Makowiec na biszkopcie to delikatne, wilgotne i pyszne ciasto. Przepis jest bardzo prosty, gotowy biszkopt przekładamy ciepłą masą makową, polewamy polewą i gotowe. Przepis jest na formę 20/25(...)MASA MAKOWA : 1 i 1/2 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 150 g margaryny rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa do smaku Mak mielimy i parzymy w 2 szklankach wrzątku. Wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Margarynę, cukier i miód wlewamy do garnka i ogrzewamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masę
Kulinarne Fantazje MarioliMoja smaczna truskawkowa inwencja twórcza :) Biszkopt makowy przełożony kremem budyniowym i nadziany dużą ilością truskawek. Czy może być coś lepszego na wykorzystanie tego owocu? Spieszmy się, póki jeszcze są! Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 1 kg truskawek wiórki kokosowe i płatki migdałów do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt makowy: białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 20x35
Na Ciasteczkowych Papierachmąki 20 g drożdży 1 jajko 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2/3 szklanki mleka 100 g masła szczypta soli masa 1 puszka masy makowej 1 szklanka bakalii 2 białka dodatkowo jajko do posmarowania Wykonanie: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, rozpuści w letnim mleku. Dodać połowę mąki, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Odstawić(...)odchodziło od rąk. Wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty. Masę makową przekładamy do miski, mieszamy z bakaliami. Białka które nam pozostały ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na każdą część ciasta nakładamy masę makową, zwijamy w rulon. Ciasto
magiczna kuchnia Kasienergii i żal jej nie wykorzystać :-) Więc trzymajcie kciuki, a jaj będę Was na bieżąco informować co i jak :-) A co planujecie upiec na pierwszą niedzielę roku? Może struclę makową? Ale taką wzbogaconą figami, marcepanem, skórką pomarańczową... Pyszna :-) Puszyste ciasto i wilgotna, rozpływająca się w ustach masa makowa... Upieczcie koniecznie, póki jeszcze klimat lekko świąteczny... ;-) SKŁADNIKI Ciasto(...)wyrabiamy jednolitą masę. Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm, smarujemy go połową masy makowej i zwijamy struclę. To samo robimy z druga częścią ciasta. Strucle - każdą z osobna - zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce
Czary - gary w kuchniwszystkie słodkości. Czasem nie ma nic lepszego niż domowe ciasteczka, filiżanka herbaty i ulubiona książka. Idealny relaks. Dziś chciałabym podzielić się z Wami moim autorskim przepisem na nakrapiane makowe ciasteczka. Ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu. Takie makowe ciasteczka możecie tak jak ja zjeść w wolnej chwili lub zabrać je w gości. Spróbujcie. Zachęcam do pieczenia. Nakrapiane makowe ciasteczka
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia Delecta 1/2 łyżki octu, Biszkopt makowy: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie(...)proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam wódką cherry. 2. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cm
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru Masa wiśniowa 1 l drylowanych wiśni w syropie, 1 galaretka wiśniowa, 2 łyżeczki żelatyny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej Biszkopt makowy 2 jajka, 1/3 szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1/3 szkl. maku, 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem ajerkoniakowy 1 budyń waniliowy, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka(...)mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min. Masa wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem zagotowujemy, dodajemy galaretkę, żelatynę i rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy do stężenia. Biszkopt makowy: Białka oddzielamy do żółtek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i resztę składników. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach. Krem ajerkoniakowy: W ½ szkl. mleka rozrabiamy budyń i mąki. Resztę
słodki bratek100g cukru 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 białko 500g mąki krupczatki 100g rozpuszczonego masła Na masę makową: 550 g masy makowej (u mnie Bakalland) 2 garści rodzynek 1 garść orzechów laskowych 50g skórki pomarańczowej 3 łyżki cukru(...)wodą i po 5-10 minutach odcedzamy. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie składniki masy łączymy ze sobą. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy - najlepiej w prostokąt :-) Na każdy z placków wykładamy masę makową i równomiernie ją rozsmarowujemy. Posmarowane masą ciasto zwijamy w rulon, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym białkiem
peggiwkuchnidziś chcę Wam zaprezentować taką tam moją modyfikacje, bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu - pleśniak z makiem. Łatwy i szybki w przygotowaniu, bo wystarczy kruche ciasto i gotowa masa makowa i mamy makowiec last minute ;). Pyszny i elegancki, idealnie nada się na wielkanocny stół. Ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła (lub margaryny) 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 1 łyżka kakao puszka masy makowej Helio Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 części. Jedną chowamy do zamrażarki, drugą do lodówki, a do trzeciej części dodajemy kakao i zagniatamy aż uzyskamy jednolity kolor, a następnie chłodzimy w lodówce ok godziny. Jasne ciasto z lodówki wykładamy na blaszkę do pieczenia (moja ma 23,5x35
Cynamonowe szczęścieurodzinowe ciasto.Mąż twierdzi,że z dnia na dzień jest coraz smaczniejsze. Składniki: 125 g miękkiego masła 4 jajka 375 g cukru 250 g gotowej masy makowej 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 600 g wiśni 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny( lub 6 jeśli lubicie(...)cytryny 3 jajka rozbić,żółtka oddzielić od białek.Białka schłodzić.125 g masła utrzeć ze 100 g cukru.Kolejno dodawać żółtka i 1 całe jajko.Dołożyć masę makową.Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy.ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st C ok 30 min. 125 g cukru wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarnesię sprawdzają właśnie drożdżówki. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na domową drożdżówkę z makiem, przygotowałam więc takie oto zawijaski. Idealne na drugie śniadanie ze szklanką mleka lub jogurtem. MAKOWE ŚLIMACZKI Składniki: 500 g mąki 80 g cukru 220 mililitrów mleka 50 g masła 20 g świeżych drożdży 1 całe jajko 2 żółtka 1 szczypta soli 1 puszka masy(...)makowej Przygotowanie: Połowę mleka lekko podgrzewamy aby było ciepłe ,ale nie gorące. Dodajemy do niego łyżkę mąki, cukru oraz pokruszone drożdże. Wymieszane odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 -15 minut). Pozostałe mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko,żółtka, resztę cukru, szczyptę soli, przestudzone masło z mlekiem oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy
Bon appetit mon amiemałych i dużych małe co nie co... Makowe smakołyki zawsze dobre. Wypróbujecie? Składniki: 1 kg mąki pszennej 220 g cukru 500 ml mleka pół kostki drożdży ( 50 g) 2 żółtka pół kostki margaryny szczypta soli 2 puszki masy makowej z bakaliami Helio lukier lub biała czekolada do polania na wierzch Wykonanie: Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki(...)sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijamy w ciasną roladę. Gotową kroimy w plastry ok 5 cm grubości, układamy na blasze zostawiając odstępy ( ciasto rosnąc i tak się poskleja). Pieczemy ok 15 minut. Po tym czasie
Z Majeczką w kuchnipodbije serca Waszych gości podczas Świąt. Składniki: 3 jajka 100g masła 270g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka kajmaku (ok. 500g) puszka masy makowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki pomarańczy cukier puder Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, trzy żółtka i jedno białko zagniatamy na kruche ciasto. Ćwiartkę(...)pieczemy przez 20 minut schłodzony spód ciasta. Po podpieczeniu studzimy. Letnie ciasto smarujemy kajmakiem. Dwa pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy je delikatnie z masą makową. Przygotowaną masę makową wlewamy na kajmak, równamy wierzch i układamy schłodzone kruche gwiazdki. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160*C. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem – do uzyskania konsystencji śmietany
Gotowanie i blogowanieświetnie wzajemnie się podkreślają jest idealną propozycją na weekendowe ciasto. A przy odrobinie dodatków może być doskonałą alternatywą na świąteczny stół. Zapraszam! Ciasto makowo-kokosowe Składniki: Ciasto makowe: pół kostki margaryny 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka sypkiego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej(...)łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1,5 szklanki cukru pudru 200 g masła Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto makowe: Margarynę rozpuszczamy a następnie studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy letnią margarynę i miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i makiem. Dokładnie mieszamy całe ciasto. Wylewamy na foremkę około 25x 30 wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Tagebuch po polsku