suszonych borowików 20 – 26 surowych krewetek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka natki pietruszki 100 ml śmietany kremówki 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie(...)czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy krewetki będą gotowe – dodaj kremówkę, posiekaną natkę pietruszki, borowiki, dopraw solą, pieprzem i gałką, całość wymieszaj i smaż 2 minuty. Następnie dodaj makaron, dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze. Smacznego
Moja pasja smakuSkładniki: chorizo makaron spaghetti oliwki czarne cukinia mała cebula czerwona suszone pomidory 1 szklanka passaty (przetarte pomidory) 2 ząbki czosnku sól różowa do smaku olej kokosowy do smażenia starta mozzarella Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Pokrojoną cebulkę podsmażam na wcześniej roztopionym oleju kokosowym, dodaję czosnek przepuszczony przez praskę, bądź pokrojony na drobno, cukinię (ja pokroiłam w plasterki), następnie
kruche babeczkiosoloną wodę na makaron. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy sos pesto i bulion. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone suszone pomidory dorzucamy na samym końcu smażenia sosu. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i dodajemy do sosu, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.Wykładamy na talerz, posypujemy tartym serem i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Smacznego
kulinarnyJaDzisiaj propozycja na makaronową sałatkę śniadaniową. Zielone szparagi i cukinia, smażone na oliwie, nadają jej charakterystycznego smaku. Aromatyczny, prażony sezam idealnie komponuje się z warzywami. Do tego uroczy makaron farfalle i mamy pyszne śniadanie, idealne również do lunch-box'u. Składniki: 150 g makaronu farfalle (kokardki) 4 łyżki oliwy extra vergine(...)sałatki 2 czubate łyżeczki sezamu pęczek zielonych szparagów 2- 3 małe cukinie (łącznie o wadze około 500 g - 600 g) kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia pieprz sól Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Makaron przekładamy do miski, polewamy oliwą extra vergine i mieszamy. Sezam wrzucamy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Od szparagów
Smak mojego domumakaronu spaghetti 200 ml śmietanki kremówki 100 g wędzonego boczku 3 żółtka 50 g tartego parmezanu lub grana padano 1 ząbek czosnku 1 cebula oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Boczek posiekać w kostkę i usmażyć na chrupko, na suchej patelni. Skwarki zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną drobno cebulę
Obiad za dychęfasolki szparagowej mrożonka bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchewka) 250 g wędliny (szynka,kiełbasa) 1 cebula 250 g żółtego sera 1 szklanka śmietany 18% 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Paprykę, wędliny i cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę gotujemy w wodzie, odcedzamy. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy wędlinę oraz paprykę(...)chwilę całość smażymy. Dodajemy mrożone ważywa, smażymy, aż odparuje woda. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz do smaku. W dużej misce mieszamy ugotowany makaron z warzywami i wędliną. Polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy do formy. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 °C. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasioliwa z oliwek pieprz sól Przygotowanie: wstawiamy wodę na makaron, pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, pomidorki nakłuwamy wykałaczką, oliwę wlewamy na patelnię, kiedy będzie gorąca wrzucamy pomidorki, smażymy do momentu rozpadnięcia się:) makaron gotujemy al dente zalewamy śmietaną, blendujemy, doprawiamy papryką ostrą oraz pieprzem, pieczarki smażymy na osobnej patelni na maśle z odrobiną oliwy, na złoty kolor, doprawiamy solą, słodką
Luźna KuchniaMakaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, podsmażamy na maśle. Podsmażone pieczarki przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu po smażonych pieczarkach. Ugotowany makaron wymieszać z cebulą i pieczarkami, przełożyć do kokilek, zamiast kokilek można użyć naczynie żaroodporne. Śmietanę roztrzepać z jajkiem , przyprawi ć solą, tymiankiem, papryką, pieprzem świeżo mielonym. Zalewamy makaron
kgwjanczewomięk kości. Boczek, cebulę oraz paprykę drobno siekam, podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, drobno kroję, dodaję do warzyw, chwilę smażę. Następnie wkładam makaron i porwany na kawałki ser żółty. Mieszam i trzymam na małym ogniu do momentu rozpuszczenia sera. Dodaję jajka, mieszam, aż się zetną. W razie potrzeby doprawiam
JejKuchniapasują. Poza grzybami postawiłam w tym przepisie na pesto. Tym razem zmiksowałam pesto z włoskich orzechów i bazylii. Pesto jest tu idealnym smakowym dodatkiem. Gemelli ze smażonymi grzybami Składniki: 4 porcje 300 g makaronu, u mnie gemeli 400 g leśnych grzybów 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, pokrojonego sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka jasnej soi Przepis na pesto(...)grzyby na łyżce masła i łyżce oleju. Dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i pietruszką. Ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj do grzybów wraz z soją. Smaż przez chwilę. Z podanych składników przyrządź pesto. Podaj makaron z grzybami i porcją pesto
codojedzeniachili 1 sz - cebula 1 szt - sos chili 5 kropel( w moim przypadku z papryczki piri-piri) nie koniecznie - sól, pieprz do smaku. - makaron ( obojętnie jaki) - olej do smażenia Wykonanie - nastawić wodę , jak sie ugotuje , wrzucić makaron, ugotować na półtwardo. - umyć filety i warzywa, osuszyć, - filety oprószyć solą, pomidory pokroić w ćwiartki, cebule w kostkę, chili w drobno posiekać(...)rozgrzanym tłuszczu w rondlu podsmażyć filety z każdej strony do zrumienienia. dorzucić cebulę, smażyć do lekkiego zeszklenia, dodać pomidory i chili dolać 1/2 szklani wody, dusić ok 5 minut pod przykryciem. - wyjąć na talerzyk filety, uduszone pomidory zmiksować na gładką masę. Jesli sos bedzie bardzo gęsty dodać trochę wody. - włożyć z powrotem filety do sosu. Zamieszać
Eli Gotowanieświeża natka kolendry 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula 2 łyżeczki carry 2 łyżeczki kurkumy 1 jajko 1-20 dag cienkiego makaronu olej do głębokiego smażenia sól świeżo zmielony pieprz sos chili, sojowy, czosnkowy, wg. upodobań i dostępności 1. Mielone mięso włóż do salaterki, dodaj czosnek, posiekaną kolendrę, sos ostrygowy, bułkę tartą, jajko, carry(...)kulki wielkości orzecha włoskiego. 3. Zagotuj wodę, posól ją i włóż makaron na 2-3 minuty. Odlej, przelej zimną wodą i starannie zawiń nitki makaronu na kuleczkach z mięsa. 4. W naczyniu do głębokiego smażenia rozgrzej olej. Smaż kulki porcjami. Usmażone kulki wyjmuj łyżką na papier kuchenny. Podawaj gorące. przepis inspirowany ,,kuchnią Azjatycką
Apetyczna babeczkakukurydzy około 1/2 kg piersi z kurczaka kawałek pora 5 jajek Kawałek czerwonej papryki jeśli lubicie 1 majonez pieprz, sól , vegeta około 5/6 ogórków korniszonów oliwa do smażenia kurczaka Wykonanie: Makaron ugotować al dente . Por umyć i drobno pokroić. Korniszony pokroić w kosteczkę. Paprykę pokroić w kostkę ( jeśli nie lubicie nie musicie jej dodawać). Jajka ugotować na twardo
Sama słodycz i szczypta chilipancetty(użyłam parzonego) - 2 żółtka - 50g śmietany kremówki 36% - 50g świeżo startego parmezanu - sól do gotowania makoronu - świeżo zmielony pieprz - tymianek gałązkę - 2 łyżki oliwy do smażenia składniki na makaron - 400 g semoliny - 4 jajka - 2 szczypty soli morskiej - mąkę do podsypywania (405) SPOSÓB WYKONANIA: makaronu - semolinę mieszamy z solą robimy wgłębienie i kolejno dodajemy jajka i wyrabiamy
Basia w kuchnipiersi kurczaka 2 jajka 1 duża cytryna 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków tymianku 1 szklanka bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu oliwa do smażenia 3 łyżki masła 1 opakowanie makaronu Casarecce 1 średnia sałata lodowa 1/3 szklanki oliwy 3 łyżeczki cukru 1 garść zielonych winogron bez pestek Zaczynamy od opłukania i przygotowania piersi. Z każdej(...)ząbki czosnku i łyżkę świeżego tymianku. Dosypujemy bułkę tartą, sól i pieprz- dobrze mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą do smażenia. Kotlety maczamy w jajku, panierujemy i smażymy na złoto. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy 9 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy trzy łyżki masła, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i łyżkę tymianku. Dobrze mieszamy. Sałatę lodową kroimy w duże
les mirabelles