jajko (jeśli mamy braki w jajkach to odrobinę żółtka możemy ująć do posmarowania drożdżówek) 1 żółtko do posmarowania drożdżówek parę kropli aromatu waniliowego (jeśli nie lubimy, nie dajemy) Masa makowa: 1 i 1/2 szkl maku mielonego 2 łyżki miodu 1/3 szkl wody 70 gr cukru 5-6 kropel aromatu migdałowego ( jeśli nie lubicie, nie dajecie chociaż polecam(...)Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło. Ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od ręki/miski. Gotowe odstawiamy na około 1 do 1 i 1/2 godziny . 3. W tym czasie przygotowujemy masę makową. Mak zalewamy wrzącą wodą, mieszamy chwilkę na malutkim ogniu dodając w trakcie miód oraz cukier. Możemy także najpierw zagotować wodę , dodać miód i cukier a na sam koniec wsypać
Gotowanie...to proste !Dziś przedstawiam pyszną krajankę makową z bitą śmietaną. Uwielbiam ciasta z makiem a tutaj dodatek bitej śmietany wzbogaca i nawilża nasz makowy biszkopt. Polecam do kawy czy herbaty, ja do czystka, bo pije go namiętnie już 4 rok. No to co? namówiłam, pieczemy? Jakie ciasta lubicie najbardziej? Ciasto makowe z bitą śmietaną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemożemy nasączyć alkoholem lub herbatą Zapraszam do mojego raju 😊 Składniki: biszkopt: mąka pszenna 1 szklanka, cukier 1 szklanka, jajka 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, ciasto kokosowo - makowe: białka 7 szt, wiórki kokosowe 15 dag, mak suchy 15 dag, cukier 15 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: mleko 500 ml. budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min do suchego patyczka. Następnie zabieramy się za ciasto kokosowo-makowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto
kulinarne odsłony patirazem dla Mamy. I specjalnie pod mamy gust, ponieważ jest entuzjastką maku. Mogłaby go dodawać zawsze i do wszystkiego. Długo myślałam nad tym jaki krem, byłby doskonałym uzupełnieniem biszkoptu makowego. I w końcu wymyśliłam, a raczej znalazłam inspirację podczas wielu wizyt na innych stronach i blogach kulinarnych. Padło na jabłko. Delikatna masa śmietanowo-jabłkowa jest wspaniałym uzupełnieniem tortu. Jabłko(...)jest TO o co mi chodziło!!! A solenizantka była wniebowzięta rezultatem. W końcu miała swój ukochany mak w torcie, który był poniekąd niemałą niespodzianką! ;D Tort makowy z masą jabłkową biszkopt makowy: 6jajek (białka + żółtka) 150g cukru, 120g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g maku masa śmietanowo-jabłkowa: 700 g obranych jabłek 50 g cukru
Moje Pyszne Siódme NieboCiasto: 100 g drożdży ok. 1 szkl. mleka 6 żółtek sól 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy ( 16g) 150 g masła 1 kg mąki Masa makowa: 500 g maku 50 g masła 150 g cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej(...)miód i orzechy włoskie. Smażyć 10 minut na wolnym ogniu ,ciągle mieszając. Ostudzić. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę , następnie połączyć ją z masą makową. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na 2 prostokąty . Wyłożyć masę makową na każdy prostokąt i zrolować. Włożyć do foremek i piec ok. 50 minut w temp. 180 C Polać
Różne smaki w kuchnidrożdżowe, które nie wymaga rośnięcia, sięgam tylko po ten przepis:). Dziś w wersji z makiem i oczywiście jak zawsze z dużą ilością kruszonki. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości masy makowej - powinna być gęsta, sucha i zwarta, inaczej może wyjść zakalec. Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko L 2 żółtka 60g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40g świeżych(...)drożdży Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła Dodatki: mała puszka masy makowej (koniecznie gęstej, zwartej!) 1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, zostawiamy na około 3 minuty, mieszamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko, mieszamy (całość powinna być letnia). Dodajemy jajka, żółtka, mleko z masłem i mąkę. Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej
Szefowa kuchniMakowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 1,5 szklank i maku 250 g margaryny 4 jajka 2 łyżk i mąki ziemniaczanej szklanka cukru (lub mniej) 3 krople aromatu migdałowego ok. 100-150 g bakalii Lukier: szklanka(...)masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na 2 równe części. Masa makowa: Mak zal ewamy wrzącą wodą. Po 20 minutach zagoto wujemy i odstawi amy do ostygnięcia. Odl ewamy wodę i dwukrotnie mieli my . (j eżeli używamy maku już zmielonego
Słodka StronaCiasto makowo - adwokatowe to wyjątkowy, przepyszny wypiek, który wręcz urzeka swoim smakiem. Masa makowa idealnie komponuje się z delikatnym kremem ajerkoniakowym , tworząc niezwykle połączenie smaków, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością. Polecam. Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: szklank a maku 1 70 g margaryny 2 du że jajka czubata łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 2 krople aromatu migdałowego Krem ajerkoniak-ow y : 3 żółtka 3/4 szklanki cukru budyń waniliowy 500 ml mleka łyż ka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła 40 ml advocatu ponadto
Słodka StronaPyszne, delikatnie waniliowe muffinki, nadziane domową masą makową, polane lukrem i udekorowane kandyzowaną skórką pomarańczową. Smakują jak prawdziwy, rasowy makowiec! W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je dwukrotnie, za każdym razem zjedzone były do końca. Polecam! Składniki Babeczki 125 g miękkiego masła 130 g drobnego cukru ziarenka z 1 laski wanilii 2 duże jajka żółtko 415 g mąki pszennej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli 315 g tłustego mleka masa makowa - po 1 łyżeczce do każdej babeczki Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać jajka i żółtko, po jednym, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, w 2-3 partiach
Słodkie inspiracjecukru 1 szklanka mleka 1 mała kostka drożdży (4,2 g) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny odrobina soli Nadzienie: 1 mała puszka masy makowej 20 dag białego sera 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego 1 mały słoik powideł śliwkowych Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta(...)swoją objętość. Ser wymieszać z cukrem, śmietaną i proszkiem budyniowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na dziewięć części. Każdą część rozwałkować, po czym rozłożyć nadzienie i zwijać rolady: trzy z masą makową, trzy z serem i trzy z powidłem. Formę na wieniec posmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać zwinięte ciasto. Najpierw z nadzieniem makowym, następnie z serem, na końcu z powidłem
Praktyczna plidealnie podczas nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Przepis znalazłam na stronie Słodkie Fantazje , a makowczyk od razu podbił moje serce <3 Tym słodkim akcentem zapraszam do przygotowań! :) Składniki na masę makową: 500 g suchego maku 750 ml wrzątku 100 g rodzynek 25 ml rumu 4 łyżki miodu 150 g cukru 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g drobno posiekanych migdałów(...)szklanki cukru pudru 5 łyżek wrzątku 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy Dodatkowo: 1 białko, ubite CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +studzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem (woda całkowicie musi pokryć mak) i odstawiamy aby zmiękł na około 40 minut. Po tym czasie mak dokładnie odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie w maszynce
My Culinary Artżycia integrując otaczających Cię ludzi. Pamiętaj o tym. U nas na blogu wielkanocny smakołyk ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową. Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową Składniki: Masa makowa 1 szklanka maku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie kokosowe) 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (ewent. cukru z prawdziwą wanilią) 1 łyżeczka agaru 3-4 łyżki(...)kakao) 60 g oleju kokosowego (ewent. masła) 1 łyżka alkoholu np. wiśniówki, brendy, lub soku pomarańczowego. szczypta soli Dodatkowo: garść zmiksowanych orzechów włoskich do posypania tortownicy. Przygotowanie: Masa makowa: Kaszę jaglaną (wcześnie podprażoną na suchej patelni) zalewamy wodą (w proporcji 1:2), lekko solimy i gotujemy około 15-20 minut (od zagotowania). Mielimy mak w maszynce do kawy
Moja Mama Gotujemielić maku. Ciasto: 3 szklanki mąki 15 dag cukru pudru 250 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 250 g suchego maku 1 litr mleka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 15 dag kaszy manny błyskawicznej 4 jajka aromat migdałowy (koniecznie) bakalie: orzechy, rodzynki, kokos Nadzienie serowe(...)widelcem i pozostałe składniki nadzienia, wymieszać. Połowę ciasta rozwałkować, ułożyć w dużej prostokątnej blaszce na papierze do pieczenia. Powidła wymieszać z kakao, posmarować ciasto. Rozprowadzić masę serową, a następnie makową. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki, lekko spłaszczyć, ułożyć w kratkę na masie makowej. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Z cukru pudru i śmietany utrzeć lukier. Oblać upieczone
Praktyczna plulubionej drożdżówy ). Rzeczywiście, nie upiekłam mu dokładnie tego co chciał, ale wykorzystałam ten patent na „szarpane” ciasto, a że sprzątałam w spiżarni to znalazłam jeszcze puszkę masy makowej, wiec spełniłam w połowie jego życzenie, przecież lepsze to niż nic, co nie ? Składniki na dużą prostokątną blachę lub 2 średniej wielkości keksówki: wykorzystałam swój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe(...)pszennej 150 g oleju roślinnego 150-200 g cukru szczypta soli 500 ml mleka sojowego 2 opakowania po 6-7 g suszonych drożdży puszka około 800 g gotowej masy makowej Przygotowanie: wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodaj całe mleko (powinno być ciepłe, minimum temp. pokojowa) Dodaj olej roślinny i zagnieć ciasto (pomiętol tak z 10 minut) Gotowe ciasto
greenscarfZnajdziecie tu prosty i szybki przepis na pyszną, domową masę makową. Wygotowany w mleku mak, sprawia,że masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy, a smaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. […] Artykuł Domowa Masa(...)Makowa do ciast i wypieków pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Torty