makaron smażony - 5576 przepisów (strona:37/372)

Makaron Farfalle z bobem i kremowym sosem – bez laktozy 176

Bób – kto z nas choć raz z sezonie nie zajada go przed telewizorem ? ;) Ja oprócz zajadania go przed telewizorem przygotowuję z niego rewelacyjny obiad. Makaron z kremowym sosem z bobu , cebulki i smażonego boczku tworzy fantastyczne i niesamowicie sycące danie. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 większe porcje ) * makaron kokardki – 250 g * bób – 200 g * dobrej jakości wędzony boczek(...)czosnek – 1 ząbek * śmietana ( u mnie sojowa 17% ) – 150 ml * olej do smażenia * sól , pieprz , papryka – do smaku * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Bób gotujemy w osolonej wodzie , przelewamy zimną wodą. Makaron gotujemy al dente. Cebulkę i pora drobno siekamy , podsmażamy na niewielkiej ilości oleju , a następnie dodajemy pokrojony boczek. Po przesmażeniu wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i bób

Ostra na Słodko
Zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami 247

ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 małe cukinie 30 dag pieczarek 2 papryki 30 dag startego żółtego sera łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pieprz sól olej do smażenia sos beszamelowy Sposób przygotowania: Makaron ugotować al'dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cukinie obrać, pokroić w plastry, a następnie na ćwiartki. Krótko podsmażyć, lekko osolić. Przełożyć do miski. Pieczarki pokroić w plastry(...)krótko podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, bazylię, oregano, posolić do smaku i popieprzyć. Smażyć do zagotowania się sosu. Przygotować sos beszamelowy . Duże naczynie żaroodporne posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na dno naczynia układać kolejno: makaron mięso warzywa sos beszamelowy makaron połowa startego żółtego sera mięso warzywa sos beszamelowy żółty ser Wstawić do nagrzanego piekarnika

na moim stole...
Sajgonki z wieprzowiną i makaronem chińskim 243

czosnek drobno pokroić. Wszystkie składniki obsmażać na oliwie, dołożyć również grzyby. Smażyć razem przez kilka minut, dodać mięso, dalej obsmażać. Na koniec dodać sos sojowy, ocet ryżowy, makaron, wymieszać i razem chwilę smażyć. Doprawić do smaku i dodać świeżą natkę pietruszki. 4. Na talerzu przygotować ciepłą wodę, zanurzać w niej papier ryżowy przez kilka sekund aby zmiękł, następnie nadziewać przygotowanym

Apetyczna babeczka
Łazanki z kapustą kiszoną 200

Dodajemy kapustę ,smażymy jeszcze 2-3 min i zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości kapusty (nadmiar płynu redukujemy). Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni. Makaron ,kapustę i boczek (razem z wytopionym tłuszczem) mieszamy w garnku (cały czas podgrzewając na małym ogniu). Do smaku doprawiamy maggi i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy od razu

R'n'G Kitchen
1499. Zapiekanka makaronowa 631

dente w lekko osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować 3 min,odcedzić.Pokrojoną cebulę zeszklić , następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko smażyć jeszcze 5 min. Makaron przełożyć do miski, dodać brokuł,podsmażoną cebulę z wędliną, 2 jajka, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego lekko olejem i wysypanego tartą bułką

Moje domowe kucharzenie
Makaron z sosem z botwinki 190

znowu danie, które przygotujemy szybko i bez kłopotu. Użyłam pełnoziarnistego makaronu żytniego - bardzo smaczny, polecam, i smażonych pomidorów z puszki. Spotkałam je pierwszy raz i bardzo chciałam sprawdzić jak smakują. Są dobre .W potrawach takich jak ta sprawdzą się na pewno świetnie. Oczywiście pomidory z puszki możemy zastąpić dobrymi, świeżymi, dojrzałymi pomidorami. Warto(...)łodyżki i liście szczypta soli  1/2 łyżeczki płatków chili - opcjonalnie 2 - 3 ząbki czosnku  400 g - puszka krojonych pomidorów - użyłam smażonych w puszce natka pietruszki i liście bazylii - opcjonalnie parmezan, do podania przygotowanie Ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzić, Odlać i zachować 1/2 szklanki wody z  gotowania makaronu, odstawić makaron

Stare Gary
Spaghetti z sosem pomidorowym na białym winie z Pancettą 143

pieprz w razie konieczności możemy dodać szczyptę cukru. Sos dzielimy na dwie równe  porcje jedna połączymy z mięsem a druga z makaronem Pomidory pokrojone w kostkę zostawiamy . Teraz czas na mięsko Rozgrzewamy patelnię nie dodajemy tłuszczów Smażymy często mieszając na brązowy kolor ,zalewamy połową naszego  sosu i łączymy na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy pomidorki które(...)pomidory zachowały swój kształt. Makaron gotujemy wedle przepisu ,w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy polecam al dente. W między czasie kroimy Pancette w kosteczkę i smażymy na patelni nie dodając tłuszczów. Ugotowany makaron wyciągamy za pomocą łapki do tego przystosowanej Tym samym odsączając z nadmiaru wody ,ale nie dosadnie ponieważ sos z makaronem połączy się tylko wtedy gdy makaron będzie

Viola cooks with passion
CHOW MEIN Z POLĘDWICZKĄ I WARZYWAMI 174

zimną wodą. Rozgrzewam olej, podsmażam posiekany czosnek i imbir około pół minuty. Dodaję mięso, smażę kolejne 2 minuty, następnie wrzucam warzywa (paprykę, pora i pieczarki) i smażę kolejne 3 minuty. Dorzucam ugotowany makaron, doprawiam pieprzem i szczyptą cukru, dodaję sos sojowy wymieszany z wodą, dokładnie mieszam, smażę 2 minuty. Na koniec doprawiam olejem sezamowym i szczypiorkiem

JejKuchnia
Sałatka z ryżem makaronowym 362

papryki (ok 300g) 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 duży filet z kurczaka 5 łyżek majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju do gotowania makaronu 1 łyżka oleju do smażenia kurczaka 1 płaska łyżka przyprawy gyros 1/2 łyżeczki kurkumy Sposób przygotowania: 1. Kurczaka myjemy i kroimy na drobne kawałki. Smażymy na łyżce oleju z dodatkiem przyprawy gyros

Kuchnia w czekoladzie
Pasta alla puttanesca 219

makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekane filety anchois i smażymy około 3 minut, aż się niemal rozpadną. Następnie dodajemy czosnek i chilli i smażymy kolejną minutę, mieszając. Gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu. Do sosu dodajemy pomidory, oliwki i kapary i gotujemy około 10 minut, mieszamy od czasu do czasu. Przyprawiamy. Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z mięsem i pieczarkami 175

makaronu pełnoziarnistego świderki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki chili 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki) 2 łyżki masła lub oleju do smażenia Przygotowanie: Cebulę(...)minutach dodać pomidory z puszki i rozmieszany w niewielkiej ilości wody koncentrat. Mięso smażyć do miękkości, pod koniec połączyć je z pieczarkami. Jeśli lubimy makaron z dużą ilością sosu, to wystarczy pod koniec smażenia mięsa i pieczarek, dodać kilka łyżek śmietany 30% i odrobinę wody, w której gotował się makaron i po zagotowaniu, otrzymamy więcej bardziej kremowego sosu. U mnie

Kuchcik gotuje
Łazanki na boczku 132

dużym rondlu roztapiamy smalec i wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i boczek, blanszujemy.Kapustę drobno siekamy (bez głębia!) i dokładamy do boczku i cebulki – mieszamy i razem smażymy. Do masy kapuścianej dodajemy ugotowany makaron łazankowy – mieszamy – przyprawiamy pieprzem i solą – przez kilka minut wszystko razem smażymy i gotowe. Nic tylko jeść!. Podajemy na ciepło ze świeżą natką pietruszki

Apetyczna babeczka
Tagliatelle z dynią Hokkaido, kolorową papryką ,cukinią w pomidorach , z nutką imbiru 328

zimno. Dodatek imbiru i curry przyjemnie nas rozgrzeje od środka. Wbrew pozorom to danie jest znakomitym suplementem diety! Składniki tagliatelle ale może być inna forma makaronu olej rzepakowy do smażenia i beszamelu 2 cm świeżego kłącza imbiru czosnek pół łyżeczki curry lubczyk cukinia baby papryka czerwona, zielona, żółta dynia Hokkaido, gdyż tą przyrządzamy ze skórką puszka krojonych pomidorów parmezan

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz wieprzowy peperonciono 233

czarny mielony - mąka pszenna do zagęszczenia sosu - 1 łyżeczka soli do mięsa Royal Brand (skład: sól, peperonciono, czosnek, rozmaryn, oregano) dodatki: - makaron pappardelle (u mnie semolina Czarniecki Makaron) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję na małe (gulaszowe) kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję mięso i posypuje solą z dodatkami oraz słodką papryką. Podsmażam z każdej strony na rumiano(...)drugiej patelni smażę cebulę posiekaną w kostkę. Wszystko łączę i dodaję pokrojoną paprykę oraz wodę. Duszę pod przykryciem do miękkości. Dodaję pomidory, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Zagęszczam odrobiną mąki i zagotowuję. W międzyczasie gotuję makaron.  Podaję razem jeszcze ciepłe

Kuchnia co dnia
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 238

garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy(...)będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy

Smaki Przyprawy i Kolory
Makaron w sosie serowo - kurkowym 142

Składniki: 350 gram świeżych lub mrożonych kurek 3 szklanki bulionu 1 średnia cebula 2 serki topione śmietankowe w kostce masło do smażenia sól, pieprz opakowanie makaronu - użyłam makaronu Animak Tagliatelle Sposób wykonania: Kurki oczyściłam , umyłam, większe pokroiłam na mniejsze kawałki, podsmażyłam na niewielkiej ilości masełka. Zalałam 3 szklankami rosołu. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam dodałam do kurek. Gdy już

Darcia w kuchni
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 151

garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy(...)będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy

Smaki Przyprawy i Kolory
Spaghetti bolognese wersja studencka 178

wodą. Cebule kroimy w kostkę, nie musi być równo i podsmażamy lekko na oleju. Powinna być bardzo lekko rumiana, absolutnie nie może być spalona ani niedosmażona. Podczas smażenia cebuli i gotowania makaronu mamy kilka wolnych chwil które wykorzystujemy na wypicie piwka.  Gdy cebulka jest już dobra dodajemy sos i podgrzewamy. Polewamy makaron sosem, posypujemy serem i jemy :) Bardzo łatwe

Tanie przepisy studenckie
Sajgonki z krewetkami - Spring Rolls 173

garść kiełków kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru brązowego sok z połowy limonki 1 łyżka wody makaron ryżowy (rice vermicelli) papier na sajgonki olej do smażenia sos słodkie chili do podania Wykonanie: Imbir i czosnek ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy sos rybny, wodę, cukier i sok z limonki. Mieszamy(...)będą nam potrzebne. Ogórka kroimy w cienkie pałeczki. Marchewkę również kroimy na drobne pałeczki, albo obieraczką do warzyw wykrawamy cieniutkie plasterki. Krewetki wraz z zalewą smażymy na patelni 2-3 minuty. Makaron ryżowy przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Papier na sajgonki moczymy pojedynczo w bardzo ciepłej wodzie aż będzie miękki. Składamy sajgonki: na środek papieru nakładamy po trochu makaron ryżowy

Kulinarna rozmowa
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ 170

kapustę z dodatkiem liścia laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Na patelni podmażam pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony boczek, na końcu dorzucam pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażę kilka minut. Ugotowany makaron odcedzam, odcedzam także ugotowaną kapustę kiszoną. Teraz wystaczy połączyć wszystkie nasze składniki: makaron, kapustę i zawartość patelni czyli boczek z pieczarkami. Doprawiamy wg uznania solą i świeżo zmielonym

Walijskie Pichcenie