wojny, kiedy do dyspozycji były jedynie podstawowe produkty? Oczywiście było bardzo trudno je zdobyć, jednak próbowano przygotowywać z nich różne potrawy. Przykładem może być tort z fasoli, miód z marchewki, czy też budyń z kapusty. Widzimy, że z powodu braku składników spożywano zdrowe dania. Postanowiłam sprawdzić, czy ostatni z wymienionych przepisów – budyń z kapusty – jest godny polecenia
Via GustoZamknęłam i wsadziłam do nagrzanego piekarnika na ok 180-200 st. Piekłam ok 30 min. Wyszła krucha, soczysta. Pokrojoną w plastry podałam z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki oraz z ziemniakami. Kiedyś połączyłam ją też z pieczonym bakłażanem i kaszą jęczmienną. Zupełna dowolność, pasuje do wielu dań. Na zdjęciu z pomidorami, bo po zjedzeniu obiadu, dopiero sobie przypomniałam
Justa próbuje gotowaćczosnku odrobina oleju lub 1 łyżka masła sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz odrobina mąki (jeśli sos będzie rzadki) 100 g ryżu jaśminowego 2 garście rukoli 200 g marchewki Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki peperoni 1 szalotka 3 ogórki konserwowe 20 dag sera żółtego tartego 1 cukinia 2 marchewki 2 łyżki pasty tikka Olej do smażenia np rzepakowy 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę
Gotowanie Patkiziemniaków i urozmaiceniem codziennej diety, tym bardziej, że zawierają wiele witamin i składników mineralnych, zwłaszcza pieczone. Uwielbiam bataty w różnej postaci, pieczone, w zupie-krem w połączeniu np. z marchewką, niedawno opublikowałam na blogu przepis na pieczone bataty , który cieszy się dużym powodzeniem wśród moich znajomych, którzy mieli okazję je spróbować, a dzisiaj proponuję Wam jeszcze jeden prosty przepis
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaucieram ziemniaki za pomocą malaksera i specjalnej wkładki. Utarte ziemniaki mieszam z jajkami, mąką i solą. To są moje tradycyjne placki ziemniaczane! Jeśli mam ochotę to dodaję do nich marchewkę lub cukinię . Do placków dodaję mąkę ale niekoniecznie pszenną. Świetnie sprawdza się mąka grahamka jak również żytnia. Ile jej dodać? Zawsze robię to na oko, bo wszystko zależy od rodzaju
codojedzeniaużywał to warto wspomnieć, iż faktycznie są one obrobinę w smaku słodsze od zwykłych ziemniaków. Ich konsystencja po ugotowaniu jest też trochę inna. Bardziej przypomina ona konsystencję ugotowanej marchewki aniżeli ziemniaka. Kopytka te są rewelacyjne jako danie główne. Można je także serować jako dodatek do dań mięsnych. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami
mecookskurczaka zbyt długo, bo będzie wiórowaty. Tak ugotowany filet z kurczaka najlepiej podać z ryżem, tłuczonymi ziemniakami, kaszą jaglaną lub kaszą bulgur. Składniki: 40 dkg filetu z kurczaka 1 marchewka 1/2 szkl. mrożonego groszku 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. można użyć bulionu z kostki warzywnej bio) 1-2 płaskie łyżki mąki pszennej sól lub sos sojowy do smaku
Codziennik Kuchennyznakomicie doprawiony to tradycyjna zupa na Wielkanoc, polecam jej przygotowywanie również wtedy, gdy najdzie nas ochota na smaczne i pożywne danie. składniki na 3 porcje włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera i pora ) 2 ząbki czosnku kość wędzona 250 g białej kiełbasy 2 cebule 0,5 litra zakwasu na żurek przepis tutaj 200 g śmietany 18 % 2 łyżeczki
Smakowite DaniaSkładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 banany 1 duża marchewka, ok. 15 dkg 5 dkg orzechów 2 łyżeczki proszku do pieczenia … Czytaj dalej Ciasto marchewkowo-bananowe
czarrna od kuchnimięsa z jelenia * 300 ml czerwonego wina wytrawnego 250 g surowego boczku 200 g wątróbki z jelenia ** 50 g suszonych grzybów 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka cząbru 1 gałązka lubczyku *** 3 liście laurowe 5 ziarenek
Wędrówki po kuchniczasem i ja wyjadam go bezpośrednio z torebki. Czas na pyszną zupę! Składniki 2 puszki pomidorów krojonych czerwona cebula pokrojona w piórka sporo dyni ( u mnie mrożona ) 2 marchewki 3 ząbki czosnku 3 cm utartego świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego szczypta mielonego kardamonu nierafinowany olej kokosowy do smażenia
Z Kuchni Do Kuchnisię więc przepisem z Wami :) Przypraw możesz użyć dowolnych. Jeśli nie masz mąki z ciecierzycy użyj innej. Składniki ( ok 12 placuszków): Szklanka kaszy jaglanej 1 duża cebula 2 małe marchewki 500 g pieczarek 4 łyżki oleju sól, pieprz odrobina garam masala 4 łyżki mąki z ciecierzycy 2 duże jajka Dodatki: dowolna sałatka + jogurt naturalny olej do smażenia Kaszę jaglaną ugotować
coolinarnymasło. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz: Kapustę kiszoną drobno kroimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości razem z marchewką startą na drobnych oczkach. Odcedzamy i studzimy. Cebule i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Do cebuli z pieczarkami dodajemy dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem
Życie zaczyna się w kuchniświąt wielkanocnych. Lubimy je bardzo i jemy często, nie tylko od święta. Na świąteczne śniadanie staram się jednak podać je w jeszcze smaczniejszej wersji niż zwykle. Będą jajka z marchewką curry , z boczniakami, z zielonym kremem, ale wypróbowałam właśnie wersję z bardzo delikatnym kremem serowym i podaję przepis bo to bardzo smaczne jajeczka. Może też zrobicie sobie takie. Zobaczcie inne
Smaczna Pyza