Idealna alternatywa dla osób które lubią makowiec ale nie przepadają za wersją z kruchym ciastem. Można użyć zarówno maku z puszki jak i masy makowej własnoręcznie przygotowanej. Ja zrobiłam własną bakaliową masę z suchego maku mielonego . Całość wyszła idealnie - odpowiednio słodka, z dużą ilością maku i bakalii oraz niewielką ilością lekkiego ciasta biszkoptowego. Składniki: Masa makowa - 2 puszki(...)proszku do pieczenia 110 g mąki biszkoptowej bezglutenowej Używając masy z puszki dobrze jest wcześniej wyłożyć ją do miski i przemieszać, żeby nie była zbita. Ja robiłam własną masę makową z suchego maku mielonego z bardzo dużą ilością bakalii - pod linkiem znajdziecie szczegółowy opis wykonania. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę makową
Ze smakiem bez glutenuChałka to delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest aromatycznym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak dodatkowo podbija likier pomarańczowy. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok pomarańczowy. Jak wszystkie moje wypieki chałkę upiekłam ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam! Składniki(...)chałki: 500 g maki orkiszowej jasnej 700 250 ml mleka 30-40 g świeżych drożdży 60 g masła 4 łyżki miodu 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie makowe: 200 g suchego, zmielonego maku 180-200 ml mleka 3 łyżki miodu 2 łyżki likieru pomarańczowego 120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 łyżki masła dodatkowo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rozwałkować i wyłożyć na blachę, wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec 15-20 minut. Zostawić do wystudzenia. Składniki na masę makową: 1 puszka masy makowej z bakaliami (ja zawsze używam Helio) 1 białko 3 płaskie łyżki bułki tartej Masę makową wyłożyć do miski,dodać bułkę tartą i wymieszać. Na koniec dodać(...)łyżki mąki ziemniaczanej 125 g. roztopionego masła lub margaryny Żółtka ubić z cukrem,dodać ser, zmiksować. Cały czas miksując dodać mąkę i roztopione masło. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę makową, następnie masę serową. Piec w temp.160 stopni przez ok.godzinę. Po upieczeniu nie otwieram piekarnika. Zostawiam ciasto na około 2 godziny do wystudzenia
Agusiowe smakołykikawiarni, nie na przyjęciu, jemy najlepsze makowce. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i makowce na kruchym spodzie. Na Podkarpaciu od pokoleń piecze się też makowce z ciastem drożdżowym, gdzie masa makowa kładziona jest na przemian z warstwami ciasta drożdżowego. Czasem jedna z warstw makowych zastępowana jest masą orzechową. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest długi czas wyrastania. Żeby surowe ciasto obciążone warstwami(...)jest w piekarniku w wysokiej temperaturze. Za tak długi okres wyczekiwania czeka jednak nagroda – pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto, złożone z 4 warstw ciasta drożdżowego i 3 warstw masy makowej. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań, ale jest kwintesencją pysznych, tradycyjnych wypieków
Trzeci talerzminut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki cukru 1 łyżka kakao klika kropel ekstraktu migdałowego bakalie,orzechy Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka(...)gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy. Sposób przygotowania: Masa makowa: Mak zalać gorącą wodą tak,aby mak zakryć w całości. W moim przypadku mak moczył się całą noc, gdyż zalałam wodą już późną nocą :) Odcedzamy mak w sicie wyłożonym ściereczką. Następnie mielimy 3 razy. Żółtka ubijamy
Różne smaki w kuchniNajlepszy sero-makowiec, jaki robiłam. Sernik ma magiczny składnik - słodzony jest sporą ilością białej czekolady, dzięki czemu jest niezwykle kremowy, mleczny i delikatny. Rozpływa się w ustach! Warstwa makowa koniecznie zrobiona własnoręcznie, słodka, miodowa i pełna bakalii. Idealne ciasto na Nowy Rok! A ja, korzystając z okazji życzę wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku! Składniki Masa makowa najlepiej(...)wstawić do lodówki. Formę do ciasta o wym. 37x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spód ułożyć herbatniki. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Wyłożyć na przygotowany spód. Masa serowa 300 g białej czekolady 75 g cukru z wanilią 6 żółtek + 3 białka 900 g tłustego sera na serniki łyżka mąki ziemniaczanej Biała czekoladę
Słodkie inspiracjedarze przepis na ciasto, które w te Święta zrobiło furorę w naszym domu. Smacznego! Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii) Z masą makową własnej roboty! Składniki na masę makową: 250 g maku 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów bez skórki 50 g skórki kandyzowanej 50 g rodzynek 1/2 szklanki syropu z agawy(...)Składniki na ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli morskiej masy makowa 2 łyżki masła migdałowego (dostępnego w sklepie ze zdrową żywnością), ewentualnie masła orzechowego Przygotowanie ciasta: Kaszę jaglaną (wcześniej podprażoną chwilę na suchej patelni, ja robię to zawsze zaraz po zakupie
Moja Mama GotujeMeluzyna to ciasto będące połączeniem biszkoptu makowego, masy jabłkowej i masy budyniowej. Jest lekkie i orzeźwiające. Kawałek tego pysznego ciasta do kawy zdecydowanie poprawi humor w mroźny zimowy poranek. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli. Masa jabłkowa(...)budyniowa: ½ litra mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: Mieszanka płatków kukurydzianych pokrytych czekoladą Zentis - do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy: Białka razem z solą ubijam na sztywną pianę. Stopniowo do piany dodaję cukier. Nie przerywając ubijania dodaję ocet oraz wymieszane razem mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Masę
Tradycyjna kuchnia Kasiformę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego(...)masła 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Masa makowa: Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić go na około 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez około 10 minut w ciepłej
Kuchcik gotujeszklanki mąki (+ 3 łyżki do owoców) 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżka cukru z wanilią 1łyżeczk proszku do pieczenia 1 mały słoiczek drylowanych wiśni 2 placki makowe: 10 białek szczypta soli 1 szklnka cukru 100g migdałów 100g kokosu 150g maki 4 żółtka Krem: 400 ml mleka UHT (kartonowe) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 2 cytryn(...)obtaczamy odsączone owoce i łączymy z powstałą masą. Przelewamy na wyłożony papierem do pieczenia spód formy i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut. 2. Placki makowe: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy porcjami cukier i po jednym żółtku. Mak łączymy z kokosem oraz mielonymi migdałami. Porcjami dodajemy do piany i delikatnie mieszamy
Kuchnia w czekoladzieDelikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około(...)godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny
Bulliobyć kandyzowana) Lukier 250 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny odrobina wody maczek truskawkowy Delecta 40 g Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka mleka Przygotowanie: 1. Masa makowa - rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy, mleko zagotowujemy następnie zalewamy nim mak, często mieszając gotujemy mak z mlekiem ok 15 minut 2. W czasie kiedy mak się gotuje(...)stanie się bardziej sprężyste 7. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min 8. Tuż przed użyciem masy makowej ubijamy białko na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru pudru, łączymy masę makową z ubitym białkiem 9. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy pod folię
Słodki KompromisPieczone jabłka po brzegi wypełnione masą makową z bakaliami, podane z gorącym custardem (przepis) będą doskonałym deserem na świątecznym stole. Do tej potrawy należy użyć jabłek, które po upieczeniu zachowują kaszlał, np. jabłek Granny Smith. Po wstępnym skarmelizowaniu jabłek w piekarniku, aromatyzujemy je ziarnami pieprzu i wanilią, te dwa składniki naprawdę podkręcają słodki smak owoców. Składniki(...)jędrne jabłka ok 50 g miękkiego masła ok 50 g brązowego cukru 300 ml soku jabłkowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 laska wanilii Masa makowa 300 g mielonego maku 100 g brązowego cukru 50 g rodzynek lub suszonej żurawiny 25 g posiekanych dowolnych orzechów 1 i 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki masła
Słodki KompromisBułeczki z ciasta krucho-drożdżowego, które jest miękkie, puszyste i jednocześnie kruche. Wnętrze wypełnia domowa masa makowa z żurawiną, aromatyzowana skórką pomarańczową i olejkiem migdałowym. Bułeczki przyozdobione gwiazdką są niewielkie i przypominają bombki na choinkę. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 30 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 125 g masła(...)margaryny 1 łyżeczka kakao MASA MAKOWA: 150 g maku 50 g żurawiny suszonej 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej parę kropel olejku migdałowego DODATKOWO: 1 żółtko 3 łyżki mleka Przygotować masę makową zalewając wrzątkiem kilkakrotnie mak . Na końcu zalać go wrzątkiem, tak aby woda go przykryła i odstawić do wystudzenia. Odsączyć z wody
https:KKuchniaMniam