marchewki - 4038 przepisów (strona:90/270)

Krem selerowy złocisty z serem feta z szybkowaru 213

prosty krem chce się zajadać łyżkami! Jego piękny i soczysty kolor  to wynik mieszanki dwóch składników: selera i marchewki.  Krem zrobiłam na nóżkach drobiowych, ale wyśmienicie smakuje także w wersji wegetariańskiej - ugotowany na czystej wodzie i serwowany z kawałkami miękkiego sera koziego oraz świeżym pieczywem. ETAP I Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania(...)nogi drobiowe (udko z podudziem), zdejmij skórę i opłucz pod zimną wodą 650 g bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 2 średnie marchewki ok. 80 - 100 g / szt, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 1 duża cebula, obierz i posiekaj w drobną kostkę sól morska i himalajska

Szybko Szybkowar
Domowa „chińszczyzna” 166

najlepiej zamarynować kilka godzin wcześniej. Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki(...)czyścimy i kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Marchewkę oraz paprykę kroimy w cienkie, podłużne paski. Por kroimy w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i smażymy kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię

Bullio
Zupa szczawiowa z jajkiem 183

środowe popołudnie prezentuję przepis na pyszną wiosenną zupę ze szczawiem. Z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 4 ziemniaki, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1 pęczek szczawiu, 100 ml śmietany 30%, 2 jajka, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Dodaję pokrojoną marchewkę i pietruszkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sajgonki z krewetkami 194

dodatków kojarzących się typowo z kuchnią azjatycką. Także wok w dłoń !  I do dzieła ! :) Składniki: 250 g krewetek ( ja użyłam białych Vannamei) 1/3 pora (biała część) 1 duża marchewka 100 g makaronu sojowego 180 g kiełków fasoli Mun w zalewie (1 słoiczek) płaty ciasta ryżowego 3 ząbki czosnku 1 limonka kawałek świeżego imbiru sos sojowy pęczek natki zielonej pietruszki(...)olej do potraw z woka Przygotowanie: Pora kroimy w drobne krążki a marchewkę w paski - prosto i szybko pokroimy ją za pomocą obieraka do jarzyn.  Na woku rozgrzewamy olej do potraw z woka, ja użyłam oleju z kiełków kukurydzianych z aromatem imbiru i trawy cytrynowej   Kiełki fasoli Mun siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Smażymy

Taste Therapy
PAELLA WARZYWNA Z KASZĄ JAGLANĄ 183

Moja Paella mało ma wspólnego z oryginalną potrawą hiszpańską, ponieważ ryż zamieniłam na kaszę, fasolę i groszek na cukinie i marchewkę jedynie, co zostało to szczypta szafranu. Tak czy inaczej moja wersja jest przepyszna. Mam zamiar ją jeść codziennie i schudnąć do majówki :-)  Składniki: marchewka por cukinia  czerwona papryka  2 pomidory  szklanka kaszy jaglanej

pieprzny smaczek
Pieczarkowy pasztet z cieciorki 145

chleb, do obiadu, na przekąskę... Delikatny i kremowy. A jaki zdrowy. Składniki ( 2 średnie pasztety): 400 g cieciorki z puszki lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 2 ugotowane  marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego  selera 250 g pieczarek cebula 1/4 papryki chili garść słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego łyżka sezamu łyżeczka cząbru łyżeczka tymianku szczypta imbiru i gałki muszkatołowej(...)kurkuma bądź curry sól i pieprz wedle uznania nasiona do posypania wedle uznania ( np. dynia, słonecznik,len ...) Przygotowanie  20 minut): - pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie z oliwek - marchewkę, cieciorkę, pietruszkę, seler oraz pieczarki usmażone z cebula przepuścić przez maszynkę z sitem o większych oczkach - dodać resztę składników i całość dokładnie wymieszać  - masę przełożyć do wysypanej tartą bułką

Pora na pora i pomidora
urocze pingwinki dekoracją nie tylko stołu komunijnego 179

składniki: 24 szt. czarnych oliwek bez pestek 3 kulki mini mozzarelli marchewka oliwa z oliwek wykonanie: Oliwki nacinamy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, z których wycinamy dzióbki a pozostałe części posłużą za stópki. Kuleczki mozzarelli kroimy na ćwiartki. Do naciętych oliwek wkładamy mozzarellę (tak powstał brzuszek) a do nienaciętych oliwek wkładamy dzióbki (tak powstała główka). Na wykałaczkę nabijamy najpierw

Domowy Smak Jedzenia
Restauracja Artkitchen – recenzja 169

bakłażanem (36 zł). To było przepyszne, delikatne, rozpływająca się w ustach jagnięcina, idealnie wysmażona i wpółgrająca z resztą elementów na talerzu. Połówek otrzymał męską porcję polędwicy wołowej z młodą marchewką, puree z marchewki i młodym pieczonym czosnkiem (59 zł). Stwierdził, że był to jeden z najlepszych steków jaki jadł. Zdążyłam nawet spróbować co nie co i faktycznie, mięso było rozpływające

karmelowy
Poniedziałkowy "fit" - Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi 181

dużą porcje chcemy zrobić, oraz jakie warzywka wykorzystać.  Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi SKŁADNIKI:  pumpernikiel  parmezan gałązka oregano mini marchewki  mini cebulki kalafior romanesko młode buraczki rzodkiewki mleko masło białe wino oliwa ekstra vergin kwiaty do dekoracji wasabi malto (maltodekstryna) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Parmezan ścieramy na drobnej tarce(...)następnie blendujemy go z pumperniklem i oregano. Doprawiamy solą, dodajemy odrobinę oliwy i mieszamy.  Mini marchewki obieramy, kalafior dzielimy na małe różyczki, rzodkiewki myjemy, buraczki obieramy i kroimy na części - u Nas na ćwiartki. Na jednej patelni rozgrzewamy oliwę  i obsmażamy na niej buraczki, aż będą chrupiące. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy łyżeczkę masła i wrzucamy połowę warzyw

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa krem pieczarkowo-kalafiorowa 182

nikt nie miał ochoty. Zaryzykowałam takie połączenie i nie żałuję - na pewno będę powtarzać je częściej. SKŁADNIKI:   1 kalafior (lub 1 op. kalafiora mrożonego) 40 dag pieczarek 2 marchewki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 l bulionu sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, ser żółty do dekoracji   1. Cebule posiekać, zeszklić na maśle, dodać(...)pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę, poddusić. 2. Kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w plasterki i ugotować w bulionie do miękkości. Dodać uduszone pieczarki, cebulę i czosnek. Całość zmiksować. Zagotować. Doprawić do smaku. Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, dolać więcej bulionu. 3. Gorącą zupę wlewać do talerzy i posypać startym serem żółtym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Kto ugości moich gości?
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z soczewicą 163

możecie zmodyfikować dodając więcej cukru lub zamiast pasty użyć pomidorów w puszce. Wszytko zależy od waszych preferencji. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (użyłam filetu) 2 cebule 1 marchewka 1,5 szklanki wody (lub więcej) 1/3 szklanka czerwonej soczewicy 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 500 ml pasty z pomidorów( można użyć pomidorów z puszki następnie(...)dolewamy mniej wody bo pasta z pomidorów jest gęstsza)  sól, pieprz, cukier woda (opcjonalnie) Dodatkowo: świeża bazylia,  do posypania parmezan Mięso mielimy na większych oczkach dodajemy startą marchewkę na najmniejszych oczkach doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować nie duże pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i ją szklimy. Następnie wlewamy pastę z pomidorów, przyprawiamy solą pieprzem

Delicious Titbits
Zupa krem z jarmużem 143

powstała zupa krem z dodatkiem jarmużu.  Szybka i dietetyczna zupa, można pominąć śmietanę i masło a będzie jeszcze bardziej fit. Składniki : 6 listków jarmużu 2 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli śmietana 18 % 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, opukujemy(...)skrobi. Marchewkę i pietruszkę również obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy ok 10 min, dodajemy masło i doprawiamy solą i pieprzem W tym czasie liście jarmużu dokładnie płuczemy i obrywamy listki od twardego nerwu głównego, dzieląc jednocześnie na mniejsze kawałki. Porwane listki dodajemy do pozostałych warzyw, i gotujemy jeszcze

W kuchennej krainie
Ryba po grecku – dorsz po grecku 101

płatów z dorsza, sos: 250 g marchewki, 150 g pietruszki, 150 g selera, 300 g cebuli, 300 ml przecieru pomidorowego, 2 listki laurowe, sól, cukier, sok z cytryny, pepperoni masło i oliwa lub olej do smażenia, Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę. Oczyszczone, umyte płaty ryby(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko solą, skropić sokiem cytrynowym, odstawić na 15 minut. Następnie smażyć na maśle z oliwą z obu stron na rumiano. Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić w julienne (cienkie, równe słupki o długości 5 cm i grubości 2mm). Cebulę pokroić w piórka (przeciąć wzdłuż na pół i następnie w plasterki wzdłuż). Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej

królestwo garów
Prażonki jurajskie 111

Ziemniaki – około 4 kg, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 2 buraki, 5 marchewek, 2-3 liście kapusty, tłuszcz – najlepiej gęsi smalec, sól, pieprz, garnek żeliwny Prażonki przygotowuje się w żeliwnym garnku ustawionym w ognisku. Garnek szczelnie zakręcany. Przed przystąpieniem do robienia prażonek trzeba rozpalić ognisko :) Boczek pokroić w plastry. Kiełbasę i warzywa pokroić w plastry(...)grubości około 0,5 cm. Dno i boki garnka wysmarować tłuszczem. Następnie ułożyć boczek, na nim układać warstwami buraki, ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę. Oprószać solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejną warstwę boczku, buraków.... Warstwy układamy tak, aby składniki wystawały ponad brzeg garnka tworząc „kopczyk” – pokrywka nie jest płaska. Przykryć liśćmi kapusty i zamknąć garnek. Dokładnie zakręcić. Garnek ustawić w ognisku

królestwo garów
Pierogi z ogononami wołowymi 167

mąki pszennej „00” *, 10 żółtek, 40 ml oleju, 2 łyżeczki od kawy soli, ciepła woda – około 160 ml, nadzienie: 2 kg ogonów wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Proponuję pierogi z ogonów wołowych(...)zwykłego ciasta . Ogony umyć, osuszyć, pokroić na kawałki długości około 5 cm. Ogony można kroić nożem, tylko trzeba trafić w odpowiednie miejsce. Jeżeli „napotkamy opór” przesuńmy nóż kawałek dalej. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, przekroić na ćwiartki. W garnku o grubym dnie podsmażyć mięso rumieniąc je, dodać warzywa przesmażyć. Wlać wino, dodać przyprawy, wlać

królestwo garów