Rada: Jeśli chili przeciśniemy przez praskę, to pozbędziemy się skórki, a ostry smak rozłoży się równomiernie w serku. Serek można podgrzać kilka sek. na patelni i dopiero wtedy połączyć z makaronem. Smacznego
Moniki Smakołykiutartego parmezanu 2 łyżki natki pietruszki Do podania 300 g makaronu, bucatini lub spaghetti 1 ząbek czosnku 200 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki oliwy Filety z piersi kurczaka natrzyj solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zrumień na rozgrzanym maśle po obu stronach, wyjmij z patelni na talerz i trzymaj w cieple. Oczyść pieczarki i pokrój(...)pieprzem. Na koniec wsyp parmezan i gotuj przez 5 minut. Włóż kawałki kurczaka i gotuj jeszcze przez 5 minut. Posyp pietruszką przed podaniem. Ugotuj makaron al dente i odcedź z wody. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć pomidorki i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Smaż aż pomidorki lekko popękają ale wciąż będą w całości. Dodaj makaron, pietruszkę i wymieszaj. Podaj kurczaka
codojedzeniaspaghetti 1 szt. papryczki chili 1 szt. zielonej papryczki peperoni garść natki pietruszki 5 ząbków czosnku 1/4 szkl. oliwy z oliwek sól parmezan do posypania PRZYGOTOWANIE Makaron ugotować według przepisu. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać drobno posiekany czosnek. Przygotować papryczki i je również drobniutko pokroić, wrzucić na patelnię. Całość chwilkę smażyć – uwaga, by nie przypalić czosnku, będzie gorzki! Dodać
zabawa smakiemśrednia cebula - 2 ząbki czosnku - ziarna sezamu/ słonecznika (u mnie oba) - dwie łyżki sosu sojowego - sól (u mnie czosnkowa), pieprz, bazylia 1. Nasiona prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie spalić. 2. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (ważne, żeby był al'dente). 3. Czosnek i cebulę siekam, podsmażam na oleju z pomidorów. Dodaję do miski z ugotowanym(...)wcześniej makaronem. 4. Kurczaka kroję w niewielką kostkę solę, smażę na tłuszczu, który został po smażeniu cebuli i czosnku, w razie potrzeby dolewam więcej. Ważne jest aby filet równomiernie rozłożyć na patelni, a mieszanie ograniczyć do minimum, tak aby kurczak zamknął się na zewnątrz, a całą swoją soczystość zatrzymał w środku. 5. Pomidory kroję w kostkę 6. Wszystkie składniki
Cook&Lovewraz z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć. Wlać połowę śmietany i podgrzewać, aby sos się zredukował. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtko, mieszamy i wlewamy na patelnie* . Doprawić do smaku.Sos połączyć z makaronem. I przez chwilę podgrzewać. Przed podaniem zetrzeć trochę sera. * Podczas gotowania sosu z żółtkiem nie można go doprowadzić do wrzenia, ponieważ sos może się zwarzyć
Garnkowe fanaberiechwili dodajemy na patelnie kurczaka pokrojonego w kostkę oraz cukinie pokrojoną w pól plastry. Smażymy około 5 minut tak by cały kurczak był usmażony. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z kurczakiem i cukinią z patelni, dodajemy śmietanę i potarty ser. Doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Wszystko przekładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku (180°C) przez około
Przysmaki KarolkiCebula Ząbek czosnku Łyżka oliwy Łyżka śmietany kremówki 30% Łyżeczka mąki pszennej Szczypiorek Przyprawy: łyżeczka mielonego cynamonu, posiekany rozmaryn, liść laurowy, ½ łyżeczki cukru, sól, pieprzDodatkowo: Makaron dla 3 osób ugotowany al dente Na sporej patelni rozgrzewamy olej. Nogi z kaczki oprószamy solą i pieprzem. Kiedy patelnia się nagrzeje obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy na talerz(...)około 2 godzin, mieszając co jakieś pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy kaczkę na talerz i delikatnie oddzielamy od kości. Umieszczamy ponownie na patelni, dodajemy śmietanę i gotujemy kolejne 10 minut. W między czasie gotujemy makaron zostawiając pół szklanki wody z makaronu. Do sosu dodajemy makaron i gotujemy chwilkę. Jeśli sos okażę się zbyt suchy dolewamy wodę z makaronu. Wykładamy
Kolizje Smakówpieprz i sól Przepis 1 Cukinię myjemy i robimy z niej makaron za pomocą nożyka/spiralizera. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy cukinię na 2-3 minuty do posolonego wrzątku, aby zmiękła. Po wyłożeniu na durszlak przelewamy zimną wodą. 2 Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się lekko(...)zrumieni dodajemy czosnek i zalewamy śmietanką. Następnie dodajemy ser i czekamy, aż się rozpuści i sos zgęstnieje. 3 Dodajemy do sosu cukinię i dokładnie mieszamy na patelni, aby pokryła się sosem. 4 Makaron podajemy posypany serem, kaparami i pieprzem. Według mnie boczek jest na tyle słony, że nie należy doprawiać dania solą. Artykuł Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami
Kuchnia BazyliiNastępnie kroimy w kostkę, wrzucamy do bakłażana razem z rodzynkami, dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 min (uzupełniamy płyn wg upodobań przegotowaną wodą). Makaron gotujemy al dente. Osączamy. Orzechy prażymy na suchej patelni. Sos do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Do niego wrzucamy makaron, orzechy, dokładnie łączymy wszystkie składniki. Podajemy z posiekaną bazylią. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchenwodą zostawiam do osączenia. Obraną cebulę oraz wydrążoną paprykę kroję w grubszą kostkę, tak samo wędlinę, cukinię w pół plasterki, przesmażam wszystko na rozgrzanej oliwie na patelni około 10 minut, dodaję do makaronu, wlewam śmietankę, doprawiam solą i pieprzem do smaku, dodaję połowę startego oscypka, mieszam, rozkładam do dwóch foremek aluminiowych do zapiekanek, posypuję resztą startego sera. Zapiekam
Wanilia i Kardamonmakaron - użyłam spaghetti 1 łyżka posiekanych listów świeżej bazylii ok. 1 szklanki świeżych truskawek 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka esencji waniliowej Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć do niej pokrojone w niezbyt małe cząstki truskawki. Przesmażyć krótko na średnim ogniu.. Dodać bazylię i esencję waniliową, na końcu miód. Wszystko razem
Codzienna kuchnia niecodziennaminuty i przelewam zimną) - wstawiam makaron do wrzącej osolonej wody i gotuję ok 3 minuty (jeżeli używasz suszonego postępuj wedle instrukcji podanej na opakowaniu, makaron powinien być al dente ) - rozgrzewam oliwę na patelni z gałązką rozmarynu po czym dorzucam pocięte szparagi wraz z groszkiem i obsmażam ok 2-3 minuty (aż szparagi zmiękną ale będą jeszcze chrupiące), lekko solę - dorzucam(...)ugotowany makaron oraz główki szparagów mieszam, aby wszystko przeszło aromatem , dodaję soku z cytryny (ok 1 łyżeczkę)oraz otartą wcześniej sparzoną skórkę z cytryny - pieprzę świeżo zmielonym pieprzem , wymieszam na patelni - podaję na talerzu z posypanym parmezanem (można wykorzystać inny twardy dojrzewający ser) - danie to przyrządza się bardzo szybko i świetnie smakuję, warto wykorzystać okres gdzie mamy świeże
Basia w kuchniwięcej. Jak już wszystko chwilkę się poddusiło dodałam serek śmietankowy a na koniec śmietanę. Gdy sos już był gotowy przyprawiłam solą i pieprzem. Akurat ugotował się makaron i po odcedzeniu wyłożyłam na patelnię ze szpinakiem i przemieszałam. Jeszcze gorące wyłożyłam na talerze. Z czosnkiem nie przesadziłam, z solą również. Super :D Zdarza mi się szpinak przedobrzyć właśnie tymi dodatkami
Pieprzyć z Fantazjąobiad - makaron w delikatnym sosie śmietanowym z podsmażonym kurczakiem i ugotowanym al dente brokułem. Składniki możemy przygotować sobie wcześniej, potem tylko wrzucić na patelnię i obiad gotowy. Nie zajmie nam to dłużej niż gotowanie samego makaronu. Zapewniam, że posmakuje każdemu, nawet niejadkowi! 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 200 ml. śmietanki 30% brokuł makaron (np. świderki) pieprz sól (adsbygoogle(...)pieprzem i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Do cebuli dorzucić zamarynowanego kurczaka i smażyć, aż mięso będzie białe. Następnie całość zalać śmietanką i gotować, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Brokuła podzielić na małe różyczki i również ugotować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekukurydzy z puszki, odcedzonej sól i pieprz do smaku Składniki na resztę lazanii: 100 g makaronu lasagne (w wersji bez gotowania), połamanego na 3 części 2 szklanki startego ulubionego sera (mozzarelli, cheddara lub innego) posiekana świeża kolendra, do podania Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż mięso i smaż przez 3 minuty, do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę(...)saszetki lasagne wymieszanej z wodą, passatę, fasolę i kukurydzę. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i gotuj całość przez 10-15 minut, aż makaron zmięknie. Dopraw danie solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne. Zdejmij patelnię z ognia, posyp serem odstaw (najlepiej pod przykryciem ) na 2 minuty, do jego rozpuszczenia lub jeżeli masz patelnie dostosowaną do zapiekania w piekarniku, włóż
karmelowy