marchewki - 4038 przepisów (strona:72/270)

NADZIEWANY BAKŁAŻAN – DON’T STARVE – pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 167

czasami trzeba dodać także tzw. „wypełniacze”, np. patyki – dzieje się tak ze względu na to, iż garnek wymaga zawsze 4 składników. Z dostępnych w grze warzyw do farszu wybraliśmy marchewkę oraz grzyby w dwóch odsłonach. Dodaliśmy niezbędną dla lepszego smaku cebulę oraz bułkę tartą, ser i jajko jako spoiwa do farszu. Kompozycja idealnie pasuje do specyficznego smaku i mięsistej struktury(...)warzywnym 40 min 1 h (czekanie) 6 zł 2 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ piekarnik blaszka patelnia Składniki Koszt bakłażan – 1 średni (300g) 2zł pieczarki (100g) 0,50 zł marchewka – 1 średnia (50g) 0,20 zł cebula czerwona – 1 szt. (80g) 0,30 zł grzyby suszone (podgrzybki) – kilka (5g) 2 zł ser żółty – 3 plastry

Nerds Kitchen
Potrawka z patisona. 154

Marzenko byśmy kolejny rok  z  takim samym zaciekawieniem wyczekiwali kolejnego hasła i z radością przystępowali do wymyślania jego realizacji :) To co będzie następne? Składniki: 1 patison 1 marchewka 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 bulionetka (esencja do duszonych warzyw) 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka brązowego(...)łyżka oliwy sól Wykonanie: Cebulę zetrzeć na tarce i smażyć na oliwie z dodatkiem garam masali i szczypty soli przez około 5 minut, mieszając co chwila. Dodać marchewkę (również drobno startą), wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Dodać patisona (obranego i pokrojonego w grube słupki) oraz paprykę (pokrojoną w krótkie paski),  groszek i esencję do duszenia warzyw. Dusić około

zadanie-gotowanie
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 201

rozdrobniony ser, miętę, oliwę i sok z cytryny. Wymieszajcie dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi. SZASZŁYKI Z WARZYW KORZENIOWYCH Składniki: – kilka marchewek – kilka korzeni pasternaku lub pietruszki – kilka buraków – 1 biała rzodkiew – 500 gramów boczku surowego – 1 cytryna – łyżka kminu rzymskiego – łyżka ziaren kolendry – pół szklanki oliwy – łyżka soli morskiej – łyżka czarnego(...)nadzienie, sposób zawijania jest identyczny jak przy wrapach czy gołąbkach. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu coolwrapów w lodówce. CIASTO MARCHEWKOWE Składniki: – 1 szklanka mąki pszennej – 2 szklanki startej marchewki – 2 jajka – szklanka zmielonych orzechów nerkowca lub włoskich – pół szklanki brązowego cukru – ¼ szklanki oliwy – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka cynamonu – 2 łyżeczki imbiru – spora

karmelowy
Pikle wielowarzywne do słoika 463

prezentują. Przy okazji, kalafior jak i brokuł w tym wydaniu smakują naprawdę wybornie Drukuj Automatycznie zapisany szkic window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 niewielkiego kalafiora 1 mały brokuł 3 marchewki cukinia 2 cebule 1 papryka ( u mnie czerwona) patison (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku kilka gałązek natki Zalewa 1 szklanka octu 10 % 4 szklanki wody pół szklanki cukru łyżka soli(...)sól, ziele i liście laurowe) Pikle Kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Marchew tniemy w plasterki. Cukinię i paprykę kroimy w paseczki. Cebulę tniemy w półplasterki lub piórka. Marchewkę, cukinię, kalafior i brokuł blanszujemy przez 3 min we wrzątku. Przelewamy zimną wodą. Warzywa układamy warstwami w słoikach, dodajemy natkę i posiekany czosnek. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy

Mieszam w Garnku
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 208

ostrej papryki 1 łyżeczka soli 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek oliwy Warzywa 1 duża cebula (150g) 125g pędów bambusa (odsączonych) 75g kiełków soi lub fasoli mun 2 średnie marchewki (250g) 1/2 żółtej papryki (125g) 1/2 zielonej papryki (125g) 15g suszonych grzybów mun 100g makaronu chińskiego (vermicelli) Instrukcje Z mięsa usuwamy wszelkie ewentualne łykowate części, chrząstki i nadmiar tłuszczu. Kroimy(...)ogień i przykrywamy. Mięso dusimy powoli do miękkości – zwykle przez ok. 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie (ok. 5mm) paski. Marchewki obieramy, dzielimy w poprzek na 2-3 części, a następnie wzdłużnie na cienkie (3-4mm) słupki (zapałki). Cebulę obieramy i kroimy na niezbyt szerokie półtalarki. Grzyby mun kroimy

Kulinarna Pokusa
Bulionetka warzywna domowa 394

rozpuszczeniu jest nieco mętny, ma intensywny kolor (poniżej zdjęcie - 1 łyżeczka rozpuszczona w szklance). Przepis inspirowany znalezionym u Olgi Smile (zmodyfikowany pod stan posiadania).  Składniki: 1 kg marchewki 300 g pietruszki 1 seler (korzeń) 2 duże cebule 5 dużych ząbków czosnku nać z 1 selera 4-5 gałązek świeżego lubczyku (koniecznie świeże zioło!) 230-250 g soli (najlepiej kamiennej(...)liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 4-5 łyżek oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce (ja starłam na grubych oczkach, ale najlepiej to zrobić na drobnych, żeby warzywa puściły więcej soku). Cebule i czosnek siekamy. Warzywa mieszamy z całą solą, aby puściły sok (odstawiamy na 1-2 godziny). Świeży lubczyk (gałązki z liśćmi

Kolorowy Przepisownik
Zupa rybna z kluskami francuskimi 151

różnych ryb bez skóry (pstrąga łososiowego, dorsza, mintaja, łososia) - wywar (najlepszy rybny, ale może być warzywny lub drobiowy) ok. 4 litrów - 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - ugotowana marchewka z wywaru - skórka z wyparzonej pomarańczy - ½ szklanki białego wina wytrawnego - sól morska - świeżo, grubo zmielony pieprz - 7 szalotek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki ostrej papryki - oliwa(...)wkładamy wyjęte z lodówki ryby. Gotujemy ok. 5 – 8 minut (w zależności od wielkości kawałków ryby, które po ugotowaniu mają pozostać w całości), dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane marchewki (z wywaru) oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę na kluski. Białka ubijamy na sztywno z solą. Masło ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę, dodajemy ubite

mojewypiekiinietylko
Flaczki wołowe 98

Troszkę zmodyfikowana wersja flaczków ( z koncentratem pomidorowym ). Składniki 750 g flaczków wołowych (krojonych) 2 marchewki średniej wielkości 1 pietruszka średniej wielkości seler średniej wielkości mały por 4 łyżki oliwy 1.5 l bulionu wołowego 200 g mięsa wołowego 1 listek laurowy po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 łyżki majeranku (suszonego łyżka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej(...)Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę , por, pietruszkę i selera umyłem i pokroiłem „na zapałkę” . Oliwę rozgrzałem na patelni , wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty , patelnie zdjąłem z ognia , dodałem oba rodzaje papryki w proszku , dokładnie

R'n'G Kitchen
zdrowe zielone krokiety 173

Składniki 1 brokuł- 2 szkl.posiekanego 1 pierś z kurczaka -opcjonalnie 3 marchewki 1/3 płatków jaglanych 1/3 szkl. bułki tartej 2 jajka 1/3 startego sera c heddar 1 cebula czerwona posiekana drobno 3 ząbki czosnku dodatkowo sos pomidorowy  tutaj wymieszany z kremówka Wykonanie Zagotować wodę i wrzucić na wrzątek obrane,umyte i pokrojone w paski marchewkę.Blanszować 3 minuty.Do

w mojej kuchni
Fasolka szparagowa po indyjsku. 721

się bardzo fajnym połączeniem sezonowego swojskiego produktu z niecodziennym dla nas sposobem przyrządzenia. Efekt jest bardzo smaczny i szczerze polecam wypróbować to danie! :) Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 marchewki 1 duża cebula 1 - 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka brązowego cukru 150 ml bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka(...)razy i zmniejszyć ogień. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie piórka i smażyć na małym ogniu do miękkości. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w około 3 cm kawałki fasolkę, oraz marchewkę pokrojoną w słupki tej samej długości. Dodać również koncentrat, kurkumę i chili i zalać bulionem. Gotować na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się

zadanie-gotowanie
Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną ,selerem naciowym i olejem z ostropestu 147

bazylią, akurat trwa włoski tydzień w Lidl, jeśli się nie załapiecie, może to być inna pucha pomidorów. Sok z pomidorów seler naciowy mleko kokosowe kawałek selera kawałek cukinii marchewka kawałek białej cebuli cebula czerwona pół łyżeczki curry premium  SKWORCU sól do smaku u mnie o'Sole Sól morska drobnoziarnista jodowana SZYNKA ZŁOCISTA od  HAŃDEREK misto arrosto- miszanka suszonych(...)ugotowana na sypko olej z ostropestu oliwa z oliwek Najpierw ugotuj na sypko kaszę gryczaną, wymieszaj z olejem z ostropestu i odstaw do wychłodzenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewkę, selera,cukinię umyj i pokrój w kawałki, wrzuć na niewielką ilość wrzątku. Dodaj seler naciowy, tyle ile lubisz, białą cebulę pokrojoną w pióra. Dosmacz solą. Przykryj i ugotuj wywar. Międzyczasie

Z Kuchni Do Kuchni
Młoda zasmażana kapusta w śmietanie a jednak dietetycznia 149

poczwórna porcja. SKŁADNIKI na 2-4 porcje: 1 mała młoda kapusta 1 średnia cebula 1 żabek czosnku (zmiażdżony) 1 łyżka oliwy lub oleju do podsmażenia kilka gałązek koperku 1 marchewka 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego 200 ml gęstej śmietany 12% 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obrać. przekroić na pół(...)średnim ogniu do czasu aż kapusta zmięknie, ale nie rozgotuje się. Powinna pozostać wciąż jędrna, ...zupełni nie tak jak na bigos. Pod sam koniec dopiero dodać startą na tarce marchewkę i posiekany koperek, przemieszać Dodać też śmietanę, przemieszać i doprowadzić prawie do zagotowania się. Podawać na ciepło polewając kopczyk kapusty na talerzu odrobiną dobrej oliwy Ja podając kapustkę umieściłam

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ogórkowa na Dzień Taty! 228

Tatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól, pieprz Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Marchewkę, selera, pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora bardzo drobno siekamy. Warzywa gotujemy

Miksturownik
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami 240

sól, pieprz Smażone warzywa: 1 opakowanie makaronu chow main 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka imbiru 0 również starłam go na tarce 4 łyżki oleju arachidowego - użyłam słonecznikowego 3 marchewki pokrojone w słupki 2 papryki pokrojone w słupki 1 brokuł podzielony na małe różyczki 500 g groszku cukrowego (użyłam zielonej fasolki szparagowej) 4 łyżki sosu sojowego pęczek świeżej kolendry (pominęłam(...)odstawiamy na 5 minut. Przecedzamy. Do woka lub głębokiej patelni wlewamy olej i wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy chwilę, ciągle mieszając - aż uwolni się zapach. Następnie dodajemy paprykę i marchewkę - ciągle mieszając smażymy ok 3 minuty. Dodajemy różyczki brokuła i groszek. Do podsmażonych warzyw dodajemy makaron chow main. Wszystko delikatnie mieszamy i podlewamy sosem sojowym. Smażymy chwilę, aż sos się

sierotka maRysia w kuchni
Botwinka z mlekiem kokosowym 163

wątroby. Uwierzcie, że smak tej zupy budzi chęć na dokładkę, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 2 pęczki botwinki 2 szalotki 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200  ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta ziaren kolendry sól pieprz sos sojowy olej Do podania(...)makaron ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone marchewki, pietruszkę, seler naciowy, buraczki z botwinki (liście i łodygi dodamy pod koniec gotowania). Mieszamy i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę, liść laurowy, odrobinę soli i pieprzy. Warzywa zalewamy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania