mieszkaniu, zatem zakwas, który nie pracował przez 3 tygodnie, nareszcie doczekał się mej uwagi :) Po udanym eksperymencie, jakim były drożdżowe bułki marchewkowe na kanapki , postanowiłam upiec również z marchewką chleb na zakwasie. Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 3 dorodne marchewki
Weekendy w domu i ogrodziekońca delektujemy się jego smakiem. Danie, które polecam jest idealnym przepisem na delikatne kruche mięso indycze. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1 filet z indyka 2 marchewki 1/2 pora 1/4 selera (korzeń) 1 czerwona papryka 2 łyżki sosu sojowego zioła typu rozmaryn , tymianek , majeranek słodka proszkowana papryka olej do smażenia 2 szklanki wody WYKONANIE Filet z indyka płuczemy, osuszamy(...)określonym czasie obsmażamy plastry indyka i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy "dusić" mięso. Podlewamy 1 szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min. Obieramy marchewkę, seler i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy do naczynia i podlewamy szklanką wody. nakrywamy i również "dusimy". Czas przygotowania warzyw
W kuchennym oknie Ewytylko prosta, ale również pyszna - ZUPA OGÓRKOWA! Składniki: 1 litr rosołu 4 ziemniaki 4 marchewki 4 ogórki kiszone (ja zazwyczaj daje więcej) ok 0,5 szkl. soku z kiszonych ogórków vegeta sól, pieprz śmietanka Sposób Ugotować rosół, wyjąc mięso, do wywaru wrzucić obraną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną
Kuchenne aromatysłoiczkach stoją równiusieńko na półkach spiżarki czekając na zimę. Pora by z ogrodu znikł również kabaczek... jeden z pięciu zaginął w leczo. Składniki 3 średniej wielkości cebule 2 duże marchewki 5 papryk 6 pomidorów obranych ze skóry 40 dag pieczarek 6 kawałków kiełbasy 1 średniej wielkości kabaczek 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek bulion z 2 kostek rosołowych słodka papryka(...)garnku na niewielkiej ilości oleju, kiełbasę kroimy w półksiężyce i dorzucamy do cebuli, dodajemy pokrojone warzywa: paprykę, obranego ze skórki, wypestkowanego i pokrojonego w kostkę kabaczka, pokrojoną w kostkę marchewkę, rozciśnięte rękoma pomidory pozbawione uprzednio skórki, posiekane na plasterki pieczarki. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 500 ml wody, wlewamy do garnka z leczem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko przyprawiamy, dusimy na niewielkim
Kuchenne aromatynajbardziej lubię gryczaną, zresztą mam ostatnio bzika na jej punkcie, zjadam całkiem spore ilości w zapiekankach czy też z sosami. Składniki mięso z kością na rosół 3 duże marchewki 3 pietruszki 3 ziemniaki 1 mały seler 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 opakowanie zupy grzybowej w proszku kilka suszonych grzybów (opcjonalne) vegeta sól Sposób Mięso opłukać, zalać(...)garnku zimną wodą, gotować. Gdy powstaną szumowiny, zebrać je łyżką cedzakową, dodać sól. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać. Pierwsze trzy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kosteczkę, wszystkie warzywa dodać do wywaru, dorzucić suszone grzyby. Przyprawić vegetą. Po 15 minutach do zupy wsypać szklankę kaszy oraz rozrobione w zimnej wodzie opakowanie zupy grzybowej. Całość gotować na małym
Kuchenne aromatySposób żeberka z dużą ilością mięsiwa na bulion 1 mała główka białej kapusty garść kapusty kiszonej 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób Gotujemy rosół. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, odrobinę soli(...)mięso będzie miękkie wyciągamy je z rosołu, oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy ziemniaki i seler pokrojone w kosteczkę, marchewkę i pietruszkę potarte na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w kosteczkę, zrumienioną na oleju cebulkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, drobno posiekaną świeżą kapustę oraz garść kapusty kiszonej (używam domowej średnio ukiszonej). Całość gotujemy do czasu zmięknięcia
Kuchenne aromatyzapiekaną w piekarniku ostatnio bardzo dużo eksperymentuję. Jest o wiele lepsza niż smażona tradycyjnie, bardzo miękka i rozpływająca się w ustach. Składniki 1 kg karkówki 8 dużych cebul 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób Karkówkę po opłukaniu należy pociąć na plastry około 2 centymetrowe. Każdy plaster posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa(...)wieprzowego, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (z każdej strony po 3 minuty), nie przesadzając, ponieważ karkówka dojdzie jeszcze w piekarniku. Cebulę kroimy w pióra, marchewkę w cienkie plasterki, pietruszkę oraz selera ucieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy cebulę, smażymy, gdy nieco zmięknie dorzucamy pozostałe warzywa, dusimy na małym ogniu. W naczyniu żaroodpornym
Kuchenne aromatyjest dla mnie zupełną nowością, ponieważ nigdy wcześniej go nie robiłam, a szkoda bo rozszedł się w 5 minut. Źródło inspiracji macie TUTAJ . Składniki 1 kabaczek 1 marchewka 3 cebule 20 dag żółtego sera 2 szkl. bułki tartej 1/4 szkl. oleju 3 jaja sól pieprz vegeta Sposób Kabaczka obranego i wypestkowanego, marchewkę, cebulę oraz żółty ser ścieramy
Kuchenne aromatyIdealne dla osób na diecie. 200 g ryżu 400 g filetu z piersi kurczaka 200 g fasolki szparagowej zielonej 1/3 czerwonej papryki 200 g pieczarek 150 g kukurydzy 1 marchewka Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich 200 ml bulionu drobiowego Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na patelni(...)Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa dokładamy do kurczaka, podlewamy bulionem, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich, solą , pieprzem i dusimy do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, podajemy z mięsem
VioletoweKucharzeniezazwyczaj gotuję duży garnek zupy i krem jem na zmianę z wersją tradycyjną, bo miksuję sobie porcje na bieżąco. Wtedy mi się nie nudzi. 1 duży kalafior 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 3 ziemniaki 1 por sól, pieprz 1. Kalafior dzielimy na części. 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy
Szefowa kuchniprzygotujecie tą przepyszną zupę ponadto możecie puścic wodze fantazji: dodać wg mięso, kaszę jaglaną czy przyprawić Waszymi ulubionymi ziołami. Jesteście zainteresowani? Do przygotowania 6 porcji bulionu potrzebujecie: - 6 średnich marchewek - puszkę białej fasoli - 500 ml wody - 2 liście laurowe - ziele angielske - przyprawę "Eko Smacznek" (do kupienia tutaj ) Zacznijcie od obrania, umycia i pokrojenia marchewek w plastry. Gotujcie
Szybko Tanio Smacznieziemniaków wcale nie muszą być nudne. Na obiad proponuję ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 10 ziemniaków średniej wielkości 0,5 kg mielonego wieprzowego mięsa sól pieprz 1 cebula 2 marchewki Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ich ostudzeniu łyżką wydrążamy wgłębienia. Mielone mięso przesmażamy na patelni z drobno poszatkowaną cebulą i startą na tarce marchewką
Salonik smakówouzo i oby pogoda dopisała. Składniki: 400 g białej fasoli suchej (Gigantes lub Piękny Jaś) oliwa 1 cebula, drobno posiekana 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone 2 liście laurowe sól, pieprz(...)wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 1 godzinę, aż będzie miękka. Odcedzamy fasolę na durszlaku. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek, seler naciowy, marchewkę. Dodajemy pokrojone pomidory, a po chwili pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i liście laurowe. Doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy ugotowaną fasolę i mieszamy. Całą
Smakowity Blog Kulinarnydodatek bardzo szybka do przygotowania, nie jest bowiem gotowana na mięsie (korpusie) i nie trzeba jej specjalnie doprawiać aby smakowała wyśmienicie! Skład: - 2 kostki rosołowe lub bulionetka - 1 marchewka - 0,5kg brokułów - ser żółty - mleko lub śmietana (opcjonalnie) - 1,5 cebuli - 3 ząbki czosnku - olej Przede wszystkim - myjemy wszystkie warzywa :) Gotujemy bulion z kostek rosołowych. W drugim garnku(...)oleju podsmażamy brokuły i cebulę, po 10 minutach smażenia dodajemy zagotowany wcześniej bulion. Dodajemy marchewkę pokrojoną na 3 części. Gotujemy 15 minut. Jak już warzywa trochę zmiękną wyciągamy je z garnka, wkładamy do blendera. Dodajemy 3 ząbki czosnku i miksujemy. Może być tak, że nie wszystkie warzywa uda się zmiksować na raz. Wtedy działamy "na raty" :) Wymiksowane brokuły, marchew
upichconapyszną sałatka własnego przepisu z serii "wymyślona na szybko" :) Skład: - mięso schab/ 6 kotletów - ogórki kiszone - łosoś norweski/ 1 kawałek - czosnek/ 3 ząbki - miód - kapusta włoska - sałata radicchio/cykoria - marchewka - olej do smażenia - 100ml oleju z pestek winogron/ lub innego do sałatek - ser żółty - papryka słodka - sos sojowy imbirowy - cebula - bułka tarta - 1 jajko Kotlety oblewamy sosem sojowym imbirowym + czosnek(...)się "przegryzło" Roladki obtaczamy w panierce z jajka i bułki tartej, tak jak w przypadku zwykłych kotletów i smażymy na patelni. Przygotowujemy sałatkę :) Kroimy sałatę i kapustę i marchewkę w paski, wszystko wrzucamy do miski. Robimy sos do sałatki: 100ml oleju z pestek winogron mieszamy z 1 łyżką miodu i 3-ma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy trochę sosu imbirowego
upichcona