makaron smażony - 5576 przepisów (strona:12/372)

FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 138

gotującej się wody zawsze dodaję kostkę rosołową – makaron (czy ryż) jest wtedy moim zdaniem smaczniejszy. Gdy woda się grzeje siekamy łososia na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelnię rozgrzaną z łyżeczką oleju wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli na patelnię dorzucamy pokrojone(...)sera (reszta zostanie do posypania potrawy) oraz przyprawy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Gdy już wszystkie składniki się połączą na patelni dorzucamy makaron, mieszając smażymy, aż wszystkie nitki makaronu połączą się z zawartością patelni. Dokładamy zwartość miski, czyli mix jogurtowy i smażymy wszystko razem mieszając, aż praktycznie cała woda wyparuje z sosu. Put the water

Martyna Cooks
FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 139

gotującej się wody zawsze dodaję kostkę rosołową – makaron (czy ryż) jest wtedy moim zdaniem smaczniejszy. Gdy woda się grzeje siekamy łososia na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelnię rozgrzaną z łyżeczką oleju wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli na patelnię dorzucamy pokrojone(...)sera (reszta zostanie do posypania potrawy) oraz przyprawy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Gdy już wszystkie składniki się połączą na patelni dorzucamy makaron, mieszając smażymy, aż wszystkie nitki makaronu połączą się z zawartością patelni. Dokładamy zwartość miski, czyli mix jogurtowy i smażymy wszystko razem mieszając, aż praktycznie cała woda wyparuje z sosu. Put the water

Martyna Cooks
Makaron z jajkiem 192

cebula Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy posiekaną cebule, dodajemy makaron, jajko wbić do miseczki, dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem i wylać na patelnie, mieszając chwile razem smażyć z makaronem, Podawać od razu

Tradycyjna Kuchnia
Makaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini 183

Makaron ryżowy smażony z tofu, warzywami i tahini Składniki: - 100g makaronu ryżowego                               - ½ łyżeczki curry - ½ kostki tofu                                                    - ½ łyżeczki(...)pieczarki, smażyć przez chwilę - Dodać paprykę, brokuła, marchewkę i groszek; dodać trochę wody - Dodać curry, cynamon,  cukier i sos sojowy; smażyć przez 3 minuty - Dodać tofu, smażyć przez kolejne 2 minuty - Makaron odsączyć  na sitku i dodać do warzyw na patelni, wymieszać - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i tahini, wymieszać - Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Makaron z gorgonzolą i fasolką 191

gorgonzola (mój był z biedronki) 15 dag wędzonego boczku 2 garść mrożonej, zielonej fasolki kilka pomidorków koktajlowych natka pietruszki por - zielona część oliwa do smażenia świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę(...)podsmażamy na patelni. Por kroimy w piórka, pomidorki na pół, natkę siekamy. Por, pomidorki i fasolkę podsmażamy na oliwie. Następnie podsmażone warzywa, boczek i ser dodajemy do makaronu. Chwilkę smażymy by ser się rozpuścił. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz pieprz.  makaron z gorgonzolą i fasolką

Bon Appetit Małgorzaty
Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią 244

jednym z ostatnich wpisów prezentowaliśmy makaron ze smażonym kurczakiem i szałwią . Tym co zostało mi po przygotowaniu tamtej potrawy była spora ilość tegoż właśnie zioła. Z jednej strony zbierałem już się do przygotowania carbonary – to znana potrawa i w dodatku jedna z moich ulubionych, więc na tym blogu nie może zabraknąć naszej jej interpretacji. Tyle tylko, że szałwii raczej się(...)międzyczasie gotujemy al dente makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i zgodnie z zaleceniami producenta. Koniec gotowania powinien przypaść krótko po zakończeniu smażenia boczku i szałwii. Osączony z wody jeszcze ciepły makaron dodajemy partiami wraz z parmezanem do boczku, szałwii i pomidorów. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Danie podajemy natychmiast, udekorowane kilkoma dodatkowymi listkami szałwii. Przez Krystian

Kulinarna Pokusa
Pad thai, bo makaron to nie tylko spaghetti 169

kojarzy się on nam głównie z kuchnia włoską, świetnie się sprawdza jako dodatek kuchni tajskiej . Z okazji wczorajszego światowego dnia makaronu zrobiłam Pad Thai, danie tajskie oparte na makaronie ryżowym smażonym z dodatkami w woku. Polecam. Makaron jest w znacznie zdrowszej wersji niż tradycyjny, a jest równie smaczny i nie trzeba się dużo napracować żeby zjeść smaczny obiad. PAD THAI(...)Składniki: 1/2 opakowanie makaronu ryżowego 1/2 filetu z kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka grzybów mun olej do smażenia 2-3 łyżki sosu Pad Thai 2 łyżki sosu rybnego 2- 3 łyżki sosu sojowego opcjonalnie sezam do posypania   Przygotowanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Filet kroimy w paski, zalewamy sosem rybnym,sojowym

Bon appetit mon amie
Makaron z łososiem i szpinakiem 130

tradycyjnego dania. Zapraszam!!!   Składniki: 100 g wędzonego łososia, 400 g szpinaku w liściach ( mrożony), 0,5 kostki sera fety, 1 cebula, sól, pieprz, dowolny makaron, olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy. Jak już będzie miękka dodajemy szpinak. Dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem. Soli nie dajemy dużo, ponieważ feta i łosoś

Passion of Cooking
Sałatka z makaronem ryżowym, chińską mieszanką warzyw i piersią z kurczaka 288

Pomysł na wykorzystanie makaronu ryżowego - sałatka wraz z dodatkiem chińskiej mieszanki warzyw i smażonej piersi z kurczaka. Prosta oraz szybka do przygotowania. Sałatka bardzo smaczna i bezglutenowa :) Idealna przekąska na drugie śniadanie. Składniki: 1 opakowanie makaronu ryżowego (200 g) 1 duża pierś z kurczaka (około 300 g) 1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw 2-3 łyżki majonezu (bez glutenu) sól, pieprz(...)ostudzić. Do makaronu dodać mieszankę warzyw, pokrojone kawałki piersi z kurczaka i majonez. Całość wymieszać ze sobą. Na sam koniec doprawić solą oraz pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Przygotowywanie makaronu i smażenie warzyw Sałatka przed wymieszaniem

Ugotować
Noodle z mięsem mielonym 182

jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sosu sweet - chilli 150g cienkiego makaronu ryżowego dymka i papryczka chilli do przybrania (opcjonalnie) oliwa do smażenia Przygotowanie :  Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i odstawić aż zmięknie, następnie odcedzić. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plasterki aż lekko zbrązowieje. Dodać(...)mięso i kurkumę, rozdrobnić, wymieszać i smażyć aż mięso będzie usmażone. Dodać pędy bambusa, sos rybny, sos sojowy i sos sweet-chilli oraz cukier, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać makaron i wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem i mięsem. Natychmiast podawać przybrane dymką i papryczką chili.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Makaron smażony z warzywami 284

Pikantno-kwaśny makaron ryżowy smażony razem z warzywami zaledwie w 20 minut. Możecie dodać również inne ulubione warzywa :) Składniki na dwie porcje: 200 g makaronu ryżowego płaskiego 10 pomidorków cherry 1/2 szklanki groszku cukrowego 1/2 cukinii 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka puree(...)pół, usuwamy nasionka i kroimy w paski. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, papryczkę i czosnek. Przesmażamy kilka minut pilnując, aby czosnek się nie spalił. Dodajemy makaron, szybko mieszamy i smażymy dwie minuty na wysokim ogniu. Wlewamy tamaryndową mieszankę, dodajemy pomidorki, groszek cukrowy i cukinię. Smażymy jeszcze dwie minuty. Przekładamy do miseczek i podajemy. Smacznego

Tajskie smaki
Makaron z miodowym kurczakiem i oscypkiem 174

oscypek 1 pierś kurczaka 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka miodu (u mnie lawendowy) Olej kokosowy do smażenia Przygotowanie:  Makaron gotujemy al dente.  Kurczaka kroimy w grubą kostkę, a oscypek w malutką.  Smażymy na patelni, na odrobinie oleju kokosowego. Doprawiamy sosem sojowym, rozmarynem i czosnkiem granulowanym. Smażymy

Czarnawisienka
smażone boczniaki a la schabowe 197

Dziś przedstawiam przepis na smażone boczniaki w panierce. (Chcę wrzucić dwie propozycje na makaron ze smażonymi boczniakami stąd ten przepis jako podstawowy)   Boczniaki można jeść w formie kotletów do warzyw z ryżem, czy też do ziemniaków. Wybornie smakują także z bagietką. Czasami  smażę je w paski i używam do makaronów oraz kasz. Tak czy inaczej

Lubczyk i Wanilia
Low-carb pad thai z makaronu z alg morskich z tofu i zielonym groszkiem 164

łyżki sosu sojowego sok z 1 limonki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca 2 ząbki czosnku kawałek kłącza imbiru garść orzechów arachidowych olej sezamowy do smażenia * PRZYGOTOWANIE Makaron odsącz z wody i porządnie przepłucz pod bieżącą wodą. Tofu pokrój w kostkę. Groszek obierz ze strąków. Przygotuj marynatę: otrzyj imbir i ząbki czosnku na tartce, dodaj masło orzechowe(...)Wymieszaj i część dodaj do makaronu, a część do tofu i odstaw na przynajmniej kwadrans. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i przysmaż groszek. Następnie dodaj tofu i smaż chwilę. Na koniec dorzuć makaron. Wymieszaj wszystko i rozłóż na talerze. Posyp orzechami

Food Square
Tagliatelle ze szparagami i boczkiem 175

danie, które nie przysporzy Wam zbyt dużo pracy, a efekt będzie bardzo zadawalajacy.  Składniki:  Ilość poszczególnych składników dostosujcie do swoich potrzeb, podaje orientacyjną ilość na 2 porcje makaron tagliatelle, użyłam pełnoziarnistego około 300 g wędzony boczek 1 duży plaster o grubości około 3-4 mm 4-5 szt. szparagów kilka sztuk mini pomidorków 2 małe ząbki polskiego czosnku(...)paski. Ręcznikiem papierowym usuwamy nadmiar tłuszczu. Dodajemy czosnek, odrobinę masła, pokrojone  szparagi  i cukinie ( polecam użyć obieraka do ziemniaków, aby wystrugać piękne długie cukiniowe tagliatelle) i smażymy. Gotujemy makaron według przepisu z opakowania.  Kiedy makaron będzie powoli dochodził, zalewamy smażone warzywa śmietanką (około 150- 200ml ) i dodajemy starty parmezan ( 2 łyżki) oraz kilka pomidorków. Doprawiamy solą

Rusty Fork
Spaghetti alla puttanesca 212

dojrzałych świeżych) 4 łyżki kaparów 8 filecików anchovy 150g czarnych oliwek 2 duże szczypty pietruszki (użyłam suszonej, ale lepsza będzie świeża) 350g makaronu spaghetti sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskęczosnek, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać płatki chili, anchovy, kapary i pomidory. Dusić

Codzienne Gotowanie