makaron z patelni - 8404 przepisów (strona:76/561)

Makaron ze szpinakiem po włosku! 146

oliwy z oliwek - 1 łyżka masła - orzechy laskowe posiekane 4 łyżki - 1/2 opakowania ricotty włoskiej - 2 chlusty wina białego wytrawnego W dużym rondlu ugotuj makaron według instrukcji. Makaron przygotuj al dente! Na patelni rozpuść masło i olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, umyte liście szpinaku, podlej winem. Ciągle mieszaj, tak aby wino odparowało. Dodaj 1/2 cześć orzechów i ricottę. Wszytko

SMYKWKUCHNI
Makaron z sosem serowym 133

plasterków żółtego sera     250ml słodkiej śmietanki     1 łyżeczka masła     sól     pieprz ziołowy Przygotowanie:   Makaron ugotować al dente. Na patelni rozpuścić masło.  Dodać serki topione. Mieszać do rozpuszczenia. Wlać słodką śmietankę ciągle mieszając. Gdy składniki połączą się dodać żółty ser i gorgonzolę. Dokładnie wymieszać. Całość lekko posolić i popieprzyć

Amatorka kuchenna
Makaron w sosie grzybowym 107

chwili dodajemy tzw zaklepkę.   W trakcie całego gotowania sosu, przygotowujemy sobie makaron i gotujemy wedle zaleceń danego producenta. Gdy makaron będzie gotowy przed jego dodaniem do sosu, do naszej patelni z sosem dodajemy drobno posiekaną natkę i całość doprawiamy solą i pieprzem. Nastepnie dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Smacznego

ClauditteMissCooking
Spaghetti bolognese 133

woli można zrobić trochę rzadszą wersję. Tym razem podałam z typowym makaronem spaghetti, ale tak naprawdę najbardziej lubię przygotowywać sos bolognese z makaronem tagliatelle! Też długi, ale gruby makaron cudownie oblepia się pysznym, bolońskim sosem i nabiera intensywnego smaku i aromatu! Uwielbiam! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 świeże pomidory (można użyć też z puszki) 1 papryka czerwona 1 marchewka(...)drobnych oczkach. Razem dusimy kilka minut. W tym czasie pomidory (pozbawione skórki) i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną gorącej wody i razem dusimy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti lub tagliatelle (chociaż z każdym smakuje doskonale

Kolorowy Przepisownik
Spaghetti bolognese 133

woli można zrobić trochę rzadszą wersję. Tym razem podałam z typowym makaronem spaghetti, ale tak naprawdę najbardziej lubię przygotowywać sos bolognese z makaronem tagliatelle! Też długi, ale gruby makaron cudownie oblepia się pysznym, bolońskim sosem i nabiera intensywnego smaku i aromatu! Uwielbiam! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 2 świeże pomidory (można użyć też z puszki) 1 papryka czerwona 1 marchewka(...)drobnych oczkach. Razem dusimy kilka minut. W tym czasie pomidory (pozbawione skórki) i paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy odrobiną gorącej wody i razem dusimy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy. Podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti lub tagliatelle (chociaż z każdym smakuje doskonale

Kolorowy Przepisownik
Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta 176

puree z dyni 200 g sera koziego, rozdrobnionego 50 g startego parmezanu ¼ szklanki posiekanej świeżej szałwii sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, dodaj boczek i podsmaż do chrupkości. Przełóż boczek na papierowe ręczniki i odstaw. Do tej samej patelni(...)chwili wmieszaj jarmuż, ser kozi, parmezan, posiekaną szałwię i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj aż jarmuż zacznie „więdnąć”. Wmieszaj ugotowany makaron i połowę chrupiącego boczku. W międzyczasie rozgrzej w małej patelni 2 łyżki masła i podgrzewaj na średnim ogniu, aż pojawią się brązowe drobinki. W tym momencie dodaj listki szałwii i smaż aż staną się chrupiące

karmelowy
Placuszki z cukinii i mięsem mielonym bez mąki z makaronem 130

czasie myjemy, osuszamy i ścieramy na tartce o grubych oczkach cukinię. Dodajemy mięso, siemię lniane i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z makaronem. Danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Makaron z indykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 111

szpinaku baby kilka suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku papryka w proszku słodka troszkę kurkumy sól szczypta pieprzu cayenne 2/3 szklanki śmietanki 30% olej kokosowy do smażenia makaron Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy indyka pokrojonego w kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i umyty szpinak. Doprawiamy kurkumą, pieprzem cayenne i papryką

kruche babeczki
Zapiekanka serowa z ravioli 410

zamrożony szpinak , jak się rozleci – roztopi i puści sok , dodajemy cukier sól , pieprz i wyciśnięty praską czosnek . Mieszamy , dusząc około 1-2 minut . Przekładamy na wierzch makaronu ( jak na zdjęciu ) . Na patelni roztapiamy masło, dodać mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewamy mleko ,aż powstanie gładki sos ( jak powstaną grudki , można użyć blendera

Ogrodnik w podróży
Spaghetti ze szpinakiem i fetą 211

ktoś lubi może być więcej) 130g sera feta (pól opakowania kostki) przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek 3 łyżki pestek słonecznika Przygotowanie Nastawić wodę na makaron i od razu przystąpić do przygotowania sosu. Na patelni zeszklić cebulę, pokrojoną w talarki (można wykorzystać olej z zalewy z pomidorków). Dodać drobno posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek (pamiętając o wstawionej wodzie(...)makaron. :)). Dodać szpinak i pokrojone pomidorki. Mieszać od czasu do czasu. W między czasie, na oddzielnej suchej patelni uprażyć pestki słonecznika, odstawić na bok do posypania całości. Pod koniec dodać przyprawy do smaku i pokrojoną w kostkę fetę. Lubię jak feta nieco się rozpuści, ale kiedy poszczególne jej kawałki są widoczne w potrawie. Kiedy sos mamy już gotowy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Frittata z warzywami i pełnoziarnistym makaronem 160

jajek 200 g śmietany 30% 1 kulka mozzarelli 1 cukinia 1 zielona papryka oliwa garść szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 200 g makaronu pełnoziarnistego sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, po czym smażyć do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Na koniec doprawić solą i pieprzem(...)paprykę. Całość smażyć mieszając, aż odpowiednio zmięknie (dojdzie jeszcze w jajku). Warzywa przełożyć do szpinaku. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Jajka wbić do miski, dodać śmietanę i dobrze doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do głębokiej patelni wlać odrobinę oliwy, po czym dodać rozbełtaną masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu przez chwilę. W następnej kolejności

Passions hobbies life
MAKARON ZE SMAŻONĄ CUKINIĄ 224

iała cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * makaron świderki – ok. 300 g * oliwa z oliwek * sól, pieprz, estragon, cząber – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię ( jeśli jest młoda, z delikatną skórką to nie musimy obierać ) , smażymy kilka

Ostra na Słodko
Spaghetti z serem pleśniowym i szynką parmeńską 191

sera pleśniowego 50 g sera mozzarella tartego ½ cebuli 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18% (1 mała) 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć cebulkę na maśle. Dodać przeciśnięty czosnek. Śmietanę lekko podgrzać (nie zagotować). Po chwili dodać śmietanę. Szynkę pokroić na mniejsze paseczki i dodać

KuchniaWeDwoje.pl
Papardelle pełnoziarniste z łososiem, brokułem, migdałami i mascarpone 162

łososia brokuł płatki migdałów suszone pomidory 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku  olej kokosowy do smażenia 3 łyżki serka mascarpone sól różowa pieprz Brokuła i makaron wcześniej gotuję. Na rozgrzanej patelni smażę pokrojoną w piórka cebulę, dodaję czosnek. Zmniejszam troszkę ogień, cebulę i czosnek przesuwam na jedną część patelni. Łososia myję, obieram ze skóry, oprószam solą, pieprzem i smażę(...)samej patelni co cebula i czosnek. Pomidory kroję, dorzucam do cebuli, dodaję też migdały (ilość dowolna, jak kto lubi). Wszystko mieszam, łososia trochę rozdrabniam, dodaję serek mascarpone, mieszam, żeby się stopił, na końcu dodaję brokuła i makaron. Wszystko delikatnie mieszam, jeśli trzeba to doprawiam solą i gotowe

kruche babeczki
Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i serem feta 149

pracy :) Składniki: makaron pełnoziarnisty paczka mrożonego szpinaku 4-5 łyżek jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła ser feta szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować i odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz jogurt grecki. Następnie dodać troszkę sera fety pokrojonego w kostkę i doprawić solą

The Sweet Damsel