marchewka - 20163 przepisów (strona:754/1345)

Kopytka buraczane z sosem chrzanowym 165

Macie swoje ulubione, ukochane warzywa? ja w zależności od pory roku pożeram szparagi, piekę marchewki, robię ciastka z dyni. Każda pora ma swój kolor ale na kolor buraka jest zawsze czas :) jako mała dziewczynka uwielbiałam zasmażane buraczki , które robiła mama do kotletów mielonych.  Jako dorosła kobieta odkryłam, że gdy się je upiecze stają się esencją smaku, słodyczą samą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone frytki z batatów 153

gotowym pomysłem na fit frytki . Odchudzone frytki, to przede wszystkim frytki pieczone w piekarniku. Z czego przygotować frytki pieczone ? Możesz użyć ziemniaków, możesz je też zastąpić np. batatami,marchewką, selerem, burakiem czy dynią. Proponuję ci dziś przepis na pieczone frytki z batatów. Frytki przed pieczeniem przyprawić należy ziołami lub innymi dodatkami. Do pieczonych frytek doskonale pasuje sos jogurtowy lub ziołowy

kolorowotorcikowo
Zupa chrzanowa 168

można ją szybko przygotować. Intensywność chrzanowej dawkujemy wg. upodobań własnego podniebienia, ja robię łagodną, ale znam takich co chrzanu nie żałują. Składniki: - 4 białe kiełbasy ok. 1/2 kg - 2 marchewki - 1 pietruszka - plaster selera - 1/3 pora, może być zielona część - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki tartego chrzanu - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany - 2 małe ziemniaki - 1 mała opieczona

Apetyczna babeczka
Żurek wielkanocny na zakwasie z kiszonej kapusty 101

mieszając (mąka z zakwasu przywiera do dna garna i się przypala). Pod koniec gotowania dodać do żuru sok z kiszonej kapusty i pokrojone w kostkę jajka (4 sztuki), ugotowaną marchewkę (opcjonalnie) i drobno posiekany czosnek. Całość doprawić do smaku. Żurek podawać z jajkami np. w upieczonych chlebkach

Kuchnia Bon Appetit
Lekki, delikatny i dietetyczny gulasz drobiowy 235

podróbka gulaszu z wieprzowiny - zdrowsza, lżejsza a niektórzy sądzą nawet, że smaczniejsza:).  500g filetów z kurczaka 1 duża cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz 2 łyżki oleju 1. Filet, paprykę, cukinię, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy

Szefowa kuchni
Wołowina w sosie chrzanowym 137

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); warzywa do wywaru: -1 marchewka -1 pietruszka -kawałek selera -połowa pora           -1 cebula -4 ziela anielskie -4 liście laurowe na sos: -pojemnik śmietany 18% ( 400 g) -chrzan świeży

Kulinarne przemyslenia
Gajjar halwa, czyli indyjski pudding marchewkowy w wersji wegańskiej 180

kardaomonu 2 łyżki płatków migdałowych i pistacji do przybrania Przygotowanie: Marchew obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej połowę oleju i wrzuć marchewkę. Duś przez 15 minut mieszając od czasu po czasu. Gdy marchew już zmięknie dodaj pozostałe składniki i duś kolejne 15 minut. Gotowy pudding przełóż do pucharków, udekoruj płatkami migdałowymi

greenscarf
Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce 139

gustu nie tylko wegetarianom. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 średniej wielkości ugotowane marchewki 1 duży ugotowany na twardo ziemniak 1 zielona cebula 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka masła bez laktozy (bądź zwykłego jeśli nie mamy nietolerancji) 1 jajko 6 łyżek mielonych orzeszków ziemnych

mecooks
Barszcz ukraiński 149

SKŁADNIKI: ( 6 porcji )             1 porcja = 263 kcal 350 g mięsa wieprzowego 2 litry wody  3 marchewki korzeń pietruszki 1/8 główki białej kapusty 1/4 selera biała część pora 3 buraki cebula 5 ziemniaków puszka białej fasoli  łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny łyżeczka cukru sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mięso umyć

Atlas Smaków
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z PAPRYKĄ 168

Krucha kapusta kiszona okraszona olejem lnianym z chrupiącą czerwoną papryką i rzeżuchą ,czy jest coś smaczniejszego?Potężną dawką witamin i minerałów. 30 dag.kiszonej kapusty 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula Kawałek pora pęczek rzeżuchy Olej lniany Sól Chrzan 1 łyżeczka Pieprz Szczypta cukru ******************************** Warzywa opłukać , osuszyć .Kapustę kiszoną odcisnąć, drobno pokroić.Pparykę pokroić w kostkę.Cebulę drobno posiekać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurczaki z jajek 141

można je wykonać według własnych upodobań, np. z tuńczykiem, czy twarożkiem z pesto. Inspiracją do tego pomysłu były kurczaki mojej koleżanki Basi :) Kurczaki z jajek Składniki: 4 jajka 1 marchewka obrana i ugotowana na półtwardo 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka majonezu sól i pieprz do smaku ziarenka pieprzu w roli oczu kurczaków 3 liście czerwonej kapusty 4 torebki

Trzeci talerz
Flaczki cielęce po zamojsku 105

dań kuchni polskiej. Robimy dość często w różnych wersjach. Tym razem po zamojsku, ale z flaczkami cielęcymi.  Składniki 1 kg gotowych flaczków cielęcych 500 g wołowiny – szponder 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 1/2 małego selera 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (czystego, bez skwarek i przypraw) 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ekologicznego) sól świeżo

R'n'G Kitchen
Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną 117

Przedstawiam dzisiaj przepis na kurczaka z kaszą jęczmienną, który często gości na moim stole w weekendy. Podaję do takiego zestawu surówkę z tartej marchewki, którą skrapiam zwykle sokiem z cytryny, do smaku, jeśli marchew jest nie za słodka, dodaję cukru. Kasze są zdrowe i bardzo syte, to doskonała alternatywa nudnych ziemniaków, makaronu czy ryżu. Moja ulubiona to kasza gryczana, jęczmienna

Moja smaczna kuchnia
Surówka z brokuła i marchewki 116

pożywną z mnóstwem witamin. Warto robić i zjadać takie surówki teraz po szczególnie dającej się we znaki zimie. Zajadamy surówki? ja tak a Ty? Surówka z brokuła i marchewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Rosół - lekarstwo na wszystko! 86

pewnego czasu i ja sama) myślałam, że przygotowanie rosołu graniczy z cudem. Oczywiście jest to nie prawda ! Rosół robi się bardzo łatwo. Składniki: korpus kurczaka, ewentualnie porcja rosołowa Włoszczyzna (marchewka, seler, por, pietruszka, cebula) Przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz) Woda  Przygotowanie: Do garnka wlewamy tyle wody ile chcemy mieć rosołu. Wrzucamy pokrojone warzywa, podpieczoną cebulkę oraz mięso - gotujemy

My World by Dagmara Rek

Proponowane wyszukiwania