makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:110/561)

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 198

ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 40 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz szczypta papryki ostrej Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło , zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę , dodać drobno posiekany czosnek i  mięso mielone. Smażyć do momentu aż mięso gotowe.  Pieczarki pokroić w plasterki(...)pieprzem. Połączyć z mięsem dodać przecier pomidorowy, majeranek , sól , pieprz i paprykę ostrą . Wszystko smażyć około 3-4 minut. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso z pieczarkami , a następnie ugotowany makaron. Posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut. Zapiekankę podawać posypaną szczypiorkiem. zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

O kuchni z uczuciem
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym. 176

oleju) 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki wody olej 1/3 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżeczka świeżej, drobno pokrojonej sól pieprz cukier       Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na sporej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojone cebulki. Gdy będą już szkliste dodajemy drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażymy (nie dłużej niż 60 sekund(...)czasie dodajemy koncentrat pomidorowy rozpuszczony w wodzie i zagotowujemy. Dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (1 płaska łyżeczka), mieszamy. Gotujemy do chwili, aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy ugotowany makaron i pyszny obiad gotowy :). Polecam

Rozpustne gotowanie
Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami 269

niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron - al dente. Przygotowujemy sos: Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek i chwilę smażymy do zeszklenia. Wszystko należy często(...)gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw. Do sosu wrzucamy przygotowane wcześniej klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewamy. Makaron odcedzamy i mieszamy z łyżką oleju. Następnie wykładamy go na talerze i polewamy przygotowanym sosem. Całość można posypać świeżą pietruszką.     Moje posty

Słodka Strona
Świderki z papryką, kiełbasą i pieczarkami 226

około 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki około 2-3 łyżki śmietany 18% sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do podsmażenia składników Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy na patelni posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojoną w półplasterki kiełbasę myśliwską. Całość smażymy, mieszając(...)koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem (nie żałujemy pieprzu). Mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy makaron. Mieszamy składniki, dodajemy około 1-2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, szybko mieszamy. Dodajemy śmietanę, szybko mieszamy i ściągamy patelnię z ognia. Podajemy od razu posypane resztą posiekanej zielonej pietruszki. Smacznego

Słodkie okruszki
Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i sokiem pomidorowym 98

300g pomidory - 3 większe oliwa - 2 łyżki masło - 60g parmezan - garść (tartego) bazylia świeża - kilka listków sól, pieprz Sok pomidorowy: pomidory - ok. 1kg Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na większej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki kurczaka i smażymy przez kilka minut. Doprawiamy oregano, papryką, bazylią, solą oraz pieprzem. Smażymy(...)mniejsze części i umieszczamy w wyciskarce o grubym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Gotowy sok wlewamy na patelnię i doprowadzamy do odparowania. Dodajemy podgotowaną przez 3-4 minuty fasolkę szparagową, parmezan oraz makaron. Dokładnie mieszamy. Podajemy solidnie posypane bazylią i (opcjonalnie) dodatkową porcją parmezanu. Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami - doskonały pomysł na obiad, który

Pogotujmy.pl
Sajgonki z kurczakiem, papryką i dynią (bez glutenu, mleka i jajek) 428

czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem  kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli.  Składniki: kapusta pekińska mała główka makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra

głodny alergik
Makaron z boczniakami w stylu azjatyckim 143

sojowego 1 łyżka soku z limonki kawałeczek papryczki chili ( ilość wedle uznania ) garść orzechów nerkowca pęczek kolendry lub natki pietruszki 2 łyżki oleju sezamowego lub innego makaron soba lub inny Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzać olej sezamowy lub inny olej ( może być rzepakowy ). Dodać pokrojony w małe kawałeczki imbir oraz pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę podsmażyć, uważając by nie przypalić(...)czosnku. 2. Następnie na patelnię dodać pokrojone w paski boczniaki - smażyć około 5 minut - na lekko złoty kolor. Wlać sos sojowy i smażyć jeszcze 2 minuty. Paprykę pokroić w cienkie paski - dodać do podsmażonych boczniaków. Dodać także pocięta na mniejsze kawałki zieloną fasolkę szparagową. Całość smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną. 3. Na koniec dodać orzechy nerkowca, sok z limonki

kolorowotorcikowo
MAKARON Z DYNIĄ I SELEREM NACIOWYM 142

czerwona cukinia czerwona cebula łodygi selera naciowego natka pietruszki uprażone płatki migdałów olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy do smaku ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dynię pieczemy w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy pokrojone warzywa: czerwoną paprykę, cukinię, czerwoną cebulę, seler naciowy. Doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem kolorowym. W tym samym

wege i kropka
Makaron z boczkiem i rukolą 174

startego parmezanu; Duża garść rukoli; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Rukolę umyć, osuszyć. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył). Boczek pokroić w małą kostkę. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić boczek i podsmażyć.  Następnie, gdy boczek(...)się podsmaży, zmniejszyć ogień do minimum i dodać śmietanę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Krótką chwilę razem podsmażać (około 1 minuty). Zdjąć z ognia. Na patelnię z podsmażonym boczkiem i śmietaną dodać odcedzony makaron i wymieszać. Na talerze nakładać makaron, na makaron kłaść rukolę, a wierzch posypać startym parmezanem. Makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Spaghetti z bazyliowym pesto i krewetkami 100

blendera. Zmiksować do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2.   Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 3.  Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, smażyć około 1 minuty. Po tym czasie dodać krewetki i całość smażyć maksymalnie 3 minuty. 4.  Makaron podawać

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron soba z łososiem i warzywami 106

puszka kukurydzy 2-3 łyżki jasnej soi 3 łyżki soku z limonki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżeczki suszonych płatków chili Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, odcedź. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój łososia w kostkę i zrumień. Może być lekko niedosmażony. Wyłóż na talerz i skrop sokiem z limonki. Podziel brokuł na różyczki. Pokrój cukinię(...)czosnek w plasterki, podziel szparagi. Na tej samej patelni usmaż warzywa, które powinny być lekko chrupiące. Dodaj rybę, pokrojoną kolendrę, soję, chili i soba. Smaż przez chwilę, aż ryba i makaron będą ciepłe. Na koniec wlej olej sezamowy i delikatnie wymieszaj. Smacznego! The post Makaron soba z łososiem i warzywami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Makaron gryczany z szynką parmeńska, pomidorkami i rukolą 134

parmeńskiej (lub innej szynki dojrzewającej) garść pomidorków koktajlowych garść rukoli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać porwane plastry szynki, posiekany czosnek i chili. Dodać pokrojone na połówki pomidorki. Zdjąć z palnika. Dodać makaron, doprawić solą

Kulinarne Inspiracje
Szybkie pesto z pieczonej dyni 148

startego parmezanu lub wegańskiego odpowiednika - 25g orzeszków pinii - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej   Dodatkowo: - makaron razowy lub bezglutenowy Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, ale uważamy, by ich nie przypalić. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na prawie gładką masę. Podajemy np. z makaronem (nie płuczemy

Be Fit Be Strong
MAKARON CARBONARA 283

150ml wody - paczka makaronu (u mnie pomieszany orkiszowy jasny z pełnoziarnistym) 0,5kg - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego (gdy mamy b.chudy boczek) - sól do gotowania makaronu Boczek pokroić na małe kawałki i wysmażyć na patelni (można dodać olej kokosowy), dodać obrane i pokrojone w półkrążki cebule i podsmażyć do miękkości. W garnku ugotować w słonej wodzie makaron al' dente

Smaczne Zdrowe
Szparagi w sosie śmietanowym z kurczakiem wg Pascala Brodnickiego 244

zimną woda, najlepiej z kawałkami lodu. Po 3,4 minutach wyjmujemy szparagi i wkładamy do zimnej wody. Do garnka zaś dodajemy sól i wsypujemy makaron, gotujemy al dente. Pietruszkę myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor po czym przekładamy(...)dorzucamy połowę przygotowanej natki pietruszki. Dodajemy dwie szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy w kawałki i dorzucamy na patelnie z sosem. Chwilę redukujemy sos i dorzucamy kurczaka. Doprawiamy pieprzem, dodajemy pozostałą pietruszkę i mieszamy. Ponownie redukujemy sos i dodajemy ugotowany makaron (pamiętamy by go nie przelewać zimną wodą). Całość mieszamy i nakładamy na talerze. Smacznego

Kolizje Smaków
wyjątkowo aromatyczne spaghetti z małżami i prosciutto 132

śmietanki 30% - pęczek pietruszki - łyżka sosu rybnego - 2 ząbki czosnku - łyżka masła do smażenia - pieprz czarny, sól w razie potrzeby - makaron pełnoziarnisty spaghetti 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie. 2. Na patelni rozpuszczam masło, dodaje posiekany czosnek i małże, smażę 3-4 minuty często mieszając. 3. Małże przekładam do miseczki i odstawiam na bok. 4. Tłusty kołnierz z Prosciutto odkrajam(...)kroję na mniejsze kawałki i wrzucam na suchą patelnię. Smażę, aż wytopi się tłuszcz. Nastepnie dodaję pozostałą część szynki. Smażę 2 minuty, następnie dolewam śmietankę, zmniejszam ogień i czekam aż się zagotuje. 5. Do sosu dodaję wcześniej przygotowane małże, łyżkę sosu rybnego, parmezan i pieprz. Gotuję Wszystko na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodaję natkę pietruszki i w razie potrzeby

Cook&Love