sparzonego pora, i dodajemy do kurczaka razem z serem. Czekamy aż ser się rozpuści, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotowe. Odcedzony makaron penne zostawiamy w garnku, i do niego dodajemy zawartość patelni. Dokładnie mieszamy wszystko w garnku. We Włoszech właśnie tak podaje się makaron - dokładnie wymieszany z sosem, i jestem tego zwolenniczką :) *Kilkukrotnie próbowałam użyć innego
Pora na porałyżki soku z cytryny, dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente i odcedzamy. Na patelni podgrzewamy chipsy z salami z rozkruszonymi papryczkami chili. Gorący makaron mieszamy z pesto. Na talerzu układamy makaron, dodajemy chipsy z salami, ziarna kapary i marynowaną papryczkę. Całość doprawiamy pieprzem i ozdabiamy świeżym oregano
Moniki Smakołykiduże (może ktoś mi poda dokładne nazwy, ponieważ nie czuję się specjalistą w dziedzinie rodzajów krewetek) po 4 sztuki 4 małże bazylia oregano zielona pietruszka Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelnię wrzucić obrane i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Podsmażyć na oliwie. Wrzucić mniejsze krewetki i zalać winem. Dorzucić dokładnie oczyszczone mule. Dusić około minuty. W tym czasie(...)krewetki do małych i zalać pomidorami. Dokładnie wymieszać. Dodać po szczypcie ziół tak, aby nie zdominowały dania. Część czasu sos gotował się bez przykrywki, ale później na chwilę przykryłam patelnię, aby owoce morza doszły. Ciężko jest mi określić czas przygotowywania sosu, ponieważ robiłam to bardzo intuicyjnie. Patrzyłam kiedy małże się otwierają, a krewetki nabierają koloru. Cały czas próbowałam jaki jest
Karola gotujetarce parmezan a do tego oczywiście włoskie wino - może być nawet... bezalkoholowe :) Sos mięsny do makaronu - przygotowanie Na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili, aż woda odparuje, a wołowina zacznie przybierać brązowy kolor. Na drugiej patelni, na pozostałym oleju, stale mieszając podsmażam przez minutę posiekany czosnek i imbir. Kiedy zaczną wydzielać aromat dodaję(...)wody, jeśli zbyt rzadki odparowuję nadmiar płynu. Przed podaniem posypuję parmezanem i łyżką świeżo posiekanej kolendry *** Jeżeli wołowina jest bardzo tłusta, to mięso smażę na suchej patelni bez dodatku oleju. Sos mięsny do makaronu
Cztery Fajerypapryka zielona – ale poszłam na łatwiznę, stąd mrożone chińskie warzywa) 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 4 łyżki prażonej cebuli 2 łyżki białego sezamu 1 opakowanie makaronu ryżowego olej sezamowy sól pieprz Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim fileta pokrojonego w kostkę. Dodajemy mieszankę chińskich warzyw mieszamy. Dodajemy cebulę i sezam a także sos sojowy. Mieszamy. Makaron ryżowy
MojaQchnia.plkoktajlowe – 5 szt * czerwona pasta curry – 1 łyżka * filet z kurczaka – 100 g * olej kokosowy- 1 łyżka * cebula, czosnek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewmyolej kokosowy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażamy. Dodajemy pastę curry i pokrojonego kurczaka – wszystko razem smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory koktajlowe i ugotowany makaron
Ostra na Słodkokoktajlowe – 5 szt * czerwona pasta curry – 1 łyżka * filet z kurczaka – 100 g * olej kokosowy- 1 łyżka * cebula, czosnek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewmyolej kokosowy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażamy. Dodajemy pastę curry i pokrojonego kurczaka – wszystko razem smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory koktajlowe i ugotowany makaron
Ostra na SłodkoPRZYGOTOWANIE : Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na patelni podpiec na oleju pokrojoną cebule i czosnek, następnie wlać pomidory i chwile gotować aż sos się zredukuje, doprawić do smaku. Małże dokładnie umyć pod bieżącą wodą. do sosu dodać małże i wlać wino. Chwilkę przykryć patelnię pokrywką, jak tylko małże zaczną się otwierać, dusić około 8-10 minut lecz
Kulinarne Fantazje Marioliindyk przyrządzimy na aromatycznej zalewie olejowej z suszonych pomidorów!. Będzie aromatycznie, szybko i niecodziennie. Szykujcie patelnie i grzejcie piekarnik! Dla 2 osób Czas przygotowania: 25-30minut Składniki: 250g-300g mięsa z uda indyczego (bez kości) Suszone pomidory w zalewie z oleju słonecznikowego 200g Makaron świderki z pszenicy durum 1 bakłażan 4 łyżki śmietany 36% Pieprz biały Sól himalajska Czosnek(...)Indyk potrzebuje więcej czasu od kurczaka by zmięknąć). 4/ W garnku z wodą z odrobiną oleju gotujemy makaron przez 9 minut a następnie odcedzamy. 5/ Gdy indyk już jest miękki przekładamy go wraz z pomidorami na rondel dodając tylko trochę tłuszczu z patelni (reszty tłuszczu się pozbywamy). 6/ Podgrzewamy rondel a następnie dodajemy śmietankę, sól i upieczonego bakłażana. Energicznie mieszamy
Kuchnia PROzdrowotnaząbek czosnku ( jak mały to 2 ) 150 g. sera typu feta 2 jajka 1 mała śmietanka 18% (250 ml) sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni roztopić nie wielką ilość masła, dodać zamrożony szpinak. Co jakiś czas mieszać, aż szpinak się rozmrozi. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokruszoną fetę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać(...)jajka i wlać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem, rozmieszać widelcem tak żeby jajka połączyły się ze śmietaną. Wlać do szpinaku i jeszcze chwilę smażyć cały czas mieszając. Ugotowany makaron wyłożyć na talerze, na makaron wyłożyć szpinak
Agusiowe smakołykikrewetki, omułki, kalmary) garść czarnych oliwek sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie 500g makaronu natka pietruszki do posypania PRZYGOTOWANIE: W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Gotujemy makaron al dente. Odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek i cebule drobno siekamy i szklimy na oliwie. Podlewamy passata pomidorową i gotujemy na małym ogniu aż zredukuje się do pożądanej konsystencji(...)pól oliwki i kontynuujemy gotowanie prze około 6-7 minut. W razie konieczności podlewamy nieco wodą. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odcedzony makaron dodajemy do sosu i razem mieszamy. Serwujemy posypany śwież natką pietruszki
Pyry na Gazdrobną kosteczkę 500 g brązowych pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 3 ząbki czosnku 125 ml roślinnej śmietanki (sojowej/ryżowej/migdałowej) sól, pieprz pęczek natki pietruszki/koperku/kolendry, posiekany makaron lub kasza do podania Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż 1-2 minuty, aż się zeszkli, a następnie dodaj pieczarki i duś kolejne kilka minut do momentu, aż grzyby zmiękną(...)minutę i wlej śmietankę. Zamieszaj i podgotuj sos tak, aby nieco się zredukował i zgęstniał. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dorzuć połowę posiekanej zieleniny. Sos podawaj z makaronem lub kaszą udekorowany pozostałą częścią zieleniny. 2-3 porcje
Roślinna - blog wegańskisera 2 szczypty suszonej bazylii sól i czarny mielony pieprz do smaku *użyłam takich produktów jak w przepisie na kurczaka w paprykowo-pomidorowym sosie Przygotowanie: Makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy przez chwilę na oleju rzepakowy pokrojoną cebulę. Zmniejszamy gaz. Dodajemy ugotowany gorący makaron (u mnie 1 i 1/2 sitka), 3 łyżki łagodnego ajvaru
Słodkie okruszkiszpinaku 2 dymki 2 łyżki tapenady, tutaj przepis 195 g tuńczyka w oleju, puszka 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj tapenadę i pokrojoną w piórka dymkę. Smaż przez minutę, po czym dodaj makaron ze szpinakiem. Dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż aż szpinak lekko zwiędnie. Odcedź
codojedzeniałyżkach oleju, często mieszając, a polędwice z łososie kroimy na cienkie plasterki. Groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 min. Makaron dodajemy do kiełków, mieszamy, dopraw solą i pieprzem. Patelnię ściągamy z ognia, dodajemy groszek i łososia, delikatnie mieszamy. Polędwica pod wpływem gorącego makaronu zmieni swój kolor. Makaron z kiełkami, łososiem i groszkiem podajemy z rukolą
Moniki Smakołyki