brytfanny Toscana od FLORINA . O brytfannie pisałam(...)miejscu Do szerokiego rondla o grubym dnie wlej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i szczypior. Podsmaż. Dołóż mięso mielone, smaż ,a następnie duś pod przykryciem. Zetrzyj marchewkę na małych oczkach.Wmieszaj w mięso. Dopraw pieprzem i estragonem. Dodaj sól i suszony lubczyk. Gdy mięso się udusi, odstaw je do ostygnięcia. Zetrzyj ser żółty na małych oczkach
Z Kuchni Do Kuchnisuper! SKŁADNIKI 14-15 rurek cannelloni Farsz 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można też użyć wieprzowo – wołowego) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. czerwonej papryki 1 szt. średniej marchewki 1 szt. średniego jabłka (najlepiej szara reneta) 1 puszka pomidorów 1 bakłażan 3 ząbki czosnku bazylia zioła prowansalskie 10 dag sera żółtego 1 kulka mozzarelli sól pieprz 2 łyżki oleju(...)rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać mięso, doprawić pieprzem i solą. Smażyć ok. 5 min. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Dodać na patelnię, doprawić ziołami, przeciśniętym czosnkiem, ewentualnie dosolić i smażyć jeszcze ok. 3 min. Całość połączyć z pomidorami
zabawa smakiemwarzywami i jabłkami jest ciekawą kombinacją. Lekki i pyszny! SKŁADNIKI 4 porcje makaronu spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 średnie cebule 2 czerwone papryki 2 marchewki 2 średnie jabłka (najlepiej szara reneta) 2-3 ząbki czosnku 0,5 puszki pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 0,5 szkl. wody sól pieprz 2 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE(...)mięso i smażyć je ok. 4-5 min (ma być już brązowe), doprawić solą i pieprzem. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, następnie dodać do smażonego mięsa. Jabłka i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do całości. Wlać wodę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przyprawić bazylią, ziołami i opcjonalnie jeszcze solą i pieprzem. Wszystko
zabawa smakiemgarnku zagotuj wodę, na wrzątek za pomocą dwóch łyżek, które maczamy w wodzie kładziemy kluski. Gotujemy po około 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Puree z marchwi: - 4 marchewki - odrobina kurkumy, sól, - 3 łyżki mleczka kokosowego Marchewki gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderem z mleczkiem kokosowym i przyprawami. Podajemy gorące z gorącymi kluseczkami, posypujemy uprażonymi pestkami z dyni i skrapiamy
SMYKWKUCHNIchoć była smaczna, nigdy nie dorówna jej klasycznej, tłustej wersji. 350-400g łopatki wieprzowej 2 średniej wielkości cebule 2 czerwone papryki 250g pieczarek 2-3 średniej wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego przyprawa do gulaszu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia olej, sól, pieprz 1. Cebulę(...)cebuli. Smażymy około 10-15 minut. 3. Pieczarki kroimy w plastry i również przekładamy do garnka. Dusimy kilka minut. 4. Do garnka wlewamy 1,75 litra wody. Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy go garnka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem. Całość gotujemy około 1h, na wolnym ogniu. 5. Na koniec
Szefowa kuchnigodzinę. Sos: – 0,5 kg mięsa mielonego; – 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku – 400 ml passaty pomidorowej; – 0,4 kg pieczarek; – 2 średnie marchewki; – oregano, sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, odrobina cukru, ostry sos chilli – 10 dag sera żółtego starkowanego Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, dodać mięso. Wszystko(...)podsmażyć, tak, żeby mięso nie było surowe, dodać pokrojone pieczarki i startą na grubych oczkach marchewkę, smażyć do miękkości. Dodać passatę i dusić do odparowania doprawiając sos do smaku. Należy przygotować sos trochę bardziej doprawiony, gdyż ciasto „zabiera” trochę smaku. Przygotowanie ciasto drożdżowe podzielić na 6 części, każdy rozwałkować na koło, grubość 4 mm. Nakładać warstwę sera
dom-agi.plfont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 filiżanka suszonych grzybów 1 garść makaronu np. penne (pióra) opcjonalnie: 1 łyżka suszonych warzyw 1 marchewka sos sojowo-grzybowy, sól 1-2 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Namocz pokruszone grzyby na noc. Następnego dnia ugotuj (ok. 20-30 minut), wrzuć makaron, suszone warzywa i startą marchewkę. Gotuj do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut). Odstaw. Dodaj sos sojowo-grzybowy, sól i śmietanę. Wymieszaj i od razu podawaj. A takie grzybobranie było 3 lata temu... Normal
Qlinarnie i Qlinarniepagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 łyżki oliwy/oleju 1 cebula 1 liść kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 1 suszony grzyb ( wcześniej namoczony i drobno pokrojony) 1 por 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku natka pietruszki, szczypiorek, koper(...)pyszna, wcale nie była gorzka, jak dużo osób zapewniało… Pierogi ruskie z pokrzywą. Jak się w końcu nauczę robić, to koniecznie przetestuję je w takim wydaniu. Kasza jaglana z marchewką na słodko – moja ulubiona kasza w nowej wersji. I trochę klasyki (Rafał): Gołąbki z kaszą gryczaną (wiem, zdjęcie niezbyt urokliwe). Kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym curry. Paszteciki z kiszoną kapustą
Qlinarnie i Qlinarniesoli. Składniki na pulpety - około 20 sztuk: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 cebule 4 ząbki czosnku olej 2,5 łyżki czubrycy czerwonej 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2 marchewki Ugotuj kaszę. Drobno pokrój cebulę i czosnek. Marchewki zetrzyj na tarce. Podsmaż warzywa na oleju i dodaj je do kaszy razem z czubrycą i siemieniem lnianym. Wilgotnymi rękoma formuj małe pulpety
Qlinarnie i Qlinarnierobi się sam, trzeba tylko zacząć jego przygotowanie dzień wcześniej, a później dobrze przyprawić. Jemy z uszkami z nadzieniem grzybowym. A tutaj przepis na wigilijny sos korzenny . Składniki: kilka marchewek kilka buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku do smaku: sól, cukier, czarny pieprz, sok z cytryny kilka kulek ziela angielskiego kilka liści laurowych Zetrzyj marchewkę i buraki na drobnej
Qlinarnie i Qlinarniegotowanie, a mamy ochotę na coś pożywnego i ciepłego. Zamiast ziemniaków można dodać, np. pozostałe ryż/kaszę z poprzedniego dnia. Składniki: 1 cebula olej 10 pieczarek 2 marchewki 4-5 ziemniaków 1 garść makronu sól, pieprz koper Drobno pokrój cebulę i zeszklij na oleju. Po chwili wrzuć pokrojone pieczarki i smaż kilka minut. W garnku zagotuj wodę. Dodaj grzyby(...)cebulą, starte na tarce marchewki, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotuj ok kwadransa. Dodaj makaron i gotuj jeszcze kilka minut, aż makaron zmięknie. Dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koper. Kolejny film z Clintem Eastwoodem w roli głównej – Za wszelk ą cenę (2004, Clint Eastwood) i kolejny polecony przez Anetę. Dramat opowiada o trzydziestoletniej kobiecie, która prosi emerytowanego trenera
Qlinarnie i Qlinarniejest gęstsza. Składniki: 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej 2-3 łyżki masła (najlepiej klarowanego ghee) 1 szklanka rozmrożonej dyni lub świeżej, pokrojonej w kostkę ½ szklanki drobno pokrojonej lub startej marchewki sól, pieprz, curry lub kminek mielony i kurkuma Zagotuj wodę (ok. 2 l), dodaj kaszę i gotuj przez ok. 20 minut. Następnie dodaj podsmażone na maśle dynię i marchewkę
Qlinarnie i Qlinarnie