imprezy :) SKŁADNIKI: (ok 40 szt) Ciasto: 320 - 350 g mąki 200 g masła/margaryny 1 jajko 100 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu marchewka z rosołu (można pominąć) 2 cebule 1 czerwona papryka kilka łyżek kukurydzy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 4-5 łyżek sosu Salsa Mexicana od Folwark * sól, pieprz do smaku(...)czas przygotowania farszu. 2. Farsz: cebule i paprykę drobno pokroić, podsmażyć na maśle, przykryć i poddusić do miękkości (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody). Mięso zmielić razem z marchewką (można zmielić również z cebulę, ale wówczas paprykę trzeba podsmażyć osobno). Dodać paprykę, cebule, kukurydzę i sos meksykański. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Gdyby farsz wyszedł jeszcze za suchy należy
Kto ugości moich gości?coś innego. Kolorowa i bogata w witaminy, do tego te przenikające się smaki. Polecamy kolejny z pomysłów Mamy Stasi. 1 h 5 os. Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej 4 marchewki 4 jajka 5 ogórków kiszonych 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 pietruszka 1/2 puszki kukurydzy 1/4 gotowanego selera Wykonanie: Możecie stworzyć swoją własną kompozycję. Wystarczy ugotować kaszę gryczaną(...)warzywa np. jajka, marchewkę, seler i pietruszkę. Kroimy je bardzo drobno (to istotne, ponieważ pozwala by smaki się przeniknęły). To samo dotyczy cebuli i papryki. Wszystko mieszamy w misce dodając 1/2 puszki kukurydzy oraz według uznania majonez lub jogurt naturalny. Sałatka jest zdrowa i kolorowa, nawet jeśli komuś nie zasmakuję, to i tak przyjemnie się na nią patrzy! :)) Smacznego Ania
Ania i Marcin gotujątaką zupkę przygotuję jeszcze nie raz, bo także Córcia się zajadała (też przez słomkę, no bo nie można inaczej niż Mama;)). Składniki: 1/2 selera 1 pietruszka 3-4 marchewki 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 pęczek świeżego majeranku 6-7 średnich ziemniaków 2 łyżeczki suszonego lubczyku 100 ml śmietany 30% Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy(...)garnka z gotującą się wodą wrzucamy obrany kawałek selera i pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i trochę czarnego pieprzu. Po około 10-15 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotujemy do momentu, aż warzywa zaczną się robić miękkie. Do bulionu dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Przed wrzuceniem ziemniaków (lub nawet po, ale wtedy więcej roboty) jest dobry moment
Kolorowy Przepisownikziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera szczypta lubczyku sól, pieprz flaki 700-800 g oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2 średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3-4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 3 łyżki masła 1 łyżka majeranku domowe maggi sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy(...)wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona, bulion musimy gotować tak długo, aż mięso wołowe będzie miękkie). W tym czasie
Miód i pieprzktóre tak nam dokuczają. Zupa jest tak treściwa, że może z powodzeniem zastąpić drugie danie. 3 zkości scahabowes wędtzone lub kawałek wędzonki 1/4 kg grochu łuskanego 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 1/4 kawałka selera 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1. Kości gotujemy z 2 litrami wody, liściem laurowym(...)zielem angielskim przez około 30 minut. 2. Po tym czasie dodajemy opłukany groch i potarkowaną marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw. 3. Pod koniec gotowania wsypujemy majeranek
Szefowa kuchnireklamą tego gulaszu jest mój Mąż, który na poczekaniu zjadł 3/4 całego garnka ;) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Składniki: 400g schabu 500g kiełbasy, np. podwawelskiej 3 cebule 3 marchewki (ok. 180g) pieprz, sól, papryka słodka do smaku ok. 700ml bulionu (ewentualnie można podczas gotowania dolać trochę wody, gdyby nadmiar wyparował) 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego tłuszcz(...)następnie dorzucić kiełbasę. Niestety większość kiełbas sklepowych ‚puszcza’ dużo wody, więc należy smażyć ją do czasu aż nadmiar wody odparuje. Następnie wrzucamy schab, smażymy 1-2 minuty. Dorzucamy marchewkę i podsmażamy jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Kolejno przerzucamy wszystko do garnka (najlepiej z grubym dnem), zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskiego. Dusić gulasz pod przykryciem, na małym
Kulinarne PrzebojeRównie dobrze możecie zamiast śmietany użyć oleju, ale to już nie będzie to samo... :) Składniki: 1 mała główka białej kapusty 1 mała główka czerwonej kapusty 1 jabłko 1 duża marchewka 1 mały por 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapusty obieramy z brzydszych liści, przekrawamy na pół i wycinamy głąb. Siekamy drobniutko nożem lub ścieramy na tarce(...)średnich oczkach. Ja użyłam elektrycznej tarki. Pora kroimy w pół talarki, jabłko z marchewką ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kuchnia w czekoladziewarzywne (placki z cukinii) Do tych placków wykorzystałam moje ostatnie cukinii, ze względu na mróz zebrałam je jeszcze bardzo małe. Składniki: - młode cukinie (ilościowo około pół większej cukinii) - ziemniak - marchewka - 1/2 cebuli - jajko - mąka pszenna do zagęszczenia - około 1/2 łyżeczki soli - pieprz czarny mielony - suszona bazylia dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaka i cebulę obieram, z cukinii
Kuchnia co dniamałym ogniu przez 60 minut. W między czasie groch zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na czas gotowania wywaru. 2. Groch dokładnie płuczemy na sitku. Wywar przecedzamy, 2 marchewki i kawałek mięsa odkładamy na bok, resztę odpadków wyrzucamy. Do zupy wrzucamy groch i odłożony kawałek mięsa. Gotujemy 40 minut. Pamiętamy o częstym mieszaniu pod koniec gotowania, ponieważ groch lubi się(...)Zlewamy nadmiar tłuszczu, a usmażoną kiełbaskę dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy boczek i również dodajemy do naszej grochówki. 4. Ziemniaki obieramy i kroimy w malutką kostkę. Marchewkę kroimy w ćwierć-krążki. Dodajemy do zupy, wsypujemy majeranek i gotujemy ostatnie 20 minut, aż ziemniaki będą ugotowane. Boczek w kawałku wyjmujemy z zupy i wyrzucamy. Doprawiamy pieprzem i (jeżeli
My Culinary Artsporo tego sosu. Niecałe 3 litry. Nie martwcie się ja jej blogu znajdziecie przepisy i porady jak wekować sosy i inne dania. Olga jesteś niesamowita. SKŁADNIKI: 2 marchewki- pokroić w słupki 1 czerwona papryka- pokroić w słupki 1 puszka ananasa- pokroić w kostkę (zachować syrop) 1 pomarańcza- wycisnąć sok 2 cytryny- wycisnąć sok 2 cebule czerwone- pokroić w piórka(...)chcę by urządzenie skończyło pracę szybciej). Do gotującego się sosu z cukru i soków dodaję przecier pomidorowy i doprawiam solą i pieprzem, Dokładnie mieszam. Gdy zacznie wrzeć dodaje wtedy marchewkę, cebulę, grzybki, kiełki i paprykę. Gdy się zagotuje dodaje resztę składników czyli ananasa, kukurydzę (odsączoną) oraz pędy bambusa. Całość przemieszać zagotować około 5 minut i dolać mąkę ziemniaczaną wymieszaną
ClauditteMissCookingmożemy zrobić zamiast tradycyjnej jarzynówki lub jako druga po niej! Jest na prawdę pyszna i ma w sobie niewiele składników. Oto składniki burak czerwony ogórek kiszony czerwona cebula marchewka sól himalajska różowa pieprz ziołowy SKWORCU majonez ROLESKI musztarda sarepska ROLESKI sos czosnkowy ROLESKI Umyj buraki i ugotuj w skórce. To samo zrób z marchewką. Odłóż
Z Kuchni Do KuchniRisotto z wieprzowiną ( dla 4 osób ) 250 gram ryżu 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki wody 20 dkg wieprzowiny ( u mnie łopatka ) 15 dkg marchewki z groszkiem ( u mnie mrożona ) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki masła świeżo zmielony pieprz Obierz cebulę i czosnek pokrój(...)rozgrzej olej, dodaj do niego masło a jak się rozpuści dodaj cebulę i czosnek, lekko przesmaż. Dodaj ryż wraz z winem, przesmaż, dodaj wodę oraz wieprzowinę, zamieszaj całość dodaj marchewkę z groszkiem i zamieszaj. Przykryj pokrywką ( żeby płyn za bardzo nie odparował ) – ale pamiętaj mieszaj co chwilę bo ryż lubi się przypalać. Na sam koniec dopraw pieprzem
Kuchnia na wzgórzumarketach dostępne są cały rok. Składniki: 1 cebula 4 ząbki czosnku pół papryczki chili imbir koło 1 cm brokuł szynka szwarcwaldzka lub boczek wędzony (5 plasterków) koperek 2 małe marchewki przyprawy (pieprz, sól, liść laurowy, ziele, angielskie, szczypta papryki słodkiej i ostrej) Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce a cebulę z czosnkiem posiekać. Podsmażyć wszystko na patelni, dodając przyprawy. W momencie
Lubczyk i Wanilia