suszonej chili w patkach 4 łyżki oleju lub oliwy 100 ml wódki 50 g miękkiego masła garstka siekanej natki pietruszki garść mrożonych lub świeżych warzyw pokrojonych w drobną kostkę (marchewka, groszek, papryka, małe różyczki kalafiora itp.) 400-500 g ugotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę lub ugotowanych małży do doprawienia: sos Worcester sos Tabasco świeży sok z cytryny Wykonanie
Sztuka gotowania w/g Samirysmak i wzbogaciło zupę, ale możecie i spróbować wersji z mięskiem. Polecam tą zupkę, naprawdę można się nią najeść :) Składniki na 2 osoby około 700 ml wody 1/2 średniej marchewki 1/2 średniej pietruszki kawałeczek selera kawałeczek pora łyżka natki pietruszki łyżeczka warzywka np takiego bez soli 4-5 łyżek kaszy jaglanej 2 łyżki kaszy manny ( lub jedna ) 1/3 kostki rosołowej
Gotowanie...to proste !Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 500g brokuł u mnie mrożony 5 skrzydełek kurczaka lub ćwiartka z kurczaka 2-3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki kawałek zielonej części pora 3-4 ziemniaki 1 mały pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2-3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe Sól, pieprz
W garach u Gosiostygnie i włożyć na pare minut do lodówki, jeśli używamy blendera kielichowego. 4. Wyłowić warzywa za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć do blendera (w mojej wersji dodałam jeszcze marchewki i pietruszkę potrzebną do przygotowania bulionu). 5. Przyprawić do smaku czosnkiem i przyprawami, dodać śmietane i ostudzony bulion. 6. Całość blendować do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji, następnie połączyć z resztą bulionu
FITBUuKzależności od wielkości) szklanka lekko osłodzonej zimnej herbaty, kawy lub mleka (dowolnie, zależy co lubicie, ja użyłam herbaty) Orzechy włoskie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak do marchewki). Jajko sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtko od białka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki moczyć w herbacie i ułożyć na dnie foremki. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadzika (6-8 porcji) Składniki: 1 kg karkówki z dzika, pokrojonej w 2 cm kostkę olej roślinny 3 cebule, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę 1 pietruszka, pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojone w ćwiartki 50 g suszonych grzybów 1 czerwona papryka, pokrojona w grubą kostkę 50 g suszonych śliwek, posiekanych
karmelowyowoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki
To co kochamorzechy lub fasolę w lekkostrawny, wysoko energetyczny, mocno skoncentrowany odżywczo pokarm (o hodowli kiełków przeczytasz TU ). Kiełki słonecznika świetnie sprawdzają się jako baza do soku, dają więcej płynu niż marchewka. Mnie jednak bardziej smakują całe łodyżki, najlepiej w sałatce w towarzystwie kapusty. I tutaj kolejny hit właśnie...CZERWONA KAPUSTA. Pomocna przy leczeniu anemii, toksemii, a nawet raka; bogata
Jeść, by żyć w zdrowiuupiec w piekarniku buraki. Każdy burak dokładnie umyć, zawinąć w folie aluminiową i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zalecam również ugotować wcześniej bulion.Włoszczyznę ( 3 marchewki, 2 pietruszki, spory kawałek korzenia selera, zielona część pora, 2 cebule, dwa liście laurowe i ziela angielskie, 2 ząbki czosnku ) zalać 1 l wody i gotować na wolnym ogniu godzinę
Kulinarne przemysleniakliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku. Moje kotleciki podałam z ryżem i surówką pt. ,,wszystko co znajdziesz w lodówce" - sałata lodowa, kapusta kiszona, marchewka, ogórek kiszony i pomidor. Posypałam rukolą. KOLACJA Na kolację również za wiele nie kombinuję. Przeważnie przygotowuję sobie omlet lub jajecznicę. Jak widzicie na zdjęciu, mój wybór padł właśnie na jajecznicę
Kuchnia Elliejajka 2 , 3 łyżki mąki 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka koncentratu chili domowa vegeta lub sól do smaku , pieprz do smaku 2 małe marchewki 1 cebula duża 1 łyżeczka ziół prowansalskich oliwa do smażenia gotowy S os pieczarkowy Orzech do polania ziemniaków jako dodatek Patisony Orzech Wykonanie : Mięso
Sama słodycz i szczypta chiliZazwyczaj surówkę z kiszonej kapusty przygotowuję z dodatkiem marchwi, jabłka i natki pietruszki. Doprawiam jakimś olejem, tartą marchewką i jabłkiem. Dzisiaj wersja z paprykami i kukurydzą. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 niewielka marchew 1 duże obrane jabłko 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki ok. 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki oleju lub oliwy posiekana natka pietruszki kminek, łyżeczka ziół
Czerwień i błękitniebanalnie, po spożyciu daje uczucie sytości i fajnej lekkości. Polecam przygotować zupę 🍴 ekspresową, bardzo kremową, ciekawą w smaku, ale przede wszystkim zdrową 🏃🏊🏄 😊 💪 💗. Składniki 3 porcje: 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki korzeń, 1 duża biała cebula, 4 łodygi selera naciowego, 200 g cukinii, 1 łyżka oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego
Moniki Smakołykichoćby zaraz. Tym razem zdecydowałam się na zupę krem. Składniki na krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki (4 porcje): prawdziwki mrożone (lub świeże) około 600 g 3 marchewki 3 pietruszki seler, por, kapusta (opcjonalnie) 2 łyżki natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu duża cebula 1/2 szklanki śmietany 12% kostka warzywna lub przyprawy (wedle uznania) sól pieprz Cebulę pokroić
Karola gotujeżaroodpornego Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to przyjmuje się, że na 1 kg mięsa trzeba liczyć 50 minut. Żurek mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera) cebula łyżka oleju kiełbasa lub wędzonka (5-10 dag lub według uznania) 5 ziemniaków 2 łyżki mąki sojowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki
Kuchcik gotuje