Macie swoje ulubione, ukochane warzywa? ja w zależności od pory roku pożeram szparagi, piekę marchewki, robię ciastka z dyni. Każda pora ma swój kolor ale na kolor buraka jest zawsze czas :) jako mała dziewczynka uwielbiałam zasmażane buraczki , które robiła mama do kotletów mielonych. Jako dorosła kobieta odkryłam, że gdy się je upiecze stają się esencją smaku, słodyczą samą
Dzieje kuchennej Wiewiórygotowym pomysłem na fit frytki . Odchudzone frytki, to przede wszystkim frytki pieczone w piekarniku. Z czego przygotować frytki pieczone ? Możesz użyć ziemniaków, możesz je też zastąpić np. batatami,marchewką, selerem, burakiem czy dynią. Proponuję ci dziś przepis na pieczone frytki z batatów. Frytki przed pieczeniem przyprawić należy ziołami lub innymi dodatkami. Do pieczonych frytek doskonale pasuje sos jogurtowy lub ziołowy
kolorowotorcikowomożna ją szybko przygotować. Intensywność chrzanowej dawkujemy wg. upodobań własnego podniebienia, ja robię łagodną, ale znam takich co chrzanu nie żałują. Składniki: - 4 białe kiełbasy ok. 1/2 kg - 2 marchewki - 1 pietruszka - plaster selera - 1/3 pora, może być zielona część - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki tartego chrzanu - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany - 2 małe ziemniaki - 1 mała opieczona
Apetyczna babeczkamieszając (mąka z zakwasu przywiera do dna garna i się przypala). Pod koniec gotowania dodać do żuru sok z kiszonej kapusty i pokrojone w kostkę jajka (4 sztuki), ugotowaną marchewkę (opcjonalnie) i drobno posiekany czosnek. Całość doprawić do smaku. Żurek podawać z jajkami np. w upieczonych chlebkach
Kuchnia Bon Appetitpodróbka gulaszu z wieprzowiny - zdrowsza, lżejsza a niektórzy sądzą nawet, że smaczniejsza:). 500g filetów z kurczaka 1 duża cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz 2 łyżki oleju 1. Filet, paprykę, cukinię, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy
Szefowa kuchnis.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); warzywa do wywaru: -1 marchewka -1 pietruszka -kawałek selera -połowa pora -1 cebula -4 ziela anielskie -4 liście laurowe na sos: -pojemnik śmietany 18% ( 400 g) -chrzan świeży
Kulinarne przemysleniakardaomonu 2 łyżki płatków migdałowych i pistacji do przybrania Przygotowanie: Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej połowę oleju i wrzuć marchewkę. Duś przez 15 minut mieszając od czasu po czasu. Gdy marchew już zmięknie dodaj pozostałe składniki i duś kolejne 15 minut. Gotowy pudding przełóż do pucharków, udekoruj płatkami migdałowymi
greenscarfgustu nie tylko wegetarianom. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 średniej wielkości ugotowane marchewki 1 duży ugotowany na twardo ziemniak 1 zielona cebula 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła bez laktozy (bądź zwykłego jeśli nie mamy nietolerancji) 1 jajko 6 łyżek mielonych orzeszków ziemnych
mecooksSKŁADNIKI: ( 6 porcji ) 1 porcja = 263 kcal 350 g mięsa wieprzowego 2 litry wody 3 marchewki korzeń pietruszki 1/8 główki białej kapusty 1/4 selera biała część pora 3 buraki cebula 5 ziemniaków puszka białej fasoli łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny łyżeczka cukru sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mięso umyć
Atlas SmakówKrucha kapusta kiszona okraszona olejem lnianym z chrupiącą czerwoną papryką i rzeżuchą ,czy jest coś smaczniejszego?Potężną dawką witamin i minerałów. 30 dag.kiszonej kapusty 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula Kawałek pora pęczek rzeżuchy Olej lniany Sól Chrzan 1 łyżeczka Pieprz Szczypta cukru ******************************** Warzywa opłukać , osuszyć .Kapustę kiszoną odcisnąć, drobno pokroić.Pparykę pokroić w kostkę.Cebulę drobno posiekać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimożna je wykonać według własnych upodobań, np. z tuńczykiem, czy twarożkiem z pesto. Inspiracją do tego pomysłu były kurczaki mojej koleżanki Basi :) Kurczaki z jajek Składniki: 4 jajka 1 marchewka obrana i ugotowana na półtwardo 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka majonezu sól i pieprz do smaku ziarenka pieprzu w roli oczu kurczaków 3 liście czerwonej kapusty 4 torebki
Trzeci talerzdań kuchni polskiej. Robimy dość często w różnych wersjach. Tym razem po zamojsku, ale z flaczkami cielęcymi. Składniki 1 kg gotowych flaczków cielęcych 500 g wołowiny – szponder 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 1/2 małego selera 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (czystego, bez skwarek i przypraw) 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ekologicznego) sól świeżo
R'n'G KitchenPrzedstawiam dzisiaj przepis na kurczaka z kaszą jęczmienną, który często gości na moim stole w weekendy. Podaję do takiego zestawu surówkę z tartej marchewki, którą skrapiam zwykle sokiem z cytryny, do smaku, jeśli marchew jest nie za słodka, dodaję cukru. Kasze są zdrowe i bardzo syte, to doskonała alternatywa nudnych ziemniaków, makaronu czy ryżu. Moja ulubiona to kasza gryczana, jęczmienna
Moja smaczna kuchniapożywną z mnóstwem witamin. Warto robić i zjadać takie surówki teraz po szczególnie dającej się we znaki zimie. Zajadamy surówki? ja tak a Ty? Surówka z brokuła i marchewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepewnego czasu i ja sama) myślałam, że przygotowanie rosołu graniczy z cudem. Oczywiście jest to nie prawda ! Rosół robi się bardzo łatwo. Składniki: korpus kurczaka, ewentualnie porcja rosołowa Włoszczyzna (marchewka, seler, por, pietruszka, cebula) Przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz) Woda Przygotowanie: Do garnka wlewamy tyle wody ile chcemy mieć rosołu. Wrzucamy pokrojone warzywa, podpieczoną cebulkę oraz mięso - gotujemy
My World by Dagmara Rek