wodą zostawiam do osączenia. Obraną cebulę oraz wydrążoną paprykę kroję w grubszą kostkę, tak samo wędlinę, cukinię w pół plasterki, przesmażam wszystko na rozgrzanej oliwie na patelni około 10 minut, dodaję do makaronu, wlewam śmietankę, doprawiam solą i pieprzem do smaku, dodaję połowę startego oscypka, mieszam, rozkładam do dwóch foremek aluminiowych do zapiekanek, posypuję resztą startego sera. Zapiekam
Wanilia i Kardamonmakaron - użyłam spaghetti 1 łyżka posiekanych listów świeżej bazylii ok. 1 szklanki świeżych truskawek 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka esencji waniliowej Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć do niej pokrojone w niezbyt małe cząstki truskawki. Przesmażyć krótko na średnim ogniu.. Dodać bazylię i esencję waniliową, na końcu miód. Wszystko razem
Codzienna kuchnia niecodziennaminuty i przelewam zimną) - wstawiam makaron do wrzącej osolonej wody i gotuję ok 3 minuty (jeżeli używasz suszonego postępuj wedle instrukcji podanej na opakowaniu, makaron powinien być al dente ) - rozgrzewam oliwę na patelni z gałązką rozmarynu po czym dorzucam pocięte szparagi wraz z groszkiem i obsmażam ok 2-3 minuty (aż szparagi zmiękną ale będą jeszcze chrupiące), lekko solę - dorzucam(...)ugotowany makaron oraz główki szparagów mieszam, aby wszystko przeszło aromatem , dodaję soku z cytryny (ok 1 łyżeczkę)oraz otartą wcześniej sparzoną skórkę z cytryny - pieprzę świeżo zmielonym pieprzem , wymieszam na patelni - podaję na talerzu z posypanym parmezanem (można wykorzystać inny twardy dojrzewający ser) - danie to przyrządza się bardzo szybko i świetnie smakuję, warto wykorzystać okres gdzie mamy świeże
Basia w kuchniwięcej. Jak już wszystko chwilkę się poddusiło dodałam serek śmietankowy a na koniec śmietanę. Gdy sos już był gotowy przyprawiłam solą i pieprzem. Akurat ugotował się makaron i po odcedzeniu wyłożyłam na patelnię ze szpinakiem i przemieszałam. Jeszcze gorące wyłożyłam na talerze. Z czosnkiem nie przesadziłam, z solą również. Super :D Zdarza mi się szpinak przedobrzyć właśnie tymi dodatkami
Pieprzyć z Fantazjąobiad - makaron w delikatnym sosie śmietanowym z podsmażonym kurczakiem i ugotowanym al dente brokułem. Składniki możemy przygotować sobie wcześniej, potem tylko wrzucić na patelnię i obiad gotowy. Nie zajmie nam to dłużej niż gotowanie samego makaronu. Zapewniam, że posmakuje każdemu, nawet niejadkowi! 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 200 ml. śmietanki 30% brokuł makaron (np. świderki) pieprz sól (adsbygoogle(...)pieprzem i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Do cebuli dorzucić zamarynowanego kurczaka i smażyć, aż mięso będzie białe. Następnie całość zalać śmietanką i gotować, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Brokuła podzielić na małe różyczki i również ugotować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekukurydzy z puszki, odcedzonej sól i pieprz do smaku Składniki na resztę lazanii: 100 g makaronu lasagne (w wersji bez gotowania), połamanego na 3 części 2 szklanki startego ulubionego sera (mozzarelli, cheddara lub innego) posiekana świeża kolendra, do podania Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż mięso i smaż przez 3 minuty, do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę(...)saszetki lasagne wymieszanej z wodą, passatę, fasolę i kukurydzę. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotuj całość przez 10-15 minut, aż makaron zmięknie. Dopraw danie solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne. Zdejmij patelnię z ognia, posyp serem odstaw (najlepiej pod przykryciem ) na 2 minuty, do jego rozpuszczenia lub jeżeli masz patelnie dostosowaną do zapiekania w piekarniku, włóż
karmelowysól pieprz sok z 1/2 cytryny lub limonki do podania: parmezan i świeża bazylia Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić? Łososia umyj, osusz. Natrzyj przyprawami - solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na kilkanaście minut, po czym podsmaż przez kilka minut na patelni (skórą do dołu) lub ugotuj na parze (w garnku do gotowania na parze, zajmie(...)minut) Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku i odcedź. Pieczarki obmyj i poszatkuj na niewielkie kawałki, przełóż na patelnię, podlej niewielką ilością wody i przez chwilę trzymaj na ogniu, by zmięły, a woda odparowała. Dodaj ugotowany makaron, poszatkowane kawałki suszonych pomidorów oraz porwanego na kawałki łososia. Dopraw do smaku solą i pieprzem, zalej śmietanką i gotuj do momentu
Moje Qulinariacukinia 1 łyżka masła 1/2 dużej cebuli (lub 1 mała cebula) 3 łyżeczki pasty pindżur (psta z papryki, pomidorów, bakłażana) starty parmezan sól świeżo zmielony pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelnię wrzucamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę, pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy. Gdy kurczak jest już biały dodajemy pokrojoną w plastry – ćwiartki cukinię, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
MojaQchnia.plbazylia świeża - 300 g młodego bobu obgotowanego - 3 ząbki czosnku - 1 chlust białego wina - oliwa z oliwek z chili - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz Makaron gotujemy all dente. Rozgrzewamy dużą patelnię lub woka, wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obgotowany bób, podsmażamy około 6 minut. Podlewamy winem, dodajemy miętę i pokrojoną na "spaghetti
SMYKWKUCHNIszybkie danie z soczystym kurczakiem i chrupiącymi warzywami. Idealny pomysł na błyskawiczny i nieskomplikowany obiad. Makaron z Kurczakiem i Warzywami - Składniki: 400 g makaronu 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnie 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki mleka przyprawy: bazylia, czosnek, lubczyk, oregano, tymianek, sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka olej Makaron(...)drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy. Na patelnie wrzucamy warzywa i pod przykryciem dusimy ok. 10-15 minut. W międzyczasie w osobnym garnku smażymy kurczaka (ok. 4-5 minut w niewielkiej ilości oleju). Następnie do warzyw dodajemy mięso i wszystko razem dusimy przez ok. 2 minuty. Na ugotowany al dente makaron wykładamy warzywa z kurczakiem. Moje posty
Słodka Stronaczosnek granulowany, pieprz czarny, kebab-gyros Sposób przygotowania: Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę, solimy pod koniec gotowania. W oddzielnym garnku do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron - gotujemy ok, 6-8 minut. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy szpinak. Podsmażamy go, aż się skurczy. Następnie dodajemy soczewicę i ugotowany makaron. Całość przyprawiamy. Smażymy jeszcze kilka minut. Po przygotowaniu danie polewamy olejem
Truskawkowa Fiestapatelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek. Dodać brokuły. Poddusić chwilę razem by przeszły aromatem. Przygotować sos: Wymieszać śmietanę, ser, jajko, mleko, czosnek z patelni. Przyprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, przykryć brokułami. Całość zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st. przez około 30 minut. Smacznego
Zielona Kuchniamniejsze różyczki i gotujemy w wodzie razem z makaronem. Dorsza doprawiamy do smaku – sumak i sól sprawdzają się bardzo dobrze. Dorsza smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Dzielimy na mniejsze kawałki. Makaron z brokułami odcedzamy. Dodajemy do dorsza. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i polane olejem lnianym. Tadam! Smacznego
Kucharzycasumieniem mogę polecić Wam to danie, mój P., który brukselki wręcz nie znosił i z odrazą zerkał na patelnie, kiedy po raz pierwszy ją przyrządzałam, tak teraz zjada wszystko- i to z dokładką! :))) porcja dla 3-4 osób: * brukselka- 400 g * makaron- 150 g * pierś z indyka- (+ dowolne przyprawy)- 1 szt. * pomidorki koktajlowe- 100 g * pestki dyni i sezam- garść(...)oraz pół szklanki mleka i od ponownego zagotowania odliczyć 5- 7 minut. W międzyczasie umytą, pokrojoną i przyprawioną pierś z indyka usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować makaron, odcedzić i dodać do mięsa na patelni. Dodać ugotowaną brukselkę, przekrojowe na pół pomidorki koktajlowe i całość przesmażyć, do momentu wymieszania się wszystkich składników. Doprawić solą, pieprzem, posypać pestkami dyni i sezamem. Podawać
Kraina Miodem Płynąca