jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-) 800-900g gotowej masy makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek kaszy(...)pieczenia mieszamy ze sobą. 2. Miękkie masło i cukier miksujemy do uzyskania puchu. Ciągle miksując dodajemy mąkę, kaszę i proszek do pieczenia a na sam koniec masę makową. 3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników. 4. Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem, przelewamy masę
Szefowa kuchnitempie, więc namawiam was do upieczenia. Białka można również wykorzystać do Kokosanek , Babki z pomarańczami , Jabłecznika na białkach , Mini Pavlove z borówkami , Bezów z galaretką czekoladową . Składniki: Ciasto makowe 1 szkl białek 1 szkl mąki pszennej 1 szkl maku 0,5 szkl cukru 100 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 kopiasta łyżeczka proszku(...)łyżki na górę. Przykryć ciastem lekko dociskając. Na górze ciasta rozsmarować odłożony krem, ułożyć przekrojone na pół i pozbawione pestek winogrona. Zalać tężejącą galaretką. Warstwy ciasta: Ciasto makowe, krem migdałowy, ciasto makowe, cieniutka warstwa kremu migdałowego, winogrona i galaretka
Ala piecze i gotujeSłówko z Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony(...)mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki
Pychotkaaasobotniej kawy polecam lekki torcik z musem brzoskwiniowym. Jest łatwy i szybki do przygotowania. Zdecydowanie podbije każde kubki smakowe. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 4 białka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu, 3 łyżki suchego maku, Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru kryształu, 300 ml mleka, 100g masła(...)łyżki cukru pudru, Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń w syropie, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Dodatkowo: 200 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać wymieszane razem mąki oraz ocet. Na końcu do masy wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na tortownicę o średnicy
Tradycyjna kuchnia Kasizmiany. Polecam serdecznie :) 20 dag miękkiego masła 1/3 szklanki cukru 6 jajek (L) 3 szklanki mąki pszennej 15 g proszku do pieczenia 125 ml mleka 30 dag masy makowej z puszki lukier lub biała polewa czekoladowa cukiereczki, posypka kolorowa Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam(...)proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta partiami, naprzemiennie z mlekiem. Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję. Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły. Masę przekładam do wysmarowanej i oprószonej, drobną bułką tartą formy ( forma na babkę z kominkiem) Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 st C, piekę godzinę. Po upieczeniu
Takie tam pichceniemoja zdrowa wersja rogali :) Składniki (na około 10 sztuk małych rogali): ciasto: 5g suchych drożdży 10g ksylitolu około 110g mąki orkiszowej 5g oleju kokosowego 60g letniego mleka masa makowa: 40g mielonego suchego maku 20g rodzynki korynckie Fresano 15g erytrolu 15g miodu 15 g migdałów Skworcu białko z małego jajka mleko Sposób przygotowania: ciasto: Drożdże i ksylitol zalewamy(...)mlekiem, dodajemy mąkę i rozpuszczony olej, wyrabiamy ciasto odstawiamy ciasto w cieple ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość masa makowa: Mak zalewamy mlekiem i gotujmy na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż mak spęcznieje (około 20minut) na sam koniec gotowania dodajemy rodzynki, pokrojone migdały, erytrol i miód jeśli całe mleko nie wyparowało podczas gotowania to odcedzamy mak kiedy masa
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcertyfikowanej cukierni (niestety zwykle nawet te certyfikowane są pieczone na margarynie, przy użyciu tańszych zamienników, bez miodu, ze sztucznymi olejkami zapachowymi i dodatkami typu e xxx). Składniki masa makowa: – 0,5 kg BIAŁEGO maku – 300 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) – 200 g miodu – 110 g migdałów mielonych – 95 g rodzynek(...)masła (nie zamieniać) – osobno 300 g masła (należy je zmrozić!!!) Składniki lukier: – 350-400g cukru pudru – kilka łyżek wody – 200g posiekanych migdałów Wykonanie masa makowa: Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu 30 minut, zostawić do ostudzenia, albo nawet na całą noc (w wodzie, w której się gotował). Odsedzić mak na drobnym sitku (jeśli
Pociąg Do Kuchnidostosowuję do naszych upodobań lub pór roku. Latem zdecydowanie królują drożdżówki z owocami, zaś jesienią i zimą np. z serem czy z makiem. Tym razem skorzystałam z gotowej masy makowej, bo w tym przypadku się sprawdza i jest świetnym ułatwieniem:) Składniki: 375g mąki pszennej tortowej, 30g świeżych drożdży, 1/2 szklanki mleka, 50g cukru, jajko(...)łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli, 75g stopionego masła, 300g masy makowej (użyłam Helcom). Wykonanie Mleko lekko podgrzać, dodać po łyżce mąki i cukru oraz wkruszyć świeże drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajko. Dodać zaczyn. Wymieszać
Z miłości do słodkościPyszny sposób na wykorzystanie białek. Uwielbiam połączenie maku z kokosem :) Polecam! Składniki: Ciasto makowe: pół kostki margaryny 10 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 1 szklanka sypkiego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 3 szklanki mleka 4 łyżki mąki pszennej 12 łyżek wiórków kokosowych 1 żółtko 1,5 szklanki cukru pudru 200 g masła Sposób przygotowania(...)Ciasto makowe: Margarynę roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy przestudzoną margarynę i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem i dokładnie mieszamy. Blaszkę 20x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok. 40 min w 160 stopniach. 2. Krem kokosowy: Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe mieszamy z 1 szklanką mleka
Na Ciasteczkowych PapierachZimna kuchnia nie sprzyja robieniu drożdżowych wypieków.Dlatego kiedy tylko widzę słoneczny dzień wyrabiam ciasto ,a potem myślę ,czym je nadzieję. Miałam jeszcze trochę masy makowej , nadziałam nią dzisiejsze słodkości. Składniki : 400 g mąki 100 g masła ,roztopić ,ostudzić 160 ml mleka 25 g świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: masa makowa Drożdże rozpuścić w ciepłym(...)przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na małe kuleczki ,rozwałkowujemy wzdłuż na coś w rodzaju prostokąta ,ale bez wielkiej dokładności i rozsmarowujemy na każdym kawałku masę makową ,zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i skręcamy w różyczkę podwijając końcówkę ciasta pod spód.Pozostawiamy gotowe drożdżówki na 0,5 godziny do napuszenia .Następnie każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem
Ladylaura.Troszkę go zmieniłam, dodałam lukier czekoladowy a ciasto nazwałabym szarlotką z makiem (choć jabłka nie są wyczuwalne). Makowiec w przygotowaniu jest łatwy, szybki i smakuje rewelacyjnie. Moja masa makowa miała już bakalie, ale możecie dodać ich więcej. Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek(...)szklanka cukru 6 jabłek (dużych) 1 opakowanie cukru waniliowego Lukier: 150g cukru puder 30g ciemnego kakao 3 łyżki mleka 1 płaska łyżka masła Masę makową przełożyć do dużej miski. Dodać obrane i starte (na dużych oczkach tarki) jabłka, kaszę oraz proszek do pieczenia. Jajka z cukrami utrzeć na biały puch i połączyć z resztą składników. Ciasto przelać
Di gotujemasę serową: 1 kg twarogu śmietankowego np. President 9 żółtek 9 białek 1,5 szklanki cukru opakowanie śmietanki 30% opakowanie budyniu śmietankowego / waniliowego zapach pomarańczowy Składniki na masę makową: 1 szklanka maku 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej 3 żółtka 3 białka zapach migdałowy bakalie Zacznijmy od maku. Zalałam go wrzącą wodą. I odstawiłam(...)miód,masło,żółtka, bułkę tartą,zapach i dowolne ulubione bakalie np.orzechy,płatki migdałowe. Powinno się je sparzyć wrzątkiem- szczególnie rodzynki. Ubiłam białka na sztywną pianę i dodałam do masy makowej. Wszystko delikatnie wymieszałam. Masa serowa. Żółtka z cukrem ubiłam na pulchną, prawie białą masę. Stopniowo dodawałam ser. Wsypałam budyń i wkropiłam zapach pomarańczowy. Następnie ubiłam na sztywno schłodzoną śmietankę. Ubiłam
potrawyregionalneWielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka 24*24 cm: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 250 g maku 3 białka 1 jajko 1/2 kostki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g bakalii 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka 100 g cukru na masę śmietanową(...)czekoladowa 2 łyżki kokosu Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić, odkleić od papieru do pieczenia i włożyć do foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie składniki masy makowej umieścić w rondelku, zagotować i mieszając gotować chwilę. Ciepłą masę makową wyłożyć na biszkopt, rozsmarować i odstawić do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianajbardziej w drożdżowym podoba mi się to, że nawet jeśli brzydkie i nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą makową. Składniki: 500-550 g mąki 100 g cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 100 g masła 25 g świeżych drożdży 1/2 puszki masy makowej (masa z puszki jest mniej wodnista(...)będzie odchodzić od ręki przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, na każdy nakładać po łyżce masy makowej i zwijać formując rogaliki. Piec w 200*C przez około 15 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadługości 21 cm. Składniki: na ciasto: 6 żółtek 500 g mąki 250 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 2 szklanki maku 4-5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórki kandyzowane) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na polewę(...)czekolady deserowej 3 łyżki mleka ozdoby cukrowe: płatki śniegu i niebieskie cukiereczki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do maku. Dodać bakalie, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia