makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:78/561)

Spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym 179

kokosowego - gałka muszkatołowa - zioła prowansalskie - mielona, słodka papryka - szczypta chilli - sól, pieprz Standardowo wykonanie jest proste i szybkie, a czas oczekiwania na posiłek ogranicza się do ugotowania makaronu. W tym czasie na patelni ląduje olej kokosowy i pokrojona w kostkę cebula, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy mięsko i  przyprawy - tradycyjnie sól i pieprz(...)usmażone dorzucamy szpinak - nie musimy go wcześniej rozmrażać, temperatura na patelni zrobi to za nas. Pozostało dodać gałkę muszkatołową - też sporo, około łyżeczki, nawet trochę więcej, pamiętajcie, że szpinak bez gałki nie ma racji bytu, a następnie ewentualnie doprawić całość do smaku wcześniej używanymi przyprawami. Na tym etapie nasz makaron powinien być już gotowy, więc pozostaje nakładać i zajadać :) Przed

Kulinarne zapędy Kokosa
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z KURKAMI I SZPINAKIEM 121

czosnku 2 garści swieżego szpinaku 30g sera z niebieska pleśnią  200 ml śmietanki 30 % świeżle listki oregano sól pieprz  masło parmezan A jak to zrobić: Makaron ugotować al dente. Na patelni roztopić masło i dodać drobno posiekaną szalotkę. Gdy cebulka lekko się zeszkli, wsypać drono pokrojone kurki, całość podsmażyć,aż grzyby puszczą wodę i odparują. Szpinak pokroić(...)paski i przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser i całość dusić 3-4 minuty. Wlać śmietankę, wymeszać, doprawić solą i pieprzem, gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać świeże listki oregano i tak przygotowanym sosem polać makaron. Posypać parmezanem i gotowe

Kuchnia w opałach
Spaghetti bolognese 214

mielonego wieprzowo-wołowego lub drobiowego puszka pomidorów krojonych olej rzepakowy do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek granulowany 200 g makaronu Przygotowanie: Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, podsmażyć i dodać mięso mielone z czosnkiem. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, często mieszając. Po tym czasie dodać pomidory i doprawić przyprawami

Kulinarny Pamiętnik
Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto 202

garści rukoli 50 g parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz Pesto z tego przepisu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makaron-kreatywnie Można użyć oczywiście gotowego.   Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Szynkę kroimy w paseczki, smażymy na patelni, aż będzie chrupiąca. Pomidory koktajlowe i oliwki przekrajmy na połowę. Dodajemy do szynki pomidorki koktajlowe i oliwki. Podsmażamy przez około 2 -3 minuty. Dodajemy odsączonego tuńczyka(...)przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Tuńczyk ma się podgrzać. Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukolę, zawartość patelni oraz starty parmezan. Mieszamy wszystko dokładnie.       Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę

Mania Gotowania
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym / Pasta with shrimps in creamy sauce 209

łupinek 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki 60 ml brandy 250 ml śmietany 36% 1 łyżka octu balsamicznego 240 g makaronu Lubella 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry, posiekanej sól i pieprz Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło i oliwę, włóż cebulę wraz z orzechami i smaż przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu(...)gotuj przez minutę, aż cały alkohol odparuje. Dodaj śmietankę i ocet balsamiczny i gotuj przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu po czym zdejmij patelnię z ognia. W międzyczasie ugotuj makaron aż będzie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i umieść go ponownie w garnku. Przełóż sos do makaronu, posyp ziołami i mieszaj podgrzewając przez około

karmelowy
Zapiekanka makaronowa z włoską nutką. Pomidor suszony, szpinak i magiczny składnik w glinianym naczyniu. 268

Posiekaną wędlinę dojrzewającą - u mnie schab produkcji mojej Mamy , podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pozostałe składniki: pomidora, kurczaka (był usmażony poprzedniego dnia). Na końcu dodajemy ugotowany makaron, więc wszystko robimy na dużej patelni. Na małej patelni przygotowujemy szpinak wg standardowej receptury . Następnie w naczyniu glinianym, wysmarowanym masłem układamy kolejno i na przemian: makaronu trochę, posypujemy mozzarellą, odrobiną żółtego sera

Kuchnia po mojemu
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem. 155

innej pracy to najlepszym pomysłem na obiad jest coś, co samo się zrobi. Hi hi, nie tak całkiem samo, ale  nie trzeba stać i mieszać. Składniki: 400 g makaronu kokardki 1 dużą garść świeżego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego 1 pierś z kurczaka 400 ml śmietany (18%) 2 jajka 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 1/2 łyżeczki(...)rozgrzać masło i usmażyć kurczaka, aż będzie rumiany z każdej strony. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić na sicie. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron, a następnie usmażonego kurczaka. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso, usmażyć bardzo krótko umyty i osuszony szpinak. Układamy go na warstwie kurczaka. W kubeczku wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,jajkami, cząbrem

O kuchni z uczuciem
Penne z tuńczykiem 128

pomidory, mozzarella oraz przyprawy, Zrobią z Ciebie kucharza - bez obawy. Kup: tuńczyka w kawałkach w sosie własnym lub oliwie, puszkę krojonych pomidorów, ser mozzarella. Krok 1 - Ugotuj makaron. Krok 2 - Na rozgrzaną patelnię wrzuć pomidory. Dodaj sól, pieprz i dużo ziół prowansalskich.   Krok 3 - Wrzuć odsączonego wcześniej tuńczyka i całość wymieszaj. Krok 4 - Pokrój mozzarelle w kostkę. Większość wrzuć

Mój Smak na Życie
Makaron z cukinią 333

proponować ciężkich, treściwych obiadów, w zamian za nie z wiosną w sercu dzisiaj polecam lekkie danie - makaron z cukinią, kurczakiem i pesto :). Składniki: cukinia pojedyncza pierś z kurczaka makaron - wstążki (ok. 200-250g) 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży papryczka chilli 1 pełna łyżeczka pesto bazyliowego parmezan przyprawy Cukinię kroimy obieraczką do warzyw lub na tarce do mizerii(...)wraz z pokruszoną papryczką chilli. Zwróćcie uwagę, jak cukinia dzięki soli zmieniła objętość. Dodajemy ją do kurczaka i wszystkie składniki smażymy.   W międzyczasie makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy cukinia zmięknie i na patelni nie będzie wody, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy gorący (nie przelany zimną wodą) makaron oraz pełną łyżeczkę pesto. Wszystkie składniki mieszamy, nakładamy na talerze

Taste Of My Day
Rolada z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami, fetą i czerwoną cebulą podana z makaronem orzo 180

piersi z kurczaka świeżozmielony pieprz sól morska pieprz cayenne nadzienie 1/2 kostki sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 10 suszonych pomidorów 1 duża czerwona cebula makaron orzo 2 szklanki makaronu orzo (w kształcie ryżu) 15-20 pomidorków koktajlowych 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki tartego parmezanu /grana padano świeżozmielony pieprz sól morska oliwa z oliwek(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-18 minut.  W czasie gdy mięso sie piecze gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok. 8 minut. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w plasterki i posiekany drobno rozmaryn. Gdy cebula się zeszkli, a rozmaryn uwolni aromat wrzucamy na patelnię pokrojone

DefinicjaSmaku
Makaron z kurczakiem i orzechami nerkowca 140

łyżki orzechów nerkowca - 3 łyżki tartego parmezanu - 2 ząbki czosnku - szczyptę gałki muszkatołowej - pół łyżeczki słodkiej papryki - pół łyżeczki bazylii - sól i pieprz do smaku - olej do smażenia 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.  2. Mięso oczyszczamy z błon, a następnie płuczemy, osuszamy, kroimy w niewielką kosteczkę i oprószamy przyprawami (z wyjątkiem gałki muszkatołowej) oraz przeciśniętym przez praskę(...)rozgrzanym oleju przez 7 min. 4. Jogurt/śmietanę łączymy z parmezanem i dodajemy do kurczaka. Całość smażymy jeszcze przez 5 min. 5. Jako ostatnie na patelni lądują orzechy nerkowca oraz odcedzony makaron. Całość mieszamy, doprawiamy gałką muszkatołową, ewentualnie solą oraz pieprzem i gotowe. UWAGA: Jeśli tak jak ja użyjecie jogurtu naturalnego większość sosu wyparuje z patelni. Aby uzyskać kremowy

Bez Cebuli
Krewetki w pomidorkach, z chili i czosnkiem niedźwiedzim 133

szklanka pomidorków koktajlowych 2 łyżki przecieru pomidorowego 5 łyżek sosu chili słodko-pikantnego 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego dodatkowo czarny makaron farbowany atramentem kałamarnicy Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone pomidorki oraz rozgnieciony czosnek. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy umyte i osuszone krewetki. Po krótkiej chwili smażenia dodajemy sos chili, przecier, posiekany czosnek niedźwiedzi

Bon Appetit Małgorzaty
SPAGHETTI Z PEPERONI,KAPARAMI, OLIWKAMI I CHILI 117

zachęcam do gotowania. Składniki: kiełbasa peperoni czosnek czarne i zielone oliwki kapary cebula papryczka chili kawałek parmezanu pomidory i/lub pasta pomidorowa bazylia,oregano,sól,pieprz olej  makaron spaghetti nr.4 Lubelli Na patelni podsmażyłam pokrojoną drobno cebulę. Pod koniec smażenia dodałam pokrojoną papryczkę chili. Pokroiłam oliwki,kapary i peperoni. Do cebuli dodałam kiełbaskę. Starłam czosnek Kolej na kapary Oliwki powędrowały

potrawyregionalne
Makaron penne z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem feta 272

oregano , sól, pieprz , przyprawa do kurczaka  oliwa z suszonych pomidorów lub oliwa z oliwek  ok 120 g sera feta  Wykonanie :  Makaron gotujemy al dente , odcedzamy . W tym czasie na patelni wok , podsmażamy fileta z kurczaka pokrojonego wcześniej w grubą kostkę i przyprawionego przyprawą do kurczaka. Kiedy kurczak się zarumieni , przekładamy go do oddzielnego naczynia(...)kawałki i podsmażamy razem z czosnkiem. Dodajemy do tego usmażonego wcześniej fileta z kurczaka , wszystko razem delikatnie smażymy , cały czas mieszając. Następnie dodajemy ugotowany makaron penne. Szpinak opłukujemy i siekamy na grubsze kawałki , dodajemy na patelnię i smażymy , aż liście zwiędną. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano.  Na samym końcu dodajemy ser feta pokrojony w grubą kostkę

Aromatyczne Podróże
Szpinakowa frittata z makaronem 174

prostu nie może mi nie smakować . Obracanie takiej frittaty to wyższa szkoła jazdy, szczególnie przy dużej patelni. W takich momentach zazdroszczę posiadaczom patelni ze zdejmowalną rączką, którą można włożyć do piekarnika :) Składniki: - 100 g makaronu ( u mnie penne ) - 4 jajka - 90 g fety - 4 kostki mrożonego szpinaku (lub świeży odpowiednik) - 1 pomidor - 1 sprasowany ząbek czosnku - sól, pieprz do smaku(...)Makaron ugotuj al dente. Pomidora pokrój w kostkę, szpinak rozmroź. W misce rozbij jajka, dodaj szpinak, czosnek, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Dodaj pokruszoną fetę, makaron i pomidora. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz patelni z odkręcaną rączką, którą włożyć do piekarnika, wybierz mniejszą i frittatę przyrządź w dwóch porcjach. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, wlej połowę masy jajecznej

Corner With Recipes