Ryba w papilotach gości u mnie bardzo często. Zazwyczaj na kołderce z cebuli i marchewki. W magazynie Good Food (02/17) znalazłam ciekawy i prosty pomysł na przygotowanie jej na porach. Łosoś w porach pasuje praktycznie do wszystkiego – gotowanych ziemniaków, frytek, ryżu czy czarnej soczewicy. A smakuje wyśmienicie – jest delikatny i soczysty. Mięciutkie pory doskonale się z nim komponują
Poezja smakuIdealne rozwiązanie na szybki, zdrowy i smaczny obiad. Taki obiad możecie modyfikować - zrezygnować z tuńczyka przyrządzając danie jarskie lub zamienić go na mięso, groszek na kukurydzę lub marchewkę. Dodać cebulkę i zioła. W każdym bądź razie z pewnością zasmakuje Wam i Waszym bliskim. Dzięki takiemu daniu zadbacie także o ich i swoje zdrowie - szpinak ma wiele zdrowotnych właściwości
Zasmakuj Kuchnisoli FARSZ: 1/2 kg. ugotowanego mięsa z rosołu u mnie kurczak, wieprzowina i wołowina, 2-3 łyżki masła klarowanego około 1/2 szkl. rosołu 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 marchewki z rosołu 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia ewentualnie sól, pieprz do okraszenia pierogów: 20 dag. wędzonego boczku, 1 szalotka WYKONANIE: ciasto: wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia
Kuchnia BeatyWarzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek
Menu Zdrowiazupa jest bardzo pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Składniki: (na 3 litrowy garnek) kawałek kurczaka z kością lub 1/2 litra bulionu drobiowego 1 średnia marchewka 2 średnie ziemniaki 1 cebula dymka 3 łyżki średniej grubości kaszy jęczmiennej 3 łyżki niepalonej kaszy gryczanej garść (10 g) suszonych grzybów (u mnie prawdziwki) 3 ziarna ziela angielskiego
Kuchcik gotujeChleb przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor , przez godzinę. Chleb studzimy całkowicie. PASTA Z PIECZONYCH WARZYW: - 300 g upieczonej dyni piżmowej - 2 małe marchewki - 1 pietruszka - oliwa z oliwek - przyprawa curry do oprószenia warzyw - słodka papryka do oprószenia warzyw - łyżka miodu Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy przez niecałą godzinę w piekarniku
SMYKWKUCHNIgodzinę) w celu połączenia się smaków. Hummus, przed podaniem, polać oliwą oraz posypać drobno posiekaną natką pietruszki i słodką papryką w proszku. Podawać z krakersami/nachosami, pokrojonymi w paski warzywami (marchewkami, ogórkami, papryką, laskami selera naciowego) czy jako pastę do kanapek/wrapów. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 1 i 3/4 szklanki hummusu. Tak przygotowany hummus, dzięki obraniu ziaren
Gospodyni MiejskaSkładniki: -5 ugotowanych ziemniaków -4 jajka ugotowane na twardo -2 marchewki -2 pietruszki -1 seler -1 cebula -6 ogórków kiszonych -natka pietruszki -sól i pieprz do smaku -3 łyżki majonezu -1 łyżka musztardy Sposób przygotowania: Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy aż będą miękkie. Ziemniaki gotujemy oddzielnie. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane składniki pozostawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę
Magia jedzenia.Domaradzki pasztet z królika - kuchnia podkarpacka Składniki: przodek i podroby królika 150 g podgardla wieprzowego 100 g wędzonego boczku 250 g wątróbki (cielęcej lub wieprzowej) 100 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) 60 g słoniny 3-4 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 1 sucha bułka 3-4 jajka 20 g suszonych grzybów gałka muszkatołowa, sól i pieprz Przodek
Trzeci talerzMega pyszna, super sycąca oraz bardzo bardzo klasyczna. Dzisiaj prezentuję Wam przepis, który jest w naszej rodzinie od wielu wielu lat, spróbujcie koniecznie :) * 350g grochu łuskanego żółtego * 2 duże marchewki, 1 pietruszka * 1 liść laurowy * 300g wieprzowiny * 150g kiełbasy * 150g wędzonego boczku * 1 cebula * 6 ziemniaków * 5 litrów wody * majeranek, sól, pieprz 12 godzin przed gotowaniem naszej zupy, groch zalewamy
Klasyka Gotowaniamamy ugotowane ziemniaki i kaszę. Dodajemy rozdrobnione kawałki mięsa oraz pokrojoną w pół-talarki czy kostkę marchew, pietruszkę, seler a nawet por. Dodatkowo można zetrzeć na dużych oczkach świeżą marchewkę. Całość wieńczymy odrobiną natki pietruszki, dodając ją do garnka czy bezpośrednio na talerz. Smacznego
Karczma Honoriettyjeszcze lepiej smakuje na następny dzień, ale u mnie zazwyczaj zostaje zjedzona tego samego dnia. Zupa burakowa z mlekiem kokosowym Składniki: 700 g buraków 200 g marchewki 200 g pietruszki 200 g ziemniaków 1-1,5 litra wody 2 liście laurowe 1/2 puszki mleczka kokosowego (można też dodać całą puszkę) kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu
wegujemyprzyrządzić różne smaczne dania. Jednym z nich są sajgonki. Tym razem podaję aromatyczną wersję na ciepło. Składniki (na 2 porcje): 3 grzyby mun wrzątek 6 arkuszy papieru ryżowego mała marchewka 2 liście kapusty pekińskiej ok. 2 cm świeżego imbiru mała dymka (zielona część) ćwierć czerwonej papryki olej do smażenia w wysokiej temperaturze (np. ryżowy) Sos 2 łyżki sosu sojowego kapka
Weekendy w domu i ogrodzieużyć innych zielonych warzyw mrożonych: groszku lub fasolki szparagowej. Przepis bierze udział w akcji: Polecam również w wersji wegetariańskiej: Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki Klops ryżowo jajeczny
coolinarnyzrobiłam z połowy wieprzowiny i połowy wołowiny i było ok. Na 3 porcje potrzebujemy: 250 g mięsa mielonego wołowego 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchewka starta na dużych oczkach 2 łodygi selera naciowego pokrojone na nieduże kawałki ½ słodkiej czerwonej papryki pokrojona w kostkę 1 średnia cebula poszatkowana 150 ml passaty pomidorowej 200 ml wywaru warzywnego
Jadło i czytadło