przygotujecie w kilka minut. Fajnie uzupełni ciepły posiłek mięsny i ożywi kompozycję smakową obiadu. Przepis przyswojony z kuchni Mamy Hani oczywiście. Składniki (na ok 4 porcje): 2 buraki 2 marchewki 1 jabłko 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu Przygotowanie: Umyte i obrane buraki ścieramy na drobnej tarce. Podobnie marchewkę
Kuchnia po mojemuśmietany do zup Pęczek koperku Vegeta, sól, pieprz Przygotowanie: Gotujemy nasze skrzydełka z włoszczyzną. W trakcie gotowania doprawiamy, Vegetą, solą oraz pieprzem. Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko, marchewkę kroimy w kostkę i na koniec dodamy ją do zupy. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy całość do bulionu. Gotujemy do czasu, aż kalafior(...)ziemniaki będą miękkie. Gdy już są dobre dodajemy koper posiekany, oraz naszą marchewkę. Następnie odlewamy pół szklanki zupy i rozrabiamy z 4 łyżkami śmietany. Po rozrobieniu wlewamy śmietanę do całości i mieszamy. Trzymamy na wolnym ogniu około 5 min, doprawić solą i pieprzem i smacznego! Gotujemy nasz bulion. Szykujemy Kalafior, pęczek kopru oraz 4 ziemniaki. Ziemniaki obieramy, i kroimy
Sprawdzone przepisy kulinarneDelikatne, neutralne w smaku kluseczki z kaszy jaglanej, twarogu i marchewki. Podane na aromatycznym puree z zielonego groszku w towarzystwie pomidorków koktajlowych, posypane świeżą natką pietruszki. Pierogi leniwe w nowej, wytrawnej odsłonie to smaczny i pożywny obiad, w sam raz na wiosenną pogodę. :) Składniki (na ok. 25 kluseczek) : - 3/4 kaszy jaglanej (ok. 150 g przed ugotowaniem) - 1,5 szklanki(...)wody - 200 g twarogu półtłustego - 250 g marchewki - jajko - mąka (do konsystencji, ja dałam ok. 1 szklankę) - łyżeczka kurkumy - sól na puree - puszka groszku konserwowego - ząbek czosnku - 1/2 cebuli - łyżka masła i oleju - ok. 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Kaszę (najlepiej dzień wcześniej) ugotować. Przepłukać gorącą wodą (w celu pozbycia się charakterystycznej goryczki), wsypać do rondelka
Kuchnia Ellieskoro słowo się rzekło i jest to blok mniej lub więcej kulinarny, zamieszczam również przepis:). Jak przełamać lody z owczym stadem (jedna próba) jabłka pokrojone w ćwiartki jędrne marchewki (im młodsze tym lepsze) kilka buraków suchy chleb i kostka soli Owcze stado, a raczej trójgłowy kudłaty stwór- owce przed zaaklimatyzowaniem się w nowym miejscu poruszały się niczym związane(...)sobą- są dość nieufne. Jabłko i buraki należy pokroić w ćwiartki (owce nie potrafią pogryźć ich w całości, a przynajmniej nie od razu), marchewkę wybrać jak najcieńszą, pozostawić w całości. Chleb koniecznie suchy porcjonować racjonalnie. Kostkę soli przybić do pniaka. Podejść na bezpieczną odległość i czekać. Następny ruch należy do owiec
Zapiski Młodej ŻonyDziś mam dla Was zupkę jarzynową z dodatkiem czerwonej soczewicy ;) składniki 1,5 litra bulionu pół selera 2 cebule 6 marchewek 2 papryki puszka pomidorów 0,5 szklanki czerwonej soczewicy kilka kropel soku z cytryny papryka słodka i ostra, oregano, zioła prowansalskie, sól i pieprz W dużym garnku podsmażamy pokrojone w kostkę seler,marchewkę, cebulę i czosnek przez
Cukier&Pudersmakiem od tych smażonych, są nieco mniej chrupiące ale nam to w zupełności nie przeszkadzało. Polecam!! Sajgonki pieczone w piekarniku Składniki na około 13-15 sztuk: 1 mała marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 250 g drobno zmielonego mięsa (używam wołowiny np. udźca) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżeczki przyprawy(...)cebulkę dymkę drobno siekamy. Imbir siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso mielone. Przyprawiamy sosami sojowymi, olejem sezamowym, przyprawą 5 smaków, imbirem i czosnkiem. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki. Mięso z warzywami, makaron i posiekaną dymkę
Mania Gotowaniaprzekrojone i posypane papryką bądź ozdobione majonezem. Rzadziej się zdarzają jajka faszerowane. Oto kilka pomysłów jak podać jajka. Kura Aby jajko przypominało kurę wystarczy tylko wykorzystać 2 plasterki ugotowanej marchewki i 2 ziarna pieprzu. Z jednego plastra marchewki wycinamy dziobek a z drugiego grzebień. Na czubku jajka robimy nacięcie i wciskamy grzebień, dziobek wystarczy że jest zwilżony i sam się
Mama GotujePoleca się je szczególne dzieciom ponieważ jest ono nie tylko chude ale i zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka. Składniki: królik (2 – 4 dowolne kawałki) 3 marchewki 2 pietruszki 2 – 4 ziemniaki 1 łyżka zielonego ziarnistego pieprzu 1 łyżka suszonych liści kolendry 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki(...)kurkumy 3 ząbki czosnku oliwa sól Przygotowanie: Marchewki i pietruszki kroimy w równe słupki. Królika nacieramy zmiażdżonym czosnkiem. Pokrojone warzywa podsmażamy kilka minut na oliwie. Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy królika i dolewamy wodę ok. 2 cm od dna garnka. Dusimy królika do miękkości ok. 1,5 godziny. W czasie duszenia jeśli woda się
Mama GotujeDziś tak po prostu: Lasagne bolognese SKŁADNIKI: 200 g makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania) 500 mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka puszka pomidorów krojonych 100 g oliwy z oliwek sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka tarty ser gałka(...)kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory i startą na dużych oczkach marchewkę. Doprawiamy solą,pieprzem, papryczką, oregano, bazylią. Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową
MarciochaKucharzyZupa o najbardziej intensywnym kolorze:D może ona obudzi wiosnę !! Zupa Marchewkowa z pikantnymi klopsikami SKŁADNIKI: 5 dużych marchewek 1 ziemniak łyżka masła 200-300 ml śmietany 12% mięso mielone cebula sól, pieprz, ostra papryczka bułka tarta, jajko Marchewkę i ziemniaka kroimy w na mniejsze kawałki , gotujemy na parze do miękkości. Następnie dolewamy masło i jogurt. Blenderujemy doprawiając
MarciochaKucharzyrodzinnego domu:D Cały rok czekam na to danie.. Młoda kapustka z młodymi ziemniaczkami i koperkiem SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1-2 marchewki mały przecier pomidorowy 2 łyżki śmietany sól,(moja mama używa Vegety, i akurat tutaj można zastosować :D), pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Normal 0 21 false false false(...)widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Kapustę opłukać zimna wodą, przekroić na pół i wsadzić do garnka i sparzyć wrzątkiem wraz z obrana marchewką. Po 10 minutach odcisnąć wodę i poszatkować a następnie posypać solą (lub Vegetą) i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie
MarciochaKucharzystandardowych", więc jak zawsze pokombinowałam Gołąbki w liściach botwinki w różowym sosie SKŁADNIKI: 2 pęczki botwinki (takie z dużymi liśćmi) 1 woreczek ryżu 2 piersi kurczaka szpinak mrożony 1 marchewka śmietana 18% ser feta sól, pieprz, czosnek Na początek trzeba zająć się farszem. Ryż ugotować al dente. Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie podsmażyć na oleju, dodać(...)kostek mrożonego szpinaku. Po 5 minutach dodać startą na dużych oczkach marchewkę. Doprawić solą pieprzem i jednym ząbkiem czosnku. Dusić jeszcze ok 5 minut. Dodać ryż i dobrze wymieszać. Opłukać botwinkę a następnie odciąć liście, łodygi pozostawić na sos. Jeszcze raz dobrze oczyścić liście. Sparzyć by zmiękły. Ułożyć farsz na wierzchnią część liścia przy węższej stronie, zwijać. Gotowe paczuszki
MarciochaKucharzyTaki prawdziwy, domowy, wołowy, bez dopalaczy smakowych... SKŁADNIKI: porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki włoskiej kapusty, por, cebula) ząbek lub dwa czosnku, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki makaron rosołowy Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać(...)doprawić solą, pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) Przed podaniem na stół wyciągam włoszczyznę z rosoły i kroje w kosteczkę i wrzucam ponownie do garnka, wszystko prócz marchewki. Ją podaje bezpośrednio na talerzu wraz ze świeżą pietruszką. W sumie gotowanie takiego rosołu to minimum dwie godziny. Ja lubię taki od razu z garnka, gorący
MarciochaKucharzyPierwsze podejście do pasztetu, kiedyś zrobię taki prawdziwy z wątróbki :) Pasztet z zielonej soczewicy SKŁADNIKI: 500g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka łyżka masła Sól, pieprz, papryka ostra, suszona pietruszka i koperek (lub dowolne przyprawy) bulion z suszonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego(...)ugotować do miękkości w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym, ostudzić. Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać wraz z dwoma jajkami. Masę przelać do foremki- keksówki i posypać pestkami słonecznika. Piec pasztet w 200' 40 minut do godziny. Sprawdzić patyczkiem
MarciochaKucharzymięsa wieprzowego 500 g mięsa wołowego gulaszowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skórki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 1 marchewka 1 korzeń pietruszki zielony groszek (opcjonalnie) ok 500 ml wody słodka papryka, papryka chili, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz olej dodatki: kasza gryczana, kasza jęczmienna(...)Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Obsmażamy na patelni razem z czosnkiem. Dodać do gotującego się mięsa. Dusić pod przykryciem ok 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w niewielka kosteczkę. Paprykę i cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Warzywa dodać do gulaszu, dodać pomidory z puszki i całość gotować
MarciochaKucharzy