sól pieprz sok z 1/2 cytryny lub limonki do podania: parmezan i świeża bazylia Makaron z łososiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić? Łososia umyj, osusz. Natrzyj przyprawami - solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na kilkanaście minut, po czym podsmaż przez kilka minut na patelni (skórą do dołu) lub ugotuj na parze (w garnku do gotowania na parze, zajmie(...)minut) Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku i odcedź. Pieczarki obmyj i poszatkuj na niewielkie kawałki, przełóż na patelnię, podlej niewielką ilością wody i przez chwilę trzymaj na ogniu, by zmięły, a woda odparowała. Dodaj ugotowany makaron, poszatkowane kawałki suszonych pomidorów oraz porwanego na kawałki łososia. Dopraw do smaku solą i pieprzem, zalej śmietanką i gotuj do momentu
Moje Qulinariacukinia 1 łyżka masła 1/2 dużej cebuli (lub 1 mała cebula) 3 łyżeczki pasty pindżur (psta z papryki, pomidorów, bakłażana) starty parmezan sól świeżo zmielony pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na patelnię wrzucamy masło, dodajemy posiekaną cebulkę, pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy. Gdy kurczak jest już biały dodajemy pokrojoną w plastry – ćwiartki cukinię, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
MojaQchnia.plbazylia świeża - 300 g młodego bobu obgotowanego - 3 ząbki czosnku - 1 chlust białego wina - oliwa z oliwek z chili - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz Makaron gotujemy all dente. Rozgrzewamy dużą patelnię lub woka, wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obgotowany bób, podsmażamy około 6 minut. Podlewamy winem, dodajemy miętę i pokrojoną na "spaghetti
SMYKWKUCHNIszybkie danie z soczystym kurczakiem i chrupiącymi warzywami. Idealny pomysł na błyskawiczny i nieskomplikowany obiad. Makaron z Kurczakiem i Warzywami - Składniki: 400 g makaronu 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnie 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki mleka przyprawy: bazylia, czosnek, lubczyk, oregano, tymianek, sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka olej Makaron(...)drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy. Na patelnie wrzucamy warzywa i pod przykryciem dusimy ok. 10-15 minut. W międzyczasie w osobnym garnku smażymy kurczaka (ok. 4-5 minut w niewielkiej ilości oleju). Następnie do warzyw dodajemy mięso i wszystko razem dusimy przez ok. 2 minuty. Na ugotowany al dente makaron wykładamy warzywa z kurczakiem. Moje posty
Słodka Stronaczosnek granulowany, pieprz czarny, kebab-gyros Sposób przygotowania: Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę, solimy pod koniec gotowania. W oddzielnym garnku do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron - gotujemy ok, 6-8 minut. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy szpinak. Podsmażamy go, aż się skurczy. Następnie dodajemy soczewicę i ugotowany makaron. Całość przyprawiamy. Smażymy jeszcze kilka minut. Po przygotowaniu danie polewamy olejem
Truskawkowa Fiestapatelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek. Dodać brokuły. Poddusić chwilę razem by przeszły aromatem. Przygotować sos: Wymieszać śmietanę, ser, jajko, mleko, czosnek z patelni. Przyprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, przykryć brokułami. Całość zalać sosem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st. przez około 30 minut. Smacznego
Zielona Kuchniamniejsze różyczki i gotujemy w wodzie razem z makaronem. Dorsza doprawiamy do smaku – sumak i sól sprawdzają się bardzo dobrze. Dorsza smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Dzielimy na mniejsze kawałki. Makaron z brokułami odcedzamy. Dodajemy do dorsza. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i polane olejem lnianym. Tadam! Smacznego
Kucharzycasumieniem mogę polecić Wam to danie, mój P., który brukselki wręcz nie znosił i z odrazą zerkał na patelnie, kiedy po raz pierwszy ją przyrządzałam, tak teraz zjada wszystko- i to z dokładką! :))) porcja dla 3-4 osób: * brukselka- 400 g * makaron- 150 g * pierś z indyka- (+ dowolne przyprawy)- 1 szt. * pomidorki koktajlowe- 100 g * pestki dyni i sezam- garść(...)oraz pół szklanki mleka i od ponownego zagotowania odliczyć 5- 7 minut. W międzyczasie umytą, pokrojoną i przyprawioną pierś z indyka usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować makaron, odcedzić i dodać do mięsa na patelni. Dodać ugotowaną brukselkę, przekrojowe na pół pomidorki koktajlowe i całość przesmażyć, do momentu wymieszania się wszystkich składników. Doprawić solą, pieprzem, posypać pestkami dyni i sezamem. Podawać
Kraina Miodem Płynącagotowania 10 min Czas całkowity 15 min Ilość porcji: 2 Składniki 250g makaronu ryżowego 2 papryki 1 cukinia duża marchewka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki sosu sojowego sól do smaku Wykonanie Paprykę, cukinię kroimy w kostkę. Marchewkę w paseczki. Rozgrzewamy patelnię z olejem(...)kokosowym i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy 5-10 minut i dodajemy zioła, sos sojowy i jeszcze chwilę podsmażamy. Warzywa powinny być chrupkie. W międzyczasie przygotowujemy makaron i na koniec dodajemy do warzyw na patelni i mieszamy. Solimy do smaku
Apetyt na Zielonenastępnie dodać spaghetti z cukinii i smażyć 2-3 minuty. W międzyczasie ugotować makaron (al dente!). Ugotowany odcedzić, zostawiając 1/3 szklanki wody, przełożyć na patelnię z cukinią i szynką. Wlać wodę pozostałą z ugotowania makaronu oraz kremówkę, doprawić solą oraz pieprzem i podgotować, aż sos zgęstnieje. Gotową potrawę posypać ziarnami i serem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapodzielić na kilka części. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Czosnek obrać. Warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, piec ok. 25 minut w 220 stopniach. Makaron ugotować mocno al dente. Warzywa ostudzić, zblendować. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić przecier pomidorowy, dodać zblendowane warzywa. Przyprawić, dodać makaron. Dokładnie wymieszać, podawać*. *Ja połączyłam z rukolą, suszonymi pomidorami, oliwkami i prażonym słonecznikiem
Corner With Recipesmasła orzechowego z kawałkami orzechów (typ crunchy) 150 ml mleczka kokosowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego (następnym razem dałabym mniej, ok. 0,5 łyżki) Przygotowanie Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek oraz dymkę. Smażyć ok. 1 min. Makaron odcedzić i dodać razem z fasolką do woka. Smażyć ok. 5 minut. Dodać pomidorki
coolinarnastrefa.blogspot.comdołu. Podgrzewamy i smażymy pierś ok. 8-10 minut od strony skóry i ok. 6-7 minut od strony mięsa. Smażąc dociskamy kaczkę do patelni. Gdy kaczka się smaży, w osolonym wrzątku gotujemy makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dymkę siekamy na plasterki (białe i zielone części i przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą sos ostrygowy, sok grejpfrutowy oraz cukier(...)minuty – w tym czasie na tej samej patelni smażymy dymkę, ciągle mieszamy łopatką, aby zebrała z patelni wszystkie resztki po smażeniu kaczki. Po 1-2 minutach dodajemy przygotowany sos. Podsmażamy, aż zacznie wrzeć, ciągle mieszając i dodajemy makaron. Mieszamy, aby oblepił się sosem. Zdejmujemy z ognia. Kaczkę kroimy na plastry – podajemy wraz z makaronem. Post Smażona pierś
Poezja smakumasła klarowanego 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Makaron ugotować i odcedzić na sicie. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojonego w półplasterki pora i lekko go zeszklić. Cukinię bez obierania pokroić w kostkę(...)podsmażyć około 5-6 minut na patelni wraz z porem. Całość oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć z palnika. Dodać szpinak i wymieszać.Całość wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomidory z puszki wraz z sokiem i jogurtem zblendować na gładko. Doprawić majerankiem, oregano, solą, pieprzem, słodką papryką i bazylią. Wymieszać i zalać makaron. Piec w piekarniku
O kuchni z uczuciem