makaron smażony - 5576 przepisów (strona:34/372)

Tagliatelle z owocami morza 101

przekroić na pół. Na oliwie przesmażyć cebulę, włożyć ośmiorniczki, kalmary krewetki, smażyć na silnym ogniu 1 minutę. Następnie dodać pomidorki i szczypior, podsmażyć je chwilę, wlać wino. Smażyć 2 minuty. Włożyć makaron, wymieszać, doprawić solą. Podawać posypane kolendrą. zastawa

królestwo garów
Makaron zapiekany ze szpinakiem i wędzonym buncem 149

Makaronowy tydzień cd. Składniki: makaron, szpinak (1 opakowanie na dwie osoby), bundz, czosnek (4 ząbki), oliwa przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie: gotujemy makaron, w tym czasie smażymy szpinak z pokrojonym czosnkiem, kroimy ser, jak na kanapkę, kroimy pomidory, ugotowany makaron kładziemy do żaroodpornych naczyń do pieczenia (smarujemy je najpierw oliwą), kładziemy na niego  szpinak ser i pomidory, które

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Tagliatelle z dynią, boczkiem i winem w sosie śmietanowym z gałką muszkatołową 117

makaron tagliatelle 100 g dyni ( u mnie – hokkaido) 100 g boczku 1/4 szklanki białego wina 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 100 ml śmietany kremówki sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa ser grana padano Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się nasion a miąższ pokrój zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Boczek(...)pieprzem i gałką. Gdy będzie gotowa – dodaj boczek i wino, smaż około 1 minuty. Następnie wlej śmietanę kremówkę i w razie potrzeby – dopraw ponownie. Smaż 2 – 3 minuty, dodaj makaron, całość dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze. Posyp tartym grana padano. Smacznego

Moja pasja smaku
Tofu z makaronem ryżowym i marchewką 160

czasu do czasu można pozwolić na małe odstępstwo od popularnej diety, więc tradycyjnego "kurczaka z ryżem" można zastąpić na wegetariański sposób, a mianowicie tofu z makaronem ryżowym.  Orientalnego smaku doda sos oraz smażona marchewka. :) Składniki: 1/2 kostki tofu naturalnego 100g makaronu ryżowego 1 marchewka przyprawa chińska 5 smaków Kamis olej kokosowy Marynata dla tofu: 2 łyżki sosu sojowego(...)Sposób przygotowania: Tofu kroimy w kostkę i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni z olejem na małych ogniu smażymy tofu. Po usmażeniu przekładamy na talerz i smażymy marchewkę z przyprawą 5 smaków. Jeśli wszystko jest

Truskawkowa Fiesta
MAKARON Z BROKUŁAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 147

czosnek, płatki migdałowe, orzechy włoskie, a następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Na koniec przekładamy na patelnię ugotowany makaron z odrobiną wody, w której się gotował. Smażymy jeszcze chwilkę. Tak przygotowany makaron podajemy razem z brokułami. Całość już na talerzu doprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem :) *** Smacznego

wege i kropka
RYBA W TEMPURZE Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM 186

mung skórka z limonki sok z połowy limonki sos rybny sos ostrygowy sos sojowy czarny sezam olej sezamowy do smażenia warzyw olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia do smażenia ryby sól pieprz makaron ryżowy papryczka chili ( niestety u mnie jej zabrakło)   Składniki na tempurę: 3 łyżki mąki kukurydzianej np. firmy Kupiec 3 łyżki mąki pszennej lodowata woda Przygotowałam(...)Wykroiłam z nich twarde części.  Ostatni składnik to kiełki fasoli mung.  Warzywa powinny się smażyć na dużym ogniu. Wlałam sosy:ostrygowy, sojowy i rybny. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wsypałam skórkę z limonki i sok z niej. Na koniec dodałam do warzyw makaron ryżowy. Wymieszałam.  Kolej na nasze filety z ryby.    Przekroiłam je wzdłuż na połowy

potrawyregionalne
KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 109

KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z makaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół(...)końcówki, włóż do torebki plastikowej, zalej marynatą i porządnie je w niej obtocz, odstaw do lodówki. Zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Umyj i osusz mięso. Przypraw je z obu stron solą i pieprzem, smaż na patelni rozgrzanej z łyżką oleju. Kiedy kurczak się z jednej strony przyrumieni przekręć go na drugą stronę i dorzuć

Martyna Cooks
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 212

ramach naszych zachęt do spożywania szpinaku przedstawialiśmy już potrawę bazującą na makaronie. Zawierała ona również smażonego kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Poniżej prezentujemy danie teoretycznie podobne – najważniejsza, choć nie jedyna, zmiana jest taka, że kurczaka zastąpiliśmy serem z niebieską pleśnią. Modyfikacja ta czyni jednak dość dużą różnicę – w smaku wręcz zasadniczą. Sery typu roquefort , gorgonzola czy im podobne są, jakby(...)kolor (patrz zdjęcia). Na osobnej patelni na silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Pomidorki lekko solimy i intensywnie smażymy przez nie więcej niż 1 minutę, następnie dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy składniki. W międzyczasie gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami producenta, od czasu do czasu mieszając. Odsączony z wody ugotowany makaron mieszamy z 1 łyżką

Kulinarna Pokusa
Warzywa z woka w orzechowym sosie 85

wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku, marchew i fasolę. Cały czas mieszać, smażyć 2-3 minuty, dodać paprykę i smażyć kolejne 3 minuty. Do warzyw dodać sos i odsączony makaron, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Gotowe! Jest pysznie! Smacznego

greenscarf
Spaghetti Florentine z kurczakiem, grzybami i szpinakiem 345

wciąga i może być bardzo gęsty. Dodaj mięso kurczaka i pieczarki. Posyp utartym parmezanem i wymieszaj. Zagotuj makaron z sosem i zdejmij z kuchni. Przyrządzając makaron czy inne dania z pieczarkami zawsze smażę grzyby oddzielnie. Lubię jak są mięsiste i zrumienione. Lubię też gdy są grubo pokrojone, wtedy ich smak jest najlepszy. Mięso z kurczaka smażę w wysokiej temperaturze(...)się sucha. Lepiej ją nie dosmażyć niż przesmażyć. Poza tym mięso dodaje się do gorącego sosu i w nim dochodzi. Dlatego ważne jest aby je nie smażyć za długo. Spaghetti Florentine to klasyczny makaron ze szpinakiem. Można je przyrządzić również z owocami morza lub boczkiem.       The post Spaghetti Florentine z kurczakiem, grzybami i szpinakiem appeared first

codojedzenia
USZKA Z PIECZARKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM Z PARMEZANEM 125

kolejny dziś zapraszam na pyszne, makaronowe danie. Znów będzie łatwo, szybko i mega mega smacznie! Lubiany przeze mnie makaron uszka połączyłam z ze smażonym z cebulką pieczarkami, sosem śmietanowym i odrobina parmezanu. Dla ostrości – troszkę chili. Wyszedł fajny i szybki obiad idealny na dziś ( albo jutro też! ) Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron uszka – ok. 200 g * duże świeże(...)oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na odrobinie oliwy przesmażamy drobno posiekaną cebulę z chili, dodajemy oczyszczone i pokrojone w talarki pieczarki, solimy – smażymy ok. 7-8 minut Zalewamy słodką śmietaną, dodajemy spiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany al dente makaron. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy ok. 4-5 minut. Posyjemy startym parmezanem ipodajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Szybki obiad: Kurczak z rozmarynem i makaron z fasolką i pesto 317

rozbijamy wałkiem na równą grubość. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy filety na średnim ogniu. Dodajemy 6 ząbków czosnku w łupinach i chilli. Smażymy, pamiętamy o obracaniu filetów. Do osolonej gotującej się wody na makaron wrzucamy fasolkę na 3 minuty, następnie dodajemy makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do blendera wkładamy: bazylie, migdały, parmezan, oliwę(...)wazową łyżkę wody z garnka z gotowanym makaronem. Blendujemy, powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelnie z kurczakiem dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Jeszcze smażymy 3 minuty. Na ostatnią minutę gotowania makaronu i fasolki wrzucamy szpinak. Odcedzamy makaron gotowany z fasolką i szpinakiem (zostawiamy sobie trochę wody z garnka w kubku). Mieszankę makaronu, fasolki i szpinaku przekładamy z powrotem

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zupa pieczarkowa i spaghetti bezglutenowe 188

bezglutenowe spaghetti bolognese:)  Na zupę potrzebujemy: 50 dag pieczarek masło klarowane 2 kostki warzywne Bio  pieprz mielony przyprawa w płynie Bio   śmietana makaron bezglutenowy KLIK Pieczarki obieram, przepłukuję i smażę na maśle klarowanym, zalewam gorącym bulionem ( kostki warzywne Bio, rozpuszczam we wrzątku). Gotuję jakieś 20 minut, na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku. Podaję z ugotowanym(...)zioła prowansalskie ( łyżeczka) 1 łyżka skrobi kukurydzianej sól do smaku( około łyżeczki) pieprz czarny mielony do smaku ( ¼ - ½ łyżeczki) --------------------------- Na patelni rozgrzewam olej, przekładam mięso i smażę około 5 minut. W między czasie gotuję makaron, 9 minut i jest al dente.  Przygotowuję sos. Do garnuszka wlewam 500 ml soku pomidorowego i dodaję zioła oraz przyprawy, dokładnie mieszam. Wlewam do podsmażonego

Takie tam pichcenie
Fusilli z chorizo 198

mniej więcej 2 cm na 5 cm. Na każdy talerz kładziemy rukolę. Na oliwie smażymy chorizo pokrojoną w kostkę, na koniec smażenia dodając czosnek. W małej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy starty ser Idiazabal (zostawiając trochę do posypania makaronu). Dodajemy trochę soli i sporo pieprzu. Odcedzamy ugotowany al dente makaron(...)garnka z gorącym makaronem wlewamy roztrzepane jajka i energicznie mieszamy by nie doprowadzić do ścięcia jajek. Po chwili dodajemy gorące chorizo z czosnkiem i oliwą ze smażenia. Dodajemy szynkę. Mieszamy dokładnie. Przekładamy makaron na talerze (na rukolę). Posypujemy parmezanem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

OstryKęs
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 168

Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz(...)makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią

WojnaNaSmaki.pl

Proponowane wyszukiwania