makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:108/561)

Makaron z kalmarami w sosie maślanym 140

połowy cytryny - 2-3 chochle wody z gotowania makaronu - świeży szczypiorek - sól i pieprz do smaku - 2 czubate łyżki masła - 1 łyżkę oleju 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła z oliwą, a następnie podsmażamy przez minutę posiekany czosnek i papryczkę chili. 3. Kolejne na patelni lądują mrożone kalmary, które podsmażamy do czasu

Bez Cebuli
Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 175

opakowanie - 0,5 kapusty kiszonej ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przelać ja wodą ) - średnia cebula - 30 dag kiełbasy podwawelskiej - sól i pieprz - oliwa Ugotować makaron w osolonej wodzie . Kapustę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojoną kapustę. Podsmażyć ok. 5 minut. Następnie zalać 2 szkl. wody i dusić ok. 2o minut. W międzyczasie kroimy cebulę(...)kiełbasę w kosteczkę . Na oddzielnej patelni podsmażamy je i wrzucamy do kapusty. Pod koniec duszenia zwiększyć  gaz , żeby woda odparowała z kapusty .Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładamy wcześniej ugotowany makaron . Chwilę podgrzewamy z makaronem i podajemy gorący . Do udekorowania można użyć natki pietruszki . Smacznego

Różne smaki w kuchni
Pappardelle z bobem i gorgonzolą 163

słodkiej śmietanki 30% * 50 g sera gorgonzola * 1,5 szklanki bobu * sól, pieprz Wykonanie: Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany wyłuskać z łupinek. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Do wysokiej patelni wlać śmietankę, wrzucić pokruszony ser - podgrzewać aż składniki się połączą, a sos delikatnie zgęstnieje. Ale uwaga - nie może być bardzo gęsty. Do sosu dodać bób - wymieszać. Makaron

kolorowotorcikowo
Spaghetti aglio olio 131

Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 5 ząbków czosnku 2 papryczki chili 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki starty żółty ser (do posypania) Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekane ząbki czosnku i smażyć na małym ogniu przez minutę. Do czosnku dodać posiekane papryczki chili i podsmażać, aż zmiękną. Na koniec dodać

Pasja Smaku
Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą 204

opakowanie - 0,5 kapusty kiszonej ( jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to przelac ja wodą ) - średnia cebula - 30 dag kiełbasy podwawelskiej - sól i pieprz - oliwa Ugotowac makaron w osolonej wodzie . Kapustę pokroic drobno. Na patelni rozgrzac 2 łyżki oliwy i wrzucic pokrojoną kapustę. Podmsazyc ok. 5 minut. Następnie zalac 2 szkl. wody i dusic ok. 2o minut. W międzyczasie kroimy cebulę(...)kiełbasę w kosteczkę . Na oddzielnej patelni podsmażamy je i wrzucamy do kapusty. Pod koniec duszenia zwiększyc  gaz , żeby woda odparowała z kapusty .Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładamy wczesniej ugotowany makaron . Chwilę podgrzewamy z makaronem i podajemy gorący . Do udekorowania można użyc natki pietruszki .   Smacznego

Słodkości i nie tylko
Tofu stir-fry z warzywami, House of cards 155

kostkę, umieść w misce i polej sosie sojowym. Odstaw do lodówki, najlepiej na noc.   Następnego dnia podsmaż je na oleju z obu stron. Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Na szerokiej patelni lub woku rozgrzej olej, podsmaż pokrojony czosnek, odłóż na talerzyk. Znów wlej trochę oleju i podsmaż pokrojone pieczarki, po chwili dodaj pokrojone papryki i różyczki brokułu. Podlej

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron z zielonym pesto 193

pęczka zielonej pietruszki z łodygami, - 1 ząbek czosnku, - garść rukoli - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 3 papryczki chilli, - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni bez tłuszczu prażymy łuskany słonecznik, odstawiamy do ostygnięcia. Czosnek obieramy z łusek. Pietruszkę, słonecznik, czosnek, papryczki, ocet balsamiczny i oliwę wkładamy do blendera i miksujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka z patelni 189

niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i zalewamy kremówką. Przyprawiamy pieprzem i solą. Podgrzewamy, aż do zagotowania śmietanki. Następnie dodajemy odcedzony makaron. Podgrzewamy jeszcze ok. 3 minut. Na wierzch posypujemy starym serem, jak ser się rozpuści to ściągamy patelnię z ognia. Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem

Aga w kuchni
Rozpusta ze szpinakiem i wszystko wiadomo 114

mrożony siekany 200 g ser kozi 200 g suszone pomidory 2 łyżeczki makaron penne 200 g śmietana 30% 200 ml olej do smażenia Krok 1 Makaron gotujemy al denete . Krok  2 Na patelnie wlewamy troszkę oleju i wkradamy rozmrożony szpinak ( zamrożony tez może być , tylko pod przykrywką dusimy do rozmrożenia). Dodajemy suszone pomidorki i razem ze szpinakiem dusimy. Krok

Różowa kuchnia
Tagliatelle z krewetkami 142

koktajlowych pomidorów sól i czarny pieprz do smaku skórka i sok z połowy cytryny garść liści świeżej bazylii Ugotuj tagliatelle al dente w osolonej wodzie. Suchy makaron wymaga dłuższego gotowania. Rozgrzej oliwę na patelni. Delikatnie podsmaż czosnek i chili, tak aby się nie zrumieniły. Dodaj pomidorki i smaż aż pomidorki się zmarszczą. Dopraw sos solą i pieprzem oraz otartą skórką

codojedzenia
Makaron z łososiem 134

kremówki, kilka pomidorków daktylowych, 100 g mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła, 1 puszka łososia w oleju Graal, sól, pieprz. Przygotowanie:     Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy szpinak. Następnie dodajemy połówki pomidorków daktylowych. Zalewamy schłodzoną kremówką i przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dodajemy kawałki łososia z puszki i odcedzony makaron

Aga w kuchni
Noodle z kurczakiem i świeżym ogórkiem na wynos 113

Danie musi mieć delikatny sezamowy posmak i delikatną słodycz, jaka zawiera się w tahini lub maśle orzechowym (subtelną, nienarzucającą się, nieoczywistą). Do makaronu można dorzucić wcześniej upieczonego lub ugotowanego kurczaka (przed podaniem warto przesmażyć go jeszcze na patelni). Całość doskonale uzupełnia surowy, pokrojony w cienkie paski ogórek, który dodaje niesamowitej świeżości i lekkości. Makaron można zjeść na ciepło(...)osób, które chcą odżywiać się zdrowo. Dietetycy zalecają spożywanie nawet trzech porcji makaronu razowego (3 x 100 g) w tygodniu. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 4 świeże ogórki Makaron linguini 200 g 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 szklanki pasty tahini 2 łyżki miodu 1 łyżka octu 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu Siekany szczypiorek

Niedzielny kucharz
Sałatka ze szpinakiem, krewetkami i szynką szwardzwaldzką w sosie bazyliowym 202

Składniki SOS BAZYLIOWY pęczek bazylii 1/2 awokado sok z 1/2 cytryny ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu czarnego lub białego 2 łyżki wody Wykonanie SAŁATKI Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pestki słonecznika i praż około minutę ruszając patelnią nad palnikiem. Szpinak opłucz i osusz. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Obierz czosnek i pokrój(...)patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, dodaj czosnek. Krewetki smaż na maśle z czosnkiem przez 3-4 minuty (prosto z zamrażalnika smaż 5-6). Wyłóż wszystkie składniki na talerze według własnej inwencji – polej sosem lub podaj go obok. Posyp wiórkami parmezanu i świeżo mielonym czarnym pieprzem. I rozkoszuj się zestawieniem smaków Składniki SAŁATKI dla 2 osób 100 g makaronu

Eat me! Fit me!
Kurczak teriyaki 315

olej, najlepiej do woka, jeśli takowy posiadamy, mnie musiała wystarczyć patelnia ;) Gdy kurczak będzie już usmażony, a na dnie powstanie nam sos, na patelni lądują warzywa. Już na tym etapie wygląda to super, nie? :) Pora na makaron, który należy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zależnie od tego, jakiego będziemy używać. Na moim napisali, żeby wrzucać go bezpośrednio na woka(...)patelnię :P) do warzyw, zalewając całość bodaj 400 ml wody. Pewnie w woku, gdzie temperatura jest wyższa, ta woda szybko odparowuje, dzięki czemu taka opcja jest ok, niemniej jednak wolałam nie ryzykować i wrzuciłam makaron do zagotowanej wody w garnku, potrzymałam tam kilka minut aż był gotowy, a następnie odcedziłam - tak jest bezpieczniej :D Makaron dodajemy dopiero wtedy, gdy warzywa

Kulinarne zapędy Kokosa
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, kukurydzą i pieczarkami 458

pietruszki masło klarowane do smażenia mięsa Wykonanie: Na patelni z masłem przesmaż mięso razem z cienkimi plasterkami pieczarek i cebulą pokrojoną w kostkę lub piórka. Gdy się podsmażą dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i kukurydzę, dobrze przypraw. Smaż jeszcze chwilę do połączenia się składników, mieszaj. W osolonej wodzie ugotuj makaron krócej o kilka minut niż wskazane na opakowaniu(...)szklance wrzątku rozpuść 1,5 łyżeczki vegety natur. W szklance ciepłego mleka rozpuść łyżkę dobrego jakościowo masła. W większej misce wymieszaj wszystko razem: makaron, szklankę vegety, mleko, kukurydzę, mięsny farsz z patelni oraz garść startego żółtego sera (zostaw też na wierzch na posypanie zapiekanki). W razie czego dopraw do smaku, to ostatni i najlepszy moment na poprawki;) Naczynie żaroodporne

Zasmakuj Kuchni
Spaghetti puttanesca 132

łyżki kapary 4 pomidory, bez skórki i pestek 2 łyżki passaty pomidorowej natka pietruszki pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy wodę na makaron. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę,. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekany czosnek a po chwili rozdrobnione anchios, drobno pokrojoną papryczkę-smażymy kilka sekund. Następnie dodajemy kapary, oliwki pokrojone pomidory i passatę. Całość przesmażamy(...)minuty Makaron ugotowany al dente (wraz z odrobiną wody, w której się gotował)wrzucamy bezpośrednio do sosu, potrząsamy patelnią,żeby połączyć  składniki, ew, solimy i pieprzymy. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki

Kopystką po garach
Spaghetti po bolońsku z groszkiem. 132

mała puszka groszku konserwowego bazylia, oregano lub inne suszone zioła np. prowansalskie sól pieprz 1 łyżeczka cukru olej do smażenia      Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.      Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze minutę, dodajemy mięso mielone i smażymy około

Rozpustne gotowanie