makaron smażony - 5576 przepisów (strona:30/372)

Makaronowy omlet z dynią i mięsem 131

makaronu spaghetti Lubella 200 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego 400 g dyni hokkaido 1 szklanka pomidorowej pasteli 1 cebula 3 jajka olej do smażenia szczypta cynamonu bazylia, oregano pieprz, sól   Makaron ugotować al. dente.   Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć około 10 minut.   Dynie pokroić w cząstki, skropić(...)popieprzyć i upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut.   Usmażone mięso i dynie zblendować razem, dodać pastele, rozbełtane jajka i makaron. Wszystko razem dokładnie wymieszać, wyłożyć na patelnie, przykryć pokrywką i smażyć przez 20 minut na bardzo małym ogniu.   Omlet można podawać od razu prosto z patelni lub schłodzić, następnie wyłożyć na talerz, kroić

Jadło i czytadło
Spring Rolls z szynką dojrzewającą, mango i kiełkami fasoli mung. 218

prostu obłędny. A dzięki szynce dojrzewającej springrollsy napierają niesamowicie oryginalnego smaku :) Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI (15 sztuk) papier ryżowy 15 sztuk szynka dojrzewająca 15 plasterków makaron chiński do smażenia / ryżowy/ shirataki sos słodko kwaśny domowy z tego przepisu lub np. Tao Tao/ Viffon czarny i biały sezam zabek czosnku  olej ryżowy mango (niezbyt miękkie, aby nie maślilo(...)czosnek uwolni aromat. Wrzucić krewetki, dodać łyżkę sosu słodko kwaśnego i smażyć do momentu aż krewetki zmienią kolor i nie bedą surowe. Nie wolno trzymać krewetek na ogniu zbyt długo, bo będą twarde. 3-5 minut na dobrze rozgrzanej patelni w zupełności wystarczy. Krewetki zdjać z patelni. Wrzucić makaron i zalać 1/2 szklanki wody ( jeśli używamy makaronu shirataki pomijamy dolewanie

DefinicjaSmaku
Makaron z wędzoną makrelą 197

pióra nr 17 Lubella 1 wędzona makrela ok 300 g 1 duża cebula 200 ml śmietanki 30 % 2 żółtka pieprz, sól garść posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Nastawić wodę na makaron. Wędzoną makrelę obrać ze skóry i ości, podzielić na małe kawałki, odstawić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zrumienić lekko cebulę i dodać(...)wędzoną makrelę. Smażyć jeszcze chwilę aż cebula dobrze zmięknie. Śmietankę wymieszać z żółtkami, doprawić dobrze świeżo zmielonym pieprzem i odrobina soli ( makrela jest dosyć słonawa). Makaron ugotować al'dente. Osączyć nieco na sicie, zostawić trochę wody w której gotował się makaron. Gdy cebulka zmięknie na patelnię wlać śmietanę wymieszaną z żółtkami. Dodać też ugotowany makaron. Patelnię cały czas trzymać

Monia miesza i gotuje
,,Spring Rolls czyli warzywne sajgonki’’ 217

łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu sweet chilli Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni, aż będzie złocisty. Pieczarki kroimy w paski i smażmy na patelni. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę i kapustę kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki przekładamy do miski mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy

Podróż w kulinaria
Makaron soba z kurczakiem w sosie pomarańczowym 229

wpisu 500g wyfiletowanych ud z kurczaka 3 łyżki mąki 3 dymki posiekane w 2 cm kawałki 1 średnia marchewka pokrojona w słupki 200g fasoli szparagowej 200g makaronu soba sól i pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Fasolkę gotujemy 5 minut i odcedzamy. Nie więcej, bo będzie jeszcze smażyć się na patelni. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą, pieprzem(...)ugotowany w środku, około 7 minut. Zdejmujemy z patelni i osuszamy z oleju na ręcznikach papierowych. Na patelnię wrzucamy dymkę i marchewkę. Jednocześnie gotujemy makaron soba przez maksymalnie 3 minuty i odcedzamy. Dymkę i marchewkę smażymy 2 minuty. Dorzucamy fasolkę i smażymy minutę. Wlewamy sos, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kurczaka. Mieszamy i dodajemy ugotowany makaron. Dosmażamy jeszcze minutę

W kuchni wieczorem
Spaghetti z cukinią i pulpecikami z indyka 215

Delikatne w smaku pulpeciki, soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz, a przede wszystkim zdrowsze od tradycyjnych, bo przygotowane z chudej piersi z indyka oraz smażone całkowicie bez tłuszczu! Świetnie smakują w towarzystwie makaronu z dodatkiem lekkiej i kruchej cukinii ciętej na kształt spaghetti, dzięki której makaron prezentuje się niezwykle apetycznie i kolorowo. Całość smakuje naprawdę wybornie! 4 porcje: Pulpeciki(...)bazylia- po 1 płaskiej łyżeczce * pieprz- do smaku * oliwa z oliwek- 1 łyżeczka * jeżeli nie macie patelni, na której można smażyć bez tłuszczu, to konieczne jest smażenie pulpecików na 1 łyżce oliwy Makaron: * makaron- 400 g * cukinia- 1/2 średniej * cebula- 1 duża * oliwa z oliwek- 1 łyżka * czosnek- 2 ząbki * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól- do smaku Pierś z indyka

Kraina Miodem Płynąca
Lazagne z brokułami i szynką. 210

startego sera np, gouda dwie puszki pokrojonych pomidorów bez skórki 1 cebula 4 ząbki czosnku kilka listków swiezej bazylii 15 dag szynki pokrojonej w paski olej do smażenia sól pieprz makaron lazagne   Przygotowanie; Brokuły ugotować  w osolonej wodzie, odsaczyc, podzielic na rózyczki i wymieszać z serkiem ricotta i 3 łyzkami startej goudy. Całosc doprawić

Radość kipiąca uśmiechem.
Ekspresowe spaghetti / Spaghetti very fast 160

Składniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 500 g mięsa mielonego / 500 g minced meat 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan szczypta soli / pinch of salt  2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil(...)łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos spaghetti Łowicz / spaghetti sauce Łowicz   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, smażenie: ok. 25 min, ilość porcji: 6   Makaron gotujemy al dente. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Potem dodajemy przyprawy, sos i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Ser ścieramy

Projekty ze smakiem
Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym 211

odcedzeniu 130 g); 1 średnia, czerwona cebula; 500 g przecieru pomidorowego; 60 g żółtego sera (u mnie edamski); 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. duże wiórki). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Tuńczyka odsączyć

Gospodyni Miejska
MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. 200

czosnku 150 ml śmietanki 12%  200 ml mleka 1 łyżka mąki sok z 1/2 cytryny sól,biały pieprz 1/3 posiekanego pęczka pietruszki olej z pestek winogron do smażenia 200g suchego makaronu Makaron gotuję w osolonej wodzie, a gdy będzie odpowiednio miękki, a zarazem sprężysty (al dente), odcedzam i odstawiam na bok. Brokuła płuczę pod bieżącą wodą i gotuję

W kuchni Karmel-itki
Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami 238

pół puszki kukurydzy 2 mięsiste pomidory 2 łyżki słodkiej papryki łyżka ziół do pizzy 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g mozzarelli olej do smażenia Przygotować farsz. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę filety z kurczaka i usmażyć. Dodać szklankę wody

Czerwień i błękit
Makaron z mąki pełnoziarnistej z tuńczykiem 131

zimno   1 cebula WYKONANIE  Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 7-8 min. al -dente . Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na oleju, nie smażymy. Do ugotowanego makaronu dodajemy cebulę , tuńczyka z puszki. Wszystko mieszamy i gotowe.   SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Fileciki w panierce z pesto własnej roboty:) 291

łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym z odrobiną wody jajku i smażymy na oliwie  makaron gotujemy składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron makaron oprószamy parmezanem, układamy polędwiczki i mandarynki Smacznego

Luźna Kuchnia
Tortellini z brokułami 251

Wykonanie: Brokuł dokładnie myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości. Filet z piersi z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy do miękkości. Makaron tortellini gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Różyczki brokuła i tortellini odcedzamy. Ser żółty kroimy w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Smacznego

paapilotkaa
Spaghetti pomidorowe z mięsem i cukinią i pysznym sosem pomidorowym 174

pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki śmietany olej do smażenia mięsa 1. Makaron ugotować. 2. Olej rozgrzać na patelni, dodać mięso, sól i przyprawy, podsmażyć. Dodać pomidory w puszce i bulion, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dodać startą cukinię

Kto ugości moich gości?