makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:84/561)

Makaron ze szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 90

dużym garnku zagotować wodę, którą solimy, wrzucamy szparagi i gotujemy około 10 minut. Do wody można też dodać szczyptę cukru. Ugotowane wyjmujemy z wody, studzimy. 2. Makaron gotujemy al'dente. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na rozgrzany szparagi (ja pokroiłam je na pół), dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i śmietankę. Mieszamy, żeby składniki

kruche babeczki
Makaron z sosem gorgonzola i prażonymi migdałami 170

kwaśnej śmietany 18% duży pęczek natki pietruszki ok. 2 garści płatków migdałów sól, pieprz, gałka muszkatołowa makaron małe muszelki lub penne (np. malma) (ilość makaronu według uznania) Wykonanie: Na suchej patelni podprażamy płatki migdałów (zyskają w ten sposób jeszcze lepszy aromat) Na głębokiej patelni podgrzewamy śmietanę. Jak już się zagotuje, dodajemy pokrojoną gorgonzolę i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprawiamy solą

IMPRESJA SMAKU
Zupa wiosenna 109

kurczaka 3 ząbki czosnku półtora litra rosołu pół paczki mrożonych mini marchewek 2 młode marchewki mały por masło zielony groszek, strączki i łuskany sól pieprz makaron natka pietruszki     Przygotowanie   Na patelni rozgrzałem oliwę. Oczyszczone dymki pokroiłem w cienkie plasterki, wrzuciłem na oliwę. Szczypior pokroiłem, odłożyłem. Kiedy dymka się zeszkliła dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyłem 3 minuty(...)wrzuciłem zamrożone marchewki. Oczyszczonego pora pokroiłem w talarki, poddusiłem na maśle, dodałem do garnka. Kiedy zupa się zagotowała dodałem groszek, gotowałem 3 minuty, doprawiłem solą i pieprzem. Osobno ugotowałem makaron ( wskazany typu orzo, u mnie cavatelli ). Dodałem do zupy przed podaniem, posypałem szczypiorkiem z dymki i natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Jogurtowy dorsz z warzywami 131

Szukałam pomysłu na dorsza i tak oto powstała ta pyszna patelnia i ryba jogurtowa z bakłażanem, makaronem i brokułami.Syte danie które łączy w sobie wiele składników zdrowych.   dorsz: 25 dkg filetu z dorsza 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz przyprawa do ryb olej warzywa: 1 bakłażan 1/2 brokuła 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 papryczki chili(...)makaronu drobnego sól, pieprz natka pietruszki Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Brokuły gotuję też aldente w osolonej wodzie. Bakłażana kroję na plastry sole z dwóch stron odstawiam a 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, osuszam posypuje pieprzem i smażę na oleju na patelni grillowej, razem z pomidorkami. Filet z dorsza kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski

wesoła kuchnia
Azjatycki kurczak w glazurze z Chow Mein 253

papryczkę) olej do woka  ( do smażenia) 0,5 paczki makaronu Chow Mein 1 mała papryka czerwona 1 mała cukinia pęczek szczypiorku 1 łyżka oleju do woka  Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy następnie lekko nacinamy z obu stron i smażymy, aż kurczak się zarumieni  na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie w oddzielnej  miseczce łączymy(...)godnie z instrukcja podaną na opakowaniu.  Ugotowany makaron płuczemy w zimnej wodzie. Paprykę i cukinie kroimy w cienkie paseczki i na oddzielnej patelni podsmażamy na oleju z woka. Do tej mieszanki dodajemy makaron i posiekany szczypior. Przed podaniem dodajemy ok 3 łyżek sosu z kurczaka i mieszamy makaron z warzywami. Tak przygotowany makaron podajemy z kurczakiem.  Smacznego

Niezły Młynek
Makaron z papryką i fasolką szparową w sosie pomidorowym 95

duża szczypta papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta cukier - szczypta sól, pieprz parmezan - ok. 50-70g, startego bazylia - garść, posiekanej Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na większej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i ząbki czosnku. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry paprykę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy 1-2 łyżki masła oraz(...)duża szczypta papryka słodka - duża szczypta papryka ostra - duża szczypta cukier - szczypta sól, pieprz parmezan - ok. 50-70g, startego bazylia - garść, posiekanej Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na większej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i ząbki czosnku. Następnie dodajemy pokrojoną w plastry paprykę i smażymy przez kilka minut. Dodajemy 1-2 łyżki masła oraz

Pogotujmy.pl
Zapiekanka curry z kurczakiem i makaronem 404

listopadową wersję comfort food. Może Wam też się przyda. Na poprawę nastroju i nie tylko :) Składniki na 4-6 porcji: 400 g piersi indyka lub kurczaka 250 g krótkiego makaronu np. penne, fusilli 1/2 świeżego ananasa (lub 6 plastrów z puszki) 1/2 szklanki rodzynek 1-2 papryczki chili 400 ml mleka kokosowego 125 g (1 opkaowanie) serka kremowego Arla Apetina(...)ziarenka z 1/2 granatu Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, zalać 2 łyżkami sosu sojowego. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie usmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody (trochę krócej niż al dente), odcedzić. Z ananasa obkroić skórę i usunąć twardy środek. Pokroić na plasterki, później na mniejsze kawałki

Pełny talerz
Kurki na maśle z natką pietruszki 146

jest bardzo prosty, poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba początkująca. Gdy chcemy z tak przygotowanych kurek z patelni przygotować samodzielne danie obiadowe, wystarczy do kurek na patelni dołożyć ugotowany al dente makaron, wlać słodką śmietankę i zagotować, utworzy się pyszny sos kurkowy ze śmietaną i makaronem. Podobny przepis na letnie kurki z pietruszką znalazłam przeglądając ostatnio książkę „Smaki(...)prawie identyczne letnie kurki na maśle z natką pietruszki jak szwedzki szef kuchni to mogę się nazwać Kucharzem Roku Mojego Domu 2016 😉     Przepis na letnie kurki z patelni smażone na maśle z dodatkiem natki pietruszki. Składniki: 100 g masła 2 cebule 1 ząbek czosnek 500 g – świeże kurki natka pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kurki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa grzybowa ze świeżych leśnych grzybów 137

maślaki, kurki, turki) 2 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki 1 cebula 1,5 litra dowolnego bulionu siekana natka selera sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: 1. Grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić w plasterki. 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać posiekaną cebulkę, a następnie pokrojone grzyby. Dusić(...)chwilę dusić. 4. Do gorącego bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie dodać suchy makaron i grzyby z warzywami z patelni i nadal gotować 10 minut. 5. Do śmietany dodać chochelkę gorącej zupy, dokładnie wymieszać, po czym dodać mieszankę do zupy. Dodać siekaną natkę selera oraz doprawić solą

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti puttanesca 261

papryczki chilli 10 łyżek oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki sól do smaku Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Papryczkę i czosnek drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek i papryczki. Wrzucamy makaron i zieloną pietruszkę drobno posiekaną i chwilkę podsmażamy. Całość można posypać parmezanem- my wybrałyśmy wersję mniej kaloryczną. Danie gotowe:) Ponadto do dania możemy dodać

kgwjanczewo
Makaron z cukinią 126

oliwek Przygotowanie: Na patelni na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cukinię. Po kilku minutach dodaję posiekaną cebulę i czosnek. W garnuszku gotuję al dente makaron, po czym dodaję go do warzyw na patelni, doprawiam, dodaję jajka, szybko mieszam, by nie powstała jajecznica. Podaję od razu. Posypuję natką i świeżo zmielonym pieprzem

Zasmakuj Kuchni
Pomidorowe tagiatele w sosie winnym z pastą pindżur i małżami 145

słoiczek pasty warzywnej Pindżur Podravka 1 kieliszek białeo wina 3 ałązki natki pietruszki 250 białyc   malzy w muszelkac łyżka oliwy z oliwek  Sposób wykonania: Makaron gotujemy aldente. Na rozgrzanej patelni na oliwie szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz podsmażamy przeciśnięty przez prakę czosnek. Dodajemy słoiczek Pasty warzywnej Pindżur oraz kieliszek białego wina. Mrożone małże rozmrozić. Umyć pod bieżącą(...)czasu aż wszystkie się otworzą. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem. Uchylić pokrywę i trochę ostudzić. Muszle małży, które się nie otworzyły wyrzucić  Przygotowany sos podwać z makaronem posypując całość posiekaną natką pietruszki

W kuchennej krainie
Makaron sojowy z kurczakiem i warzywami 261

lodówce znalazłam kawałek piersi kurczaka, otwartą puszkę kukurydzy, kiełki, oraz mrożone brokuły - miałam już wszystkie składniki do przyrządzenia pysznego dania! Składniki: makaron sojowy kilka różyczek brokułu pół pojedynczej piersi kurczaka 1/3 puszki kukurydzy konserwowej kiełki na patelnie sos sojowy przyprawy: curry, przyprawa do dań orientalnych(...)pieprz Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy, wraz z brokułami smażymy na wolnym ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu. Przyprawiamy curry i mieszanką przypraw orientalnych. Makaron zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 3 - 5 minut, następnie odcedzamy Na patelnię do kurczaka dodajemy kukurydzę oraz kiełki i dalej smażymy. Gdy warzywa są miękkie, a kurczak usmażony, brokuły kroimy na drobne części. Dodajemy wcześniej

Taste Of My Day
Penne z kurczakiem, różyczkami brokuła i oliwkami 111

Składniki: 400 g makaronu Penne 1 pierś kurczaka kilka suszonych pomidorów kilka różyczek brokuła 2 cebule pęczek szczypiorku kilka czarnych oliwek 2 większe kubki śmietany starty parmezan i pokruszona feta   Przygotowanie: Kurczaka pokroić w nieduże kawałki, podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem ( intensywność koloru zależy od upodobań indywidualnych ). Dodać drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Doprawić solą, pieprzem(...)kurczaka, wymieszać i zalać śmietaną. Zagotować ( jeśli za bardzo zgęstnieje można dolać nieco wody )  Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Kurczakiem w sosie polać makaron lub wymieszać go już na patelni, posypać szczypiorkiem, parmezanem i pokruszoną fetą........... Smacznego

Gaździnka warzy
Boczniaki w pomidorach z makaronem 210

Obiad z serii błyskawicznych. W czasie, gdy gotuje się makaron przygotujesz smakowity sos z boczniaków. Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, ale nie proponujnę leśnych grzybów. W zastępstwie boczniaki - dla tych wszystkich, którzy nie zbierają grzybów. Boczniaki z sosem pomidorowym smakują naprawdę znakomicie, a jakie są zdrowe! Składniki na 2 porcje: 400-500 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 cebula(...)poddusić na oleju. Dodać pokrojone w paski grzyby ( ogonki odrzucić) i dusić do odparowania wody. Powinny się zezłocić dodać pomidory, przyprawy i dusić 10-15 minut na patelnię z grzybami dołożyć ugotowany makaron i wymieszać. W razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu. Podawać suto posypane natką pietrusz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!