pikantnymi warzywami, znikał w tempie ekspresowym, polecam :) Na 2 foremki: 300 g kaszy jaglanej (suchej) 70 g orzechów włoskich ok. 700 g batatów ok. 700 g marchewki cebula oliwa kopiasta łyżeczka słodkiego pimentonu (wędzonej mielonej papryki) 50 g tartych orzechów laskowych 100 ml oleju rzepakowego (w oryginale z gorczycy, ja zamiast tego dodałam do oleju 2 łyżeczki domowej
Mienta blogProsta i pyszna przekąska - hummus z suszonymi pomidorami. Ja podaję go z krakersami. Można go podać z marchewką pokrojoną w słupki lub potraktować jako pastę do smarowania pieczywa. Lubicie? Składniki: 200 g ciecierzycy (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól (płaska łyżeczka) ------------------------------ 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 3 łyżki soku z cytryny
Smak mojego domukolację, którego całkowite wykonane zajmuje kwadrans, a efekt jest po prostu niesamowity. SKŁADNIKI (dla 2 osób) 100 g ryżu (najlepiej w torebce) 1 filet z kurczaka 1 cukinia 2 marchewki 1 średnia cebula 4 strąki kardamonu 1 łyżka sezamu 1/2 papryczki chilli 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego sól pieprz listki kolendry - opcjonalnie W garnku gotujemy wodę
Kuchnia od dwojgawięc jest! Oto moja zupa z DUŻĄ ilością warzyw, białą kaszą gryczaną zabielana mlekiem kokosowym… Składniki: 1000 ml domowego bulionu (ja użyłam warzywnego) 2 średnie kalarepy 5 dużych marchewek wraz z zieleniną 2 średnie ziemniaki Zioła prowansalskie 5 łyżki mleka kokosowego płynnego 3 łyżki mleka kokosowego stałego 60 g suchej kaszy gryczanej białej Sól i pieprz Sposób przygotowania: Przygotowujemy
madamekuchnia.wordpress.comBardzo smaczna propozycja na długi weekend, jest pyszna i zdrowa. Warzywna sałatka, na bazie makaronu z domowym majonezem. Potrzebujemy op.makaronu, słoiczek majonezu, szczypiorek, rzodkiewki, groszek, marchewkę, cebulę czerwoną, cebule białą,por, czosnek, sól i pieprz do smaku. Makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie, Majonez robimy wg przepisu kliknij tutaj Cebulę, szczypiorek, rzodkiewki i por drobno kroimy
chleba naszegomałej ilości wody gotować z 20 minut ogórki starte na zupę, dwa opakowania/woreczki do ziemniaków wlać rosół (zostawić 1 szklankę do śmietany), wlać ogórki, dodać z rosołu pokrojone marchewki, seler, pietruszkę, gotować z 10 minut mąkę wymieszać ze śmietaną, rosołem i wlać do zupy mieszając do zagotowania, dodać pieprz mielony - zupa ogórkowa z koprem ma wyborny smak i zapach...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięOdłożyć do lodówki. KULKI ORZECHOWE: 1 część powyższej masy; 1 mała surowa marchew; kilka ćwiartek orzecha greckiego lub włoskiego; kilka łyżek uprażonych i drobno posiekanych orzechów greckich lub włoskich; Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę nabierać łyżeczką (jak powyżej), delikatnie rozpłaszczyć, włożyć ćwiartkę orzecha i uformować kulkę. Gotowe kulki obtoczyć
In my kitchenzdjęciu: puree ziemniaczane, sos koperkowy na mleku, z dodatkiem mąki kukurydzianej i spiruliny (1 łyżeczka), surówka z kapusty kiszonej z olejem lnianym, mini marchewki z imbirem i chili na maśle klarowanym i jaglane nuggetsy. Escape rooms (jest ich kilka w Rzeszowie) to ciekawy pomysł na spędzenie wolnego czasu, integrację pracowników a nawet zabawę rodzinną. To taka
Qlinarnie i Qlinarniesody cukier trzcinowy/ ksylitol 3/4 szklanki Polewa: 2 czubate łyżki surowego kakao 2 łyżki zimnej wody 6 łyżek cukru trzcinowego ciemnego/ lub jaki masz łyżka masła/ lub oleju kokosowego Marchewki i buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jaja wbićdo misy, dodać cukier, ubić. Wlać olej i wymieszać. Dodać posiekane drobno orzechy włoskie,( dałam pekany bo takiem miałam) mąkę, proszek
AZgotuj!obsmażyć na maśle. Paluszki lizać! Składniki: 1 główka kapusty (ok 1,5kg) 1kg ziemniaków 200g wędzonego boczku lub kiełbasy 1 cebula 2 łyżki oleju szczypta majeranku gałka muszkatołowa 3 marchewki 1 litr bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz do podania: kwaśna śmietana, koperek Kapustę obgotować kilka minut, zdejmując kolejno liście. Z liści ściąć gruby nerw
Obiad gotowysię talerzem gorącej, sycącej zupy. Wybór padł na barszcz czerwony. Ale taki inny...pachnący wędzonym boczkiem, bardzo esencjonalny, rozgrzewający, pyszny.... Składniki: 330 g wędzonego boczku 1 kg buraków 3 marchewki kawałek selera 2 pietruszki średnia cebula 2 -3 ząbki czosnku 250 ml zakwasu z buraków (najlepszy domowy) 2 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz
Kuchnia u Krysiwięc dziś zapraszam po przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia. Najlepszy!!! Składniki: 2 udka z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 4-5 ziemniaków 1/2 pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy
magiczna kuchnia Kasilekkich dań, a tymczasem potrzebne są posiłki rozgrzewające i sycące. Taka właśnie jest ta zupka, mocno pikantna i treściwa. Polecam na rozgrzanie doskonała :) Składniki - 6 skrzydełek z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - 200 gram czerwonej soczewicy ( u mnie od Skworcu ) - 3 średnie ziemniaki - mała papryczka chili - cebula - 1-2 ząbki czosnku - liść laurowy - 2 kulki ziele angielskie - 2 łyżeczki
Kuchnia z widokiem na ogródobiad. Sk ł adniki: 180g tofu naturalnego sok z ½ cytryny ząbek czosnku 2 szalotki imbir wielkości kciuka 3 gałązki selera naciowego czerwona papryka 8-10 pieczarek 2 średnie marchewki mała cukinia sól, curry, czarny pieprz olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania : Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w kostki o wymiarach około 1cm x 1cm. Seler i paprykę kroimy
Pyry na Gazsmakowe - poczytajcie czasem skład. Nawet aromatyzowana herbata zawiera takowe połączenia np. pomarańcza i imbir, miód i cytryna czy jabłko i mięta. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował jutro może zetrzeć marchewkę do surówki na słodko i dodać trochę cynamonu i wymieszać. Zwykła surówka staje się zupełnie inna. Spróbujcie tez surówki tymiankowej z mojego bloga gdzie surówka z białej kapusty dostaje nowego
Kuchnia PROzdrowotna