makowy - 2144 przepisów (strona:33/143)

Ciasto Marchewkowa Bajka 255

SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 5 jajek, 2/3 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki tortowej pszennej Młynomag, 7 łyżek oleju, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Biszkopt makowy: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki tortowej pszennej Młynomag, 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku, Masa budyniowa: 400 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego(...)Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24cm x24cm). Piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję ocet oraz cukier. Następnie dodają mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu do masy wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec na kruchym spodzie 424

minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao klika kropel ekstraktu migdałowego bakalie,orzechy Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka(...)gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny  Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy. Sposób przygotowania: Masa makowa: Mak zalać gorącą wodą tak,aby mak zakryć w całości. W moim przypadku mak moczył się całą noc, gdyż zalałam wodą już późną nocą :) Odcedzamy mak w sicie wyłożonym ściereczką. Następnie mielimy 3 razy. Żółtka ubijamy

Słodkości i nie tylko
Sernik chałwowy z masą makową z „pijanymi rodzynkami” 147

przynajmniej wiem, że smakował  J   Mój sernik to takie zmieszanie smaków, każdy znajdzie coś dla siebie, jest masa serowa z nutą chałwową, masa makowa z „pijanymi rodzynkami” i kruche ciasto. I jeszcze jedno, nie lubiłam przygotowywać  wypieków z makiem, MIELENIE MAKU! Ale firma Back Mit ma w swoim asortymencie gotowy  mielony mak. Wystarczy(...)zagotować  w mleku, dodać inne składniki i gotowe. Proste, że proste  J Składniki: masa makowa: 200 ml mleka, 80 g mielonego maku Back Mit, 50 g białego cukru, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, 100 g rodzynek   jumbo (sułtańskie), alkohol np. rum, śliwowica, ciasto kruche: 150 g mąki, 3 żółtka, 50 g cukru pudru, ½ łyżeczki

Moniki Smakołyki
babeczki makowo serowe 176

składniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej 50 g masła, miękkiego 1 jajko wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy jajko i miksujemy (jeśli się zważy to się tym nie przejmujemy). Dodajemy masę makową i miksujemy do połączenia się składników. składniki na masę serową: 250 g sera białego, trzykrotnie zmielonego 250 g serka ricotta 1 jajko 100 g cukru(...)łyżki masła orzechy włoskie, posiekane kandyzowana skórka pomarańczowa Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. 12 papierowych papilotek rozkładamy w formie do muffinek. Do każdej wkładamy równą warstwę masy makowej, na którą wykładamy masę serową. Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone polewamy czekoladą, posypujemy posiekanymi orzechami i kandyzowana skórka pomarańczową. (inspiracja

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki makowe z kruszonką 189

składnik mak. Nie wiem dlaczego w ciągu roku nie mam na niego parcia, a gdy przychodzi grudzień wszędzie bym go wciskała. Wtedy smakuje mi najbardziej. Dlatego na deser babeczki makowe. Powiem szczerze są przepyszne, ciasto kruche, kruszonka, a w środku poezja makowa to jest połączenie idealne. Polecam. Zapraszam... Stopień trudności średni- jest trochę pracy przy nich od zmielenia maku(...)składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Składniki na masę makową:  500 g maku 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 40 g suszonej żurawiny - można pominąć   3/4szkl. orzechów włoskich lub migdałów bez skórki drobno pokrojonych 1 łyżka miodu

Kubki smaku
pyszne makowce 216

Strucla makowa to kolejne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Tradycja głosi też, że zapewnia pomyślność na cały rok. Smacznego :) Skladniki   na ciasto 50 dag m ąki tortowej 6 dag dro żdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwa śnej, gęstej śmietany 20 dag mas ła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka(...)mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte  makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem

w mojej kuchni
Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście 250

Przepis na ciasto nieco został zmodyfikowany :)  Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka rumu Masa Makowa: gotowa masa makowa z puszki (800 gr -900 gr) 3 białka 2 łyżki bułki tartej 1 olejek waniliowy Masa Serowa: 1 kg sera w wiaderku (ważne aby ser nie był(...)blaszkę nakłuwając je widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy na około 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego w 180*C - trzymamy ciasto tak długo aż nabierze złotego koloru Masę makową wykładamy z puszki. Jeżeli jest za luźne na wszelki wypadek polecam je nieco odsączyć. Bułkę tartą oraz olejek waniliowy łączymy z makiem, następnie dodajemy do maku ubita pianę z białek

W Moim Magicznym Domu
TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI 206

nasączone spirytusem w słodkim syropie! Rodzina (łącznie ze mną) stwierdziła ,że od teraz mogą jeść ją zamiast makowca. Jeśli nie macie czasu gotować i mielić maku, kupcie gotową masę makową.     Składniki: na kruchy spód: 1 jajko 150 g mąki 4 łyżki cukru 80 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową: 500 g maku 1 litr(...)Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Kolej na masę makową. Mak wypłukałam na sitku. Wsypałam go do garnka i zalałam wodą. Gotowałam przez pół godziny. Następnie przełożyłam  do gazy i odcisnęłam z niego wodę. Wsypałam go go miski. Wlałam

potrawyregionalne
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 230

pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele!  Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego ciasta drożdżowego – moje ulubione bożonarodzeniowe słodkości.  A jednocześnie jest to specjał do przygotowania którego naprawdę nie potrzeba zbyt wiele wysiłku i czasu. Wystarczy(...)polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 250g twarogu – u mnie półtłusty ½ puszki masy makowej 2 łyżki domowego cukru waniliowego – przepis do podejrzenia TU W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i chwilę pogotować do uzyskania letniej temperatury płynu. Zdjąć z palnika, wkruszyć drożdże, dodać po łyżeczce

Grunt to przepis!
Idealna masa makowa, pełna bakalii, na Boże Narodzenie 178

Domowa masa makowa to jest to, co bez czego nie wyobrażam sobie świątecznego makowca czy innych makowych świątecznych wypieków. Aby podzielić się z Wami tym przepisem, czekałam cały rok. Dopiero w zeszłoroczne święta udało mi się zrobić najlepszą masę makową jaką kiedykolwiek udało mi się zrobić (bez kandyzowanej skórki - za którą osobiście nie przepadam). A więc nie zostaje(...)masło, miód i cukier. Dodać do zmielonego maku wraz z bakaliami. Dokładnie wymieszać. Masę można przechowywać w lodówce (bez białek) do 5 dni lub mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta. Smacznego

CookYourself
Strucla z makiem na proszku do pieczenia 190

roku poszłam na skróty i zamiast na drożdżach przygotowałam makowiec na proszku do pieczenia. Przepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" J. Czernikowskiego, przepis na masę makową niezawodnej siostry Anastazji. Polecam wszystkim niecierpliwym, zwłaszcza w tym przedświątecznym zabieganiu :) Składniki (na 2 strucle): Ciasto: 750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia(...)jajka 200 g cukru 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mleka Masa makowa: 350 g maku 100 g masła pół szklanki płynnego miodu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy 100 g posiekanych orzechów, migdałów 150 g suszonych owoców, np. moreli, śliwek czy rodzynek

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie. 166

samej beczki, czyli nadal makowo i świątecznie :). Jeszcze jedna moja stara - nowa propozycja makowa na święta, jak widać z tego samego okresu.  Ciasto jest bardzo wilgotne, po prostu, cud, miód, gruszki i mak!  Zapraszam :) Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, 4 żółtka, 100 g masła, szczypta soli, 150 g suszonej żurawiny(...)masę makową: 250 g maku, 1,5 mleka, 250 ml półwytrawnego białego wina, 5 łyżek cukru, 100 g rodzynek, 100 g mieszanki bakalii – orzechy, migdały, kandyzowana skórka z pomarańczy, Ponadto: 3 - 4 dojrzałe gruszki średniej wielkości lub gruszki z kompotu cynamon, cukier puder Sposób przygotowania: Spód: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy

Nie tylko w kuchni
Makowiec świąteczny z bakaliami 270

końcu w przeciwległych rogach, tak aby nie stykały się ze sobą, suche drożdże i sól. Uruchomić program do wyrabiania i wyrastania ciasta. Dalej postępować według powyższego przepisu. Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej  50 ml rumu(...)amaretto 4 białka 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego szczypta soli do ubijania piany z białek Przygotowanie masy makowej Mak zalać wrzącą wodą tak, aby był całkowicie przykryty i pozostawić do wystygnięcia. Wystudzony mak odcisnąć z nadmiaru wody, po czym 2 lub 3 krotnie zemleć w maszynce do mięsa na sitku o jak najdrobniejszych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym 211

Pierogi z wędzoną śliwką i masłem makowym - pierogi, które można pokochać od pierwszego kęsa. Czaiłam się na te pierogi już od zeszłego roku, nie zdobyłam jednak wędzonej śliwki. Przepis pochodzi z kuchni Agaty Wojdy ( Moje Gotowanie Extra 2/2015). W tym roku przywiozłam z Polski orginalną wędzoną śliwkę - suskę sechlońską. Upolowałam śliwki na targu - luzem na wagę, tłuste, miękkie, pachnące dymem(...)suszonej kalifornijskiej, bo to ulepek bez charakteru. Śliwki wędzone są absolutnie genialne w smaku i tak samo smakują właśnie pierogi. Warto było czekać na nie cały rok! Omasta z makowego masełka czyni z nich prawadziwy świąteczny delikates. Zapraszam na pierogową ucztę! Składniki: 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej 1/2 szklanki wrzątku 1 łyżka masła szczypta soli około 30 wędzonych śliwek cukier

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada makowa 174

Dziś zapraszam Was na drożdżową roladę makową, która obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym stole. Przepis mam od mamy. Ciasto wychodzi z niego   bardzo smaczne, puszyste i delikatne i co najważniejsze nie rozpada się. Można do niego użyć masy z puszki, ale myślę, że o wiele lepiej smakuje z masą makową przygotowaną przez siebie. Zapraszam!!!   Składniki na ciasto(...)szkl. mąki, 5 dag drożdży, 15 dag masła lub margaryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru,   6 łyżek śmietany 30% lub 36%,   Składniki na masę makową: 0,5 kg maku, 4 łyżki cukru, 3 łyżki rodzynek, olejek migdałowy, 2 łyżki masła lub margaryny, 4 białka, 0,5 l gorącej wody   Wykonanie: Mak zalać gorącą wodą

Passion of Cooking

Proponowane wyszukiwania