dobrych nie znajdziecie ;)Składniki na 24 mniejsze albo 16 dużych rogali Ciasto:30 g świeżych drożdży,1 szklanka letniego mleka, 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej),1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,3,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki białego cukru,3 łyżki masła + 200g do wałkowania ciasta, szczypta soli.Nadzienie: 100 g masy marcepanowe, 3/4 szklanki cukru pudru(...)dodajemy partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksujemy na średnich obrotach. Dodajemy okruszki biszkoptowe, posiekaną skórkę pomarańczową i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie wymieszamy.Masa powinna być zwarta, ale nie twarda (jeśli jest za mocno zbita można dodajemy łyżkę śmietany)Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przecinamy
Aga w kuchniRobiłam ostatnio porządki w swoich zapasach kuchennym i odkryłam jeszcze jedną puszę z masą makową, Chyba uchowała się jeszcze z świąt. W końcu jak to mówią bycie bałaganiarzem ma swoje zalety, zawsze można znaleźć coś ciekawego.Co prawda staram się trzymać porządek zwłaszcza w rzeczach kuchennych ale różnie mi to wychodzi, przyznaję się. Wracając jednak do tematu odnalezionej puszki makowej postanowiłam(...)wszystkim:) Składniki: 25 g drożdży świeżych jajko 125 g masła 500 g mąki pszennej (ja dodałam pełnoziarnistą dlatego rogaliki mają taki kolor) łyżeczka soli 300 ml mleka puszka masy makowej lub dowolny dżem Wykonanie: Drożdże kruszymy do miski i łączymy z lekko podgrzanym mlekiem. W drugim naczyniu łączymy mąkę z solą. Do pierwszej miski z drożdżami dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodzieżyczę smacznego! :) Blaszka 22x33cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka +2 żółtka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Piana makowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru szklanka maku 100g wiórków kokosowych Piana kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Masa budyniowa: 8 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka(...)soli, ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę i żółtka, delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na blachę i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.Piana makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze trochę ubijamy, aż piana będzie lśniąca i puszysta. Dodajemy mak i wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Wykładamy na blachę i pieczemy
Czerwona PorzeczkaChoć wielbicielką ciast makowych nie jestem, to przynajmniej dwa razy do roku makowiec na naszym stole się pojawia, bowiem moja Rodzinka go uwielbia. Od kilku lat piekłam makowiec na kruchym cieście , który wszystkim bardzo smakuje. Strucla odeszła jakoś tak w zapomnienie. W tym roku powraca po kilku latach nieobecności. I nie wiem czy to spowodowała jej długa nieobecność(...)hakiem. Następnie dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne ale nie powinno się kleić ( można troszkę dosypać mąki). Odstawić do wyrośnięcia. Ja w czasie wyrastania przygotowywałam masę makową. Masa makowa:- 500g maku mielonego (do kupienia już także w Lidl'u)- 1,5 szkl ksylitolu lub 1 szkl ksylitolu i 2 łyżki miodu- 3-4 jajka- mały słoik powideł
Smaczne Zdroweprzesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całość posiekać. Dodać śmietanę oraz utarte żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Masa makowa: 250g maku mielonego (użyłam BackMit), 2 żółtka, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, łyżka margaryny, łyżka miodu, 3 krople olejku migdałowego. Mak sparzyć wrzącym(...)sproszkowany budyń i mąkę. Dokładnie zmiksować. Dodatkowo: 10 białek, szczypta soli. Białka, wraz ze szczyptą soli, ubić na sztywną, lśniącą pianę. 1/4 piany dodać do masy makowej, 1/4 do masy orzechowej a resztę do masy serowej. Każdą masę dokładnie wymieszać. Na cieście, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć pasek masy makowej, następnie pas masy orzechowej, ponownie makowej
Z miłości do słodkościpieczenia: 1800C Czas pieczenia: 40 min Ciasto 1 kg mąki 2 żółtka 8 dkg drożdży 1 jajko 250 g cukru 120 g masła 0,5 l mleka Masa makowa 50 dkg maku 1l mleka 120 g masła 1/2 szkl. miodu 2 jajka 150 g cukru 100 g migdałów, rodzynek, skórki pomarańczowej olejek migdałowy Przygotowanie I etap - masa(...)makowa Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu 20min. Pozostawić na noc niech napęcznieje. Następnie przelać na durszlak z gazą , niech odcieknie. Skręcić 3 razy. W rondlu rozpuścić masło i przełożyć mak, dodać miód i cukier waniliowy, bakalie. Dusić 15 min, mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem i z pianą z białek i dodać do ostudzonej
coolinarnastrefa.blogspot.comprzepis na makowiec jest w naszej rodzinie od zawsze.Makowiec jest tradycyjnym ciastem świątecznym, pieczonym z ciasta drożdżowego, nadziany obficie słodką masą makową pełną rodzynek i bakalii. Polany lukrem i pachnący ... sam zapach powoduje,że tęsknimy już do świąt. Makowca można również upiec wcześniej i zamrozić. składniki: ok. 250 ml mleka 120 g cukru 4 żółtka 6 dag drożdży(...)wyrosły. Mąkę wsypać do miski , dodać wyrośnięte drożdże,żółtka utarte wcześniej z cukrem, resztę mleka,sól, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto i odstawić by wyrosło. MASA MAKOWA: 500 g maku 150-200 g cukru 150 g miodu ( ok. 3 łyżki) 50 g masła ( roztopić) bakalie ( rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa) białka 5 jaj aromat migdałowy
Z Marcepanemoprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. Drożdżowa gwiazda z makiem Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 120ml wody lub mleka 1 jajko 15g drożdży 60g cukru 20g masła MASA MAKOWA 100g suchego maku 20g miodu 20g masła 100g bakalii olejek migdałowy do smaku cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - bakalie sparzyć wrzątkiem, odcedzić, drobno posiekać - mak zalać wrzątkiem, gotować(...)równe części - każdą z części podsypać mąką i rozwałkować na placek o średnicy około 25cm - pierwszy placek umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - na placku rozsmarować połowę masy makowej, przykryć drugim plackiem i nałożyć drugą część masy makowej - na wierzchu umieścić trzeci placek - placek naciąć promieniście na 12 części, pozostawiając na środku niewielki okrąg bez nacinania - rozpocząć zawijanie gwiazdy
Smakołyki Berenikiwiększych rogalików. Składniki na kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko (+ dodatkowo 1 białko) 100 g margaryny (bez mleka)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Składniki na masę makową: 8 łyżek maku 2 łyżki miodu 25 g margaryny (1 kopiasta łyżka) ok. 15 orzechów laskowych Opcjonalnie do ozdoby: lukier (3 łyżki cukru pudru + łyżka wody) 6 suszonych moreli Zaczynamy(...)pół. Rozwałkowujemy obie części na okrągłe placki. Każdy z nich kroimy po przekątnej na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta smarujemy lekko białkiem, a następnie nakładamy na nie masę makową (końcówka powinna zostać bez masy, by łatwiej się zawijało). Ciasto zawijamy w rulon zaczynając od szerokiego końca. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Dieta bez mlekałyżka do wysmarowania formy 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru 2 żółtka 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich Nadzienie makowo-jabłkowe: 1 i 1/2 szklanki (400 g) gotowej masy makowej z bakaliami (u mnie Bakalland) 1 jabłko 2 łyżki (25) kaszy manny 1 białko Pianka bezowa: 3 białka 3/4 szklanki (100 g) cukru pudru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe: 1) Do masy makowej dodać starte na grubych oczkach jabłko, kasze manną oraz białko i dokładnie wymieszać. Pianka bezowa: 1) Mikserem ubijamy białka, dopiero kiedy lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej
Fitsweet.meminut do lodówki. Ciasto zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w lodówce. Pamiętajmy aby szczelnie zawinąć je w folię. Inaczej może nam wyschnąć. Wykonanie masy makowej: Biszkopty wkładamy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 15s/obr.10 . Biszkopty przesypujemy do innego naczynia. Migdały zalewamy wrzątkiem na ok 15 min. Następnie obieramy je ze skórki. Orzechy włoskie również zalewamy wrzątkiem(...)miksujemy czas 30 s/obr.10 . Następnie dodajemy biszkopty, śmietanę, cukier, skórkę pomarańczową mieszamy masę czas 1 min/obr.4-5. W osobnym naczyniu ubijamy piane z białek ze szczyptą soli na sztywno. Masę makową przekładamy do miski i dodajemy partiami ubitą pianę delikatnie mieszając ciasto. Nie chciałam tego robić w Thermomix ponieważ masa jest lekko zbita i białka nie rozpowadziłyby się dobrze. Ciasto wyciągamy
Themo przepisyłyżka do wysmarowania formy 1/2 szklanki (60 g) cukru pudru 2 żółtka 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich Nadzienie makowo-jabłkowe: 1 i 1/2 szklanki (400 g) gotowej masy makowej z bakaliami (u mnie Bakalland) 1 jabłko 2 łyżki (25) kaszy manny 1 białko Pianka bezowa: 3 białka 3/4 szklanki (100 g) cukru pudru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. Nadzienie makowo-jabłkowe: 1) Do masy makowej dodać starte na grubych oczkach jabłko, kasze manną oraz białko i dokładnie wymieszać. Pianka bezowa: 1) Mikserem ubijamy białka, dopiero kiedy lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej
Fitsweet.meByła drożdżówka ..pyszna była..bardzo szybka zjedzona...a zostało w puszce trochę masy makowej ...no i cóż..powstały takie oto babeczki...szybkie do zrobienia..polecam.Przepis podpatrzony gdzieś w necie. 20 dkg cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dkg mąki 1/2 łyżeczki sody 150 ml mleka 125 ml oleju masa makowa Helio Jajka z cukrem utrzeć, dodać(...)wymieszać ze skórką pomarańczową, proszkiem do pieczenia i sodą. Połączyć z masą jajeczną i wymieszać. Do foremek na muffinki wykładać po 1 łyżce ciasta,na to 1 łyżkę masy makowej i znów 1 łyżkę ciasta.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieprzepisami i robię wszystko, żeby po upieczeniu było smacznie. Dzisiejszy przepis jest właśnie taką składanką trochę starą, trochę nową, ale już wielokrotnie sprawdzoną. Jest to przepis na domową masę makową, którą można nadziewać nie tylko świąteczne wypieki. Składniki: 500 g maku niebieskiego 5 łyżek cukru 3/4 szklanki płynnego miodu ½ szklanki mleka 40 g miękkiego masła 50 g migdałów(...)niego miód. Do zmielonego maku dodałam wszystkie składniki, żółtko i dokładnie wymieszałam. Do tak przygotowanej bazy z masy makowej wystarczy dodać ubite białka i już jest gotowa do nadziewania rogalików, można upiec z nią struclę z makiem albo zrobić wspaniałe bułeczki. Taką masę bez dodania piany z białek
Kuchnia u KrysiIdealnie wpasowujące się w świąteczny klimat muffiny, a także super pomysł na pozbycie się resztek masy makowej. Na 12 muffinek potrzebujemy: 225 g przesianej mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 200 ml mleka 50 ml oleju 3 łyżki masy makowej 1 łyżka kakao Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki wody 3 łyżki(...)miksujemy. Do 3/4 dodajemy mak i również miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni . Do papierowych foremek jako pierwszą wlewamy masę kakaową, następnie resztę papilotki wypełniamy masą makową. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki! Pieczemy ok. 20 min . Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia, w miedzy czasie zabieramy się za polewę :) Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy wodę, gdy zacznie wrzeć
Kolejny blog o gotowaniu