maślaki, kurki, turki) 2 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki 1 cebula 1,5 litra dowolnego bulionu siekana natka selera sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: 1. Grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić w plasterki. 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać posiekaną cebulkę, a następnie pokrojone grzyby. Dusić(...)chwilę dusić. 4. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie dodać suchy makaron i grzyby z warzywami z patelni i nadal gotować 10 minut. 5. Do śmietany dodać chochelkę gorącej zupy, dokładnie wymieszać, po czym dodać mieszankę do zupy. Dodać siekaną natkę selera oraz doprawić solą
Kuchnia domowa Anipapryczki chilli 10 łyżek oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki sól do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Papryczkę i czosnek drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek i papryczki. Wrzucamy makaron i zieloną pietruszkę drobno posiekaną i chwilkę podsmażamy. Całość można posypać parmezanem- my wybrałyśmy wersję mniej kaloryczną. Danie gotowe:) Ponadto do dania możemy dodać
kgwjanczewooliwek Przygotowanie: Na patelni na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cukinię. Po kilku minutach dodaję posiekaną cebulę i czosnek. W garnuszku gotuję al dente makaron, po czym dodaję go do warzyw na patelni, doprawiam, dodaję jajka, szybko mieszam, by nie powstała jajecznica. Podaję od razu. Posypuję natką i świeżo zmielonym pieprzem
Zasmakuj Kuchnisłoiczek pasty warzywnej Pindżur Podravka 1 kieliszek białeo wina 3 ałązki natki pietruszki 250 białyc malzy w muszelkac łyżka oliwy z oliwek Sposób wykonania: Makaron gotujemy aldente. Na rozgrzanej patelni na oliwie szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz podsmażamy przeciśnięty przez prakę czosnek. Dodajemy słoiczek Pasty warzywnej Pindżur oraz kieliszek białego wina. Mrożone małże rozmrozić. Umyć pod bieżącą(...)czasu aż wszystkie się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem. Uchylić pokrywę i trochę ostudzić. Muszle małży, które się nie otworzyły wyrzucić Przygotowany sos podwać z makaronem posypując całość posiekaną natką pietruszki
W kuchennej krainielodówce znalazłam kawałek piersi kurczaka, otwartą puszkę kukurydzy, kiełki, oraz mrożone brokuły - miałam już wszystkie składniki do przyrządzenia pysznego dania! Składniki: makaron sojowy kilka różyczek brokułu pół pojedynczej piersi kurczaka 1/3 puszki kukurydzy konserwowej kiełki na patelnie sos sojowy przyprawy: curry, przyprawa do dań orientalnych(...)pieprz Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy, wraz z brokułami smażymy na wolnym ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu. Przyprawiamy curry i mieszanką przypraw orientalnych. Makaron zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 3 - 5 minut, następnie odcedzamy Na patelnię do kurczaka dodajemy kukurydzę oraz kiełki i dalej smażymy. Gdy warzywa są miękkie, a kurczak usmażony, brokuły kroimy na drobne części. Dodajemy wcześniej
Taste Of My DaySkładniki: 400 g makaronu Penne 1 pierś kurczaka kilka suszonych pomidorów kilka różyczek brokuła 2 cebule pęczek szczypiorku kilka czarnych oliwek 2 większe kubki śmietany starty parmezan i pokruszona feta Przygotowanie: Kurczaka pokroić w nieduże kawałki, podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem ( intensywność koloru zależy od upodobań indywidualnych ). Dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Doprawić solą, pieprzem(...)kurczaka, wymieszać i zalać śmietaną. Zagotować ( jeśli za bardzo zgęstnieje można dolać nieco wody ) Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Kurczakiem w sosie polać makaron lub wymieszać go już na patelni, posypać szczypiorkiem, parmezanem i pokruszoną fetą........... Smacznego
Gaździnka warzyObiad z serii błyskawicznych. W czasie, gdy gotuje się makaron przygotujesz smakowity sos z boczniaków. Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, ale nie proponujnę leśnych grzybów. W zastępstwie boczniaki - dla tych wszystkich, którzy nie zbierają grzybów. Boczniaki z sosem pomidorowym smakują naprawdę znakomicie, a jakie są zdrowe! Składniki na 2 porcje: 400-500 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 cebula(...)poddusić na oleju. Dodać pokrojone w paski grzyby ( ogonki odrzucić) i dusić do odparowania wody. Powinny się zezłocić dodać pomidory, przyprawy i dusić 10-15 minut na patelnię z grzybami dołożyć ugotowany makaron i wymieszać. W razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu. Podawać suto posypane natką pietrusz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Makaron tagliatelle bardzo dobrze komponuje się ze świeżym, zielonym, bazyliowym pesto. Dla wielu danie składające się z makaronu i pesto jest wystarczające. Dla mnie, aby danie było bardziej urozmaicone, dodałam kurczaka i czarne oliwki. Danie expresowe :) W przygotowaniu tego dania nie ma żadnej większej filozofii, jako że pesto zawsze kupuje gotowe. Ale nie ze słoika. W Lidlu można kupić świeże(...)który kupuje przy każdej wizycie w Lidlu. Na patelni wystarczy usmażyć kurczaka, dodać pesto, czarne oliwki i gotowe :) Opcjonalnie można dorzucić suszone pomidory. Polecam tylko wymierzać makaron z pesto jak jeszcze jest na patelni, aby składniki dobrze się połączyły. I gotowe
Mój Smak na Życieśmietany 36% 50 g żółtego sera startego na średnich oczkach Sól i pieprz Makaron spaghetti Nastawiamy wodą na makaron i gotujemy al dente. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i wrzucamy cebulę. Podsmażamy. Boczek kroimy i dorzucamy na patelnie. Smażymy przez jakieś 5 minut. W tym czasie zółtka jaj łączymy ze śmietaną, serem(...)doprawiamy. Kiedy makaron się ugotuje to go odcedzamy ( nie przelewamy zimną wodą!) i dorzucamy na patelnie. Całość chwilkę smażymy i dorzucamy naszą śmietanową mieszankę. Delikatnie podsmażamy na małym ogniu przez chwilę. Czekamy aż wszystkie składniki ładnie nam się połączą. Uważamy by nie trzymać na ogniu zbyt długo bo zrobi nam się jajecznica, a nie carbonara :) Podajemy na ciepło posypane żółtym
Kolizje Smakówczosnek się nie przypalił, bo nabierze wtedy gorzkiego smaku . Szpinak podsmażony z czosnkiem Dołożyć serek ricotta i dokładnie wymieszać z zawartością patelni. Bardzo krótko jeszcze podsmażyć. Po dodaniu serka ricotta W międzyczasie ugotować makaron na półtwardo wg. instrukcji z opakowania - ja preferuję przy tym daniu penne . Odcedzić na sitko, zostawiając trochę wody na dnie w garnku. Sitko z makaronem(...)utrzymywała makaron w cieple - w ten sposób półtwarde penne jeszcze trochę zmięknie, podczas przygotowywania farszu szpinakowego . Ugotowany makaron czeka na dołożenie masy szpinakowo-serowej Makaron przełożyć z sita do dużej misy. Dołożyć zawartość patelni. Całość dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu I w ten sposób penne ze szpinakiem i serem ricotta jest gotowe! Nakładać porcje na talerze i delektować się
Grunt to przepis!mnie 2 op. surowego z Sokołowa) 2 pęczki rzodkiewek 2 dymki kilka łyżek ziaren słonecznika sól, pieprz opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Przekładamy je na miseczkę(...)Oczyszczone rzodkiewki kroimy na plasterki/półplasterki. Zieloną część cebulki drobno siekamy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki (ja przekroiłam na 4 części). Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i rumienimy do pożądanej chrupkości. Łączymy z makaronem (do sałatki dodajemy 2-3 łyżki wytopionego z boczku tłuszczyku lub po przestudzeniu mieszamy z majonezem doprawionym solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi). Wszystkie składniki mieszamy
Smaki Na Talerzumakaronu świderki malutki słoiczek papryki marynowanej pęczek szczypiorku sól pieprz kucharek Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak samo postąpić z ryżem. Odcedzić. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, dodać do niego odcedzony makaron, ryż, razem połączyć, lekko wymieszać. Następnie dodajemy paprykę i drobno pokrojony szczypiorek. Mieszamy dokładnie wszystko, doprawiamy solą, pieprzem, oraz kucharkiem. Przełożyć na talerz. Spożywamy na ciepło
Gotuję Testujęziemnych Ja nie miałam akurat kapusty i makaronu, trochę ich brakowało, ale i bez nich było naprawdę smacznie. ;) Zagotowujemy wodę i wrzątkiem zalewamy makaron ryżowy, gdy napęcznieje odcedzamy go i kroimy na drobniejsze paski. Na patelnię wlewamy jedną łyżkę oleju i wrzucamy mieszankę warzyw chińskich, podsmażamy do czasu, gdy się rozmrożą i lekko zmiękną. Przesypujemy je do miseczki i odstawiamy(...)czasu, gdy będzie lekko brązowe i chrupiące. Dosypcie do niego warzywa, doprawcie chilli, imbirem oraz solą i pieprzem. Podsmażajcie chwilę do połączenia wszystkich smaków. Zdejmijcie patelnię z ognia. Do dużej miski wrzucamy pokrojony makaron oraz pokrojoną na drobne paski kapustę pekińską, następnie dosypujemy ostudzony farsz. Dodajmy sos sojowy oraz jajko i mieszamy. Papier ryżowy wkładamy do głębszego talerza
Cooking Monstercheddar. Składniki: 100 g łososia wędzonego w plastrach mała cukinia puszka groszku słonecznik ząbek czosnku 1/2 szklanki śmietanki 30% sól pieprz makaron kokardki Makaron gotujemy al'dente. Cukinię kroję, wrzucam na patelnię. Podsmażam, dodaję czosnek, pokrojonego łososia, groszek i słonecznik. Mieszam, dodaje śmietankę, makaron, doprawiam solą i pieprzem. Przekładam na talerze, posypuję serem cheddar
kruche babeczkibrokuła 50g kremowego serka typu Philadelphia 50g sera gorgonzola duża łyżka śmietany 12% lub 18% sól i pieprz oregano lub rozmaryn Przygotowanie: Makaron i brokuła gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie. W tym samym czasie na patelnie lub do garnka wkładamy wszystkie składniki na sos: gorgonzolę, kremowy serek i śmietanę i łączymy ze sobą. Podgrzewamy na małym ogniu(...)Uważamy, aby nie doprowadzić sosu go gotowania, ma się tylko podgrzać. Sos doprawiamy według uznania solą, pieprzem oraz oregano lub rozmarynem. Do gotowego sosu przekładamy ugotowane różyczki brokuła i makaron i mieszamy. Podajemy od razu. Kaloryczność: Cała porcja makaronu z brokułami i sosem ma 545 kalorii
Moja Micha