swoją i zawsze jest problem, bo którejś z nich zupa nie pasuje...ta zupka to mój taki wymysł ..ale smaczny...wszyscy zjedli ze smakiem. porcja rosołowa 1-2 marchewki 1-2 pory 1 mała pietruszka 2 łyżki kaszy manny ziemniaki śmietana mąka sól pieprz listek laurowy ziele angielskie Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Marchewkę , pietruszkę
Moje domowe kucharzenieDziś zapraszam Was na rybę. Może posłuży jako inspiracją na zbliżającą się kolację wigilijną? Składniki; 1 wypatroszony karp 1 por 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła pół szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym) Cebule kroimy w kostkę a pora w krążki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach
Radość kipiąca uśmiechem.kalafiora w wersji dietetycznej prezentowałam tutaj . Dzisiaj wersja z patelni, bardzo aromatyczna, dużo bogatsza smakowo, w jesiennej wersji. To smaczna i prosta potrawa dająca wiele możliwości modyfikacji. U mnie marchewka i seler naciowy aromatyzują kalafiora. Świetny dodatek do mięsa i ryby lub jako samodzielne danie dla wegetarian. Składniki: 1/2 małego kalafiora 2 selery naciowe 1 marchew 2 łyżki oleju natka(...)pieprz kawałek imbiru - opcjonalnie Wykonanie: kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Rozdrobnić w malakserze lub kielichu blendera na kawałki wielkości ziaren ryżu kontrolując obroty, by nie był za drobno posiekany marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Selera naciowego obrać z włókien i drobno pokroić. Obrać i drobno posiekać imbir na rozgrzanym oleju podsmażyć przez kilka minut imbir, startą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty, 1 marchewki, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 500 gram frytek. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosów oraz sałatki, które potrzebują nieco czasu, aby nabrać należytego smaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki(...)soku z cytryny oraz 5 łyżek jogurtu greckiego. Powstały sos doprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i również umieściłem w lodówce. Kapustę po pozbawieniu jej twardego trzonu, obraną marchewkę oraz 1 średnią cebulę pozbawioną łupinek starłem na tarce o najmniejszych oczkach i umieściłem w jednej misce. Dodałem 4 łyżki majonezu i 3 łyżeczki soku z cytryny. Przyprawiłem łyżeczką cukru
Wyprawy kulinarnetego jakoś nie widać ^^ od kilku dni mam taką wewnętrzną ochotę na kawę jak nigdy :D zimno, coraz zimniej, no cóż.. chyba zima :) Przepis: 150g ugotowanej marchewki 20g mąki gryczanej 40-50g mąki pełnoziarnistej łyżeczka mąki kokosowej żółtko szczypta soli cynamon coś do posłodzenia Marchewkę zmiksować na gładką masę. Dodać resztę
More food, love and dreamskluski kładzione z ziemniaków. Polecam absolutnie każdemu. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg wołowiny, 300 gram wędzonego surowego boczku, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 600 gram pieczarek, 3 sporych marchewek, 15 ząbków czosnku, 5 szalotek, 4 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 1 litra bulionu wołowego, 2 kg ziemniaków, 200 gram mąki ziemniaczanej, 200 gram mąki pszennej, 1 jajka, 5 liści laurowych(...)plasterki pieczarki. Całość delikatnie posoliłem i smażyłem, aż pieczarki zaczęły się lekko zarumieniać, wówczas całość przełożyłem go garnka z wołowiną. Do garnka dodałem również 3 pokrojone w półcentymetrowe plasterki marchewki oraz litr bulionu wołowego. Całość zagotowałem na dużym ogniu, który następnie zmniejszyłem. Gotowałem na małym ogniu przez 3 godziny bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W razie, gdyby ilość
Wyprawy kulinarneskutek jedzenia tłustych potraw. Za kapustą czerwoną nie przepadam, ale zdarza mi się od czasu do czasu ją kupić i zrobić w domu. Składniki : ćwierć główki kapusty czerwonej marchewka lub dwie jabłko oliwa Kapustę poszatkować. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać. Tuż przed podaniem polać oliwą i ponownie wymieszać(...)surówki nie dodaję żadnych przypraw, ale jeśli macie ochotę ją jakoś przyprawić, nie widzę przeciwwskazań. ------- Podobne: Surówka z fenkułu i marchwi Surówka z porów Limonkowa marchewka do obiadu
Weekendy w domu i ogrodzieCzas na kiszenie kapusty Składniki • 10 kg kapusty szatkowanej • 10 marchewek • 10 cebul • ziarna kopru • ziarna kminku • ok 25 -30 dag soli • worek do kiszenia kapusty • gaza lub tetra • beczka dobrze sprawdzają się wiaderka plastikowe np po śledziach z przykrywką Sposób przygotowania 1. • Marchew obrać zetrzeć na grubej tarce Cebulę pokroić w paski • Przygotować beczkę do kiszenia kapusty(...)wykładam workiem • Na przemian układać kapustę troszkę marchewki i cebuli przesypać solą kilka ziaren kminku i kopru wszystko razem ubijać ciasno w beczce wytwarzającą wodę można nieco odlać ale troszkę musi zostać • Na górę położyć gazę i obciążyć zostawić w ciepłym do zakiszenia później wynieś do zimnego pomieszczenia
W królestwie smaków Beatysynem przygotować je u dziadków właśnie do niedzielnej popołudniowej kawki. Składniki na ok 20 szt.: 30 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag masła 15 dag marchewki powidła śliwkowe Przygotowanie : Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito aby ją nieco napowietrzyć. Do mąki dodać miękkie masło i startą na małych oczkach marchewkę. Zagnieść ciasto
Mechanik w kuchniPapryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem • 6 papryk • 1 szklanka ryżu Basmati • 2 szklanki wody • 500 g mięsa mielonego • 2 średnie cebule • 1 łyżka masła • 1 łyżka oleju • 1 marchewka 1 pietruszka • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki • 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę • 2 jajka • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki • sól, pieprz Ryż ugotuj w lekko osolonej(...)koniec dorzuć ząbek czosnku. Następnie dodaj mięso i mieloną paprykę i po krótkim podsmażeniu przełóż je do misy z ryżem. Kolej na startą na tartce na małych oczkach marchewkę i pietruszkę które przesmażamy krótko na patelni i dodajemy do ryżu i mięsa. Do miski wbij 2 surowe jajka, dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Papryki umyj
W kuchennej krainieteż ciągle się uczę... Wracając do przepisu - oczywiście nie sama komosa była obiadem, tylko jak w tytule, z warzywami w soku pomidorowym , a konkretnie robimy to tak: - 2 duże marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki i rzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, posypujemy łyżeczką papryki słodkiej w proszku , mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, - pół dużego selera ścieramy na tarce, dorzucamy(...)marchewki, posypujemy łyżeczką pieprzu, - 2 małe cebulki kroimy w kostkę, dokładamy do warzyw, - 2-3 ząbki czosnku kroimy w plasterki lub wyciskamy do warzyw, - następne przyprawy: pół łyżeczki soli morskiej, łyżeczka ziół prowansalskich, - teraz tłuszcz czyli łyżka oleju kokosowego, - dokładamy jeszcze płaską łyżeczkę kurkumy i zalewamy wszystko - 0,5 litra soku pomidorowego, - mieszamy i zostawiamy bez pokrywki na średnim ogniu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsię zaliczają. Normal 0 21 Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ½ słoika pomidorów suszonych z czosnkiem (około 10-13 sztuk) ½ puszki cieciorki z puszki 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 duży pęczek natki pietruszki 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 jajka 1 kajzerka namoczona w mleku 6 łyżek bułki tartej Przyprawy: 2 łyżeczki(...)pomidorów szklimy posiekaną cebulę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, przesmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśniętą z mleka kajzerkę. Następnie dokładamy startą na drobnych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojone wcześniej suszone pomidory. Masę wyrabiamy ręką, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę i przyprawy, ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy odsączoną na sicie cieciorkę
Kolorowy Przepisownikchleb marchwiowy Jima Laheya, a przepis na niego znalazłam zaglądając na stronę listopadowej piekarni Amber , która co miesiąc proponuje wspólne pieczenie niebanalnego pieczywa. W czasie sobotnich zakupów poszalałam z marchewką, bo natrafiłam na naprawdę piękne okazy na okolicznym bazarku. Wracając do domu w myślach (bo ręce były zajęte siatami) stukałam się w czoło i powtarzałam "co Ty zrobisz z taką(...)ilością marchewki?". Zaglądam wieczorem na stronę Amber i co widzę? Sposób na wykorzystanie sporej porcji marchwi - jakby czytała w moich myślach ;) Składniki : 3 szklanki mąki chlebowej (czyli 0,5 kg) + 2-3 łyżki do podsypania niepełna łyżeczka soli kuchennej (zmniejszyłam ilość podaną przez Amber) 1/2 łyżeczki suchych drożdży (podaję zwiększoną ilość w stosunku do przepisu Amber
Weekendy w domu i ogrodziepieprzu – dostosować do smaku ¼ do 1/3 łyżeczki soli – dostosować do smaku, po wcześniejszym wsypaniu VEGETY WYWAR: Woda – wlać tyle aby ¾ mięsa było w niej zanurzone 3 marchewki – małe 1 pietruszka – średnia kawałek białej części pora - o długości 5 cm 2 liście laurowe 10 ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego ½ łyżki soli(...)mięso oddzielić od kości. W ostudzonym wywarze namoczyć bułki na około 10 minut. Następnie bułki lekko odcisnąć z płynu. Ostudzone mięso, sparzoną wątróbkę, namoczone bułki, przesmażoną cebulę oraz marchewkę z wywaru przekręcić dwa razy przez maszynkę do mięsa o drobnym sitku. Dodać przyprawy: jarzynkę, majeranek i gałkę muszkatołową oraz pieprz – nie dodawać na razie soli! Całość dobrze wymieszać
Grunt to przepis!jest Globalnym Partnerem Produktowym programu Master Chef Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych 5 - 6 suszonych śliwek 2 średniej wielkości cebule 2 średnie marchewki 3 ziemniaki ewentualnie jedna świeża papryka Przyprawy: Najlepiej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el hanout, ale jeśli nią nie dysponujemy wystarczy też: po 1/4 łyżeczki lub nieco mniej(...)garnek ustawiając zawór pokrywki w pozycji zamkniętej i gotować około 3-6 godzin pod przykryciem (czas gotowania zależy od gatunku użytego mięsa). Po tym czasie dodać pokrojone w słupki marchewki, ziemniaki i gotować jeszcze godzinę. Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita. Jednocześnie już dziś chciałabym Was serdecznie zaprosić do udziału w konkursie, w którym nagrodami będą garnki granitowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata