thai to narodowe danie Tajlandii. Jego podstawą jest makaron ryżowy smażony z jajkiem, tofu i sosem z tamaryndowca. Podaje się go przede wszystkim jako street food lub w lokalnych restauracjach. Danie zrobiło się bardzo popularne dopiero podczas drugiej wojny światowej i jest nieodłączną częścią kultury do dziś. Jako dodatek pojawia się też często szczypiorek, krewetki, kraby, czy kurczak. Obecnie można
Milion Smakówosolonej wodzie. Odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z pomidorków. Przesmażyć pokrojone w kostkę salami, dodać posiekany czosnek i pokrojone pomidory. Doprawić do smaku. Chwilę przesmażyć. Wrzucić ugotowany makaron i smażyć jeszcze ok 1-2 minut. Gotowe
Smakołyki Asipatelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy por, dodajemy kapustę i dusimy razem aż kapusta zmięknie (około 7-10 minut). Następnie przyprawiamy pieprzem, papryką słodką i kminkiem, mieszamy. Wrzucamy makaron i smażymy razem jeszcze około 5 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na dość duży placek - wielkości podwójnej formy + zakładki na boki (podsypujemy mąką, aby nam się nie przyklejał do blatu). Wykładamy połowę
Kolorowy Przepisownikugotować jak zawsze. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym maśle, gdy będzie już zrumieniona dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Kolejno dodajemy odsączonego tuńczyka oraz makaron, chwilę smażymy. Danie oprószamy solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodać majonez wraz z jogurtem oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser. Całość podsmażać do czasu rozpuszczenia się sera. Wyłożyć
Krakowskie smaki Anibrokuły. Pokrojone brokuły wymagają najwięcej czasu podczas smażenia - w moim przypadku było to ok. 15 minut. Groszek i cukinia ok. 7 minut, makaron ok. 8. Logika podpowiada... ... że mniej więcej w połowie smażenia brokułów należy dodać pozostałe zielone składniki na patelnię i wrzucić makaron (90-110 g/osobę) do osolonego wrzątku... Jednak najlepszymi doradcami będziemy my sami(...)całego gotowania. Gdyby w trakcie smażenia jakieś warzywa zaczęły łapać mocniejszy kolor (czyt. brązowy), wówczas możemy wlać na patelnię filiżankę wody, w której gotuje się makaron - składniki dania zaczną się dusić, a nie smażyć, natomiast po dłuższej chwili woda odparuje. Oczywiście jeden produkt na patelnię - jedna szczypta soli. Na ok. 2 minuty przed podaniem jedzenia, dorzucamy do całości
Right Behind The Kitchenwołowego pęczek szparagów 400 ml pomidorów z puszki lub passaty 2 ząbki czosnku 200 ml bulionu wołowego sól, pieprz,słodka papryka, mix włoskich przypraw( z bazylią ) oliwa do smażenia parmesan- kostka Makaron fusilli Wykonanie: Na 2-3 łyżkach oleju smażymy poszatkowaną cebulę i pokrojoną w pół talarki marchew, do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 5 min dodajemy(...)mięso mielone, smażymy do momentu aż mięso nie będzie różowe. Dodajemy pomidory lub passatę oraz bulion. Dodajemy 1-2 łyżeczki włoskich przypraw. Zmniejszamy gaz, pod przykryciem gotujemy około 10-15 min. Wstawiamy makaron do gotowania- gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi ( pamiętajmy o odcięciu w szparagach końcówek około
Smaki Edytynamoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 300 g makaronu Sos Pomidorowy: 2 puszki krojonych pomidorów 4 ząbki czosnku duża cebula bazylia suszona majeranek tymianek sól pieprz olej pietruszka (opcjonalnie) Makaron z Sosem(...)mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron - al dente. Przygotowujemy sos: Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek i chwilę smażymy do zeszklenia. Wszystko należy często mieszać, aby składniki
Słodka Stronasamymi warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki 100 g makaronu chińskiego Mie od DeCare.pl 500 g mieszanki chińskiej mrożonej (możecie użyć świerzych warzyw-dymka, marchew, papryka, groszek cukrowy, do tego kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, grzyby Mun) 1 czubata łyżka(...)gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy kaczka jest gotowa, kroimy ją w plasterki i dorzucamy do warzyw, Smażymy razem przez 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron, sos ostrygowy i smażymy przez kolejne 2 minuty mieszając, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Na koniec dodajemy sok z limonki. Podajemy posypane listkami kolendry lub natką pietruszki
Zawsze głodna!kokardki. A wy wolicie z makaronem, czy z ziemniakami? 1,5 l bulionu drobiowego 400 g pieczarek 30 g mąki 150 ml śmietany natka pietruszki trochę masła (do smażenia) sól, pieprz makaron (u nas kokardki) Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w paseczki. Smażymy na maśle. Bulion (można przygotować z TEGO przepisu) zagotowujemy i dodajemy pieczarki. Śmietanę łączymy z mąką
Marder&Marder Manufacturektóra Wam akurat została z poprzedniego dnia lub ewentualnie ryżu. Pęczak z makaronem warzywnym z marchewki Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/2 opakowania spaghetti z marchewki Fit&Easy 250 g brukselki 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 szklanki ugotowanego pęczaku olej do smażenia sól pieprz szczypta chili sos sojowy opcjonalnie natka(...)pietruszki Wykonanie: Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Przesmażamy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Brukselkę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię, chwilę wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy makaron z marchewki i pęczak. Wszystko przyprawiamy solą, chili i pieprzem, patelnię przykrywamy i smażymy przez 2-3 minuty. Podajemy posypane natką. Opcjonalnie dosmaczamy sosem sojowym
Kulinarne przygody Gatitysucho, ale jednak jakiś sos się do niego czasami przyda :-). Dziś prosty i szybki dodatek z cukinii i suszonych pomidorów z odrobiną pokrojonego sera brie. Do tej pory makaron podawałam ze smażoną cukinię z dodatkiem czosnku i oliwy, ale tym razem z okazji premiery nowego makaronu Malmy postanowiłam ten przepis trochę urozmaicić. Z efektu jestem bardzo zadowolona. Rodzinka też, więc(...)rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i smażymy jeszcze około 5- 6 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do dużej miski wkładamy 2 łyżki pesto i pokrojony w kostkę ser brie. Makaron szybko odcedzamy, wrzucamy do miski z pesto i serem, dodajemy do niego podsmażoną cukinię i parę kropel oliwy. Wszystko
Kulinarne przygody Gatitysera chedar 3-4 łyżki konfitury z żurawiny (ok. 100 g, niskosłodzonej lub bez cukru) 400 g makaronu tagiatelle 1 średnia cebula pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Na dużą, głęboką patelnię wlać łyżkę oleju, wsypać posiekaną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i smażyć aż delikatnie się zrumieni(...)dosolić, choć raczej nie będzie to konieczne, bo ser jest dość słony). Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, można dodać do niego jeszcze trochę wody. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, podawać natychmiast. Smacznego! Wyliczenia: makaron 4,20 zł kurczak 6 zł żurawina 2 zł rokpol 4,35 zł chedar 1,30 zł cebula 0,20 zł przyprawy, olej
Obiad za dychęKuchnia orientalna jest pełna aromatów i smaków. Jedną z pyszniejszych według mnie potraw są samosy. Papier ryżowy a w nim kawałki smażonego kurczaka, odrobina makaronu, warzyw, grzybów shitake i glonów Wakame. Uwielbiam tego typu dania, szczególnie na lunch w pracy. Składniki (7-8 sztuki): 7-8 płatów papieru ryżowego 50 gram makaronu ryżowego garść suszonych glonów Wakame(...)masła orzechowego 1 łyżka sosu sojowego kilka kropel syropu klonowego sok z cytryny Glony wakame, suszone grzyby shitake oraz makaron ryżowy zalewam wrzątkiem i odstawiam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i smażę na oleju po kilka minut z każdej strony. Następnie studzę i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę i ogórka kroję w słupki
Mango Papajamożna spróbować zastąpić zwykłym i dodać do niego cukier z melasą lub melasę) olej ryżowy lub kokosowy do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso kroimy w cienkie paseczki, zalewamy dwoma łyżkami słodkiego sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3h. Makaron soba gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Czosnek, chilli(...)momentu aż pieczarki się zarumienią. Na końcu do woka dodajemy mięso razem z marynatą. Smażymy do momentu aż mięso będzie dobre (3-5 minut). Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Danie wykładamy na talerze lub miseczki, skrapiamy sokiem z limonki oraz posypujemy posiekaną dymką oraz kolendrą. Smacznego
DefinicjaSmakuprzekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy, jajko, musztardę, przetarte pomidory (ja kupuje je w butelce) i wsypujemy płatki. Całość mieszamy, formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, smażymy pulpeciki. Dodatkowo: makaron u mnie pełnoziarniste pióra 2 marchewki 1 cebula oliwki czarne 2 ząbki czosnku cukinia 1 szklanka przetartych pomidorów 1/2 szklanki wody sól oregano kurkuma rukola kulki mozzarelli Makaron(...)dente. Na tłuszczu na którym wcześniej smażyliśmy pulpeciki podsmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę, dodajemy do niej starte na tarce marchewki i pokrojoną w plasterki cukinię. Jak warzywa zaczną robić się miękkie, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojone oliwki. Przetarte pomidory mieszamy z wodą i wlewamy do warzyw. Dusimy na średnim ogniu, doprawiamy. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy
kruche babeczkikwaśny lub do spaghetti (ja używam często gotowego sosu ze słoiczka) 1 duża cebula Natka pietruszki Przyprawa do mięsa mielonego Sól i pieprz Łyżka oleju do smażenia 1-2 ząbki czosnku Przygotowanie: Makaron ugotować i odcedzić. Mięso mielone podsmażyć(...)oleju. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem. Następnie dodać posiekaną cebulkę, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sos i smażyć jeszcze chwilę. Połowę makaronu ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, polać go połową sosu, posypać startym żółtym serem, przykryć drugą częścią makaronu, polać resztą sosu i posypać serem. Zapiec w piekarniku
The Sweet Damselcebulę, na koniec dorzucamy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę – minuta smażenia wystarczy żeby stracił swoją surową ostrość. Tak naszykowane cebula i czosnek lądują w garnku z makaronem. Znowu łyżka oleju – smażymy na wysokim ogniu pieczarki – do zbrązowienia i odparowania wody. Wysmażone, tak jak wszystko, wrzucamy do garnka z makaronem. Do garnka ze wszystkim ścieramy sery – kruchy dojrzały cheddar(...)wszystko wodą żeby nie podeschło. Odgrzewamy w 160⁰C. SKŁADNIKI ZAPIEKANKI 350g suchego makaronu Maccheroni ai ferri (ręcznie formowane rurki) 100g mrożonego zielonego groszku 100g bekonu w cienkich plastrach 100g szalotek 100g pieczarek 6 połówek suszonych pomidorów z oliwy 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka masła do wysmarowania formy 100g sera Cheddar 100g sera Provolone (albo
Karo in the KitchenPodobna rzecz ma się z farszem – co kraj to obyczaj! Sajgonki możemy albo smażyć na głębokim oleju albo piec albo podawać bez smażenia i pieczenia z warzywnym farszem. SKŁADNIKI: * papier ryżowy – 6-8 szt * makaron ryżowy – 100 g * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g * duża marchew – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek(...)cebula – 1 szt * grzyby mung – 4 szt * jajko – 1 szt * sos sojowy – 2 łyżki * chili , sól , pieprz , cukier – do smaku * olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron ryżowy gotujemy, odcedzamy. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 20 minut, odcedzamy, drobno kroimy. Marchew ścieramy na grubszych oczkach, cebulę drobno siekamy. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym
Ostra na Słodko