marchewka - 20163 przepisów (strona:764/1345)

Kremowy, klasyczny hummus 183

godzinę) w celu połączenia się smaków. Hummus, przed podaniem, polać oliwą oraz posypać drobno posiekaną natką pietruszki i słodką papryką w proszku. Podawać z krakersami/nachosami, pokrojonymi w paski warzywami (marchewkami, ogórkami, papryką, laskami selera naciowego) czy jako pastę do kanapek/wrapów. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 1 i 3/4 szklanki hummusu. Tak przygotowany hummus, dzięki obraniu ziaren

Gospodyni Miejska
Tradycyjna sałatka warzywna. 106

Składniki: -5 ugotowanych ziemniaków -4 jajka ugotowane na twardo -2 marchewki -2 pietruszki -1 seler -1 cebula -6 ogórków kiszonych -natka pietruszki -sól i pieprz do smaku -3 łyżki majonezu -1 łyżka musztardy Sposób przygotowania: Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy aż będą miękkie. Ziemniaki gotujemy oddzielnie. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane składniki pozostawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę

Magia jedzenia.
Domaradzki pasztet z królika – kuchnia podkarpacka 185

Domaradzki pasztet z królika - kuchnia podkarpacka Składniki: przodek i podroby królika 150 g podgardla wieprzowego 100 g wędzonego boczku 250 g wątróbki (cielęcej lub wieprzowej) 100 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) 60 g słoniny 3-4 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 1 sucha bułka 3-4 jajka 20 g suszonych grzybów gałka muszkatołowa, sól i pieprz Przodek

Trzeci talerz
Grochówka 156

Mega pyszna, super sycąca oraz bardzo bardzo klasyczna. Dzisiaj prezentuję Wam przepis, który jest w naszej rodzinie od wielu wielu lat, spróbujcie koniecznie :) * 350g grochu łuskanego żółtego * 2 duże marchewki, 1 pietruszka * 1 liść laurowy * 300g wieprzowiny * 150g kiełbasy * 150g wędzonego boczku * 1 cebula * 6 ziemniaków * 5 litrów wody * majeranek, sól, pieprz 12 godzin przed gotowaniem naszej zupy, groch zalewamy

Klasyka Gotowania
Krupnik 168

mamy ugotowane ziemniaki i kaszę. Dodajemy rozdrobnione kawałki mięsa oraz pokrojoną w pół-talarki czy kostkę marchew, pietruszkę, seler a nawet por. Dodatkowo można zetrzeć na dużych oczkach świeżą marchewkę. Całość wieńczymy odrobiną natki pietruszki, dodając ją do garnka czy bezpośrednio na talerz. Smacznego

Karczma Honorietty
Zupa burakowa z mlekiem kokosowym 121

jeszcze lepiej smakuje na następny dzień, ale u mnie zazwyczaj zostaje zjedzona tego samego dnia.     Zupa burakowa z mlekiem kokosowym Składniki: 700 g buraków 200 g marchewki 200 g pietruszki 200 g ziemniaków 1-1,5 litra wody 2 liście laurowe 1/2 puszki mleczka kokosowego (można też dodać całą puszkę) kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu

wegujemy
Wege sajgonki i "Zimowy ślub" 196

przyrządzić różne smaczne dania. Jednym z nich są sajgonki. Tym razem podaję aromatyczną wersję na ciepło. Składniki (na 2 porcje): 3 grzyby mun wrzątek 6 arkuszy papieru ryżowego mała marchewka 2 liście kapusty pekińskiej ok. 2 cm świeżego imbiru mała dymka (zielona część) ćwierć czerwonej papryki olej do smażenia w wysokiej temperaturze (np. ryżowy) Sos 2 łyżki sosu sojowego kapka

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet jajeczny z brokułem 137

użyć innych zielonych warzyw mrożonych: groszku lub fasolki szparagowej.  Przepis bierze udział w akcji:   Polecam również w wersji wegetariańskiej:      Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki      Klops ryżowo jajeczny

coolinarny
Cottage pie - zapiekanka z mięsa mielonego i purre ziemniaczanego 160

zrobiłam z połowy wieprzowiny i połowy wołowiny i było ok.     Na 3 porcje potrzebujemy: 250 g mięsa mielonego wołowego 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchewka starta na dużych oczkach 2 łodygi selera naciowego pokrojone na nieduże kawałki ½ słodkiej czerwonej papryki pokrojona w kostkę 1 średnia cebula poszatkowana 150 ml passaty pomidorowej 200 ml wywaru warzywnego

Jadło i czytadło
Fasolowa na wędzonej pachwinie 112

dawałam zasmażki.Polecam dać małą fasolkę jakoś lepiej wygląda w zupie. Składniki: 350 g małej fasoli dzień wcześniej namoczyć w wodzie( namoczyłam wieczorem) Cenos  1  marchew 4 ziemniaki  pietruszka korzeń 100 g seler korzeń 100 g pachwina wędzona 400 g ( pokrojona w kosteczkę) ziele angielskie 3 szt lisic laurowy 3 szt sól, pieprz, majeranek 2 łyżki

Różowa kuchnia
Pączki babci Krysi 202

babcinych porad : 1. Ciasto nie powinno być ani za gęste ani zbyt luźne. 2. Jeśli do smalcu dodamy 1 szklankę oleju nie powinny się przypiekać, a dodając surową obraną marchewkę do smalcu pączki będą miały ładny kolor. 3. Do ciasta można dodać aromat np. rumowy, pomarańczowy

Motylkowa Kuchnia
Domowy paprykarz 111

podlania Ryż dobrze ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać paprykę ostrą, słodką i liście laurowe. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodaję na patelnie i chwilę podsmażam mieszając, aby się nie przypaliło. Dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy i pomidory z puszki (można trochę

talerz przyjemności
Kapuśniak 107

wyrazistą oraz specyficzną. Idealnie nadaje się prawie dla każdego. Gotujemy ją na łopatce wieprzowej lub/oraz na karczku, u mnie dzisiaj wersja z samą łopatką. *500g łopatki wieprzowej * 2 duże marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * sol, pieprz * 400g kiszonej kapusty (im więcej tym bardziej kwaśna zupa) * kawałek wędzonego boczku  * 2 ziemniaki  Mięso pokrojone na duże kawałki (najlepiej

Klasyka Gotowania
Krem ukraiński 244

wyopróbowania przy najbliższej okazji. Składniki: pasek żeberek (u mnie ok. 1/2 kg) kawałeczek wędzonki (u mnie mała kostka tylko dla smaku) 5 średnich buraczków (najlepiej tych podłużnych) 4 średnie marchewki 1 cebula 1/4 selera 1 pietruszka 2-3 ziemniaki 1 nieduży por łyżka cytryny 2-3 łyżki koncentratu buraczanego (można pominąć ale wtedy kolor jest słabszy) puszka fasolki białej (można

Mama z miasta
Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem 345

Składniki: 1 szyja z indyka 70 dag ogórków kiszonych 1 szklanka soku z ogórków 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 4 ziemniaki 1 cebula 1/2 szklanki ryżu 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka masła łyżka kuminu 10 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziaren pieprzu sól około 2,5 litra wody koperek Sposób wykonania: Włoszczyznę oraz ogórki ścieramy

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania