Makaron spaghetti ze smażoną piersią kurczaka o fantastycznym, lekko cytrynowym smaku, w sosie czosnkowym przyprawianym świeżą bazylią z pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn. Składniki: (4-5 porcji) 500 g filetu z piersi kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju Marynata cytrynowa do kurczaka: 2 łyżeczki posiekanego(...)pachnieć (uważać, aby nie przypalić! Przypalony czosnek nabiera goryczy i jest gorzki). Dodać mąkę i smażyć przez 1 minutę . Wlać bulion z kurczaka, gotować aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Dodać posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem. Usmażonego kurczaka włożyć do sosu, dodać odcedzony makaron spaghetti. Wymieszać. Podgrzać wszystko w sosie przez pół minuty. Dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe
Moja Delicjagęsta oraz, by się nie przypaliła. Doprawiamy, na chwilę przed ugotowaniem się makaronu - pieprzami i solą. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyła się kiełbasa. Makaron z mięsem wykładamy na talerz. Całość posypujemy podsmażoną cebulką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakupieczarek i cebuli. Pyszne, bezmięsne i tanie danie. Polecam! Składniki: 500 g makaronu łazanki; 1 kg kiszonej kapusty; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Kapustę odcisnąć z soku, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i obgotować, uważając aby kapusta się nie rozgotowała. W trakcie gotowania
Gospodyni Miejskaczerwonej cebuli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosy teryiaki sok z połowy limonki łyżka miodu (zamiast cukru) 100 gram makaronu sojowego olej sezamowy Do Woka wlewamy kilka łyżek oleju sezamowego. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, czosnek i imbir. Smażymy przez chwilę, dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka i kurczaka w kostkę lub paski. Od razu po chwili dodajemy, pokrojoną(...)fasolkę szparagową. Paprykę kroimy w paski i również wrzucamy do Woka. Całość smażymy na dość wysokim ogniu. Wlewamy sos sojowy, sos teryiaki, sok z limonki, miód i smażymy do miękkości warzyw. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Do Woka wrzucamy krewetki i pokrojone w kostkę mango. Smażymy dokładnie przez chwilę. Teraz czas na dodanie kiełków (zostawiamy odrobinę
Mango Papajażółtego sera -3 jajka -szklanka mleka -1 i 1/4 szklanki mąki -1 dkg drożdży -pieprz, sól -przyprawa warzywna -olej do smażenia Paprykę kroimy w kostkę a cebulę i pora w ćwierćplasterki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem(...)dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy mięso a na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania wody. Makaron przelewamy zimną wodą i odsączamy. Z 1/5 szklanki mleka, drożdży, szczypty cukru i łyżeczki mąki sporządzamy rozczyn. Do reszty ciepłego mleka dodajemy jajka, pozostałą mąkę
Maminek kulinarnytakże stanowić bazę do niezliczonej ilości innych potraw. Dlatego lubię go tak bardzo. Ok. Rozpisałam się, ale już dość, to przecież sos ma być gwiazdą. Dziś zapraszam na... Makaron z sosem ragoût à la bolognese Do jego przygotowania potrzebujemy: 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wołowo-wieprzowego) 3 spore marchewki 2 cebule (cebuli i marchewki powinno być objętościowo mniej(...)płaskie łyżeczki cukru (zawsze stosuję zasadę: 1 łyżeczka cukru na 1 puszkę pomidorów, inaczej sos może wyjść zbyt kwaśny) przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek olej do smażenia 500 g makaronu (dowolny rodzaj) W garnku o grubym dnie rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy
Ratunku obiadpieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerz. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką i chwilę smażymy. Układamy na makaronie, posypujemy startym, żółtym serem
Szefowa kuchnikoncentratu pomidorowego, kostka rosołowa, 10 dag tartej mozzarelli, 10 dag fety, 10 czarnych oliwek, 2 łyżki ziół prowansalskich, 3 łyżki tartej bułki, tłuszcz do formy, olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisy na opakowaniu tak, żeby gniazdka się nie rozwaliły (nie mieszamy). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy łyżką tartej bułki. Gniazdka wyciągamy(...)smaku solą i pieprzem. Formujemy 8 kotletów i smażymy je na rumiano. W każde gniazdko wkładamy po jednym kotlecie. Palmę podgrzewamy w garnku z 2 łyżkami mąki. Dodajemy pokruszoną kostkę rosołową, zalewamy dwoma szklankami wody. Gdy wszystko się ładnie rozpuści dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sosem Zalewamy makaron z mielonym. Fetę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy
Pobite gary Barbarywarto. Mleczko kokosowe nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Składniki: * 10 sztuk małych pieczarek (185 g) 1 mała cebula około 1 cm białej części pora 2 łyżeczki tłuszczu do smażenia (np. masło) makaron kokardki (u mnie około 100 g) + woda do gotowania + sól 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sól do smaku 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 5 łyżek mleczka(...)papryki i odrobinę soli) *. Cały czas mieszając smażymy całość około 3-4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na chwilę wyłączamy palnik. Wlewamy 5 łyżek mleczka kokosowego. Znów włączamy palnik i ciągle mieszając trzymamy naszą potrawę na patelni około 4 minuty (sos powinien lekko zgęstnieć, zmniejszyć ilość). Na talerz wykładamy ugotowany makaron wraz z sosem. Całość posypujemy drobno pociętą
Słodkie okruszkimiało smak;)). Moje danie pokazowe, jest do Waszej dyspozycji. porcja: 4 osoby ostrość: średnia, aby zwiększyć ostrość należy zwiększyć ilość czosnku, imbiru i chili. Składniki: 200g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego imbiru 1/2 papryczki chili 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego por papryka czerwona 4 łyżki sezamu 3 łyżki sosu sojowego ciemnego(...)imbir. Smażymy około 3-4 minuty. Do woka dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy często mieszając. Warzywa nie mogą być uduszone. Powinny być al dente. Czas smażenia to około 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przeważnie zalewamy wodą na ok 5 minut. W trakcie smażenia do warzyw dodajemy sezam. W miseczce tworzymy sos - mieszamy
Apetyt na ZielonePolecam tofu w pomidorach. W zestawie dostajemy też miseczkę ryżu i 2 sosy: ostry i łagodny. Wegetarianie i jarosze mają tutaj szeroki wybór dań: tofu w sosie curry, smażone z kiełkami, makaron z warzywami. Poza tym jest oddzielna sekcja w menu „dania warzywne”, w której znajdziemy m.in.: bakłażana w sosie chili, faszerowaną cukinię, fasolę płasko strąkową z czosnkiem, brokuły smażone
Qlinarnie i Qlinarniewody. W smaku nie wyczuwa się większej różnicy. Danie to można przygotować z samych białych pieczarek, ale należy dłużej je smażyć, żeby nadmiar soków z nich wyparował. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu pełnoziarnistego, 200 g pieczarek białych i brązowych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 120 g serka topionego śmietankowego, ½ sera camembert, bulion warzywny, sól(...)będzie jeszcze ugotowany, wystarczy go dolać. Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, całość smażymy często mieszając. Ugotowany makaron mieszamy z pieczarkami, koperkiem i pokrojonym na mniejsze kawałki serkiem topionym. Podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników. Bezpośrednio na makaron trzemy ser camembert, doprawiamy pieprzem i ponownie mieszamy
Moniki Smakołykiserka np philadelfia 250 ml sosu enchilada- znjdziesz tutaj 200 ml śmietany 150 gr sera cheddar 150 gr innego miękiego sera puszka kukurydzy sól, pieprz 350 gr suchego makaronu Wykonanie: Gotujemy Smażymy mięso w dużym garnku. Dodajemy kminek. Mieszamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy serek. Gotujemy aż do połączenia składników. W misce mieszamy sos enchilada ze śmietaną, kukurydzą. Dodajemy ser ( proszę(...)Gotujemy w garnku około 2-3 min i dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztą sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min . Obiad gotowy :) Prawda że było prosto? * Dla lubiących bardzo ostre potrawy :) przy smażeniu dodajemy dodatkowo 1/2 łyżeczki chilli oraz posiekaną małą papryczkę chilli. Pamiętajcie
Smaki Edytyszpinakiem też była zachwycona. Bardzo pyszne i pożywne dnie choć bez mięsa. składniki: 700 g świeżego szpinaku 200 g sera typu feta pieprz 1 ząbek czosnku olej do smażenia 8 płatów makaronu do lazanii 1 opakowanie mozzarelli małe kulki słodka papryka beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Szpinak dokładnie umyć, osączyć(...)patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojony szpinak. Smażyć aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i pokruszony ser. Dokładnie wymieszać aż składniki się połączą, do smaku doprawić tylko pieprzem bo soli już nie trzeba bo ser jest słony. Gotowy farsz odstawić. Płaty makaronu ugotować al'dente i rozłożyć na dużych talerzach
Monia miesza i gotuje