makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:109/561)

Makaron z mięsem i pomidorami 170

bazylii 2 czubate łyżeczki oregano 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól i pieprz do smaku 30 g startego sera Grana Padano (można pominąć) 220 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Danie przygotowujemy w dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia.  Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki(...)używamy pomidory z puszki, dodajemy również sos. Dodajemy bazylię, oregano i czosnek. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy godzinę. Gdy sos jest gotowy, w osolonej wodzie gotujemy makaron tagliatelle. Pilnujemy, aby był al dente. Makaron odcedzamy i przekładamy do sosu. Całość mieszamy i chwilkę razem podgrzewamy. Makaron z sosem przekładamy na talerze i posypujemy startym serem. Smacznego

Smak mojego domu
Słodkie spaghetti z batatem 142

pierwszej kolejności obieramy wszystkie warzywa ze skórki. Batata kroimy w kostkę, marchew w plastry, cebulę w piórka, a czosnek drobno siekamy.  Makaron zagotowujemy, a batata gotujemy osobno do lekkiej miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ze sobą cebulę, czosnek i marchewkę.  Gdy marchewka będzie już nieco miękka, a cebula się zeszkli, dodajemy posiekane zioła - pietruszkę i bazylią(...)Wszystko mieszamy ze sobą.  Ugotowanego batata dodajemy na patelnię i podsmażamy.  Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy oraz powidła. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.  Makaron łączymy z sosem, dodajemy jeszcze świeżej bazylii i pietruszkę i pałaszujemy ze smakiem :)  Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Makaron z serem i kiełbasą 143

dobre :) makaron np. świderki lub muszelki kawałek białego sera (twarogu) kawałek cienkiej kiełbasy (np. podlaska) sól pieprz cebula (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować makaron i odcedzić. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dorzucić do niej pokrojoną w piórka cebulę (ja tego nie zrobiłam, ale z cebulką jest pyszne). Makaron wyłożyć na talerz, wymieszać z podsmażoną kiełbaską, posypać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron razowy z twarogiem, szpinakiem i brukselką 126

odsączenia na sitku, które następnie położyć na garnku z gotującą się wodą od brukselki - aby warzywka zbytnio nie wystygły .   W międzyczasie gotowania makaronu i brukselki, rozmrozić w mikrofali brykiety szpinakowe. Na rozgrzanej patelni i łyżeczce oliwy podsmażyć pokrojony w kosteczkę czosnek, dodać rozmrożony szpinak, przyprawić do smaku i chwile smażyć.  Następnie wkruszyć twaróg, wymieszać z resztą zawartości patelni

Grunt to przepis!
Kolorowe penne i Drogówka 160

bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ugotuj makaron al dente. W oddzielnym garnku ugotuj różyczki brokułu. Ser feta pokrój w kostkę. Odcedź fasolkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek.   Wrzuć makaron, fasolkę i posyp ziołami (ostrożnie z solą – feta jest dość słony). Podsmaż jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Przełóż na talerze. Na wierzchu ułóż różyczki brokułu

Qlinarnie i Qlinarnie
Sos brokułowy z makaronem 252

duży brokuł, śmietana, serek topiony śmietankowy, kostka rosołowa drobiowa, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 2 duże cebule, 3-4 żabki czosnku, pomidory, makaron. Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, rozgrzewamy ją. Wrzucamy na nią mięso i smażymy. 2. W osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości. Tak samo brokuł, dzielimy

Kuchnia Pełna Pasji
Wykwintne czosnkowe krewetki z natką pietruszki i chili na makaronie 148

ogonków - nie przejmujmy się, one są tylko do dekoracji. Paprykę kroimy w jak najmniejszą kosteczkę, natkę siekamy, a czosnek kroimy w jak najcieńsze plasterki. Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni roztapiamy 20g masła wraz z czosnkiem. Gdy masło całkowicie się roztopi, zmniejszamy ogień, a na patelnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i kładziemy krewetki na jednym boku, smażymy(...)krewetki na drugą stronę, posypujemy chili i smażymy ok. 1,5-2 minuty. Na koniec dodajemy 20g masła, posiekaną natkę pietruszki, delikatnie, lecz dokładnie mieszamy i podajemy wraz z makaronem. Opcjonalnie skrapiamy sokiem z cytryny. Jemy ze smakiem, nie zjadając ogonków.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Zapiekanka włoska z makaronem 244

puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku kulka mozzarelli około 10 listków świeżej bazylii sól, pieprz, papryka słodka, suszona bazylia, oregano 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego na kawałki fileta, którego wcześniej obsypujemy przyprawami (papryką, bazylią i oregano). Smażymy do zarumienienia. 3. Na patelnię dodajemy

Szefowa kuchni
Zapiekanka z kurczakiem i dynią 161

śmietany 18 % – olej rzepakowy – tymianek – sól i pieprz, papryka ostra i słodka, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Makaron gotować przez kilka minut na lekko twardy w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni aż będzie miękka. Odłożyć do miski. Na rozgrzanej patelni zeszklić pokrojoną cebulę. Kurczaka umyć i pokroić(...)smażyć na złoty kolor. Wymieszać z wcześniej podsmażoną dynią. Przygotować formę na zapiekankę. U mnie owalna o długości 24 cm. Wykładamy do niej makaron, następnie kurczaka z dynią. Szpinak opłukać i podsmażyć na patelni z wyciśniętym czosnkiem przez kilka minut aż zmięknie. Wykładamy na kurczaka jako kolejną warstwę zapiekanki. Ser feta miksujemy ze śmietaną na gładką masę i wylewamy

I LOVE LIFE
LAZANIA 149

osolonej wodzie. Cebulę i marchew kroimy w drobną kostkę, dodajemy mięso mielone i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i mieszamy. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia. Naczynie żaroodporne wykładamy jedną warstwą makaronu, na którą nakładamy część mięsa i sosu beszamelowego, następnie kolejną warstwę makaronu itd. Na koniec całość posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem 162

tymianku 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki wody Sposób przygotowania Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, rozmarynem i tymiankiem. Smażymy na niewielkiej ilości oleju kilka minut. Kiedy kurczak będzie gotowy przekładamy go do miseczki. Na patelnię wrzucamy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dorzucamy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek(...)wszystko razem mieszamy. Do szpinaku dodajemy serek i wodę, mieszamy do połączenia się składników. Smażymy ok. minutę, wrzucamy kurczaka i ugotowany makaron. Ponownie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe! Mostek radzi Pamiętajcie, aby kurczak w momencie wrzucania na patelnię był w temperaturze pokojowej. Zimny kurczak nie usmaży się równomiernie i część może być przesuszona, a część niedopieczona. 4.14 Mostek

Mostek w kuchni
Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, czyli nasze danie a'la chińskie 169

dania, pewnie nie jednej osobie się one przydadzą. My, do przygotowania tego obiadu, użyliśmy multicookera, którym zabawiamy się od jakiegoś czasu. Ale równie dobrze, można użyć tradycyjnych garnków i patelni :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz do smaku duża garść orzechów włoskich 3 selery naciowe 3 marchewki oliwa z oliwek Pierś kurczaka(...)minut podsmażamy na oliwie marchew i seler naciowy, po tym czasie dorzucamy kurczaka z całym sosem z marynowania, a na ostatnie 5 minut wrzucamy ugotowany wcześniej makaron (albo to samo robimy na zwykłej patelni). Podajemy posypany pozostawionymi orzechami i w razie czego polewamy odrobiną sosu sojowego. Multicooker ma jednak tę przewagę, że niczego nie musimy mieszać, pilnować itp. Tylko pamiętać

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 206

ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 40 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz szczypta papryki ostrej Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło , zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę , dodać drobno posiekany czosnek i  mięso mielone. Smażyć do momentu aż mięso gotowe.  Pieczarki pokroić w plasterki(...)pieprzem. Połączyć z mięsem dodać przecier pomidorowy, majeranek , sól , pieprz i paprykę ostrą . Wszystko smażyć około 3-4 minut. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso z pieczarkami , a następnie ugotowany makaron. Posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut. Zapiekankę podawać posypaną szczypiorkiem. zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

O kuchni z uczuciem
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym. 184

oleju) 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki wody olej 1/3 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżeczka świeżej, drobno pokrojonej sól pieprz cukier       Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na sporej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno pokrojone cebulki. Gdy będą już szkliste dodajemy drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażymy (nie dłużej niż 60 sekund(...)czasie dodajemy koncentrat pomidorowy rozpuszczony w wodzie i zagotowujemy. Dodajemy bazylię, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (1 płaska łyżeczka), mieszamy. Gotujemy do chwili, aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy ugotowany makaron i pyszny obiad gotowy :). Polecam

Rozpustne gotowanie
Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami 275

niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron - al dente. Przygotowujemy sos: Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek i chwilę smażymy do zeszklenia. Wszystko należy często(...)gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw. Do sosu wrzucamy przygotowane wcześniej klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewamy. Makaron odcedzamy i mieszamy z łyżką oleju. Następnie wykładamy go na talerze i polewamy przygotowanym sosem. Całość można posypać świeżą pietruszką.     Moje posty

Słodka Strona