osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut. Między czasie oczyszczamy, myjemy i kroimy w kostkę paprykę. Odsączamy i kroimy w kostkę tofu. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy tofu, paprykę i makaron. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Na gotowe danie polewamy olej lniany. Smacznego
Truskawkowa FiestaDuda 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 300 g jogurtu greckiego 100 g parmezanu sól, pieprz 300 g makaronu penne Makaron gotujemy osobno w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej. Frankfurterki kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy do momentu, aż zaczną lekko się rumienić. Teraz dodajemy do nich przeciśnięte(...)ząbki czosnku oraz paprykę. Podsmażamy jeszcze minutę, często mieszając. Patelnię pozostawiamy na malutkim ogniu, dodajemy jogurt oraz ser i mieszamy do momentu aż ser się nie roztopi. Doprawiamy solą i pieprzem. Gorący makaron mieszamy z przygotowanym sosem. Podajemy ze świeżym koperkiem. Wioleta Gargula
MamaOskarkagodzinie! Śniadanie: Omlet chiński (3 jajka roztrzepane z 1 łyżką sosu sojowego) i sałatka rozmaitości (sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka, dymka). Lunch: Makaron z brokułem - makaron i brokuła ugotować al dente, na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać 150g serka Philadelphia, podlać mlekiem dla uzyskania w miarę rzadkiego sosu, dodać makaron i podzielonego na małe
Codzienne Gotowaniesmaku 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny sok z jednej cytryny 4 łyżki startego parmezanu+trochę do podania 50 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni + trochę do podania 300 g makaronu Lubella mikro liście buraka do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Umieść po jednym buraku i ząbku czosnku na 4 kawałkach folii aluminiowej
karmelowykoktajlowych 1 łyżka masła oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz starty żółty ser (parmezan, grana padano lub inny, jaki lubicie) Przygotowanie: Wstawić wodę na makaron (duży garnek, dużo wody). Rozgrzać patelnię, dodać masło. Gdy się rozpuści wrzucić osuszony szpinak. Smażyć krótko – około minuty, może ciut dłużej. Do momentu, gdy szpinak straci swoją objętość. Posolić, popieprzyć. Przełożyć(...)nadmiaru wody. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżeczkę (lub mniej) oliwy. Po chwili wrzucić pokrojone w ćwiartki pomidorki, przyprawić solą i pieprzem. Również smażyć krótko, tak około 30-60 sekund. Chodzi tylko o to, aby nie były surowe, ale nie rozpadły się i utrzymały swój kształt. Przełożyć na sitko ze szpinakiem. Do gotującej, osolonej wody włożyć makaron i gotować wg instrukcji
Moja Delicjażółtego sera 200 g świeżego szpinaku 200 g wędzonego boczku 1 łyżeczka czarnego pieprzu sól do smaku 2 łyżki masła parmezanowe wióry do posypania 250 g makaronu, waga sucha Rozpuść masło na patelni. Dodaj pokrojone grzyby i por. Smaż przez 5 minut i wlej bulion. Następnie dodaj serek philadephia, parmezan i śmietankę. Mieszaj aż sery się rozpuszczą. Następnie dodaj utarty
codojedzeniaprzesadzajcie z sosem) dzięki czemu nabrało charakteru i smaku. Kolejnym nowym produktem który wykorzystałam w tym daniu była fasolka mamut, na którą też polowałam od kiedy zjadłam "warzywa na patelnie" z jej udziałem. Nie, nie kupiłam od razu 3kg, spokojnie! :) Wiem, gdzie się w nią zaopatrywać, wiec nie muszę robić wielkich zapasów :) Dodałam kilka pieczarek, które znalazłam w lodówce. Całość posypałam(...)lodówce. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pieczarki poddusić na patelni. Zamarynowane tofu podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wymieszać makaron, fasolkę, pieczarki i tofu. Orzechy posiekać i posypać nimi danie. Smacznego :) Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie? Wyślij
chili & sugarszparagami Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później(...)patelni. Szparagi smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i mascarpone, przyprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta. Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu aż masa się lekko zetnie, ale nadal
Kulinarne przygody Gatityczerwone wino – 100 ml * bulion warzywny – 500 ml * passata / koncentrat pomidorowy – 4 łyżki * świeża chili * oliwa z oliwek * sól, pieprz * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posikaną drobno cebulę oraz papryczkę chili ( odrobinę ) , przesmażamy. Wrzucamy soczewicę oraz posiekany czosnek, mieszamy, zalewamy czerwonym winem i podgrzewamy ok. 2-3 minuty ( alkohol
Ostra na Słodkorówniutko 2 minuty. Następnie moje ślicznotki przełożyłam do dużej miski do której nalałam lodowatej wody i wrzuciłam sporo kostek lodu aby szparagi się zahartowały. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i 2 łyżki oleju - na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka oproszonego solą i pieprzem. Gdy kurczak nabierze złotego koloru przekładamy go do miseczki a na patelnie
sierotka maRysia w kuchnipomidor ♥ 1/2 filiżanki groszku ♥ mały pęczek szczypiorku ♥ ząbek czosnku ♥ łyżka masła orzechowego ♥ łyżka sosu sojowego ♥ łyżka sezamu ♥ sól, pieprz ♥ olej do smażenia Wykonanie: Ugotowałam makaron oraz groszek. Tofu pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Smażyłam aż tofu lekko się zarumieniło. Dodałam pokrojone pomidory, groszek, masło orzechowe, sos sojowy oraz przyprawy. Smażyłam kilka minut cały
Kasia SarnaSkładniki: 200 g makaronu razowego penne 250 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 jajko 400 g pomidorów krojonych z puszki przyprawa carry, sól, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki mleka Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego, paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, kiedy mięso już nam się zarumieni dodajemy pomidory(...)resztą przypraw. Natkę pietruszki szatkujemy i dodajemy 1/2 pęczka na patelnię. Gdy część wody z pomidorów wyparuje dodajemy mleko i roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy na patelnię, mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Posypujemy resztą natki. Smacznego :) #Ambition
Moje-pitraszeniewedle uznania - sól, sok z limonki Cukinię za pomocą maszynki potnij na makaron, przelej wrzątkiem. Z pozostałych składników zrób pesto albo w moździerzu albo w blenderze. Makaron z cukinii wrzuć na gorącą patelnię dodaj pesto i przemieszaj kilka razy, max 2- 3 minuty. POLĘDWICZKI KARMELIZOWANE: - 4 porcje polędwiczek drobiowych - sól, pieprz - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki miodu Na oliwie podsmaż
SMYKWKUCHNIdość spore nieregularne kawałki - duże grzyby na około 8 części - małe na ćwiartki. Makaron mie zalałem wrzątkiem i pozostawiłem na 4 minuty, następnie odcedziłem na durszlaku i dokładnie przepłukałem zimną wodą z kranu w celu jego zahartowania. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno niewielką ilość oliwy, do której dodałem posiekane w piórka cebulki dymki (bez szczypiorku), pokrojoną drobno papryczkę chili(...)patelnię wlałem również sos sojowy i całość podgrzewałem jeszcze przez około 2 minuty, po czym dodałem wcześniej przygotowany makaron. Po krótkim dalszym podgrzewaniu makarony i jego dokładnym wymieszaniu z pozostałymi składnikami wyłączyłem gaz i odstawiłem patelnię z jej zawartością na bok, dodając już po zakończeniu smażenia do jej zawartości olej sezamowy. Krewetki obrałem z pancerzyków, opłukałem pod bieżącą wodą
Wyprawy kulinarnecukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy ją w kostkę, dodajemy do podsmażanych składników i dalej podsmażamy, aby cukinia lekko zmiękła. 3 W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy, wrzucamy na patelnie, dokładnie mieszamy ze składnikami. 4 Nakładamy na talerze, posypujemy serem oraz pieprzem. Salami jest na tyle słone, że nie doprawiałam dania solą. Artykuł Makaron z salami
Kuchnia Bazyliiprzemyskiej od Ryś Podkarpacki 1/4 zielonej papryki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki pieprz ziołowy do smaku (u mnie 3 większe szczypty) opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Na patelnię wykładamy 2 czubate łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego, dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną paprykę (chrupki akcent dania) i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Całość
Słodkie okruszkizalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy do jej miękkości i odcedzamy. Siekamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle. Boczek kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię, o wysokich rantach, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano, do wytopienia tłuszczu, ewentualnie możemy dodać łyżeczkę smalcu. Następnie wrzucamy kapustę, razem lekko podsmażamy, dodajemy makaron, pieczarki
R'n'G Kitchengotował się makaron - przyprawy: bazylia, sól, pieprz - olej rzepakowy 1. Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy małą ilością soli z bazylią i grilujemy lub opiekamy na suchej patelni do czasu aż ładnie zbrązowieje. 2. Makaron gotujemy wg. przepisu. 3. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, gdy się zarumienią dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, chwilę
Apetyczna babeczkadymki posiekane w 2 cm kawałki 1 średnia marchewka pokrojona w słupki 200g fasoli szparagowej 200g makaronu soba sól i pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Fasolkę gotujemy 5 minut i odcedzamy. Nie więcej, bo będzie jeszcze smażyć się na patelni. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej aż będzie bardzo gorący(...)smażymy kurczaka aż się mocno zrumieni i będzie ugotowany w środku, około 7 minut. Zdejmujemy z patelni i osuszamy z oleju na ręcznikach papierowych. Na patelnię wrzucamy dymkę i marchewkę. Jednocześnie gotujemy makaron soba przez maksymalnie 3 minuty i odcedzamy. Dymkę i marchewkę smażymy 2 minuty. Dorzucamy fasolkę i smażymy minutę. Wlewamy sos, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kurczaka. Mieszamy
W kuchni wieczorem