Podczas odwiedzin u mojej przyjaciółki Anki udało mi się załapać na pyszny chłodnik Nie mogłam nie wziąć przepisu! Składniki: - botwinka - marchewka młoda - pietruszka - por - kostka rosołowa - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 12 volt - 4 jajka na twardo - botwinkę, marchewkę młoda, pietruszkę oraz por drobno pokroić lub zetrzeć na tarce
upichconaMój syn, który nie przepada za 'zieleniną" na talerzu, to surówkę z młodej kapusty akceptuje. Polecam, bo jest bardzo smaczna. Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cząbru 3 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować,włożyć do miski, posypać solą i rękoma(...)wymieszać lekko ugniatając. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, drobno skrojoną cebulę, cząber,sok z cytryny,oliwę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec wymieszać wraz z koperkiem. Smacznego surówka z młodej kapusty
O kuchni z uczuciemBlueberry Corner by "jagodzianka" Ta surówka to wspomnienie z dzieciństwa, ale do dziś jem ją z przyjemnością, bo smak marchewki i jabłka nie może … Przeczytaj cały artykuł Post Surówka z marchewki i jabłka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerrozgrzewkę. Nie jest zbyt tłusta, ale treściwa i na pewno nawet największy głodomór naje się do syta ;) Składniki: około 1/2 kg karkówki , 1 puszka czerwonej fasoli , 2 średnie marchewki , 1 mała cebula , 2 średnie ząbki czosnku , 1/2 papryczki chili , 2-3 łyżeczki mąki pszennej , 2 łyżki oleju , sól , pieprz do smaku, 1 średni liść laurowy , 4-6 ziaren ziela angielskiego(...)garnku, włożyć mięso i obsmażyć równomiernie. Kiedy będzie dobrze zarumienione dodać pokrojoną w grubszą kostkę lub w piórka cebulę wraz z pokrojonym na ćwiartki czosnkiem, pokrojoną w plasterki marchewką i posiekaną papryczką chili. Chwilę przesmażyć, dodać słodką mieloną paprykę, wymieszać. Wlać wodę, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości. Na koniec dodać odsączoną z zalewy (ale nie płukaną
Codzienna kuchnia niecodziennaBędąc na ryneczku nie mogłam przejść obojętnie obok botwinki, od razu w moim koszyku znalazły się jej 2 pęczki i pęczek koperku ;) Składniki: 2 pęczki botwinki, 3 ziemniaki, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 2 litry bulionu (u mnie drobiowy), 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie: Buraczki obieramy, kroimy w kostkę. Wraz z pokrojonymi łodygami wrzucamy(...)bulionu i gotujemy (niektórzy dodają też liście botwinki). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupki (możecie osobno je ugotować, ja gotuję wszystko razem :)) Marchewkę i pietruszkę, obieramy,ścieramy na tarce i hop siup do zupki :) Po 20 minutach jak ziemniaczki i botwinka są już miękkie przyprawiamy pieprzem i solą. Na końcu dodajemy śmietankę i koperek
Aga w kuchnidość nietypowy ale bardzo smaczny i warty spróbowania. Rukola sama w sobie ma lekko orzechowy i ostry smak oraz oryginalny aromat. W połączeniu ze słodkim jabłkiem i marchewką oraz nutką mięty i limonki tworzy wyjątkowe połączenie. Do tego rukola ma 5 razy więcej wapnia i witamin:C,A,K niż sałata lodowa, ma właściwości bakteriobójcze, zwiększa odporność(...)jest niskokaloryczna. Nic tylko pić. No to na zdrowie! Składniki (2 porcje): 2 duże garście rukoli 2 marchewki 1 jabłko 1/3 limonki 3 gałązki mięty Przygotowanie (7 minut): - wszystkie składniki kroimy i wkładamy do wyciskarki do soków ( jeśli mamy taką możliwość to zawsze polecam włożyć limonkę ze skórką) SMACZNEGO
Pora na pora i pomidoraDzisiaj wołowina z warzywami, bardzo smaczne danie. Jak na wołowinę mięso kruche i rozpływa się w ustach. Zapraszam. SKŁADNIKI: 500 g wołowej łopatki 2 marchewki pół pora , biała część 1 cukinia 1 cebula mały kawałek selera olej do smażenia sól , pieprz WYKONANIE: Wołowinę pokroic w plastry, lekko podsmażyć na oleju, podlać ok. pół litra wody. Warzywa obrać. marchewkę, pietruszkę
W kuchennym oknie Ewysmakołyk. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1,5 litra wywaru mięsnego ( u mnie wołowina z drobiem) 2 pęczki botwinki 1 pęczek cebulki szalotki ze szczypiorkiem 1 pęczek koperku 1 marchewka 1/2 pietruszki 100 g śmietanki 18% sól pieprz do smaku 1,5 łyżki octu winnego 5-6 młodych ziemniaków WYKONANIE Marchewkę i pietruszkę obgotowujemy razem z wywarem mięsnym. Warzywa płuczemy
W kuchennym oknie Ewypropozycja obiadowa - kolejny po Schabie zapiekanym pod pierzynką warzywno-serową przepis na pieczone plastry schabu, które wcale nie są suche :) Mięsko wychodzi miękkie, kruche, z lekko słodkim posmakiem marchewki zrównoważonym przez ostrość przypraw. SKŁADNIKI: ok 50 dag schabu w plastrach 1 marchew 2 cebule sól pieprz pieprz cytrynowy Rafex ostra papryka 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl bulionu(...)łyżka masła 1. Marchewkę zetrzeć na tartce, cebulkę pokroić drobno (lub w piórka jesli lubicie większe kawałki), zeszklić na 1 łyżce masła, osolić do smaku, dolać bulion i poddusić. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. 2. Schab lekko rozbić. Posypać przyprawami (najlepiej wetrzeć je w mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną. 3. Piec pod przykryciem
Kto ugości moich gości?Troszkę inna wersja tej popularnej surówki. Z dodatkiem jarmużu, imbiru i tahiny. Jest pyszna! Składniki: 1/3 główki średniej kapusty, 1 mała cebula, 1 i 1/2 marchewki, pęczek natki pietruszki, 4 duże liście jarmużu, 1/2 jabłka, kawałek świeżego imbiru 3 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki tahiny, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz Kapustę kroimy(...)dosyć drobno, ścieramy na tarce o dużych oczkach marchewkę, jabłko i cebulkę. Natkę pietruszki oraz jarmuż kroimy na mniejsze kawałki. Imbir ścieramy na drobnej tarce (ilość według upodobań). Całość dobrze ze sobą mieszamy! W miseczce należy połączyć ze sobą majonez, jogurt, tahinę i sok z cytryny. Wszystko wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem. Mieszamy najlepiej dłońmi, lekko
Plate of Joypomidorów krojonych w puszce, 2 x 500 g pomidorowej passaty, 600 ml wody/ bulionu warzywnego/ bulionu drobiowego, 3 ząbki czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 1 marchewka, duża garść świeżej bazylii, sól i pieprz, cukier, tymianek, oregano, oliwa z oliwek dodatkowo: gęsty jogurt naturalny / śmietana / mascarpone W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę, bądź drobno(...)pokrojony czosnek i smażymy kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut. Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem
Plate of Joypróbowali. Zachęcam - dynia jest wspaniała, bardzo uniwersalna i zdrowa. Kolor zachęci każdego :) Składniki: 700 g obranej dyni - u mnie hokkaido, 1 cebula, 2 łodygi selera naciowego, 2 mniejsze marchewki, 3 ząbki czosnku, 2 ziemniaki, 125 g mascarpone, 1 litr bulionu warzywnego, 1/2 litra wody, 3/4 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, sól, pieprz, oliwa, 2 łyżki masła, świeże liście(...)szałwii dodatkowo : bagietka, kilka plasterków szynki typu serrano, jogurt naturalny gęsty, przesmażone listki szałwii Cebulę, czosnek, seler naciowy i marchewkę oczyszczamy, drobno kroimy i przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem. Po chwili zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 7-10 minut. Po kilku minutach dorzucamy świeże listki szałwii. Kiedy warzywa będą miękkie zwiększamy ogień i dodajemy
Plate of Joyrozgrzanej patelni, na oliwie z oliwek, następnie ściągnąć na talerz. 2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g), 200 ml bulionu warzywnego, 1 czerwona cebula, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 marchewki, 1/2 łodygi selera naciowego, ocet balsamiczny, sól, pieprz, suszone oregano, świeża bazylia, oliwa z oliwek Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę pokroić w talarki, lub pół talarki, podobnie
Plate of JoyZapewniamy, że wszystkie sprzęty są super! Głosujcie i piszcie swoje propozycje - KLIK Bulion: 1 kg kaczych skrzydełek (5 sztuk), 1 kg nóg kaczych (4 sztuki), 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 łodyga selera naciowego, kawałek imbiru - wielkości kciuka, 7 świeżych grzybów shitake, 3-4 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżki sosu rybnego dodatkowo: 100 g groszku cukrowego oraz kiełki(...)Całość doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć gaz na mały/średni i gotować przez godzinę, w międzyczasie ściągać szumy, które wypłyną. Po godzinie dołożyć do bulionu pokrojoną w podłużne kawałki marchewkę, pietruszkę, imbir oraz łodygę selera, a grzyby przekroić na pół. Gotować na malutkim ogniu przez 2 godziny i co jakiś czas zbierać szumy. Ps. Ugotowany bulion najlepiej odstawić
Plate of JoySmak dzieciństwa, obiadów u babci, niezapomnianych beztroskich chwil na wsi...Pycha! Lubię przywoływać te wspomnienia i lubię delektować się tym prostym dodatkiem do obiadu Składniki: 6 większych marchewek 2 szklanki groszku- może być mrożony sol,cukier 4 łyżki masła Wykonanie: Marchewkę kroimy w kosteczkę , wrzucamy razem z groszkiem na osolona i ocukrzoną wodę. Gotujemy do miękkości wg upodobania
Z Majeczką w kuchni