bakaliami. Można bawić się w gotowanie i mielenie maku jak ktoś lubi, ale wierzcie mi – ziemia się nie rozstąpi i piekło was nie pochłonie, jak użyjecie gotowej masy makowej. Dla tych, którzy zdecydują się użyć surowego maku, na końcu przepisu pojawi się instrukcja, jak obchodzić się z makiem. Przepis wystarcza na około 80 pierogów średniej wielkości. Potrzebujemy na ciasto(...)twardsze, żeby utrzymało nadzienie. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Farsz: 2 puszki masy makowej szklanka rodzynek szklanka orzechów włoskich pół szklanki śliwek wędzonych dwie łyżki miodu pół szklanki suszonych moreli pół szklanki suszonej żurawiny pół szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy cynamon, gałka muszkatołowa Orzechy
ladykitchenzeszłym roku po raz pierwszy przygotowałam makowca japońskiego z gotowej masy makowej. I na pewno zrobię tak w tym roku - piekę dwa takie makowce, a innych przygotowań świątecznych natłok, zresztą jak wszędzie. Użycie gotowej masy jest czasami bardzo dobrym rozwiązaniem. Składniki: 850 g gotowej, dobrej jakości masy makowej (1 puszka), 5 jajek, 100 g kaszy manny, 180 g cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropel ulubionego zapachu do ciast, cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę i łyżką łączymy z masą makową. Dodajemy kaszę mannę, proszek do pieczenia, zapach do ciasta - miksujemy do czasu połączenia składników. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach ( nie odciskamy) i dodajemy do masy. Całość
Nie tylko w kuchniPrzekładaniec makowy Lekki biszkopt makowy, przełożony prostą puszystą masą budyniową, jest świetną alternatywą dla ciężkich makowców. I co najważniejsze, robi się go błyskawicznie, i macie pewność, że na pewno się uda. Składniki: biszkopt makowy: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół szklanki suchego maku 1 szklanka mąki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa
na moim stole...Ciasto: 425g mąki pszennej tortowej plus do podsypywania, 1 jajko - temp. pokojowa, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g niesolonego masła, 60g cukru, 7g suszonych drożdży. Ponadto: 300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa, kilka orzechów włoskich, kolorowe cukiereczki do dekoracji, 1/2 szklanki cukru pudru ( szklanka o pojemności(...)mleko - dodawać powoli i łączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z dżemem z czarnej porzeczki. Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć mąką, ciasto lekko zagnieść i rozwałkować. Rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować na nim masę makową i zwinąć w rulon
W kuchni u Monikicukru 1/4 letniego mleka 2 jajka 150 g masła 35 g uprażonych, pokrojonych migdałów skórka starta z 1 cytryny papier pergaminowy do wyłożenia blachy masa makowa 250 g zmielonego raz maku 0,5 l mleka 1 torebka budyniu waniliowego 1 łyżka miękkiego masła 1 żółtko 100 g cukru lukier 200 g cukru pudru 1 ubite białko(...)minut. masa Mak gotujemy w 200 ml mleka przez 10 minut na małym ogniu. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem, dodać do masy makowej i zagotować. Wystudzić. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Masę makową równomiernie rozsmarować na cieście. Oba dłuższe boki ciasta zawinąć od zewnętrznej strony
Niezły MłynekCiasto: 300 g mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej 200g mąki pszennej 50g drożdży 250 ml ciepłej wody/mleka 3 łyżki erytrytolu szczypta soli 2 łyżki oleju opcjonalnie 2 żółtka Masa makowa: 0,5 kg maku ½ szklanki erytrytolu 4 otrąb owsianych/przemielonego siemienia lnianego 2 zapachy migdałowe 4 łyżki mleka sojowego/ryżowego/migdałowego opcjonalnie 2 łyżki startej skórki z pomarańczy (może(...)odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy 3 razy dodając cukier. Po przemieleniu dodajemy otręby/siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze stroną
Przepysznik - BLW i nie tylkoŚwięta coraz bliżej, a przy Wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkości z wykorzystaniem maku, moją propozycją jest wprost ekspresowa makowa choinka Bardzo szybkie świąteczne ciasto na bazie ciasta francuskiego i maku. Makowa choinka jest bardzo prosta do zrobienia a przy tym efektownie wygląda. Na pewno mile zaskoczy naszych gości :) To ciasto nie może się nie udać, więc polecam(...)siły lub czasu, dlatego ten przepis doskonale się sprawdzi, na zrobienie go nawet w ostatniej chwili wystarczy pół godzinki i jest :) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie masy makowej z bakaliami 1 jajko Przygotowanie: Rozwijamy 1 ciasto francuskie smarujemy całą powierzchnię makiem na grubości ok 0,5 cm i przykrywamy drugim płatem ciasta.Wycinamy duży trójkąt
W kuchennej krainieMagia Świąt w makowym, słodkim wypieku Święta tuż tuż. Planowanie menu bożonarodzeniowego pewnie u wielu już w trakcie. Stąd pomysł aby w obecnej edycji Ciasta na niedzielę odkurzyć przepis na słodki wypiek z makiem . Taka próba generalna przed świątecznym wypiekaniem. Mierzyliśmy się więc z przepisem z bloga Moje kucharzenie na Drożdżową gwiazdę z makiem . Składniki na formę do tarty(...)średnicy 26 cm: CIASTO: 500g mąki pszennej 2 jajka 180ml letniego mleka 60g cukru 30g masła 30g świeżych drożdży NADZIENIE: 300g gotowej masy makowej - u mnie marki HELIO, jest gęsta (!) i dobrze doprawiona bakaliami i miodem DO POSMAROWANIA: 1 jajko Od razu uprzedzam, że zmieniłam sposób wykonania rozczynu drożdżowego, w stosunku do oryginalnego przepisu. Poniższą metodę praktykuję od dawien dawna
Grunt to przepis!mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g ) 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 10 dag masła Szczypta soli Masa makowa: 1,5 szklanki suchego maku 400 ml mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli(...)drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny. Masa makowa: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód, całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. Kruszonka: Mąkę wymieszać
Wanilia i Kardamonlekki, puszysty, wilgotny a co ważne nie dodaje się do niego ani mąki ani tłuszczu. I mimo, iż przygotowany z półproduktu jest pyszny. Składniki: 8 jajek 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 2/3 szkl cukru 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej Helio 50 g orzechów(...)kakao, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę (tak by nie spadała z widełek miksera). Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać po łyżce masy makowej. Na końcu dodać suche składniki i miksować tylko do połączenia się składników. Do zmiksowanej masy dodać skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy włoskie i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy
Ala piecze i gotujeMiałam dzisiaj chęć na bułeczki drożdżowe i upiekłam takie grzebyki z masą makową i lukrem z nutką lawendy którą otrzymałam od firmy Eco Blik. Bułeczki wyszły pyszne :) Zapraszam :) Składniki : 1/2 kg mąki 3 jajka 125 g cukru 1 cukier waniliowy 50 g drożdży 1/4 l mleka 100 g masła Gotowa masa makowa lukier : 3/4 szklanki cukru pudru(...)roztopioną margarynę , zagnieść ciasto , nie może się kleić do rąk . Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia , musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół , rozwałkować , posmarować połową masy makowej i zwinąć jak roladę , dobrze zlepiając spód. Odcinać około 10 cm kawałki robiąc w nich delikatne nacięcia tak jak w grzebieniu . Układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę , posmarować roztrzepanym
Sama słodycz i szczypta chiliwszystko byle jak połączyć, czyli....muffinki. Każdy lubi, każdy zrobi, nawet dziecko sobie poradzi. Można dodać co się lubi i za każdym razem mamy inny wypiek. Ja dodałam masę makową i polałam rumowym lukrem. Taki przedsmak właściwego smaku zbliżających się Świąt:) Składniki na 24 sztuki: SUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki(...)cukru MOKRE: 2 jajka szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 30 ml rumu + ok. połowa puszki gotowej masy makowej Lukier: 3 łyżki cukru pudru + 2 łyżki rumu ( rozetrzeć na gładki i lśniący lukier- w razie potrzeby dodać cukier lub rum) Piekarnik rozgrzać do 180 st. C ( termoobieg 160 st). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Suche składniki połączyć w jednej
Maślane ciasteczkoświąteczny stół. SKŁADNIKI Ciasto kruche: ½ kostki margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 60 dag jabłek 15 dag masła 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kokos) 1 łyżka(...)PRZYGOTOWANIE: Ciasto kruche : Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (wym. 25cm x 35cm). Masa makowa: Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mak zaparzyć. Zmielić dwa razy. Masło rozpuścić, chwilę przestudzić. Do masła dodać mak, żółtka, cukier, cukier waniliowy, kaszę mannę oraz bakalie. Wymieszać
Tradycyjna kuchnia Kasimyślicie już powoli o świątecznych wypiekach, mam dla Was kolejną pyszną propozycję – drożdżowe babeczki z makiem i bakaliami :) Dziś w wersji dla zapracowanych, bo korzystam z gotowej masy makowej (sprzedawana w sklepach na działach z artykułami do pieczenia w dużych puszkach). Gotowe babeczki możecie polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi 12 dosyć dużych babeczek. Składniki(...)szklanki mąki 50 g drożdży 0,5 szklanki cukru 50 ml mleka 2 jajka 0,5 kostki margaryny +500 g masy makowej W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte
Ciastkozercy