makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:93/561)

Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto 216

smaku 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny sok z jednej cytryny 4 łyżki startego parmezanu+trochę do podania 50 g orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni + trochę do podania 300 g makaronu Lubella mikro liście buraka do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Umieść po jednym buraku i ząbku czosnku na 4 kawałkach folii aluminiowej

karmelowy
Makaron ze szpinakiem i pomidorkami – Danie w 5 minut 493

koktajlowych 1 łyżka masła oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz starty żółty ser (parmezan, grana padano lub inny, jaki lubicie)   Przygotowanie: Wstawić wodę na makaron (duży garnek, dużo wody). Rozgrzać patelnię, dodać masło. Gdy się rozpuści wrzucić osuszony szpinak. Smażyć krótko – około minuty, może ciut dłużej. Do momentu, gdy szpinak straci swoją objętość. Posolić, popieprzyć. Przełożyć(...)nadmiaru wody. Na rozgrzaną patelnię wlać łyżeczkę (lub mniej) oliwy. Po chwili wrzucić pokrojone w ćwiartki pomidorki, przyprawić solą i pieprzem. Również smażyć krótko, tak około 30-60 sekund. Chodzi tylko o to, aby nie były surowe, ale nie rozpadły się i utrzymały swój kształt. Przełożyć na sitko ze szpinakiem. Do gotującej, osolonej wody włożyć makaron i gotować wg instrukcji

Moja Delicja
Sos do makaronu z porem, grzybami i boczkiem 113

żółtego sera 200 g świeżego szpinaku 200 g wędzonego boczku 1 łyżeczka czarnego pieprzu sól do smaku 2 łyżki masła parmezanowe wióry do posypania 250 g makaronu, waga sucha Rozpuść masło na patelni. Dodaj pokrojone grzyby i por. Smaż przez 5 minut i wlej bulion. Następnie dodaj serek philadephia, parmezan i śmietankę. Mieszaj aż sery się rozpuszczą. Następnie dodaj utarty

codojedzenia
chow mein z tofu, fasolką i orzechami 168

przesadzajcie z sosem) dzięki czemu nabrało charakteru i smaku. Kolejnym nowym produktem który wykorzystałam w tym daniu była fasolka mamut, na którą też polowałam od kiedy zjadłam "warzywa na patelnie" z jej udziałem. Nie, nie kupiłam od razu 3kg, spokojnie! :) Wiem, gdzie się w nią zaopatrywać, wiec nie muszę robić wielkich zapasów :) Dodałam kilka pieczarek, które znalazłam w lodówce. Całość posypałam(...)lodówce. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Pieczarki poddusić na patelni. Zamarynowane tofu podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wymieszać makaron, fasolkę, pieczarki i tofu. Orzechy posiekać i posypać nimi danie. Smacznego :) Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie?  Wyślij

chili & sugar
Tagliatelle ze szparagami 229

szparagami Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później(...)patelni. Szparagi smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. W miseczce mieszamy śmietanę, jajko i mascarpone, przyprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem producenta. Gdy szparagi będą al dente na patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu aż masa się lekko zetnie, ale nadal

Kulinarne przygody Gatity
GULASZ Z SOCZEWICĄ I MAKARONEM – Minestra di lenticchie e pasta 263

czerwone wino – 100 ml * bulion warzywny – 500 ml * passata / koncentrat pomidorowy – 4 łyżki * świeża chili * oliwa z oliwek * sól, pieprz * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posikaną drobno cebulę oraz papryczkę chili ( odrobinę ) , przesmażamy. Wrzucamy soczewicę oraz posiekany czosnek, mieszamy, zalewamy czerwonym winem i podgrzewamy ok. 2-3 minuty ( alkohol

Ostra na Słodko
Penne z zielonymi szparagami i kurczakiem w sosie śmietanowym 200

równiutko 2 minuty. Następnie moje ślicznotki przełożyłam do dużej miski do której nalałam lodowatej wody i wrzuciłam sporo kostek lodu aby szparagi się zahartowały. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i 2 łyżki oleju - na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka oproszonego solą i pieprzem. Gdy kurczak nabierze złotego koloru przekładamy go do miseczki a na patelnie

sierotka maRysia w kuchni
SPAGHETTI Z TOFU 157

pomidor ♥ 1/2 filiżanki groszku ♥ mały pęczek szczypiorku ♥ ząbek czosnku ♥ łyżka masła orzechowego ♥ łyżka sosu sojowego ♥ łyżka sezamu ♥ sól, pieprz ♥ olej do smażenia Wykonanie: Ugotowałam makaron oraz groszek. Tofu pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię wraz z drobno posiekanym czosnkiem. Smażyłam aż tofu lekko się zarumieniło. Dodałam pokrojone pomidory, groszek, masło orzechowe, sos sojowy oraz przyprawy. Smażyłam kilka minut cały

Kasia Sarna
Penne z mięsem mielonym w sosie pomidorowym z carry. 199

Składniki: 200 g makaronu razowego penne 250 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 jajko 400 g pomidorów krojonych z puszki przyprawa carry, sól, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki mleka Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego, paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, kiedy mięso już nam się zarumieni dodajemy pomidory(...)resztą przypraw. Natkę pietruszki szatkujemy i dodajemy 1/2 pęczka na patelnię. Gdy część wody z pomidorów wyparuje dodajemy mleko i roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy na patelnię, mieszamy z sosem i wykładamy na talerze. Posypujemy resztą natki. Smacznego :) #Ambition

Moje-pitraszenie
Polędwiczki z kurczaka na puree z dyni i makaronem z cukinii w pesto. 188

wedle uznania - sól, sok z limonki Cukinię za pomocą maszynki potnij na makaron, przelej wrzątkiem. Z pozostałych składników zrób pesto albo w moździerzu albo w blenderze. Makaron z cukinii wrzuć na gorącą patelnię dodaj pesto i przemieszaj kilka razy, max 2- 3 minuty. POLĘDWICZKI KARMELIZOWANE: - 4 porcje polędwiczek drobiowych - sól, pieprz - 2 łyżki oliwy - 2 łyżki miodu Na oliwie podsmaż

SMYKWKUCHNI
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 329

dość spore nieregularne kawałki - duże grzyby na około 8 części - małe na ćwiartki.  Makaron mie zalałem wrzątkiem i pozostawiłem na 4 minuty, następnie odcedziłem na durszlaku i dokładnie przepłukałem zimną wodą z kranu w celu jego zahartowania. Na głębokiej patelni rozgrzałem mocno niewielką ilość oliwy, do której dodałem posiekane w piórka cebulki dymki (bez szczypiorku), pokrojoną drobno papryczkę chili(...)patelnię wlałem również sos sojowy i całość podgrzewałem jeszcze przez około 2 minuty, po czym dodałem wcześniej przygotowany makaron. Po krótkim dalszym podgrzewaniu makarony i jego dokładnym wymieszaniu z pozostałymi składnikami wyłączyłem gaz i odstawiłem patelnię z jej zawartością na bok, dodając już po zakończeniu smażenia do jej zawartości olej sezamowy. Krewetki obrałem z pancerzyków, opłukałem pod bieżącą wodą

Wyprawy kulinarne
Makaron z salami i cukinią 150

cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy ją w kostkę, dodajemy do podsmażanych składników i dalej podsmażamy, aby cukinia lekko zmiękła. 3 W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy, wrzucamy na patelnie, dokładnie mieszamy ze składnikami. 4 Nakładamy na talerze, posypujemy serem oraz pieprzem. Salami jest na tyle słone, że nie doprawiałam dania solą. Artykuł Makaron z salami

Kuchnia Bazylii
Szybki makaron z czosnkiem niedźwiedzim, zieloną papryką i pietruszką 241

przemyskiej od Ryś Podkarpacki 1/4 zielonej papryki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki pieprz ziołowy do smaku (u mnie 3 większe szczypty) opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Na patelnię wykładamy 2 czubate łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego, dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną paprykę (chrupki akcent dania) i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Całość

Słodkie okruszki
Świderki po Polsku 119

zalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy do jej miękkości i odcedzamy. Siekamy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle. Boczek kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię, o wysokich rantach, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano, do wytopienia tłuszczu, ewentualnie możemy dodać łyżeczkę smalcu. Następnie wrzucamy kapustę, razem lekko podsmażamy, dodajemy makaron, pieczarki

R'n'G Kitchen
Makaron z jarmużem i pieczonym bakłażanem 160

gotował się makaron - przyprawy: bazylia, sól, pieprz - olej rzepakowy 1. Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy małą ilością soli z bazylią i grilujemy lub opiekamy na suchej patelni do czasu aż ładnie zbrązowieje. 2. Makaron gotujemy wg. przepisu. 3. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, gdy się zarumienią dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, chwilę

Apetyczna babeczka