makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:98/561)

Poniedziałek: Makaron ryżowy z pikantną wieprzowiną 147

skleiły się ze sobą. Odstaw. Krok 2 Wymieszaj dokładnie 2 łyżki octu ryżowego z łyżką sosu sojowego, sosu chili, łyżką oleju sezamowego, łyżeczką cukru. Wymieszaj z makaronem ryżowym. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wyłóż na niego mieloną wieprzowinę. Smaż rozdrabniając mięso szpatułką na małe kawałki. Smaż kilka minut, aż mięso podsmaży się, zbrązowieje i nie będzie(...)podpiekać. Smaż w ten sposób kilka minut, aż mięso zrobi się ciemnobrązowe. Dodaj garść umytego szpinaku. Kiedy zwiędnie pod wpływem temperatury, dodaj posiekane rzodkiewki. Dopraw mięso solą. Podawaj z makaronem, posypane posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Makaron ryżowy z pikantną wieprzowiną pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Makaron z kurczakiem i szparagami 172

Okło 8 zielonych szparagów 150g mascarpone (niecałe opakowanie) Przyprawy: przyprawa do kurczaka, świeżo mielony pieprz Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy do al dente. Podczas odcedzania makaronu odlewamy pół szklanki wody. Rozgrzewamy patelnię wraz z łyżką oleju rzepakowego. Cebulkę kroimy w paski. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. W między czasie kroimy kurczaka w kostkę i posypujemy przyprawą. Kiedy cebulka zacznie się(...)kurczak będzie podsmażony wrzucamy szparagi i smażymy około 2,3 minut. Dodajemy główki i smażymy jeszcze minutę. Dorzucamy mascarpone i mieszamy aby się rozpuścił. Dolewamy nieco wody z ugotowanego makaronu do otrzymania pożądanej konsystencji. Układamy makaron na talerzu i nakładamy gotowy sos. Smacznego

Kolizje Smaków
Tagliatelle z ragu bolońskim 114

mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 słoiczek ragu di verdure a cubetti LaSelva 250 g makaronu tagliatelle LaSelva sól, pieprz Dużą patelnię z grubym dnem rozgrzewamy razem z oliwą i przesmażamy na niej warzywa: cebulę  i paprykę pokrojoną w kosteczkę, starty czosnek i marchewkę.  Do podsmażonych warzyw(...)pozostać sam smak. Do suchej podstawy sosu dodajemy słoiczek ragu di verdure a cubetti, czyli sos pomidorowy z dużą ilością warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek producenta. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu zostawiamy, resztę odcedzamy. Do gorącego makaronu dodajemy sos i odstawioną wodę z gotowania makaronu. Podgrzewamy do zgęstnienia, wystarczy 1 minutka

MamaOskarka
Zupa tajska z łososiem 119

trawy cytrynowej lub kilka kawałeczków świeżej trawy cytrynowej (opcjonalnie) 2 - 3 suszone liście kaffiru (dzika limonka; opcjonalnie) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 200 g makaronu ryżowego dodatkowo: wok lub głęboka patelnia Przygotowanie: Z łososia zdjąć skórę i pokroić go na średniej wielkości kawałki. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, lekko podsmażyć na oleju kokosowym, pod koniec dodać(...)cukier trzcinowy i sos rybny. Wszystko zagotować. Dodać sok z 1/2 limonki i sól do smaku oraz kawałki łososia i gotować na małej mocy palnika około 5 - 7 minut. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, podzielić go na porcje i zalać zupą z kawałkami łososia. Zupę już w talerzu posypać posiekaną dymką lub szczypiorkiem i skropić dodatkowo sokiem

Kuchcik gotuje
Makaron w sosie kurkowym z zielonym groszkiem 125

cebula 3 łyżki zielonego groszku 100 ml białego wina sól, pieprz gruboziarnisty świeżo zmielony natka pietruszki 2 łyżki masła do smażenia 1 łyżka oleju 150 gram makaronu Bavette n.13 Barilla Przygotowanie: Na patelni na maśle i oleju smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po kilku minutach dodajemy kurki i zielony groszek, smażymy ok 5 min. Dodajemy 100 ml białego wina, dusimy(...)śmietanka zgęstnieje, na koniec dodajemy natkę pietruszki. Jeśli kurki i groszek są już miękkie a sos odpowiednio gęsty i słony, możemy z czystym sumieniem zdjąć z ognia;) A makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu

Życie zaczyna się w kuchni
Krewetki z pesto – obiad idealny 273

oliwek 5 ząbków czosnku 90 g pesto z bazylii (ja kupiłam gotowe, świeże) opakowanie makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju do smażenia zioła prowansalskie, papryka ostra Wykonanie: Krewetki jeśli są mrożone opłukujemy wodą i zostawiamy na 10 min na sitku. Następnie suszymy recznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy mocno olej i wrzucamy krewetki. Doprawiamy ziołami i ostrą papryką. Smażymy(...)jeszcze kilka minut w sosie, który się wytworzył. W międzyczasie wstawiamy wodę i gotujemy makaron al’dente (pamiętajcie o posoleniu wody) . Krewetki odstawiamy. Odcedzamy makaron, mieszamy go z pesto i wrzucamy na patelnię z krewetkami. Wszystko razem mieszamy, nakładamy, podajemy. Delektujemy się

Mama z miasta
Lasagne wegetariańskie 127

Składniki : – ok. 16 płatów makaronu lasagne – 150 g parmezanu – 250 g serka ricotta – ½ szklanki soczewicy – 1 cukinia – 2 średnie marchewki – 1 szklanka bulionu warzywnego – 1 czerwona papryka – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej – sól pieprz(...)Przygotować formę żaroodporną (u mnie 23 x12 cm – ale może być większa np. 26x18cm ) i wysmarować ją masłem. Na dno rozprowadzić cieniutką warstwę sosu pomidorowego (z patelni z warzyw) a następnie płaty makaronu lasagne. Następnie rozprowadzamy sos warzywny oraz trochę serka ricotta. Przykrywamy ponownie makaronem lasagne i tak ok. 3-4 razy w zależności jak dużą mamy formę. Wierzch lasagne

I LOVE LIFE
Makaron ze smażoną na maśle dynią i serkiem mascarpone 114

dyni hokkaido 80 g makaronu 1 łyżka masła 80 g serka mascarpone sól i pieprz do smaku Przygotowanie: dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią dynię smaż do jej lekkiego zarumienienia, dodaj soli i pieprzu dodaj serek i wymieszaj dokładnie z dynią na końcu wrzuć

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pad Thai i "Córeczka" 160

Thai kolendra garść świeżych kiełków fasoli mung (pominęłam tym razem, bo użyłam makaronu z tej fasoli) olej do smażenia sól pieprz Krewetki i pierś kurczaka oczyścić. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Polać łyżką oleju. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika. Przesypać je do miseczki. Jaja roztrzepać widelcem i na niewielkiej ilości oleju usmażyć omlet(...)sposób francuski, zgarniając ścięte jajka do środka łopatką i przelewając w puste miejsce nieścięte jajka; po usmażeniu zwinąć w rulon. Przełożyć omlet na deskę. Na patelnię przełożyć kawałki kurczaka i krewetki. Obsmażyć. Makaron namoczyć we wrzątku zgodnie z instrukcją. Dymkę pokroić na drobno. Do kurczaka i krewetek wrzucić makaron, pokrojony omlet i kiełki fasoli mung oraz sos do Pad Thai

Weekendy w domu i ogrodzie
Makaron z cukinią i boczniakami 195

boczniaków 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki sól 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie lniany) 2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz Wykonanie Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pomidorki, cukinię pokrojoną w kostkę i boczniaki pokrojone w paseczki. Dodaj sos sojowy i teriyaki, sól i smaż wszystko 10-13 minut

Apetyt na Zielone
Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry 119

limonki 900 g fileta z łososia bez ości i skóry pokrojonego w 3 cm kostkę sól i pieprz liście kolendry do podania opcjonalnie makaron ryżowy do podania Przygotowanie: W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę, włóż cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj mieloną kolendrę, kmin i kurkumę i smaż mieszając przez(...)czasie dodaj do sosu łososia i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 5 minut, aby łosoś doszedł w cieple sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym posypane świeżą kolendrą. Smacznego! English version Easy salmon curry (4 servings) Ingredients: 2 tablespoons olive

karmelowy
Klasyczna sałatka GYROS 547

Składniki: 300-350g piersi lub udka b/k z kurczaka 2 papryki czerwone Pół średniej wielkości cebuli 3-3,5 garści odsączonej kukurydzy konserwowej BEZ GMO 2 garści ugotowanego makaronu typu małe kolanka Olej rzepakowy 3 łyżki majonezu Przyprawy: sól himalajska, cebula suszona, papryka słodka, czosnek, oregano, cukier, pieprz, rozmaryn lub Przyprawa GYROS firmy Kotynai (jest bez glutaminianu sodu(...)już olejem aż do miękkości papryki i usmażenia mięsa. W między czasie cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. 3/ Usmażonego kurczaka z papryką (bez tłuszczu z patelni) przekładamy do świeżej miski, dodajemy makaron, cebulę, kukurydzę i drugą połowę opakowania przyprawy - dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy majonezu i powtórnie mieszamy. SMACZNEGO! if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array

Kuchnia PROzdrowotna
Makaron z sosem z mascarpone, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami 226

Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Szynka Szwarcwaldzka – opakowanie Serek Mascarpone – opakowanie Suszone pomidory – ok. 200gr (najlepiej w oleju) Cebula 2 ząbki czosnku Makaron Najpierw kroimy cebulę i smażymy na patelni. Idealnie jeśli mamy suszone pomidory w oleju, gdyż do smażenia cebuli proponuje użyć oleju ze słoika, nada cebuli wspaniały aromat. W między czasie możemy nastawić wodę

Kolizje Smaków
Podudzia z kurczaka z paccheri w sosie orzechowo - pomidorowym. 178

Czego użyłem? -podudzia z kurczaka -cebula -3 ząbki czosnku -duża garść orzechów włoskich -pomidory w puszcze -woda -śmietanka 30% -oliwa -sól, pieprz -tymianek świeży -starty parmezan Oliwę rozgrzewamy na patelni, którą możemy wstawić do piekarnika. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki, czosnek zgniatamy bokiem noża i pozbawiamy łupiny. Cebulę i czosnek wrzucamy na oliwę, podsmażamy chwilkę, dodajemy mięso. Smażymy(...)minut w temperaturze około 180 stopni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, cedzimy, skrapiamy oliwą. Po wyjęciu z piekarnika, wyciągamy z sosu mięso, patelnię stawiamy na ogniu. Dodajemy kilka łyżek śmietanki, ściągamy z ognia, dodajemy makaron i mieszamy. Po wyłożeniu na talerz posypujemy orzechami i parmezanem

BaRepas
Spaghetti alla carbonara 145

jajko widelcem, dodać połowę startego parmezanu. Na patelni usmażyć boczek pokrojony w kosteczkę. Gdy tłuszcz z boczku się wytopi dodać rozgnieciony czosnek. Dodać makaron, wymieszać z boczkiem. Dosypać resztę parmezanu, wymieszać. Wlać jajka, mieszać energicznie, zdjąć patelnię z ognia. Jajka nie mogą się za bardzo ściąć, żeby nie powstała jajecznica. Wyłożyć na talerz, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Pycha i szybko

Kucharka Tarka i Miarka