makowy - 2144 przepisów (strona:41/143)

Makowiec na spodzie z bananowego brownie 153

idealnych! :) Składniki: Bananowe brownie: 4 banany  1/3 szklanki oleju  1/2 szklanki mąki  100 gram czekolady deserowej  1/2 szklanki cukru pudru  2 jaja  Masa makowa: 2 szklanki suchego maku  litr mleka  1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny  1 szklanka cukru pudru  2 łyżki Amaretto  sok z połowy pomarańczy(...)łyżki mąki pszennej  2 jajka  garść kandyzowanej papaji  Dodatkowo: 100 gram czekolady deserowej  migdały  Masa makowa Mak gotuję w mleku z cukrem przez minimum 20 minut- do wyparowania całego płynu. Miksuję ugotowany mak za pomocą blendera. Dobrze zmiksowany powinien zmienić barwę na nieco jaśniejszą. Dodaję Amaretto, sok z pomarańczy oraz jajka i mąkę. Całość dokładnie

Mango Papaja
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MASĄ MAKOWĄ Z BAKALIAMI 178

Jedni pieką teraz makowce a ja upiekłam rogaliki drożdżowe z makiem :) Oczywiście skorzystałam z mojego niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe. Rogaliki wyszły przepyszne, pulchne, mięciutkie, pełne nadzienia makowego, polane lukrem.  Przygotowanie rogalików może i jest trochę pracochłonne, ale są tego warte. Polecam :) Składniki na ciasto drożdżowe: (przepis tutaj) * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź(...)odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Składniki na masę makową: (przepis tutaj) * 200 g niebieskiego maku  (użyłam Skworcu) * 300 ml mleka * 50 g masła * 70 ml płynnego miodu * 60 g orzechów włoskich  (użyłam Skworcu) * 60 g rodzynek  (użyłam

Zrób to smacznie
MASA MAKOWA Z BAKALIAMI 177

Dziś przepis na prostą i szybką w przygotowaniu masę makową. Idealnie sprawdza się w ciastach kruchych, drożdżowych, francuskich.  Według mnie najlepsza masa makowa jaką jadłam, pełna ulubionych bakalii, niczym nie równa się tej gotowej zakupionej w sklepie.  Tak przygotowana masa makowa powinna być przechowywana w lodówce maksymalnie 5-6 dni. Składniki: * 200 g niebieskiego maku  (użyłam Skworcu

Zrób to smacznie
Makiełki, czyli wigilijne kluski z makiem 274

tradycyjnych, bożonarodzeniowych potraw. Podobna jest do kutii, czyli pszenicy z bakaliami i makiem. W przypadku makiełek, pszenicę zastępuje makaron. Przepisów na makiełki jest tyle, ile przepisów na masę makowa. To własnie ona nadaje charakter temu daniu. Nie ma potrzeby trzymać się ściśle proporcjom podawanym w różnych miejscach. Stwórzcie takie proporcje z takich składników, które Wam będą smakowały najbardziej. Składniki masy(...)makowej: 1 szklanka maku 1 szklanka ulubionych bakalii - orzechów, migdałów, rodzynek itp. 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrusowej 4-8 łyżek miodu - według smaku 3 łyżki masła ok. 2 szklanki mleka do zaparzenia maku W garnku zagotować mleko. Wsypać do niego mak i cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu aż ziarenka maku zaczną pękać i staną się miękkie. Odstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec zawijany 259

przesypać mąkę. Dodać utarte żółtko z cukrem, wyrośnięty rozczyn, jajko oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Masa makowa: Mak przepłukać, zalać wrzątkiem i gotować 15 minut. Dokładnie odsączyć i zmielić. Na patelni rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód, bakalie i cukier. Całość smażyć(...)ciasto do wyrośnięcia 9. Mak wypłukać i zagotować 10. Zmielić mak 11. Podsmażyć mak z cukrem i bakaliami, wystudzić 12. Ubić białka 13. Mak wymieszać z żółtkami 14. Masę makową delikatnie połączyć z białkami 15. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części 16. Ciasto rozwałkować 17. Wyłożyć masę makową i krótsze boki zwinąć 18. Ciasto przełożyć do foremek i odstawić

KuchniaWeDwoje.pl
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 220

potrzeby dodać 1-3 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wygnieść spód i odstawić blaszkę do lodówki. Masa makowa: - 250g suchego mielonego maku - 250g (ml) wrzącej wody - 2 jajka (osobno białka i zółtka) - 62g masła - 100g powideł - 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru - kilka kropli olejku migdałowego - 1 łyżka miodu(...)jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie mieszać, dodać ekstrakt waniliowy oraz proszek budyniowy i wymieszać. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową. Na schłodzony kruchy spód wykładam masę makową, równomiernie ją rozprowadzam, na masę makową wylewam masę serową, wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę do lekkiego przyrumienienia sernika ok.60 minut, na programie góra-dół. Przy większej ilości

Smaczne Zdrowe
Wigilia i Boże Narodzenie: Makowiec na kruchym spodzie 187

maszynkę do zmielenia maku, 2 garnki, nóż. Przygotuj składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki pszennej, 125 g masła, ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 żółtka, Masa makowa: 40-50 dag maku, 500 ml mleka, 4 białka, 1 szklankę cukru (w zależności od słodkości jabłek może być go więcej lub mniej), 1 szklankę prażonych jabłek ze słoika(...)przez mniej więcej 10-15 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ciasto powinno ładnie się zarumienić. W czasie gdy ciasto będzie się chłodziło w lodówce, przygotuj masę makową. Mak zmiel dwukrotnie w maszynce. Następnie przełóż go do garnka i zalej gorącym mlekiem. Całość postaw na gazie i zacznij gotować. Po kilku minutach gotowania do maku dodaj cukier. Wszystko

blog.moje-pasje.info
MAKOWE ŚLIMACZKI 157

Coś słodkiego do kawki być musi, a że za tydzień już święta to upiekłam makowe bułeczki. Są przepyszne. Robicie ze mną?  Składniki: 25 dag mąki pszennej tortowej  MŁYNOMAG 1/2 szklanki ciepłego mleka 5 dag cukru 1/3 szklanki oleju 3 dag drożdży 2 żółtka pół puszki masy makowej Wykonanie: *Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy pół szklanki mąki. Odstawiamy(...)cukrem na puch. Kiedy podrośnie zaczyn dodajemy do żółtek. Stopniowo dodajemy tez olej i mąkę, miksujemy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę, aby podrosło. Po tym czasie rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijemy ciasno roladę. Następnie kroimy ją w dość grube plastry, układamy w naczyniu do pieczenie/ blasze zostawiając niewielkie odstępy pomiędzy plastrami. Pieczemy ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Makowa rolada z kremem cynamonowym 239

Makowa rolada z kremem cynamonowym. Przepisy Thermomix. Składniki: ciasto na biszkopt: 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 szt jajek 50 g cukru 30 g suchego niebieskiego maku krem cynamonowy: 500 g serka mascarpone 50 g śmietany 30% 150 g białej czekolady 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Makowa rolada. Thermomix(...)dżemem przy rolowaniu nam wyjdzie z rolady. Biszkopt rolujemy. Na wierzch rolady rozprowadzamy pozostały krem. Posypujemy makiem. Roladę schładzamy kilka godzin w lodówce. Przechowujemy również w lodówce. The post Makowa rolada z kremem cynamonowym appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
SEROMAKOWIEC PROSTY I SZYBKI 1097

pyszny:) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/40 CM CIASTO: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 12,5 dag masła lub margaryny 3 żółtka  MAK: masa makowa z puszki (Helio z bakaliami) 3 łyżki kaszy manny 3 białka 1 łyżka cukru kilka kropli olejku migdałowego  SER: 1 kg mielonego sera (użyłam z wiaderka) 2 całe jajka(...)sobą siekamy, krótko wyrabiamy i wałkujemy. Wykładamy na blachę. Podpiekamy ok. 10-15 minut do lekkiego ze złocenia (180 st.C ustawienie góra dół) Odstawiamy do wystudzenia. Mak: Masę makową  przekładamy do miseczki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Dodajemy kaszę mannę i olejek. Delikatnie mieszamy łyżką.  Pianę z białek przekładamy w kilku partiach do maku

Pani na deser
Piernikowe rogaliki z makiem. 207

śmietany 1 łyżka kakao  Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika  Skworcu   Polewa; pół tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki śmietany 30% (lub mleka) 1 łyżka masła Masa makowa; 20   dag niebieskiego maku  Skworcu ok 5 dag cukru trzcinowego  Skworcu  ( lub więcej) 10 dag rodzynków  Skworcu 5 dag orzechów  włoskich lub nerkowych Skworcu(...)łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego 1 łyżeczka  cynamonu Skworcu 1 łyżka masła Przygotowanie; Zaczynamy od masy makowej.  Mak zalewamy wrzątkiem ,tak aby był pokryty i gotujemy około 20 min. Studzimy i odcedzamy na sitku. Następnie należy go  dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa na najdrobniejszym sitku.  Do tak przygotowanego maku dodajemy wszystkie składniki. Posiekane bakalie możemy

Radość kipiąca uśmiechem.
makowiec zaplatany 207

kuchennego, który ma opcję wyrabiania ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok. 60 min. do wyrośnięcia, dodatkowo: ok. 400 g gotowej masy makowej z bakaliami Helio lukier (ja lukier robię na oko do miseczki wsypuję cukier puder, wlewam stopniowo sok z cytryny lub wodę i mieszam, w zależności jakiej konsystencji chcę mieć lukier(...)wody a jeśli chcę gęściejszy to dodaje cukier puder) wykonanie ciasta: Wyrośnięte ciasto przekładamy na delikatnie oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 5mm. Wykładamy równomiernie masę makową, pozostawiając przy każdej krawędzi ok. 2 cm wolnego ciasta aby lepiej się skleiło. Zwijamy w roladę. Przekładamy na dużą blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy i przecinamy przez środek

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec sułtański wg Siostry Anastazji 210

Makowiec to zdecydowanie ciasto, które kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Moją dzisiejszą propozycją jest Makowiec sułtański na kruchym cieście, z bakaliami i domową masą makową. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, z drobnymi zmianami. Zapraszam 😊  Składniki: Ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, żółtka 6 szt, cukier puder 250 g, margaryna 250 g, proszek(...)pieczenia 2 płaskie łyżeczki, masa makowa: mak suchy 2 szklanki, jajka 5 szt, cukier puder 1 szklanka, kakao 1 łyżka, bakalie( orzechy, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa) 200 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olejek migdałowy 1 buteleczka, polewa: czekolada mleczna lub gorzka 1,5 tabliczki, mleko 8-10 łyżek, dodatkowo: orzechy włoskie do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciasto: Z podanych składników

kulinarne odsłony pati
Babeczki z makiem 167

Bardzo często podczas przygotowań do świąt zostaje trochę masy makowej. Z powodzeniem można upiec wtedy takie muffinki. Będą nie tylko cieszyły oko ale i podniebienia największych smakoszy. Nie znam nikogo kto by nie lubił tych słodkich babeczek.  Wam też polecam :) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 1 szkl(...)mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli ok 300 g masy makowej z bakaliami Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Łyżką nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 2/3 wysokości. Na środek nałożyć

Smakołyki Asi
Drożdżowy wieniec z makiem 198

klasyka.  Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szkl. mleka 50 g masła 3 łyżki cukru jajko szczypta soli(...)masy makowej kandyzowana skórka pomarańczowa na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru                  łyżka wrzątku W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, drożdże i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić.  Dodać masło do suchych składników. Wlać również mleko i wbić jajko. Całość zagnieść ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych na gładkie

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania