Pyszny makowczyk z domową masą makową. Pycha :DSkoro na blogu pojawił się przepis na masę makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty).Składniki:50 g drożdżykubek mlekajajożółtko3 łyżki cukruszczypta soli himalajskiejcukier waniliowyodrobina kurkumyok. 100 g masła stopionegoDodatkowo:białko do posmarowaniamak do dekoracjilukier czekoladowy(...)zostawić w misce do wyrośnięcia, na 1 do 1,5 godzinki.Następnie podzielić na dwie części, i z każdą rozwałkować na dwa większe prostokąty.Następnie dać na nie masę makową (z ilości którą zrobiłam starczy na cztery makowce). Następnie ściśle zawinąć i odstawić na 30 minut, aby podrosły. Wysmarować białkiem górę makowców.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pie jakieś
Moje pyszne gotowanierozpuszczamy w 1/4 szklance wody i łączymy z mieszanką malinową. Wszystko zagotowujemy i ostudzamy.Ciasto najlepiej układamy w blaszce w której wcześniej piekliśmy, w kolejności:biszkopt makowy -> krem karpatkowy -> krem malinowy -> biszkopt -> krem malinowy -> krem karpatkowy -> biszkopt makowy -> krem karpatkowy Smacznego
Niezły Młynekskładnikiciasto* 125 g margaryny* 250 g mąki pszennej* 3 żółtka* 3 łyżki cukru* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanymasa* 1 puszka gotowej masy makowej* 4 żółtka* 7 białek* 100 g cukru* 100 g rodzynek* 100 g orzechów włoskich* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób wykonaniaciastoZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie(...)części 2/3 i 1/3.masaŻółtka utrzeć z cukrem, dodać masę makową, rodzynki, orzechy, olejek migdałowy,mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dokładnie połączyć mikserem.Ubić białka, dodać do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Formę (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy.Następnie wyłożyć masę makową, a pozostałe ciasto rozwałkować, powykrawać dowolne kształty
Mix smakuSiostry Anastazji jednak troszkę go zmieniłam .Składniki na ciasto :75 dag mąki1 kostka margaryny4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka śmietany kwaśnej1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy SkworcuMasa makowa :40 dag maku Skworcu15 dag masła3/4 szklanki płynnego miodu1 cukier waniliowy Skworcu10 dag orzechów laskowych Skworcu10 dag rodzynek Skworcu10 dag migdałów w płatkach Skworcu1/2 szklanki cukru4 żółtka 6 białekWykonanie;Margarynę(...)sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło rozpuścić i dodać miód , cukier,cukier waniliowy,mak, bakalie, żółtka,i olejek migdałowy, wymieszać.Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy makowej.Ciasto i masę makową podzielić na 2 części. Rozwałkować . Na rozwałkowanym placku rozsmarować połowę masy makowej , zwijać jak roladę i nakłuć w kilku miejscach aby zapobiec odchodzeniu skórki od maku.Każdą roladę zawinąć lużno
Sama słodycz i szczypta chilischłodzone masło. Łączymy wszystkie składniki i dobrze ugniatamy- jeżeli jest zbyt klejące dodajemy trochę mąki.Formujemy kulkę i odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na min 2 godziny.Masa makowa:Ubijamy białko i dodajemy do gotowej masy makowej. Mieszamy i dodajemy ulubione bakalie.Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie- dzielimy na trzy części. Wałkujemy na 3 prostokąty- jak na zdjęciu i nakładamy(...)masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach około 2 cm bez masy. Ciasto zwijamy, boki zakładamy , by masa podczas pieczenia nie wypłynęła. Przygotowujemy papier do pieczenia- smarujemy oliwą. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia- zostawiamy małą szparę :) około 1 cm. Pieczemy na 180 C - 30-40 min.Makowiec gotowy :)Lukier rozrabiamy w miseczce- jak zacznie tężeć polewamy makowiec - dekorujemy.Smacznego
Smaki Edytypogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie. Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis mam z bloga: Uwielbiam gotować, oto link: przepis na seromakowiec, recepturę troszkę zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki na spód:1,5 szkl. mąki pszennej125(...)masłapół szkl. cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 żółtkaMasa makowa:40-50 dag maku500 ml mleka4 białka szczypta soli do białek 1 szklanki cukru4 łyżki kaszy manny kilka kropel aromatu waniliowegoMasa serowa:1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)5 jajek (osobno białka i żółtka)dodatkowo 2 żółtka125 g masła1 szklanki cukruszczypta soli
Bon Appetit MałgorzatyMasę makową już ostatnio zrobiliśmy, to teraz pora ją wykorzystać!A najlepiej wykorzystać do pysznego ciacha!Albo sernika z makiem … albo np. takiego jak dziś!Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie ciasto ucierane z fantastyczną masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!Do kawy … do kakao … do ciepłej herbatki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością(...)cukier – 150 g* mąka pszenna – 250 g* olej – 100 ml* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki* cukier wanilinowy – 1 op* domowa masa makowa – ok. 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a następnie nie przerywając wlewamy po 1 żółtku
Ostra na SłodkoCiacho zrobione przez moją siostrę Weronikę Ł. ;). Pysznie makowe i idealnie nadające się na zbliżające się święta.Z użyciem gotowej masy makowej, można pokusić się o zrobienie własnej. Jednak czasami można śmiało iść na skróty i oszczędzić sobie czasu w kuchni.Składniki:3 łyżki miodu700 g gotowej masy makowej3 szt jabłek5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia7 łyżek kaszy manny50(...)bakalii (płatki migdałowe, rodzynki)1 łyżka cukru pudu Wykonanie:Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach, łączymy z masą makową, bakaliami. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, miód i kaszę manną. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze wcześniej przygotowaną masą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy
Malinowe Pocałunkipszennej (290 g)150 g masła (3/4 kostki)1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia4 żółtka jajek (białka zostawiamy do bezy)1 łyżka gęstej śmietany 18%szczypta soliMasa makowa:400 g maku (najlepiej kupić zmielony)200 g herbatników100 g masła (pół kostki)4 jajka1 łyżka miodu1 szklanka mleka (250 ml)3/4 szklanki cukru (120 g)1/2 łyżeczki proszku(...)pieczeniakilka kropel olejku migdałowegonamoczone w rumie rodzynki lub posiekane orzechy włoskie (można pominąć)Beza:4 białka jajek3/4 szklanki cukru1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej Masa makowa: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem oraz miodem. Zalewamy mak, przykrywamy i zostawiamy na 40 minut do napęcznienia. Jeśli kupiliśmy zwykły mak (nie zmielony) mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z założonym małym sitkiem.Sp
Poezja smakumielenia 2x na najmniejszych oczkach. Do maku dodajemy, żółtka i cukier, wszystko ze sobą dobrze łączymy po czym dodajemy ubite białka na sztywną pianę i również dobrze mieszamy. Masę makową dzielimy na 2 części o wykładamy równo do blach na wcześniej położone ciasto. masa serowaW mikserze łączymy wszystkie składniki, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie(...)części i układamy do blaszek równo na masę makową.Ciasto pieczemy ok 45-55 minut u 180 C. Pierwsze 20 minut pieczemy dół, następnie przełączamy na góra-dół.Smacznego
Niezły MłynekTradycyjnie na Święta Bożego Narodzenia, coś przygotowuje z makiem. Postanowiłam wcześniej zrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu. Gwiazda drożdżowa z makiem SKŁADNIKI: mąka -0,5 kg drożdże - 45 g mleko -0,5 szkl margaryna Palma w złotym opakowaniu - 150 g jajka -2 szt sól(...)szczypta cukier-100 g MASA MAKOWA 350 g masy makowej DODATKOWO białko jaja -1 szt do posmarowania gwiazdy żurawina kilka szt tłuszcz do blachy PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać pozostałe składniki
Kuchnia DanusiPyszne, drożdżowe makowce. Tradycyjne, zawijane, z bakaliami. Pięknie pachną, są delikatnie migdałowe i waniliowe. W środku wilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta. Fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Za takim ciastem tęskni się cały rok. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników(...)Składniki na dwa spore makowce:Ciasto:75g świeżych drożdży6 szklanek + 2 łyżki mąki pszennej tortowej500ml mleka6 żółtek220g cukru + 2 łyżki200g masłaMasa makowa:500g maku200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów i rodzynek)6 białek140g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 16g2 większe łyżki miodu100g masła1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Ciasto:1. Podgrzać 1/2 szklanki mleka. Wlać je do miski, dodać świeże, rozkruszone drożdże, dwie
Mała Cukierenkapiekę jak ostatnio co roku na święta. To nie mogłam się doczekać wtorku i musiałam upiec mniejszą jego wersje już dzisiaj.A swoją drogą, czy tylko ja uwielbiam tak masę makową? :D Książka, serial, herbata, ciepły kocyk i nieprzespana noc. Tęskniłam za tym. Składniki:120g masy makowej150 twarożku2 małe białacoś do posłodzenia łyżka mąki ziemniaczanej(ok.10-15g?)1/3 łyżeczki(...)proszku do pieczeniaaromat waniliowycoś do posłodzeniaBiałko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser miksuje z pozostałymi składniki(oprócz masy makowej). 1/3 część białka mieszam z masą makową, a pozostałą część łącze z masą serową."kleksami" wylewam do żaroodpornego naczynka wyłożonego papierem/wysmarowanego czymś. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.40min
More food, love and dreamsPlacuszki z masy makowej z twarożkiem Bałam się, że gdy zacznę je smażyć to rozjadą mi się na tej patelni czy Bóg wie co jeszcze zrobią i będę mieć raczej makową jajecznicę niż placki, a o to proszę, wyszły mi chyba jedne z najgrubszych placuszków w życiu :D Składniki:(inspiracja)50g mąki100g masy(...)makowej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniabiałko/jajkokapka mlekacynamonszczypta soliaromaty np.pomarańczowy, waniliowy, rumowyew. coś do posłodzeniaJajko miksuje razem z masą makową. W drugiej miseczce łącze pozostałe składniki. Mieszam zawartość obu miseczek i smażę na dobrze rozgrzanej patelni
More food, love and dreamsNajlepszy jaki piekłam i jaki jadłam. Wypełniony po brzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy. Z tego przepisu wychodzą 4 strucle makowe. Można również zrobić 3 większe.Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 150 g masła ok 180 ml mleka 6 żółtek 45 g drożdży cukier z prawdziwą(...)przestudzone masło. Kiedy ciasto ładnie nam odchodzi od rąk jest gotowe. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Masa makowa: 800g maku ok 200 g cukru 150-200 g rodzynek 6 łyżek miodu zapach migdałowy 2 łyżki masła (roztopionego) ulubione bakalie (ok szklanki) 7-8 białek
Malinowe Pocałunki