makaron smażony - 5576 przepisów (strona:16/372)

MAKARON Z WOŁOWINĄ I MARCHEWKĄ 149

pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka przyprawy gyros 1 łyżeczka bazyli Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Makaron gotuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam olej i wkładam mięso. Smażę na rumiano.  Dodaję przyprawy a następnie dodaję przecier pomidorowy

Gotowanie Patki
Chow mein z wołowiną po tajsku 164

następnie ją solimy. Gdy woda się zagotuje wyłączamy gaz i wrzucamy makaron, pozostawiamy na 4 min następnie przelewamy zimną wodą i odsączamy. Następnie polewamy olejem sezamowym. Zalewamy grzyby wrzątkiem i odstawiamy. Kroimy wołowinę w cienkie paski. Rozgrzewamy na patelni olej sezamowy i wrzucamy na niego mięso. Chwilę smażymy następnie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i jalapeno, posiekany w cienkie plastry(...)poeksperymentować. Łyżka sosu rybnego, 3 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżeczek sosu chili, 2-3 łyżki cukru trzcinowego, sok z limonki. Całość smażymy jeszcze przez jakiś czas aby wszystko się przegryzło, a sos trochę zredukował.  Dodajemy makaron i mieszamy, trzymamy na patelni aż makaron się ogrzeje można go też troszkę "przysmażyć". Wykładamy do miseczek posypujemy szczypiorkiem z dymki

Brzuszki Łakomczuszki
Makaron penne z papryką 214

makaronu penne 250 g mięsa mielonego indyczego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 puszka pomidorów krojonych 2 małe cebule Oregano, bazylia, pieprz, sól Olej do smażenia Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i dodajemy na rozgrzany olej. Smażymy do zeszklenia i dodajemy mięso mielone. Całość podsmażamy przez

Emcia Pichci
Pad Thai (ผัดไทย) 220

imbiru 8-10 szt. groszku cukrowego 1 czerwona papryczka chilli 1 jajko poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne limonka do podania 1. Makaron przygotowujemy 1-2 minuty krócej niż podano na opakowaniu (będziemy go jeszcze potem smażyć), odsączamy i przelewamy zimną wodą. 2. Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy sos rybny, sos sojowy, cukier, 1 ząbek czosnku(...)przeciśnięty przez praskę i pastę tamaryndową. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy poszatkowaną dymkę, zmiażdżony ząbek czosnku, drobno pocięty imbir i papryczkę bez pestek pokrojoną w krążki. Smażymy 2 minuty. 4. Wrzucamy makaron, poszatkowaną kapustę Pak Choi, groszek cukrowy i wlewamy przygotowany wcześniej sos. Dokładnie mieszamy i smażymy 2 minuty. 5. Przesuwamy makaron na jedną stronę patelni. Jajko roztrzepujemy

Tajskie smaki
Makaron ze szparagami, kurczakiem, oliwkami, pomidorkami i kolendrą 145

filety z kurczaka szparagi zielone (8 sztuk) kilka pomidorków koktajlowych oliwki czarne świeża kolendra 2 ząbki czosnku kurkuma pieprz sól 1/3 szklanki śmietanki 30% olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy umyte i pokrojone szparagi (pamiętajmy odkrojeniu twardej końcówki) i drobno pokrojony czosnek. Smażymy. 2. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, dajemy

kruche babeczki
Kokardki w sosie ze świeżych ziół z cukinią i nutką chili 131

startego parmezanu lub innego sera tego typu 1 opakowanie makaronu (u mnie kokardki) Wykonanie: W miseczce mieszamy mascarpone, śmietanę, zioła i odrobinę soli. Odstawiamy na czas gotowania się makaronu i smażenia warzyw. Czosnek obieramy ze skórki drobno siekamy. Cukinie płuczemy, odcinamy końcówki i kroimy w cienkie paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy na nim czosnek(...)następnie dodajemy paski cukinii, sól, drobno pokruszone płatki chili i smażymy przez 2-3 minuty. Cukinia powinna zostać lekko  twarda, czyli al dente. W międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie ze wskazówkami producenta na opakowaniu. Makaron odcedzamy i od razu mieszamy z sosem śmietanowym, dodajemy warzywa, mieszamy i przekładamy na talerze, posypujemy startym serem

Kulinarne przygody Gatity
Makaron w sosie śmietanowym z szynką, papryką i pieczarkami 404

żółtej papryki 4 plastry Szynkę po staremu Duda duża szczypta suszonej bazylii sól i pieprz do smaku 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie może być rozgotowany). Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, szynkę kroimy w paski. Na patelni smażymy przygotowane składniki (około

Słodkie okruszki
Makaron mie z kurczakiem i boczniakami 236

wrzątku ok. 3-4 min. Osączamy. Czosnek ,imbir i szalotki drobno siekamy. Paprykę oraz boczniaki kroimy na cienkie paski. Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu ,odcedzamy. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i szalotki ,lekko podsmażamy dodajemy kurczaka i smażymy 3 min ,cały czas mieszając. Następnie(...)dodajemy imbir i grzyby ,smażymy 1 min ,wrzucamy paprykę i brokuły ,smażymy jeszcze 2-3 min. Dodajemy resztę sosu sojowego, bulion oraz cukier ,chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy makaron i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy od razu po przygotowaniu

R'n'G Kitchen
Makaron z łososiem i szpinakiem 221

inny :) 500g świeżego szpinaku 150g błękitnego sera pleśniowego  150g łososia wędzonego w plastrach 200g śmietany 30% sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa z oliwek lub olej do smażenia   PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyty szpinak podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju / oliwie. Gdy zmniejszy o połową swą objętość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki(...)muszkatołowej. Smażymy  około 10 minut na małym ogniu. Ser pleśniowy kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż do uzyskania kremowego sosu.  Makaron wrzucamy na patelnię ze szpinakiem, dodajemy serowy sos i pokrojonego w paski łososia. Możemy jeszcze doprawić do smaku. Pyszny makaron gotowy :) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron udon z kurczakiem i szparagami 166

prostego dania z makaronem udon. Makaron ten pochodzi z kuchni japońskiej i jest zrobiony z mąki pszennej, przeważnie podaje się go z bulionem. U mnie wersja ze smażonymi dodatkami. składniki: 300 g makaronu udon 450 g piersi z kurczaka 250 g zielonych szparagów ( bez zdrewniałych końcówek) olej kokosowy do smażenia 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka olej sezamowego Wstawić(...)będą już gotowe przełożyć je na talerz. Na patelnię wrzucić pokrojoną pierś i usmażyć. Gdy mięso będzie już gotowe dodać szparagi oraz sos sojowy. Chwilę razem smażyć aby składniki przeszły sosem sojowym. Makaron ugotować i dobrze osączyć. Przełożyć na patelnię z kurczakiem i szparagami. Skropić olejem sezamowym i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i podawać

Monia miesza i gotuje
Fusilli na zielono z kurczakiem, szpinakiem, bazylią i pietruszką 164

WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem, po czym smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju, skracając jednak czas podany na opakowaniu. Liście szpinaku umyć i posiekać. Wrzucić do mięsa i nadal(...)bazylii umyć i porwać rękami na mniejsze kawałki, po czym dodać do potrawy. Na koniec dodać umytą i posiekaną pietruszkę, oraz makaron. Wymieszać całość i jeszcze chwilę smażyć, do momentu, aż makaron będzie wystarczająco miękki. Jeżeli potrawa będzie zbyt sucha, to skropić ją jeszcze delikatnie oliwą

Passions hobbies life
Bezglutenowe świderki z jarmużem, pomidorem, cukinią i tuńczykiem 103

garście jarmużu (bez twardych gałązek) 6 suszonych pomidorów kurkuma sól pieprz 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 18% do zup i sosów olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Następnie pokrojoną w ćwiartki cukinię. Smażmy

kruche babeczki
Makaron z brokułami w sosie serowym 206

szynki (najlepiej w kawałku) szklanka mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki  serek topiony (ja używam takich w kiełbasce) 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Szynkę kroimy w słupki i smażymy na niewielkiej ilości oleju. W rondelku

Czerwona Porzeczka
Makaron z kiełbasą, cebulą i koncentratem 167

miałam Pudliszki, polecam) sól i pieprz Chcę pokazać jak szybkie i proste jest danie dlatego w podpunktach wymienię kolejno czynności. Gotuje makaron Kroję kiełbasę wzdłuż na 4 a następnie w plasterki i smażę aż będzie dobrze przysmażona W międzyczasie kroje cebule w pół plastry  Gdy kiełbasa będzie usmażona(...)ściągam ją z patelni i smażę cebulę.  Gdy cebula będzie miękka i przysmażona na kolor złoty dodaję kiełbasę, koncentrat, sól i pieprz i jakieś 2 minut jeszcze smażę. Ugotowany makaron nakładam na talerz i polewam zrobionym wcześniej sosikiem. Smacznego

Kuchnia Viki
Tagliatelle ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 96

cebula 1 szt, czosnek 2 duże ząbki, suszone pomidory 10 plastrów, śmietanka 30-36% 200 ml, zioła prowansalskie 1,4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: makaron Tagliatelle 400 g, parmezan do posypania, sól, Sposób przygotowania: Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Dodajemy szpinak, mieszamy i smażymy

kulinarne odsłony pati