Pyszne drożdżówki z masą makową...zamiast masy makowej można dać marmoladę lub masę serową i też będzie pysznie.. 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli 50 dag mąki 80 g cukru masa makowa Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem cukru.Do mąki dodać rozpuszczone w mleku drożdże i masło
Moje domowe kucharzeniesię ma w domu mak, to szybko można zrobić masę makową , w sumie można użyć gotowej masy z puszki lub dać inne nadzienie i będą pyszne bułeczki..Robiłam zdjęcia krok po kroku, ale przez przypadek kilka skasowałam..ale i tak widać co i jak.. 0,5 kg mąki 20 g świeżych drożdży 10 dkg cukru(...)łyżeczki soli 50 g masła 200 ml mleka 2 jajka masa makowa Drożdże, łyżkę cukru, 3 łyżki letniego mleka wymieszać.Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.Następnie przesianą mąkę, cukier, sól, jajka, roztopione i ostudzone masło wymieszać. Dodać też resztę letniego mleka i zaczyn ,wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić je do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzeniesmakoszy maku mamy coś wyjątkowego a mianowicie tarte makową z bakaliami – na pewno każdemu posmakuje Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 150 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka śmietany 18% Składniki na nadzienie: - 250 g mielonego maku - 500 ml wody - 50 g cukru - 50 g masła - 250 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie(...)łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki razem mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Teraz robimy nadzienie makowe. Mak mielony zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy mak nam wystygnie to odcedzamy go z wody a w rondelku rozpuszczamy masło razem z cukrem. Potem mieszamy dokładnie
Kuchenne Wariacjeskładniki na biszkopt makowy: 6 jajek 1 szkl maku 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto(...)jabłkowego 0,9 l 2 galaretki pomarańczowe wykonanie: Mus jabłkowy podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki .Odstawiamy i delikatnie schładzamy. wykonanie placka: biszkopt makowy – masa budyniowa – placek z białek – mus jabłkowy – masa budyniowa – biszkopt makowy – polewa czekoladowa. Gotowe ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce
Domowy Smak JedzeniaDziś mam dla Was kolejny przepis na fantastyczne muffinki! Delikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową . Muffinki są bez jajek – także jest to przepis idealny dla osób, które jajek nie tolerują. Łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Do kawki idealne! Polecam! SKŁADNIKI: ( 9 szt ) * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier(...)szkl * olej – 1/4 szkl * rum – 2 łyżki * masa makowa – ok. 100 g Rum można zastąpić olejkiem rumowym do ciast. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli/ Olej mieszamy z rumem, a następnie dodajemy do przesianej mąki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wkładamy do foremek na 3/4 wysokości, dodajemy łyżeczkę masy makowej ( delikatnie wciskamy
Ostra na Słodkodanego sobie słowa, że nie upiekę nic na weekend…. A tak bardzo chciałam…. No cóż … kiedy niechcący natknęłam się w szafce na samotną puszkę z masą makową to wiedziałam, że nie będzie łatwo dotrzymać danego sobie słowa… Przez moment przemknęło mi przez myśl wiele przepisów, które powinnam przygotować w związku z nadchodzącymi Świętami…. Jednak tylko(...)chwilę… Tak naprawdę jednak miałam ochotę na coś prostego… na drożdżówkę! Nie było więc dla mnie innej opcji jak przygotować drożdżówki z makiem a właściwie z masą makową. Wyszły obłędnie lekkie i wilgotne. Również drugiego i trzeciego dnia wspaniale smakowały… Zapraszam na pyszne drożdżówki z makiem..:)Drożdżówki z makiemSkładniki:500 g mąki pszennej100 ml mleka60 g serka
UgotujmyTo.plCudowne popołudnie w bardzo miłym towarzystwie, a do tego z zapasem makowych płatków na syrop. W nowościach wydawniczych wpadła mi w ręce książka Dzikie Smaki i postanowiłam zatrzymać trochę smaku i koloru makowych panienek na czas jesienno zimowy... Przepis na syrop z płatków maku polnego: - 10 maków - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki wody(...)Rozpuść cukier w gorącej wodzie. 2. Oderwij płatki od dna kwiatowego i wrzuć je do syropu. Gotuj całość przez ok. 4 minuty. 3. Odcedź płatki makowe. 4. Zapasteryzuj syrop w butelce
Apetyczna babeczkapiekarze. Obecnie takie rogale są wypiekane tylko w tych cukierniach, które posiadają specjalny certyfikat. Dzięki Marcinowi Jurczykowi z Firmy Swojski Wyrób przygotowałam Rogale świętomarcińskie. Składniki na masę makową: - 500 g białego maku - 300 g okruchów biszkoptowych z domowego biszkoptu (dałam biszkopty) - 250 g cukru - 250 g miodu - 85 g masła - 85 g rodzynków - 100 g mielonych migdałów - 2 łyżki(...)małym ogniu, aż składniki się połączą, następnie dodajemy zmielony mak i smażymy (cały czas mieszając, na małym ogniu) przez ok. 10 minut. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Masę makową ucieramy dodając okruchy (zmielone biszkopty), następnie wbijamy po 1 jajku. Kolejne dodajemy, gdy poprzednie zostanie dokładnie wmieszane. Masę mamy gotową. Wieczorem wkładamy do zamrażarki 300 g masła, które dodamy do ciasta
mojewypiekiinietylkomakowce pieczone w keksówkach. ciasto: 500 g mąki 50 g masła 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl.letniego mleka 2 jajka nadzienie: 600- 700 g masy makowej 2 białka kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 35 g masła Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść(...)ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę ,dodać masę makową, delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.Każdą z tych 2 części podzielić jeszcze na 5. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta o długości pasującej do blaszki keksowej. Na każdą część rozwałkowanego ciasta nałożyć masę makową, zwijać roladki.Układać w 2 blaszkach keksówkach [ na spód
Moje domowe kucharzenieszkl.letniego mleka 2 jajka Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. nadzienie: 600- 700 g masy makowej 2 białka opcjonalnie: 50 g ulubionych bakalii Białka ubić na sztywną pianę i dodać masę makową, delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklaneczką kółka.Wycięte kółeczka posmarować(...)masą makową.Złożyć na połowę i potem jeszcze raz na połowę złączając brzegi.Układać do foremki, odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem i wstawić do piekarnika .Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Moje domowe kucharzenieŚwięta Wielkiej Nocy już niedługo. Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na wielkanocne smakołyki, to ten przepis jest dla Was. Jaja wielkanocne z makiem, czyli makowe babeczki na Wielkanoc. Proste ciasto bez miksera, wykorzystujące otwartą masę makową. Jeśli nie macie formy silikonowej w kształcie dużych jaj, możecie skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie czasu pieczenia, nawet(...)połowę. Z gotowej masy makowej polecam przygotować na Wielkanoc nasz niezawodny “ Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec ” lub “ Proste ciasto z makiem – bez miksera “. The post Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjawyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy herbacie czy kawie :) Proponuję zajrzeć również poniżej: Drożdżówka ślimak bogato nadziana Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Tym razem jako nadzienia użyłam tu gotowej masy makowej oraz dżemu z czarnej porzeczki . Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka(...)słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [150ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany; można użyć dowolnego dżemu, ważne żeby był jednak lekko kwaskowaty 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g] LUKIER: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2-3 łyżki soku z cytryny Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe
Grunt to przepis!sporo, ale dobranie dodatków tak na prawdę jest indywidualną sprawą. Można dodać rodzynki, żurawinę, daktyle, suszone morele, jagody goji, mnie osobiście starczyły te bakalie które były zawarte w masie makowej, a były w niej rodzynki i skórka pomarańczowa. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis Składniki: 250 g łuskanej pszenicy 850 g masy makowej z bakaliami 200 g orzechów(...)obieramy ze skórki. 3. Odkładamy około po 10 sztuk z każdego rodzaju orzechów, na dekorację. Resztę orzechów rozdrabniamy na mniejsze kawałki. 4. W misce mieszamy masę makową razem z ugotowaną i ostudzoną pszenicą. 5. Na suchej patelni prażymy orzechy, do czasu aż zacznie unosić się aromat orzechów, (uwaga, żeby nie spalić). 6. Do orzechów dodajemy
Mój pomysł nauniwersalne. Z delikatnym miodowym posmakiem - dobrze jest użyć raczej mocnejszego, bardziej wyrazistego, niż jednego z tych delikatniejszych, jak np. akacjowy. Przepis wynalazłam z potrzeby chwili: zrobiłam akurat makowe poduszeczki ( kopertki oryginalnie ) i zostałam z resztkami masy. Sporymi resztkami, bo mniej więcej 1kg minus około 200g. Muffinki pomogły, i owszem, ale nie całkowicie. Po ich upieczeniu sytuacja wygladała: okolice 800g(...)szklanki mąki szklanka cukru 5 łyżek oleju (oryginalnie - roztopionego masła) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka jogurtu lub kefiru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki masy makowej 3 łyżki miodu Rozgrzej piekrnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 10-12 papilotkami. Składniki suche: mąkę proszek do pieczenia, sól, cukier wymieszaj w dużej misce. W drugiej, mniejszej
Lejdi of the house