dania, pewnie nie jednej osobie się one przydadzą. My, do przygotowania tego obiadu, użyliśmy multicookera, którym zabawiamy się od jakiegoś czasu. Ale równie dobrze, można użyć tradycyjnych garnków i patelni :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz do smaku duża garść orzechów włoskich 3 selery naciowe 3 marchewki oliwa z oliwek Pierś kurczaka(...)minut podsmażamy na oliwie marchew i seler naciowy, po tym czasie dorzucamy kurczaka z całym sosem z marynowania, a na ostatnie 5 minut wrzucamy ugotowany wcześniej makaron (albo to samo robimy na zwykłej patelni). Podajemy posypany pozostawionymi orzechami i w razie czego polewamy odrobiną sosu sojowego. Multicooker ma jednak tę przewagę, że niczego nie musimy mieszać, pilnować itp. Tylko pamiętać
Marder&Marder Manufactureząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 40 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz szczypta papryki ostrej Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło , zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę , dodać drobno posiekany czosnek i mięso mielone. Smażyć do momentu aż mięso gotowe. Pieczarki pokroić w plasterki(...)pieprzem. Połączyć z mięsem dodać przecier pomidorowy, majeranek , sól , pieprz i paprykę ostrą . Wszystko smażyć około 3-4 minut. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso z pieczarkami , a następnie ugotowany makaron. Posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut. Zapiekankę podawać posypaną szczypiorkiem. zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
O kuchni z uczuciemoleju) 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki wody olej 1/3 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżeczka świeżej, drobno pokrojonej sól pieprz cukier Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na sporej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojone cebulki. Gdy będą już szkliste dodajemy drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażymy (nie dłużej niż 60 sekund(...)czasie dodajemy koncentrat pomidorowy rozpuszczony w wodzie i zagotowujemy. Dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (1 płaska łyżeczka), mieszamy. Gotujemy do chwili, aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy ugotowany makaron i pyszny obiad gotowy :). Polecam
Rozpustne gotowanieniedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron - al dente. Przygotowujemy sos: Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek i chwilę smażymy do zeszklenia. Wszystko należy często(...)gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw. Do sosu wrzucamy przygotowane wcześniej klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewamy. Makaron odcedzamy i mieszamy z łyżką oleju. Następnie wykładamy go na talerze i polewamy przygotowanym sosem. Całość można posypać świeżą pietruszką. Moje posty
Słodka Stronaokoło 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki około 2-3 łyżki śmietany 18% sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do podsmażenia składników Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie podsmażamy na patelni posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojoną w półplasterki kiełbasę myśliwską. Całość smażymy, mieszając(...)koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem (nie żałujemy pieprzu). Mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Zmniejszamy ogień na minimalny, dodajemy makaron. Mieszamy składniki, dodajemy około 1-2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, szybko mieszamy. Dodajemy śmietanę, szybko mieszamy i ściągamy patelnię z ognia. Podajemy od razu posypane resztą posiekanej zielonej pietruszki. Smacznego
Słodkie okruszki300g pomidory - 3 większe oliwa - 2 łyżki masło - 60g parmezan - garść (tartego) bazylia świeża - kilka listków sól, pieprz Sok pomidorowy: pomidory - ok. 1kg Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na większej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki kurczaka i smażymy przez kilka minut. Doprawiamy oregano, papryką, bazylią, solą oraz pieprzem. Smażymy(...)mniejsze części i umieszczamy w wyciskarce o grubym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Gotowy sok wlewamy na patelnię i doprowadzamy do odparowania. Dodajemy podgotowaną przez 3-4 minuty fasolkę szparagową, parmezan oraz makaron. Dokładnie mieszamy. Podajemy solidnie posypane bazylią i (opcjonalnie) dodatkową porcją parmezanu. Makaron z fasolką szparagową i świeżymi pomidorami - doskonały pomysł na obiad, który
Pogotujmy.plczyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli. Składniki: kapusta pekińska mała główka makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra
głodny alergiksojowego 1 łyżka soku z limonki kawałeczek papryczki chili ( ilość wedle uznania ) garść orzechów nerkowca pęczek kolendry lub natki pietruszki 2 łyżki oleju sezamowego lub innego makaron soba lub inny Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzać olej sezamowy lub inny olej ( może być rzepakowy ). Dodać pokrojony w małe kawałeczki imbir oraz pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę podsmażyć, uważając by nie przypalić(...)czosnku. 2. Następnie na patelnię dodać pokrojone w paski boczniaki - smażyć około 5 minut - na lekko złoty kolor. Wlać sos sojowy i smażyć jeszcze 2 minuty. Paprykę pokroić w cienkie paski - dodać do podsmażonych boczniaków. Dodać także pocięta na mniejsze kawałki zieloną fasolkę szparagową. Całość smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną. 3. Na koniec dodać orzechy nerkowca, sok z limonki
kolorowotorcikowoczerwona cukinia czerwona cebula łodygi selera naciowego natka pietruszki uprażone płatki migdałów olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy do smaku ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dynię pieczemy w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy pokrojone warzywa: czerwoną paprykę, cukinię, czerwoną cebulę, seler naciowy. Doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem kolorowym. W tym samym
wege i kropkastartego parmezanu; Duża garść rukoli; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Rukolę umyć, osuszyć. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył). Boczek pokroić w małą kostkę. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić boczek i podsmażyć. Następnie, gdy boczek(...)się podsmaży, zmniejszyć ogień do minimum i dodać śmietanę. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Krótką chwilę razem podsmażać (około 1 minuty). Zdjąć z ognia. Na patelnię z podsmażonym boczkiem i śmietaną dodać odcedzony makaron i wymieszać. Na talerze nakładać makaron, na makaron kłaść rukolę, a wierzch posypać startym parmezanem. Makaron podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu
Gospodyni Miejskablendera. Zmiksować do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 3. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, smażyć około 1 minuty. Po tym czasie dodać krewetki i całość smażyć maksymalnie 3 minuty. 4. Makaron podawać
Szalona Kuchnia Ewelinypuszka kukurydzy 2-3 łyżki jasnej soi 3 łyżki soku z limonki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżeczki suszonych płatków chili Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, odcedź. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój łososia w kostkę i zrumień. Może być lekko niedosmażony. Wyłóż na talerz i skrop sokiem z limonki. Podziel brokuł na różyczki. Pokrój cukinię(...)czosnek w plasterki, podziel szparagi. Na tej samej patelni usmaż warzywa, które powinny być lekko chrupiące. Dodaj rybę, pokrojoną kolendrę, soję, chili i soba. Smaż przez chwilę, aż ryba i makaron będą ciepłe. Na koniec wlej olej sezamowy i delikatnie wymieszaj. Smacznego! The post Makaron soba z łososiem i warzywami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaparmeńskiej (lub innej szynki dojrzewającej) garść pomidorków koktajlowych garść rukoli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać porwane plastry szynki, posiekany czosnek i chili. Dodać pokrojone na połówki pomidorki. Zdjąć z palnika. Dodać makaron, doprawić solą
Kulinarne Inspiracjestartego parmezanu lub wegańskiego odpowiednika - 25g orzeszków pinii - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: - makaron razowy lub bezglutenowy Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, ale uważamy, by ich nie przypalić. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na prawie gładką masę. Podajemy np. z makaronem (nie płuczemy
Be Fit Be Strong150ml wody - paczka makaronu (u mnie pomieszany orkiszowy jasny z pełnoziarnistym) 0,5kg - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego (gdy mamy b.chudy boczek) - sól do gotowania makaronu Boczek pokroić na małe kawałki i wysmażyć na patelni (można dodać olej kokosowy), dodać obrane i pokrojone w półkrążki cebule i podsmażyć do miękkości. W garnku ugotować w słonej wodzie makaron al' dente
Smaczne Zdrowe