Danie proste, dające uczucie sytości na dłużej, a równocześnie nie 'zapychające'. Polecam bardzo! :) * makaron- około 200 g * łosoś- 250 g * szparagi- 12 szt. * pomidorki koktajlowe- 10 szt. * sos sojowy- 1/4 szklanki * cytryna- skórka z 1 szt. + 3 łyżki soku * olej ryżowy- 3 łyżki + do nasmarowania patelni * świeży koper- 1 łyżka * sól(...)pieprz- do smaku Łososia obrać ze skóry i zalać sosem sojowym wraz z dodatkiem startej skórki cytrynowej. Marynować minimum 20 minut, a następnie podsmażyć na patelni grillowej (lub na zwykłej). W międzyczasie ugotować makaron, a 3 minuty przed końcem jego gotowania dodać pokrojone szparagi (wcześniej należy odłamać końcówkę). Pokroić umyte pomidorki koktajlowe, przygotować dressing z oleju, poszatkowanego kopru, soku
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 2 piersi z kurczaka, 2 czerwone papryki, 20 dag makaronu (u mnie świderki), 2 duże cebule, 8 ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, tłuszcz do smażenia; marynata do kurczaka: łyżka przyprawy maggi w płynie, łyżka przyprawy do drobiu, łyżka oleju, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka słodkiej papryki; sos: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany 18%, 3 łyżki ziół prowansalskich(...)miodu, 3 łyżki musztardy sarepskiej. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Mieszamy składniki marynaty. Mięso marynujemy w marynacie min. 2 godziny. Mięso podsmażamy na patelni na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Makaron gotujemy al. Dente. Cebulę kroimy w piórka, ogórki kroimy w półplasterki a paprykę w paski. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Wszystkie
Pobite gary Barbaryłyżki konfitury z żurawiny (ok. 100 g, niskosłodzonej lub bez cukru) 400 g makaronu tagiatelle 1 średnia cebula pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Na dużą, głęboką patelnię wlać łyżkę oleju, wsypać posiekaną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i smażyć aż delikatnie się zrumieni (niezbyt długo(...)stało się suche). Na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, poczekać aż zacznie wrzeć. Obydwa gatunki sera pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce, dodać do kurczaka i gotować cały czas mieszając, do czasu aż ser się rozpuści. Na końcu do sosu wrzucić żurawinę, doprawić do smaku pieprzem i gałką (ewentualnie dosolić, choć raczej nie będzie to konieczne
Obiad za dychęOliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Makaron spaghetti dla 4 osób Nastawiamy duży garnek z wodą oraz doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy makaron. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach, podobnie robimy z korzeniem pietruszki. Selera(...)groszek oraz oregano z chili. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Jeśli powstało nam zbyt mało sosu to dodajemy nieco przecieru pomidorowego rozpuszczonego w wodzie. Makaron odcedzamy i umieszczamy ponownie w garnku. Dorzucamy przyrządzany sos i mieszamy całość. Podajemy na ciepło posypane serem. Smacznego
Kolizje Smakówczosnek sól, pieprz 1 łyżka oleju Makaron gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli i oleju (by się nie kleił) około 6 minut. Następnie ugotowany makaron studzimy. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone pomidory bez skórki i wszystko dusimy około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz oraz oregano , czosnek. Makaron przekrawamy na pół (muszą wyjść kwadraty). Dwoma
Bon Appetit MałgorzatyZakrywam miskę pokrywką i zostawiamy aż makaron napęcznieje. Warzywa myjemy, kukurydzę odcedzamy. Obieramy ogórek i wydrążamy paprykę. Szynkę oraz warzywa kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i podsmażamy szynkę. Wszystko dodajemy do makaronu, razem z olejem, który został po smażeniu. Dodajemy ok. 2-3 łyżek majonezu i doprawiamy. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościmnie bezglutenowy, kukurydziany ** może być też mozzarella Spaghetti gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zazwyczaj trwa to ok. 8 minut. W międzyczasie, gdy makaron będzie się gotować, przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło z niewielką ilością oleju, wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę przesmażamy. Wrzucamy kostki mrożonego szpinaku i podlewamy całość niewielką ilością wody. Zagotowujemy, solimy(...)rukola Potem wkruszamy biały serek, skrapiamy całość niewielką ilością soku z cytryny i posypujemy oregano. Opcjonalnie można dodać trochę mleka lub jogurtu. Na koniec odstawiamy z ognia nasz sos. Makaron odcedzamy i podajemy ze szpinakiem. Podajemy np. z pomidorkami i świeżą rukolą. Smacznego! 🌟 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Ellieokoło 300 g makaronu penne od #Lubella kilkanaście suszonych pomidorów w oleju z ziołami około 150 g pistacji bez soli świeża rukola sól pieprz 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na głęboką patelnię wlewamy około 2 łyżki oleju z ziołami w którym są suszone pomidory. Rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojony w paseczki boczek, podsmażamy, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory
kruche babeczkimięsem i warzywami, ale za to z jogurtem naturalnym, więc nie takie ciężkie;D (zawsze to jakieś wytłumaczenie;) Składniki (na 4 porcje): 480 g piersi kurczaka 400 g makaronu spaghetti 1 cukinia 1 pomidor 1 średnia cebula 155 g pieczarek 2 suszone pomidory 4 łyżki jogurtu naturalnego, ja użyłam gęstego typu greckiego, Bakomy 3 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz(...)będą miękkie dodaj usmażone mięso, wymieszaj delikatnie. Przed końcem dodaj jogurt, parmezan i drobno posiekany koperek. W razie potrzeby dodaj 1/3 szklanki wody. 4. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, połącz z sosem na patelni, wymieszaj, posyp posiekaną sałatą, nakładaj;) Smacznego
Zasmakuj Kuchniniej przekona? SKŁADNIKI 1 pęczek zielonej pietruszki 3 łyżki ziaren słonecznika 6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju) sól, pieprz dodatkowo: makaron starty parmezan Natkę pietruszki siekamy, łodygi odrzucamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni i studzimy. Wszystkie składniki miksujemy razem na jednolitą masę. Gotowe pesto mieszamy z makaronem i posypujemy parmezanem
Czary - gary w kuchniłyżki 1 ząbek czosnku SPOSÓB WYKONANIA : Makaron razowy gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, na oliwie smażymy jajko, po zdjęciu z patelni jajka dodajemy na oliwę posiekany czosnek, chwilkę podsmażymy, dodajemy nasz ugotowany makaron, całość mieszamy, aby makaron połączył się smakiem czosnku. Do tak przygotowanego makaronu dodajemy obrane i pocięte na kawałki avocado, nakładamy jajko sadzone, całość posypujemy
Basia w kuchnizrobić: Makaron ugotować al`dente. Szpinak opłukać, osuszyć, zmiksować z obranym ze skóry awokado, czosnkiem, 1 łyżką startego parmezanu i oliwą. Mus przełożyć na patelnię, podgrzać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dodać makaron i wszystko delikatnie wymieszać. Podawać z pokrojonymi pomidorkami i startym parmezanem
Kuchnia w opałachczerwonej - 2 łyżki masła - 4 łyżki sosu z tamaryndowca - 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia - świeży kolorowy pieprz - sól morska - bazylia do przybrania WYKONANE: - makaron Lubella ugotuj według instrukcji na opakowaniu - przygotuj dwie patelnie - obierz szparagi, pokrój w kosteczkę, zachowaj kilka dłuższych główek do dekoracji - paprykę pokrój w kosteczkę - czosnek posiekaj - pierś z kurczaka podziel na 6 równych filetów(...)rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż Kurczaka po 2 minuty z każdej strony, posól, dodaj sos z tamaryndowca. - na patelni rozpuść masło, podsmaż paprykę, przeciśnięty czosnek i szparagi, czas smażenia około 5-6 minut maksymalnie, warzywa mają być jędrne i chrupkie - wyłóż makaron na talerz, wzdłuż ładnie wyeksponuj salsę z warzyw, fileciki z kurczak ułóż po bokach, a na nich największe
SMYKWKUCHNItypu wstążki olej do smażenia Przygotowanie: makaron prażony: Suchy (nie ugotowany) makaron smażymy na głęboki tłuszczu. Kiedy wyrośnie jak prażynki wyjmujemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Makaron można również przygotować tradycyjnie, gotując w wodzie według czasu podanego na opakowaniu. Na oleju smażymy posiekaną w pióra cebulę oraz starty na drobnej tarce imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodajmy(...)małe kolby kukurydzy i wodę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz cukrem. Mąkę z tapioki rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, wlewamy na patelnię i mieszamy aby zagęścić danie. z makaronem prażonym
Bon appetit mon amie