makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:104/561)

Zupa dyniowa z imbirem i prażonym makaronem ryżowym 221

ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry w proszku sól biały pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: prażony makaron ryżowy* pestki dyni prażone na suchej patelni listki kolendry Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i starty na tarce imbir. Po chwili dodajemy puree z dyni i zalewamy bulionem

Smakowity Blog Kulinarny
Spaghetti carbonara 208

porcje makaronu spaghetti 2 żółtka 2 jajka 100 g boczku parmezan sól pieprz Makaron gotujemy, al'dente . Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Jajka i żółtka mieszamy z połową parmezanu, do smaku sól i pieprz. Do makaronu dodajemy boczek, i sos, mieszamy i podgrzewamy do momentu kiedy sos jajeczno serowy się ogrzeje ale jeszcze nie zetnie. Przed podaniem

Gotowanie jest łatwe
Makaron z cukinią i boczkiem 251

bardzo szybkie danie. Doskonale sprawdzi się w gorące dni. Starta na tarce cukinia puszcza dużo soku, dzięki czemu na patelni tworzy się delikatny warzywny sos. 1 duża cukinia 150 g surowego boczku 2 marchewki 3 ząbki czosnku 250 g makaronu (np. rurki) sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Boczek kroimy w drobną(...)Cukinię myjemy dokładnie i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z marchewkami. Na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku. Gdy boczek się zarumieni dodajemy cukinię, marchewki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy wszystko razem przez kilka minut. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Gotowe

Dieta bez mleka
Sałatka z pesto, smażonymi szparagami i mozarellą 179

zupy). Wrzucić szparagi na rozgrzaną patelnię, posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem i smażyć, aż szparagi będą al dente. Tak przygotowane szparagi zdjąć z patelni i pokroić w niewielkie (centymetrowe) kawałki. Przestudzony makaron wymieszać z 3-4 łyżkami pesto, dodać pokrojone szparagi. Wierzch sałatki posypać porwaną mozarellą. * Do sałatki można dodać pokrojone drobno kabanosy, będzie wtedy bardziej "treściwa". * Sałatka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron z kalmarami w sosie maślanym 191

połowy cytryny - 2-3 chochle wody z gotowania makaronu - świeży szczypiorek - sól i pieprz do smaku - 2 czubate łyżki masła - 1 łyżkę oleju 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła z oliwą, a następnie podsmażamy przez minutę posiekany czosnek i papryczkę chili. 3. Kolejne na patelni lądują mrożone kalmary, które podsmażamy do czasu

Bez Cebuli
Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 218

opakowanie - 0,5 kapusty kiszonej ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przelać ja wodą ) - średnia cebula - 30 dag kiełbasy podwawelskiej - sól i pieprz - oliwa Ugotować makaron w osolonej wodzie . Kapustę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną kapustę. Podsmażyć ok. 5 minut. Następnie zalać 2 szkl. wody i dusić ok. 2o minut. W międzyczasie kroimy cebulę(...)kiełbasę w kosteczkę . Na oddzielnej patelni podsmażamy je i wrzucamy do kapusty. Pod koniec duszenia zwiększyć  gaz , żeby woda odparowała z kapusty .Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładamy wcześniej ugotowany makaron . Chwilę podgrzewamy z makaronem i podajemy gorący . Do udekorowania można użyć natki pietruszki . Smacznego

Różne smaki w kuchni
Pappardelle z bobem i gorgonzolą 210

słodkiej śmietanki 30% * 50 g sera gorgonzola * 1,5 szklanki bobu * sól, pieprz Wykonanie: Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany wyłuskać z łupinek. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Do wysokiej patelni wlać śmietankę, wrzucić pokruszony ser - podgrzewać aż składniki się połączą, a sos delikatnie zgęstnieje. Ale uwaga - nie może być bardzo gęsty. Do sosu dodać bób - wymieszać. Makaron

kolorowotorcikowo
Spaghetti aglio olio 190

Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 5 ząbków czosnku 2 papryczki chili 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki starty żółty ser (do posypania) Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekane ząbki czosnku i smażyć na małym ogniu przez minutę. Do czosnku dodać posiekane papryczki chili i podsmażać, aż zmiękną. Na koniec dodać

Pasja Smaku
Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 268

opakowanie - 0,5 kapusty kiszonej ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przelac ja wodą ) - średnia cebula - 30 dag kiełbasy podwawelskiej - sól i pieprz - oliwa Ugotowac makaron w osolonej wodzie . Kapustę pokroic drobno. Na patelni rozgrzac 2 łyżki oliwy i wrzucic pokrojoną kapustę. Podmsazyc ok. 5 minut. Następnie zalac 2 szkl. wody i dusic ok. 2o minut. W międzyczasie kroimy cebulę(...)kiełbasę w kosteczkę . Na oddzielnej patelni podsmażamy je i wrzucamy do kapusty. Pod koniec duszenia zwiększyc  gaz , żeby woda odparowała z kapusty .Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładamy wczesniej ugotowany makaron . Chwilę podgrzewamy z makaronem i podajemy gorący . Do udekorowania można użyc natki pietruszki .   Smacznego

Słodkości i nie tylko
Tofu stir-fry z warzywami, House of cards 217

kostkę, umieść w misce i polej sosie sojowym. Odstaw do lodówki, najlepiej na noc.   Następnego dnia podsmaż je na oleju z obu stron. Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Na szerokiej patelni lub woku rozgrzej olej, podsmaż pokrojony czosnek, odłóż na talerzyk. Znów wlej trochę oleju i podsmaż pokrojone pieczarki, po chwili dodaj pokrojone papryki i różyczki brokułu. Podlej

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron z zielonym pesto 247

pęczka zielonej pietruszki z łodygami, - 1 ząbek czosnku, - garść rukoli - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 3 papryczki chilli, - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni bez tłuszczu prażymy łuskany słonecznik, odstawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy z łusek. Pietruszkę, słonecznik, czosnek, papryczki, ocet balsamiczny i oliwę wkładamy do blendera i miksujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka z patelni 237

niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i zalewamy kremówką. Przyprawiamy pieprzem i solą. Podgrzewamy, aż do zagotowania śmietanki. Następnie dodajemy odcedzony makaron. Podgrzewamy jeszcze ok. 3 minut. Na wierzch posypujemy starym serem, jak ser się rozpuści to ściągamy patelnię z ognia. Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem

Aga w kuchni
Tagliatelle z krewetkami 203

koktajlowych pomidorów sól i czarny pieprz do smaku skórka i sok z połowy cytryny garść liści świeżej bazylii Ugotuj tagliatelle al dente w osolonej wodzie. Suchy makaron wymaga dłuższego gotowania. Rozgrzej oliwę na patelni. Delikatnie podsmaż czosnek i chili, tak aby się nie zrumieniły. Dodaj pomidorki i smaż aż pomidorki się zmarszczą. Dopraw sos solą i pieprzem oraz otartą skórką

codojedzenia
Makaron z łososiem 190

kremówki, kilka pomidorków daktylowych, 100 g mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła, 1 puszka łososia w oleju Graal, sól, pieprz. Przygotowanie:     Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy szpinak. Następnie dodajemy połówki pomidorków daktylowych. Zalewamy schłodzoną kremówką i przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dodajemy kawałki łososia z puszki i odcedzony makaron

Aga w kuchni
Noodle z kurczakiem i świeżym ogórkiem na wynos 179

Danie musi mieć delikatny sezamowy posmak i delikatną słodycz, jaka zawiera się w tahini lub maśle orzechowym (subtelną, nienarzucającą się, nieoczywistą). Do makaronu można dorzucić wcześniej upieczonego lub ugotowanego kurczaka (przed podaniem warto przesmażyć go jeszcze na patelni). Całość doskonale uzupełnia surowy, pokrojony w cienkie paski ogórek, który dodaje niesamowitej świeżości i lekkości. Makaron można zjeść na ciepło(...)osób, które chcą odżywiać się zdrowo. Dietetycy zalecają spożywanie nawet trzech porcji makaronu razowego (3 x 100 g) w tygodniu. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 4 świeże ogórki Makaron linguini 200 g 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 szklanki pasty tahini 2 łyżki miodu 1 łyżka octu 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu Siekany szczypiorek

Niedzielny kucharz