blendujemy, do drugiej dodajemy posiekany szczypiorek, trzecią wzbogacamy o pieczoną zblendowaną paprykę oraz paprykę w proszku (ostrą i słodką). 6. Hummus podajemy ze świeżym pieczywem oraz surowymi warzywami (marchewka, ogórek, papryka
Podwójnaporcjakomentarzach, chętnie spróbuję Waszej wersji. A teraz pora na mój przepis… Klasyczna zupa ogórkowa – składniki (na 4 porcje) 4-5 skrzydełek 1 por 1/2 selera 3 marchewki 2 pietruszki sól pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy przecier z ogórków (500g) albo ogórki kiszone 4-5 ziemniaków Klasyczna zupa ogórkowa – przepis Zaczynamy od przygotowania bulionu. Do garnka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zachęcam do zrobienia;) Składniki (na 6-7 porcji): ok. 750g schabu lub chudej karkówki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego czerwona papryka 3 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 6 ziemniaków 3 duże marchewki 2 łyżki oliwy tymianek sól pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Mięso pokroić na 6-7 plastrów o grubości ok 1,5cm, posypać
Obiad gotowyPieczona ćwiartka kurczaka. Ziemniaki tłuczone z koperkiem. Gotowane warzywa - marchewka i kalafior
JejKuchniaJeśli odwiedzacie moją, to zapewne już zauważyliście jak bardzo lubię wegetariańskie kotlety. Dzisiaj prezentuję kotlety z kaszy jaglanej, pieczarek i marchewki. Więcej bezmięsnych inspiracji na kotlety możecie znaleźć tutaj. Kaszę
BullioZapraszam na zaskakująco pyszną i lekką surówkę na bazie cukinii. Robiłam ją pierwszy raz, ale z pewnością jeszcze powtórzę. Składniki: 1 mała młoda cukinia 1 mała marchewka 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lu śmietany 1/2 łyżeczki musztardy stołowej sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Marchew obrać, zetrzeć
Kuchnia domowa AniDanie bardzo proste i szybkie - właściwie szybsze niż zasmażane buraczki czy marchewka. A smak naprawdę fajny. No i trochę inny dodatek do mięsa... Składniki: kapusta biała - ok. 1/4 główki łyżka smalcu - moim zdaniem do kapusty smalec pasuje lepiej niż olej 2 szczypty kminku mielonego sól, pieprz Kapustę poszatkować na grube kawałki - ok 1-2 cm wielkości. Wrzucić na patelnię
Ze smakiem bez glutenuwarzywa w witaminy, a przyprawy oraz oliwa dostarczą nam ciepła, energii oraz dobrego humoru. Zapraszam. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 5 ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 300 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy około 2 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka soli morskiej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy 1 szczypta mielonego kuminu rzymskiego 1 szczypta przyprawy Garam
Wino Francja KuchniaKażdego kotleta obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto-brązowy kolor. Najlepiej smakuje z kopytkami i marchewką na gęsto lub młodą kapustą z koperkiem i śmietaną . Polecam
Rozpustne gotowanieSkładniki 2 -3 duże udka z kurczaka i 1 porcja rosołowa lub 5-6 skrzydełek (można zastąpić około 1 kg wołowiny z kością lub pręgi wołowej) 2-3 duże marchewki 2 średniej wielkości cebule 1 mały por (opcjonalnie) kawałek selera (mniej więcej wielkości jajka) 1 duża pietruszka 1- 2 ostre papryczka chili 1 gałązka trawy cytrynowej kilka grzybów shitake
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżka miodu manuka* 2,5 cm świeżego korzenia imbiru, obranego i pokrojonego na kawałki 1/2 obranej cytryny 1 jabłko, wydrążone i pokrojone na kawałki 1 obrana pomarańcza 2 marchewki, pokrojone na kawałki *moje wskazówki – ilość wody można dostosować do własnych upodobań i soczystości pomarańczy – u mnie gęstszy koktajl, bo takie lubię. Jeśli nie posiadacie miodu manuka możecie zastąpić
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI: ( 4 porcje po 300g ) 1 porcja = 197 kcal łyżka oliwy z oliwek cebulka pietruszka 2 marchewki 1/4 pora pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki zmielonego kopru włoskiego 1,5 l wody 1/4 selera 480 g kalafiora 2 zmielone piersi drobiowe WYKONANIE: 1. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w drobną kostkę
Atlas Smakówprzepisy świąteczne, ale nie tradycyjne jak prosta kasza jaglana dla strapionego żołądka, czy ciasteczka wesołych reniferów :-). Zima, gdzie dania są rozgrzewające i bardziej sycące, wiosna z młodymi ziemniaczkami i marchewką, tym wszystkim co znajdziemy w ogródkach, Wielkanoc gdzie znajdziemy mazurka, lato to dania orzeźwiające i bardziej lekkie oraz jesień, gdzie królują kasze i nie tylko. Dodatkowo znajdziemy też ciastka, które
kruche babeczkiAura nas nie rozpieszcza, więc na rozgrzewkę i poprawę humoru polecam pyszną zupę gołąbkową 😊 SKŁADNIKI: 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 2-3 łyżki oleju mała marchewka kawałek korzenia pietruszki kawałek bulwy selera 60 dag kapusty włoskiej liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego sól 10 dag suchego ryżu 15-20 dag koncentratu pomidorowego świeżo mielony pieprz
Kuchenne zapiski Edyty