ognia. Gulasz podawaj w miseczkach. Składniki dla 4 osób 450 g mięsa z udźca indyka 200 g cukinii (1/2 sztuki) 250 g papryki żółtej lub czerwonej 150 g marchewki (3 małe sztuki) 140 g cebuli (1 mała) 1/2 litra wody 2 ziela angielskie 2 listki laurowe 1 łyżka oleju 1/2 płaskiej łyżeczki soli 200 g kaszy jaglanej Jeśli spodobał
Eat me! Fit me!łyżeczce) wędzona papryka słodka sok z jednej limonki po pół czerwonej i żółtej papryki świeżej kawałek imbiru puszka mleczka kokosowego Przygotowanie Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w paski - marchewkę w krążki. Czosnek obrać i tylko rozgnieść nożem, imbir drobniutko. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę wody i włożyć skrzydełka. Kiedy złapią ładny brązowy kolor dodać przyprawy (rozgniecione w moździerzu) sól, pieprz
Gaździnka warzypyszna. Do bigosu użyłam również pysznej kapusty od firmy Orzech . Mam nadzieję że pomysł na szybki bigos Wam się spodoba i go wypróbujecie :) około 1 kg kiszonej kapusty z marchewką ja użyłam Orzech 2 słoiki kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka kopiasta
Sama słodycz i szczypta chiliprodukty wołają o ich szybkie wykorzystanie lub pozostają ich małe ilości, z którymi często nie wiadomo, co zrobić. Tym razem porządków w lodówce nie było. Były warzywa konserwowe – marchewka, fasolka czerwona, kukurydza i groszek. Trochę koncentratu pomidorowego, czosnku. Kaszę ugotowałam w wodzie, w stosunku 1:2. Warzywa dusiłam w rondelku z koncentratem pomidorowym, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą
KucharzycaPrzepis na tą zapieknkę znalazłam właśnie na blogu z przepisami dla dzieci :) Składniki: 500g filetów z ryby morskiej 1 woreczek ryżu 1,5 szklanki mleka 1 brokuł 4 marchewki 1/2 szklanki zielonego groszku 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pół cytryny sól pieprz zioła prowansalskie lub przyprawa do ryb opcjonalnie żółty ser do posypania Rybę
kuchnia doskiwytrawne wino, na którym nie wolno oszczędzać. SKŁADNIKI: 700-800 gr. wołowiny 150-200 gr. boczku wędzonego ok 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa 250 gr. pieczarek 2 średnie marchewki 6 szalotek lub 3 duże, czerwone cebule 1,5 szklanki bulionu wołowego, najlepiej własnej roboty 1-2 łyżki passaty pomidorowej 0,75 l czerwonego, wytrawnego wina dobrej jakości-najlepiej
Kopystką po garachsame a smak zupełnie inny. SKŁADNIKI: 600-800 g. mięsa wołowego (u mnie zrazowe) 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 5-6 ziemniaków 3 mniejsze marchewki korzeń pietruszki seler papryczka chili 1/2 słoika koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu wołowego sól pieprz papryka słodka w proszku papryka ostra w proszku (opcjonalnie) kminek majeranek 1/2 łyżeczki
Kopystką po garachPODANIA: Klopsiki wybrnie smakują z sosem remulada(przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/sos-remulada.html )ale uważam,że sos czosnkowy też się sprawdzi. Do tego puree ziemniaczane i gotowana marchewka
Kopystką po garachwarto. SKŁADNIKI: 4 golonki peklowane 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 4-8 kulek pieprzu Włoszczyzna (kawałęk pora, małamarchew,kawaęk selera, mały korzeń piertuszki) Dodatkowo: 2 średnie marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki Miód (około 2-3 łyżeczki) MARYNATA: 1 piwo Porter 1 piwo jasne ( u mnie Tyskie) 4-5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki
Kopystką po garachPrzepis od mojej kochanej Bożenki-czyli na pewno bez mięsa. Zdrowo i smacznie. SKŁADNIKI:(2-3 porcje) 1/2 szklani ryżu 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 marchewka 200 g fasolki zielonej 200 g fasolki żółtej 1 czerwona papryka Spora garść zielonego groszku Ok.350 ml bulionu warzywnego Pieprz Papryka słodka Papryka ostra Cząber Sól/ ewentualnie Oliwa PRZYGOTOWANIE
Kopystką po garachzapewniam, że uśmiech pojawi się na Waszych twarzach. SKŁADNIKI: 600-700 dag. mielonej wołowiny 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku Bulion Puszka kukurydzy Puszka czerwonej fasoli 1-2 marchewki Papryczka chilli Papryka czerwona lub żółta 2 łyżki majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich Papryka ostra Papryka słodka Koncentrat pomidorowy Troszkę oliwy PRZYGOTOWANIE: Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę. Dodajemy
Kopystką po garachbarszcz- to dwie najtrudniejsze zupy na świecie. Dziś się uśmiecham na samą myśl o tamtych dniach. SKŁADNIKI: Kawałek żeberek do nagotowania 0,5 kg fasolki szparagowej 3 młode marchewki 4-5 średnich ziemniaków Bulion warzywny/lub kostki(jeżeli używasz)/ Cząber (suszony) Ocet Cukier Odrobina śmietany-ewentualnie PRZYGOTOWANIE: Gotujemy mięsny wywar. Fasolkę kroimy na 2-3 cm kawałki, marchew i ziemniaki
Kopystką po garachminimum-gotujemy ok 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Z garnka wyjmujemy mięso i warzywa-całość przelewamy przez sito. Makaron gotujemy. Na talerz nakładamy makaron, marchewkę w kostkę, posiekaną pietruszkę i zalewamy rosołem
Kopystką po garachOdcedzamy, pozostawiając 1/2 filiżanki, dodajemy masło, delikatnie posypujemy mąką (trzeba uważać,żeby nie porobiły się grudy). Jeżeli nie było lubczyku, dodajemy maggi w płynie, ew. kilka ziaren cukru. Jeżeli marchewka jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę wody
Kopystką po garachnastępnie rozcieńczamy wodą (ok 500 ml.). Sos powinien być konsystencji zupy-kremu, z wyraźnym akcentem chrzanu. Solimy, pieprzymy, doprawiamy cukrem.Mięso kroimy w plastry-podjemy z sosem, ziemniakami i marchewką https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/11/marchewka-dodatek-do-obiadu.html
Kopystką po garach