które przygotowuje się błyskawicznie i smakuje na prawdę pysznie. Ogólnie dania z makaronem bardzo nam smakują, makaron w różnych postaciach jest nie tylko pyszny, ale łatwy w przygotowaniu. Dzisiejsza moja propozycja składa się z boczku, najlepiej, gdy jest surowy i wędzony. Podczas smażenia uwalnia się niezwykły aromat, który unosi się w całym mieszkaniu, uwielbiam wędzone mięsa, ich smak i zapach(...)boczku, smażyć około 15 minut. Makaron ugotować. Do boczku z pieczarkami wlać śmietanę i mleko, dusić około 5-10 minut, dodać 4 łyżki pietruszki. Dorzuć do sosu makaron, wszystko smażyć razem około 5 minut, tak, żeby makaron cały pokrył się sosem. Doprawić solą i pieprzem, posypać pozostałą pietruszką. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plmakaronu spaghetti Omnomnom 2 jajka ok. 8 plasterków salami z papryką 3 łyżki ketchupu 1/2 kulki mozzarelli 1 łyżeczka bazylii otartej 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz Oliwa do smażenia Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie makaron odcedzamy i przekładamy do większej miski. Wbijamy dwa jajka, dodajemy odrobinę oregano, bazylię, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy(...)patelni o średnicy ok. 25 cm nalewamy łyżkę oliwy z oliwek i rozprowadzamy ją na całej powierzchni oraz brzegach. Następnie nakładamy na nagrzaną patelnię makaron. Po ok. 5 minutach smażenia na niewielkim ogniu, na wierzch makaronu nakładamy ketchup, salami i pokrojoną w plasterki mozzarellę. Całość posypujemy oregano i bazylią i smażymy pod przykryciem kolejne 5 minut
Emcia Pichcigotującej się wody zawsze dodaję kostkę rosołową – makaron (czy ryż) jest wtedy moim zdaniem smaczniejszy. Gdy woda się grzeje siekamy łososia na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelnię rozgrzaną z łyżeczką oleju wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli na patelnię dorzucamy pokrojone(...)sera (reszta zostanie do posypania potrawy) oraz przyprawy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Gdy już wszystkie składniki się połączą na patelni dorzucamy makaron, mieszając smażymy, aż wszystkie nitki makaronu połączą się z zawartością patelni. Dokładamy zwartość miski, czyli mix jogurtowy i smażymy wszystko razem mieszając, aż praktycznie cała woda wyparuje z sosu. Put the water
Martyna Cooksgotującej się wody zawsze dodaję kostkę rosołową – makaron (czy ryż) jest wtedy moim zdaniem smaczniejszy. Gdy woda się grzeje siekamy łososia na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelnię rozgrzaną z łyżeczką oleju wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli na patelnię dorzucamy pokrojone(...)sera (reszta zostanie do posypania potrawy) oraz przyprawy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Gdy już wszystkie składniki się połączą na patelni dorzucamy makaron, mieszając smażymy, aż wszystkie nitki makaronu połączą się z zawartością patelni. Dokładamy zwartość miski, czyli mix jogurtowy i smażymy wszystko razem mieszając, aż praktycznie cała woda wyparuje z sosu. Put the water
Martyna Cookscebula Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy posiekaną cebule, dodajemy makaron, jajko wbić do miseczki, dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem i wylać na patelnie, mieszając chwile razem smażyć z makaronem, Podawać od razu
Tradycyjna KuchniaMakaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini Składniki: - 100g makaronu ryżowego - ½ łyżeczki curry - ½ kostki tofu - ½ łyżeczki(...)pieczarki, smażyć przez chwilę - Dodać paprykę, brokuła, marchewkę i groszek; dodać trochę wody - Dodać curry, cynamon, cukier i sos sojowy; smażyć przez 3 minuty - Dodać tofu, smażyć przez kolejne 2 minuty - Makaron odsączyć na sitku i dodać do warzyw na patelni, wymieszać - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i tahini, wymieszać - Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnagorgonzola (mój był z biedronki) 15 dag wędzonego boczku 2 garść mrożonej, zielonej fasolki kilka pomidorków koktajlowych natka pietruszki por - zielona część oliwa do smażenia świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę(...)podsmażamy na patelni. Por kroimy w piórka, pomidorki na pół, natkę siekamy. Por, pomidorki i fasolkę podsmażamy na oliwie. Następnie podsmażone warzywa, boczek i ser dodajemy do makaronu. Chwilkę smażymy by ser się rozpuścił. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz pieprz. makaron z gorgonzolą i fasolką
Bon Appetit Małgorzatyjednym z ostatnich wpisów prezentowaliśmy makaron ze smażonym kurczakiem i szałwią . Tym co zostało mi po przygotowaniu tamtej potrawy była spora ilość tegoż właśnie zioła. Z jednej strony zbierałem już się do przygotowania carbonary – to znana potrawa i w dodatku jedna z moich ulubionych, więc na tym blogu nie może zabraknąć naszej jej interpretacji. Tyle tylko, że szałwii raczej się(...)międzyczasie gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i zgodnie z zaleceniami producenta. Koniec gotowania powinien przypaść krótko po zakończeniu smażenia boczku i szałwii. Osączony z wody jeszcze ciepły makaron dodajemy partiami wraz z parmezanem do boczku, szałwii i pomidorów. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Danie podajemy natychmiast, udekorowane kilkoma dodatkowymi listkami szałwii. Przez Krystian
Kulinarna Pokusakojarzy się on nam głównie z kuchnia włoską, świetnie się sprawdza jako dodatek kuchni tajskiej . Z okazji wczorajszego światowego dnia makaronu zrobiłam Pad Thai, danie tajskie oparte na makaronie ryżowym smażonym z dodatkami w woku. Polecam. Makaron jest w znacznie zdrowszej wersji niż tradycyjny, a jest równie smaczny i nie trzeba się dużo napracować żeby zjeść smaczny obiad. PAD THAI(...)Składniki: 1/2 opakowanie makaronu ryżowego 1/2 filetu z kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka grzybów mun olej do smażenia 2-3 łyżki sosu Pad Thai 2 łyżki sosu rybnego 2- 3 łyżki sosu sojowego opcjonalnie sezam do posypania Przygotowanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Filet kroimy w paski, zalewamy sosem rybnym,sojowym
Bon appetit mon amietradycyjnego dania. Zapraszam!!! Składniki: 100 g wędzonego łososia, 400 g szpinaku w liściach ( mrożony), 0,5 kostki sera fety, 1 cebula, sól, pieprz, dowolny makaron, olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy. Jak już będzie miękka dodajemy szpinak. Dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Soli nie dajemy dużo, ponieważ feta i łosoś
Passion of CookingPomysł na wykorzystanie makaronu ryżowego - sałatka wraz z dodatkiem chińskiej mieszanki warzyw i smażonej piersi z kurczaka. Prosta oraz szybka do przygotowania. Sałatka bardzo smaczna i bezglutenowa :) Idealna przekąska na drugie śniadanie. Składniki: 1 opakowanie makaronu ryżowego (200 g) 1 duża pierś z kurczaka (około 300 g) 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw 2-3 łyżki majonezu (bez glutenu) sól, pieprz(...)ostudzić. Do makaronu dodać mieszankę warzyw, pokrojone kawałki piersi z kurczaka i majonez. Całość wymieszać ze sobą. Na sam koniec doprawić solą oraz pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Przygotowywanie makaronu i smażenie warzyw Sałatka przed wymieszaniem
Ugotowaćjasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sosu sweet - chilli 150g cienkiego makaronu ryżowego dymka i papryczka chilli do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie : Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i odstawić aż zmięknie, następnie odcedzić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plasterki aż lekko zbrązowieje. Dodać(...)mięso i kurkumę, rozdrobnić, wymieszać i smażyć aż mięso będzie usmażone. Dodać pędy bambusa, sos rybny, sos sojowy i sos sweet-chilli oraz cukier, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać makaron i wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem i mięsem. Natychmiast podawać przybrane dymką i papryczką chili. Smacznego
Codzienne GotowaniePikantno-kwaśny makaron ryżowy smażony razem z warzywami zaledwie w 20 minut. Możecie dodać również inne ulubione warzywa :) Składniki na dwie porcje: 200 g makaronu ryżowego płaskiego 10 pomidorków cherry 1/2 szklanki groszku cukrowego 1/2 cukinii 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka puree(...)pół, usuwamy nasionka i kroimy w paski. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, papryczkę i czosnek. Przesmażamy kilka minut pilnując, aby czosnek się nie spalił. Dodajemy makaron, szybko mieszamy i smażymy dwie minuty na wysokim ogniu. Wlewamy tamaryndową mieszankę, dodajemy pomidorki, groszek cukrowy i cukinię. Smażymy jeszcze dwie minuty. Przekładamy do miseczek i podajemy. Smacznego
Tajskie smakioscypek 1 pierś kurczaka 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka miodu (u mnie lawendowy) Olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w grubą kostkę, a oscypek w malutką. Smażymy na patelni, na odrobinie oleju kokosowego. Doprawiamy sosem sojowym, rozmarynem i czosnkiem granulowanym. Smażymy
CzarnawisienkaDziś przedstawiam przepis na smażone boczniaki w panierce. (Chcę wrzucić dwie propozycje na makaron ze smażonymi boczniakami stąd ten przepis jako podstawowy) Boczniaki można jeść w formie kotletów do warzyw z ryżem, czy też do ziemniaków. Wybornie smakują także z bagietką. Czasami smażę je w paski i używam do makaronów oraz kasz. Tak czy inaczej
Lubczyk i Wanilia